Het casinogedrag van Ajax en de rest

Ajax noteert over het afgelopen seizoen een verlies van 21 miljoen euro. Het is lang niet de enige club met geldproblemen. Follow The Money onderzocht hoe ernstig de financiële nood in het voetbal nou echt is.

Het vandaag door de Amsterdammers bekendgemaakte voorlopige verlies werd al enige tijd verwacht. Ajax wist geen spelers voor veel geld te verkopen en de inkomsten uit tv-gelden en sponsoring gingen het afgelopen jaar omlaag. Eerder dit voorjaar vreesde financieel directeur Jeroen Slop nog gebruik te moeten maken van een bankkrediet, maar dat is nu niet nodig.

 

Dramatisch
De financiële situatie is in een groot deel van het Europese clubvoetbal dramatisch. Kleine eerste divisieclubs als Veendam, MVV en Fortuna Sittard kunnen hun rekeningen niet meer betalen, terwijl ook PSV (10 miljoen euro) en Feyenoord (4 miljoen met een negatief eigen vermogen van 23 miljoen) dieprode cijfers schrijven.

En in het buitenland: in Spanje gaan bijvoorbeeld Real Madrid en Valencia voor honderden miljoenen in het rood, in Engeland tekent Manchester City voor een recordverlies van 109 miljoen euro. De grootste club, Manchester United, heeft inmiddels een schuld van zo'n 1,1 miljard euro.

 

Suarez
De cijfers waren voor Follow The Money reden om de situatie eens grondig tegen het licht te houden. Hoe kan het toch dat clubs nooit rond kunnen komen, hoe ernstig zijn de problemen nou echt, is het erg dat grote clubs zich diep in de schulden steken en leidt de spendeerdrift van vooral Zuid-Europese clubs tot competitievervalsing? En, wellicht het belangrijkste: gaan de strenge maatregelen die de UEFA en KNVB hebben aangekondigd werken?

Het resultaat van dat onderzoek is te lezen in een uitgebreid artikel in de HP/De Tijd van 2 juli. Hierin onthult FTM bovendien de indeling in financiële categorieën van alle Nederlandse betaalde clubs. Die indeling wil Henk Kesler pas aan het eind van de zomer officieel bekend maken.

Overigens kan Ajax het definitieve verlies over dit jaar nog beperken: sterspeler Luis Suarez zit met Uruguay in de kwartfinale van het WK en heeft er in Zuid-Afrika al drie doelpunten in liggen. De kans dat hij voor enkele tientallen miljoenen naar een grotere club vertrekt is levensgroot. Ajax-directeur Jeroen Slop liet al aan FTM weten in dat geval een nieuwe topspits te willen aantrekken, omdat ook Marko Pantelic vertrekt en Ajax de selectie op peil wil houden. 

 

stefan@ftm.nl