Het beste van Follow the Money (week 30)

Vanaf nu iedere zaterdag: de hoogtepunten van afgelopen week op Follow the Money. Met deze week onder meer de troebele koffiedeal van Jan Bennink en de mist van feiten en fictie rond de crash van vlucht MH17.

Wat is er lekkerder dan in het weekend de tijd te nemen om goede stukken te lezen, die u gemist had of waar u eerder geen tijd voor had. Daarom op deze plek de hoogtepunten op Follow the Money van de afgelopen week op een rijtje, zodat u ze op uw gemak nog eens terug kan lezen.

Bennink's troebele koffiedeal

Jan Bennink Robert Kosters maakte voor Vrij Nederland een uitvoerige reconstructie van de beursgang en overname van DE Masterblenders. Het verhaal geeft een uniek inkijkje in de geslepen werkwijze van een van de meest illustere CEO's uit de Nederlandse geschiedenis: Jan Bennink. Hij zou Douwe Egberts weer uitbouwen tot de een Nederlandse beurslieveling die op eigen kracht de wereld zou gaan veroveren. Het tegenovergestelde gebeurde. Binnen een jaar was het bedrijf al overgenomen. Een overname waar Bennink veel eerder van wist, dan hij eerder toegaf.  Benninks buit: 25 miljoen euro. Saillant: De bestuursvoorzitter DE Master blenders-bestuursvoorzitter bleek in 2009 bij Kraft de bons te hebben gekregen.  

Nederland, brievenbusparadijs voor de Russen

De Amsterdamse Zuidas blijkt een stukje paradijs op aarde voor Russische bedrijven die de vaderlandse fiscus en Poetin's rechtssysteem willen ontduiken. Het maakt Nederland na Cyprus bizar genoeg de grootste investeerder in Rusland. FTM-journalist Jesse Frederik zet uiteen hoe dat zo komt, hoe het werkt en wat het aan mogelijkheden biedt bij eventuele sancties die overigens vaak niet blijken te werken - tegen het land.  

Feit en fictie rond de crash van vlucht MH17

De wereld werd donderdag 17 juli opgeschrikt door de crash van Malaysian Airlines vlucht MH17 op door separatisten bezet Oekraïens grondgebied. Terwijl de 298 inzittenden van wie het leven zo bruut tot een einde kwam nog niet eens geborgen waren en hun honderden familieleden en geliefden over de hele wereld bericht ontvingen dat hun eigen leven voorgoed zou veranderen, ging meteen na de ramp de informatieoorlog over de toedracht van de ramp van start. Wat er precies gebeurd is in het door oorlog geteisterde oosten van Oekraïne is nog niet duidelijk. Krijn Schramade doet al schrijvend een poging om wat inzicht te bieden in de mist van feiten en fictie die rond de ramp hangt. En moeten we wel of geen militairen sturen? fog airplane    

Start-up economie Israel, met dank aan het leger

Fleur Launspach was onlangs in Israel en bekeek met eigen ogen hoe de economie er - ook in oorlogstijd - blijft bloeien door mede dankzij florerende startups in de ICT-sector. Opvallend is daarbij het aantal jonge ondernemers dat na een al dan niet vrijwillige dienstplicht voor zichzelf begint in de tech-sector. Soms met opmerkelijk succes - zoals het bedrijfje Waze dat een verkeersinformatie-app ontwikkelde en voor 1 miljard verkocht werd aan Google.