Het beste van FTM uit 2012

1 Connectie

Relaties

Jaaroverzicht
3 Bijdragen

Onderzoeksjournalistiek, nieuws, scherpe columns, achtergrondverhalen, het was er allemaal. Het overzicht van het beste dat FTM in 2012 had te bieden.

2012 was een goed jaar voor FTM. Het aantal bezoekers verdriedubbelde bijna en dat was niet voor niets. We produceerden meer artikelen en meer columns dan ooit en we wisten incidenteel met spraakmakende journalistieke verhalen en zelfs met een grafiek de (internationale) aandacht te trekken. Je zou kunnen zeggen dat we als kleine, tevens onbescheiden journalistieke start-up vaart beginnen te krijgen. 

Hoewel een voornaam deel van de inhoud van onze site bestaat uit nieuws en achtergronden dat afkomstig is van kwaliteitsmedia als de Financial Times, het Financieele Dagblad, Bloomberg, het Duitse Handelsblatt, Wall Street Journal blijken de eigen artikelen van FTM veruit het populairst. Vanzelfsprekend worden columns van dwarse denkers als Ewald Engelen, Bas Jacobs en Jan Dwarshuis ook goed gelezen, maar uiteindelijk blijkt er niets boven journalistiek te gaan die iets toevoegt aan dat wat er al is. 
 
Grimmig
We profileren ons sinds de oprichting als multimediaal platform voor onderzoeksjournalistiek. We willen zaken van het donker naar het licht halen, een waakhond zijn die de macht controleert. De Australische politicus Donn Chipp bracht onze primaire doelstelling in 1980 het meest treffend onder woorden: 'to keep the bastards honest'. 
 
Dat betekent niet dat we onze lezers dagelijks of zelfs wekelijks onthullende, diepgravende artikelen kunnen bieden. Was dat maar zo. Onderzoeksjournalistiek vergt veel tijd, relatief grote investeringen en de uitkomst is nooit zeker. De bedrijfseconomische realiteit achter het produceren van onderzoeksjournalistiek is eigenlijk nogal grimmig; het kost in de regel meer geld dan het oplevert. We doen op internet bovendien iets wat ons door online-media-experts vaak wordt afgeraden: we maken lange verhalen. We zijn er namelijk van overtuigd dat diepgravende journalistiek harder nodig is dan ooit. We denken dat u dat ook vindt. We zullen in 2013 dan ook een beroep gaan doen op het publiek om ons werk uit te kunnen bouwen. Maar eerst nemen we op een aloude wijze afscheid van het afgelopen jaar: met enkele ranglijstjes van het beste en populairste wat we in 2012 hadden te bieden.
 
Eerst een paar statistieken. In de top 50 van best gelezen berichten stonden drie zogenoemde 'copypaste' artikelen (nieuws en achtergronden die we van andere media hebben overgenomen), zes columns (follow the leader) en 41 artikelen van eigen makelij (originals). Het best gelezen artikel werd door 23.999 mensen gemiddeld 3 minuten en 23 seconden gelezen. De populairste column werd door 13.545 mensen gelezen. Gemiddelde leestijd: 3 minuten en 30 seconden.
 
 
Top 5 best gelezen artikelen op ftm.nl
 
Ook op FTM blijkt dat artikelen met enig gehalte aan entertainment het beste scoren.
 
Op nummer 1: Het artikel over de desperate poging van kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima om via een advertorial in een glossy hun Mozambikaanse buitenhuis te verkopen. Een primeur die eigenlijk geen primeur was, maar desondanks nieuws bleek te zijn (en waarin ondergetekende ook nog eens een misstap maakte).
 
Nummer 2: Na aanleiding van de ramp met de Costa Concordia schreef Jacob Gelt Dekker een column over de door hem intens verafschuwde en snel uitdijende 'loveboat-industrie'. Zijn tirade werd door Geenstijl opgepikt. 
 
Nummer 3: Crisisprofeet en professioneel belegger in goud Willem Middelkoop legde FTM uit dat de Duitse Mark ook in Nederland al klaar ligt.
 
Nummer 4: Een toevallige primeur over de nieuwe baas/hoofdredacteur bij het kwakkelende mannenblad Playboy.
 
Nummer 5: Het optreden van VVD-coryfee en Alcatel Lucent-topman Ben Verwaayen in het televisieprogramma Zomergasten zorgde ervoor dat een eerder door FTM gemaakte analyse van zijn prestaties als bestuursvoorzitter van telecombedrijven opeens een hit werd.
 
 
Top 5 best gelezen columns:
 
Nummer 1: De Column van Jacob Gelt Dekker over de cruise-industrie.
 
Nummer 2: Deze exclusief voor FTM geschreven column van Ewald Engelen over SP'er Emile Roemer die volgens de financieel geograaf een 'echtere Europeaan' is dan zijn collega lijsttrekkers.
 
Nummer 3: FTM's beursspecialist Jan Dwarshuis nam de bewapeningszucht van zijn nieuwe thuisland Zwitserland onder de loep. 
 
Nummer 4: Pieter Lakeman ging weer eens te keer tegen een bank. Dit keer waren het de pensioenplannen van de Rabobank die er van langs kregen.
 
Nummer 5: Ewald Engelen waarschuwt de vaderlandse politiek in een apocalyptisch getinte column voor het rijmen van de geschiedenis.
 
 
De keuze van de hoofdredactie
 
Nummer 1: Onderzoeksjournalistiek komt in veel gevallen neer op het reconstrueren van een gebeurtenis nadat die publiekelijk bekend is geworden. Met het verhaal over het derivatenavontuur van overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant maakten we de reconstructie waarmee het nieuws over hun problematische derivatenpositie naar buiten kwam. We leverden het verhaal aan de Volkskrant dat het prominent op de voorpagina plaatste.
 
Nummer 2: We onthulden dat presidentskandidaat Mitt Romney via Nederland belasting ontwijkt. Een dag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen stond het op de voorpagina van de Volkskrant. Het bericht werd onder andere door de Huffington Post en Daily Mail opgepikt en zorgde voor het best gelezen artikel van 2012 op Volkskrant.nl.
 
Nummer 3: ABN Amro-topman Gerrit Zalm had in 2010 weggestuurd moeten worden. Dat was de uitkomst van het FTM-onderzoek dat in weekblad Vrij Nederland werd gepubliceerd. 
 
Nummer 4: 'De grafiek des doods' werd tot ver over onze landsgrenzen opgemerkt waarna het onderdeel werd van een parlementair debat en Powned en Pauw & Witteman ermee aan de haal gingen. De grafiek werd voor het eerst in dit artikel getoond 
 
Nummer 5: Een typische follow the money; waarom Geert Wilders het forse honorarium van zijn inmiddels veel geplaagde raadsman Bram Moszkowicz niet vergoed wilde hebben. 
 
 
We wensen u alvast een gezond en inspirerend 2013 toe. Voor FTM wordt het vanzelfsprekend weer een jaar van de waarheid.