Het Boston-drama en de cultuurshock

2 Connecties

Relaties

Boston Bomaanslag
3 Bijdragen

Het zou columnist Jacob Gelt Dekker niets verbazen als de terroristische acties in Boston het gevolg zijn van een cultuur shock bij de twee Tsjetsjeense broers. Hij pleit voor actie.

Het monsterlijke marathon-bloedbad in Boston hield de hele wereld vier volle dagen en nachten in haar klauwen. Gekluisterd aan communicatie-apparaten volgden miljoenen de klopjacht in het geheel afgegrendelde stadje Watertown.  Het groot wild werd uiteindelijk gedood en gevangen, maar de monsters die allen verachtten, bleken twee doodnormale, alledaagse studenten van 19 en 26 jaar te zijn. En ogenschijnlijk in geen enkel opzicht anders dan anderen. Tamarlane Tsarnaev (26) werd doodgeschoten en zijn broertje Dzhokhar (19) raakte zwaargewond. Op een intensive care unit ademt laatstgenoemde momenteel nog door een buisje.

Warm bad
De grote vragen: Waarom? Wat bezielde deze lieden? En kan dit zich ook ergens anders afspelen? Miljoenen mensen worstelen met de onbeantwoorde vragen, een mogelijk motief of tenminste enige uitleg. Hoe konden deze jonge, recent genaturaliseerde, totaal geamerikaniseerde kinderen zulke gruwelijke daden plegen? Moeten we hiervoor nog enige sympathie hebben?
 
Werden ze niet liefderijk opgevangen in de schoot en de rijkdom van de Amerikaanse samenleving toen hun familie politiek asiel zochten vanuit hun door oorlog verscheurde vaderland Tsjetsjenië? De familie Tsarnaev was meedogenloze oorlogen ontvlucht en wilde een nieuw leven en toekomst beginnen voor zichzelf en voor hun kinderen. Bestemming: de Nieuwe Wereld van Amerika, het nieuwe vaderland van vele miljoenen vluchtelingen uit de hele wereld.


Zware last op de schouders
De Verenigde Staten van Amerika is ontstaan uit verschoppelingen. Een duidelijke illustratie wordt gegeven door "The New Colossus”, een sonnet van de Amerikaanse dichter Emma Lazarus. Het werd in 1883 geschreven en staat gegraveerd in het Vrijheidsbeeld.

"Give me your tired, your poor,
your huddled masses yearning to breathe free,
and the wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tost to me..”

 
De Tsarnaev-broers kwamen aan in hun nieuwe vaderland met een zware, historische last op hun jonge, fragiele schouders. Tamarlane, de oudste, werd al snel door de media bestempeld als een verwarde moslimfanaat, gehersenspoeld en getraind door Tsjetsjeense strijders ergens in een Al-Qaida-kamp in Dagestan of Rusland.
 

Boston-schutters vernoemd naar helden

De vader van schutter Tamarlane (26) vernoemde zijn zoon naar de machtige held Tarmashirin Khan, Emir Timur (1336 - 1405), ook wel bekend als Tamarlane, de machtige Turkse heerser, die West, Zuid- en Centraal-Azië veroverde en daar de Timurid-dynastie vestigde. Hij was de kleinzoon van Enghien Khan en de grootvader van Uug Bega die Centraal-Azië 1411-1449 (het huidige Oezbekistan) regeerde, en de groot-groot-groot-grootvader van Baboe Bega, stichter van het Moghul Rijk (nu Iran, Afghanistan, Pakistan en India), die voor meer dan drie eeuwen, van 1526 tot 1858, Zuid-Azië regeerde. Een krachtiger rolmodel uit dat deel van de wereld was niet voor te stellen.
Zijn 19-jarige broer Dzhokhar, droeg de naam van een moderne held: Dzhokar Musayevich Dudaev (1944-1996), een Sovjet-luchtmacht generaal en de eerste president van de Tsjetsjeense Republiek, een afgescheiden staat van de USSR in de noordelijke Kaukasus.

 

Foto: Tamarlane, de oudste Boston-schutter, werd vernoemd naar de machtige Turkse heerser Emir Timur (1336 - 1405), ook wel bekend als Tamarlane

 

 


Foto: De jongste broer Dzhokhar werd vernoemd naar de Sovjet-generaal Dzhokar Musayevich Dudaev, tevens de eerste president van de Tsjetsjeense Republiek

 


Spagaat
Vader Tsarnaev zag zijn zonen als grote toekomstige leiders van zijn thuisland, maar dompelde ze tegelijkertijd volledig onder in een bad van westers-Amerikanisme. De wereld van absolute waarheid, monolithische ideologie en theocratie maakten plaats voor discussie, debat, dispuut en democratie. De familie die naar vrijheid smachtte, had zich echter nooit gerealiseerd dat de volledige vrijheid van het Westen al hun heilige waarden zou ontnemen.
 
De spanning werd ondraaglijk en het barstte als een bom in een hysterische, irrationele terroristische actie, een hulpeloze poging om dat nieuwe bestaan van de aarde weg te vegen. De ondraaglijke Westerse uitdaging, die immers de voorbestemming van de eigen grootheid en identiteit vernietigde.

Het dilemma van de Tsarnaev-jongens is het dilemma van iedere jonge man en vrouw die als immigrant belandt in een nieuwe wereld. Hoe moet je omgaan met de historische bagage die loodzwaar op de jonge schouders drukt?
Het is tijd om dit probleem te erkennen en er serieuze aandacht aan te besteden. Mijn hart gaat uit naar de vele jonge mannen en vrouwen die moedig proberen om een nieuwe toekomst ergens anders in de wereld te beginnen en zich tegelijkertijd proberen te ontworstelen aan het juk van hun voorouders.