Het beursgangduopoly van Goldman en Morgan

2 Connecties

Relaties

Beursgang

Werkvelden

Banken
0 Bijdragen

Een beursgang van een groot techbedrijf begeleiden. Dat doen eigenlijk maar twee banken.

Frank Quattrone zegt dat ondernemingen eens verder zouden moeten kijken dan Morgan Stanley en Goldman Sachs als ze een bank uitkiezen voor de begeleiding van hun debuut op de beurs. En hij kan het weten: als bankier heeft Quattrone bijna 200 beursgangen in de technologiesector gemanaged. Vooral in het topsegment is er de laatste jaren sprake van een duopoly. Bij de IPO van bijvoorbeeld LinkedIn, Groupon, Zynga en Yelp was altijd Morgan of Goldman de hoofdverantwoordelijke bank.

De grootste
In mei maakt Facebook zijn rentree op de Nasdaq. Het bedrijf van Zuckerberg hoopt 10 miljard dollar op te halen. Als dat lukt, dan zou dat de grootste beursgang ooit in de technologiesector betekenen. De populaire netwerkwebsite heeft meer dan een handjevol banken, waaronder Goldman Sachs, gevraagd om te helpen met the big event. En - niet geheel verrassend - Morgan Stanley krijgt de leiding.

Op het moment staat de grootste beursgang in de digitale wereld op naam van Google. In 2004 haalde de zoekmachine op zijn eerste handelsdag 1,7 miljard dollar op. De hoofdbegeleiders hiervan waren Credit Suisse (dat toen nog Credit Suisse First Boston heette) en, natuurlijk, Morgan Stanley.There’s a perception in the marketplace that Morgan Stanley and Goldman Sachs are the only real worthwhile, safe bookrunners”, zegt Quattrone, die het investeringsadviesbureau Qatalyst Group runt. “I wouldn’t feel forced to impose this underwriting duopoly on yourselves.

Vroeger was het anders
Quattrone begon in de jaren 70 zijn carrière in de investment banking industrie, waar hij voor Morgan Stanley, Deutsche Bank en Credit Suisse verschillende technologiebedrijven als klant had. Zo heeft hij meegewerkt aan de IPO’s van Cisco, Netscape en Amazon.com. Tot 1996 heeft de bankier bij Morgan Stanley gewerkt. Hij zegt dat hij met zijn groep maar 10 procent van alle beursgangen in de technologiesector voor zijn rekening nam en Goldman Sachs ongeveer 5 tot 10 procent.

De rest werd volgens Quattrone afgehandeld door kleinere financiële instellingen. “For the most part, it was a boutique-dominated practice.” Tegenwoordig is het volgens Quattrone echter ondenkbaar dat een boutique bank een groot bedrijf naar de beurs begeleidt. 

R

Lees hier hoe succesvolle internet startups voor een beursgang in Amerika kiezen en niet Europa