
Het CPB schuurt bij het rekenen steeds dichter tegen de politiek aan. De uitkomsten van hun sommen zijn 'doordesemd met een neoliberaal wereldbeeld', constateert David Hollanders. 'Dit is geen wetenschap meer.'
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een belangrijke politieke rol. Het rekent begrotingen en partijprogramma’s door. Het presenteert zichzelf daarbij als onafhankelijke academische arbiter in de politieke arena.
Het CPB draagt echter steeds vaker het eigen politieke wereldbeeld uit. Het is een neoliberale thuisfluiter geworden, zoals enkele voorbeelden illustereren. Eerste voorbeeld: het CPB wijdt sinds de eurocrisis rapport na rapport aan de overheidsschuld die onhoudbaar heet te zijn – zonder daarbij overigens aan de oorzaak (staatssteun voor de falende ING en de failliete ABN) nog aandacht te schenken. Het negeert goeddeels de (hogere!) private schulden. De private schulden zijn in Nederland zowel historisch als internationaal bezien hoog. Ze leiden onder andere tot inkomstenderving voor de fiscus (via hypotheekrenteaftrek) en opgeblazen (maar voor banken zelf winstgevende) bankbalansen.
Onwelgevallige informatie negeren
Tweede voorbeeld: onlangs toonde de organisatie van geïndustrialiseerde landen OESO aan dat meer ongelijkheid leidt tot lagere economische groei. Het CPB neemt de uitkomsten van de OESO doorgaans over. Hier niet: het CPB stelde in een kort en zuinig briefje aan het parlement dat het onderzoek irrelevant is voor Nederland (hoewel het onderzoek toch echt Nederland includeerde). Derde voorbeeld: over klimaatverandering stelde het CPB onlangs: 'Door het smelten van het Noordpoolijs wordt de noordelijke zeeroute tussen Noordoost-Azië en Noordwest-Europa commercieel levensvatbaar.' Klimaatverandering als verdienmodel voor de private sector. De aarde wordt geofferd op het altaar van de commercie.CPB-rapporten zijn doordesemd van een neoliberaal wereldbeeldHet bagatelliseren of zelfs negeren van hypotheekschulden, klimaatverandering en ongelijkheid staan niet op zichzelf. CPB-rapporten zijn doordesemd van een neoliberaal wereldbeeld. Het befaamde weekinkomen dat we aan de euro te danken zouden hebben, baseerde het CPB – zo legde Ewald Engelen uit – op onderzoek geïnitieerd door de Europese commissie dat – how convenient – de eurocrisis negeert. Ergo, de euro is profijtelijk – op die crisis na dan. Het wereldbeeld blijkt ook uit dat wat het CPB negeert: het grootschalige fiscale handjeklap van het ministerie van Financiën met multinationals (zoals Starbucks), de grootste fraude in 200 jaar Koninkrijk – de door Rabobank gepleegde Libor-fraude – of kartelvorming op de 'zorgmarkt'. Deze voor de Nederlandse politieke economie toch zo kenmerkende zaken treft men niet aan in CPB-rapporten.
Buitenaards wezen
Stel dat een buitenaards wezen de Nederlandse economie wil leren kennen met CPB-rapporten. Dan zou het denken dat publieke schulden een groot probleem zijn en private schulden niet, dat klimaatverandering en de euro lucratief zijn. En het zou niet weten dat Nederland wereldkampioen hypotheekschulden is of dat bankiers de ambtenaren van het Ministerie van Financiën in hun zak hebben.Dit is geen wetenschap meer, maar ideologieDit is geen wetenschap meer, maar ideologie. Het CPB-wereldbeeld blijkt ook uit een zogenoemde tweet van het hoofd persvoorlichting over de toenmalig Griekse minister van financiën Varoufakis: 'Kunnen we die kale Griekse minister een maandje of wat totaal negeren. Is het beste voor iedereen...' Persvoorlichters vermijden uit de aard hunner functie alles dat potentieel controversieel is. Kennelijk is het ridiculiseren van een politicus die tegen bezuinigingen pleit dat niet. Hoe dit wereldbeeld te verklaren? Het CPB weerspiegelt de dominante stroming in de politiek (neoliberaal). Maar het wereldbeeld is ook de uitkomst van actief beleid. Met het aanstellen van een ambtenaar van het ministerie van Financiën zonder enige academische achtergrond als directeur, blijkt ambtelijke loyaliteit te prevaleren boven academische onafhankelijkheid. Academische tegenspraak gedijt ook niet in een organisatie waarin bonussen, reorganisaties en tijdelijke contracten constituerende elementen zijn geworden. Het CPB wordt steeds politieker en steeds minder wetenschappelijk. Dat is kwalijk en wetenschappelijk doodzonde.
72 Bijdragen
bos
jefcooper
bosMvdB
jefcooperhttp://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html
jefcooper
MvdBMvdB
jefcooperjefcooper
MvdBbetalende burger
MvdBSanne
jefcooperjefcooper
Sannebetalende burger
jefcooperSanne
betalende burgerSanne
jefcooperbos
jefcooperMvdB
Ik voel me daar ook thuis ;-)
goof
Dat de banken de ambtenaren en de politiek in de zak heeft in publiek geheim .
Dat de gehele media op radio en TV ons foute en eenzijdige informatie geven weten we.
Dat de gewone man er al jaren flink op achteruit gaat merkt iedereen al jaren.
Dat de multinationals op vele manieren fiscaal worden gematst is bekend .
Dat er met alle economische data wordt gesjoemeld weet iedereen al wel.
Dat de huizenmarkt echt aantrekt is gelul in 90 % van ons land .
Dat er minder faillissementen zijn is omdat banken door de rechtbanken worden teruggefloten.
Dat het echt steeds slechter gaat met het MKB en in elke sector horen we nergens .
Dat het CPB slechte cijfers manipuleert weet elke econoom .
Jammer alleen dat het moet om de moed erin te houden.
Bartje
goofBANANEN REPUBLIEK
jefcooper
goofZo werd beweerd dat de aanrechtsubsidie banen zou kosten.
Bedoeld was dat 35.000 vrouwen zouden stoppen met werken, dat was tegen de afgod economische groei.
Die banen bleven natuurlijk, en met een jeugdwerkloosheid in Nederland van nu 11.6 % waren daar vast wel kandidaten voor.
Yes!
jefcooperDrNomad
jefcooperjefcooper
DrNomadOp Duitse teletekst kun je nu lezen dat de instroom van jonge migranten Duitsland de tijd geeft de verouderings problemen op te lossen.
Duitsland heeft geen kapitaaldekkingsstelsel voor pensioenen, het is helemaal omslag, dus geeft veroudering veel meer problemen dan bij ons.
Wij hebben dat probleem ook, maar alleen bij de AOW.
Hoe Merkel denkt de etnische conflicten te kunnen voorkomen is iets anders.
Bartje
Waarom zal Nederland dat dan niet zijn.
Peteur
jefcooper
Peteurbetalende burger
Peteursquarejaw
betalende burgerpubben
PeteurPeteur
jefcooper
Ik weet niet of het vlak voor of na de mededeling aan hem dat hij iets anders moest zoeken was dat hij publiek maakte dat het CPB verhaal over de euro voordelen gebaseerd was op drijfzand.
Daarna werd in zijn plaats een miepje benoemd (het had ook b.v. Rosenthal kunnen zijn, maar dat zou te opvallend zijn geweest), en Mariëtte Hamers werd voorzitter.
Bij ABP zie je iets soortgelijks, mw Wortmann leidt de club, en prompt wordt pensioengeld besteed aan Don Quijote achtige bouwsels waartegen steeds meer verzet ontstaat.
PGGM, wat nu Zorg en Welzijn heet, volgt, dus ook daar zorg over pensioen.
En zo wordt Nederland steeds meer bestuurd door Brussel gezinde regenten.
Ian
Sanne
Ianhttp://www.parlement.com/id/vg09llzr4exa/h_n_j_hans_smits
Repelsteeltje
Sannejefcooper
SanneSanne
jefcooper"Organisatorisch is het CPB een onderdeel van het ministerie van
Economische Zaken (EZ). De directeur wordt benoemd door de minister, in
overleg met de andere leden van het kabinet. Inhoudelijk is het CPB
echter volledig onafhankelijk. Het heeft een aparte wettelijke basis en
een eigen advies- en toezichtsorgaan, de Centrale Plan Commissie (CPC),
die momenteel onder voorzitterschap staat van Ir. drs. Hans Smits."
http://www.cpb.nl/over-het-cpb
Maar hij is idd niet de directeur van CPB zelf.
Repelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
Sanne"Maar hij is idd niet de directeur van CPB zelf."
Dus dat moet door jou eerder in deze draad geschreven zijn.
Waar?
Sanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
Sannejefcooper
SanneSanne
jefcooperRepelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeWel chic van je om me zwart proberen te maken met een leugen.
Repelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
SanneSanne
RepelsteeltjeRepelsteeltje
SanneSanne
Repelsteeltjebetalende burger
Anton van Haasteren
Je wilt de aanstormende waarheid niet onder ogen zien?
Ludovikaa
jefcooper
LudovikaaEen subjectief CPB vergroot alleen de politieke dwaasheden.
Daarom willen politici ook geen onafhankelijk CPB, veel te lastig.
Een politica als Mariëtte Hamers daar voorzitter van maken tekent de verpolitieking van de informatie.
Joost Vsser
Repelsteeltje
http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/3748679/2014/09/16/Zelfs-de-Oekraine-oorlog-is-de-schuld-van-het-neoliberalisme.dhtml
"Het CPB wordt steeds politieker en steeds minder wetenschappelijk."
Sorry? David Hollanders werkt bij het wetenschappelijk bureau van een politieke partij.
jefcooper
RepelsteeltjeEr is niets wetenschappelijks aan politiek, politiek gaat over voorkeuren.
Repelsteeltje
jefcooperDrNomad
jefcooperjefcooper
DrNomadPolitiek gaat over voorkeuren, daarover hoef je het nooit eens te worden.
MvdB
RepelsteeltjeRoland Horvath
Wat het CPB verkondigt is niet alleen neoliberale ideologie maar ook leugen. Dat overheidsschuld een oorzaak zou zijn van de huidige economische malaise volgt uit geen enkele economische doctrine en het wordt ook niet bevestigd door feiten. Overheidsschuld als oorzaak van de malaise is een verhaal dat uitgevonden is door de Grote Multinationale Ondernemingen GMO. Die schuld moet dan met alle middelen bekampt worden, de overheden mogen geen schulden meer maken, ook niet
meer bedrijfslasten heffen, ze raken in geldmoeilijkheden en dan moet de Sociale Zekerheid SZ afgebouwd worden. Daar is het om te doen. De GMO willen hun bedrijfslasten minimaliseren waardoor SZ en koopkracht verminderen.
MvdB
Roland HorvathWat overheidssubsidie? Te laat betalen? Daar moet je je als burger eens aan wagen!
FD had er ook een artikel over, niets dan lof, maar ook niets over de rol van banken. Bah.
"Een aantal grote bedrijven hebben – met overheidssubsidie – een nieuw initiatief opgestart om het mkb aan meer liquiditeit te helpen...."
http://www.z24.nl/ondernemen/thijs-peters-op-tijd-betalen-mkb-is-geen-gunst-maar-plicht-grootbedrijf-betaalme-nu-600042
DrNomad
Roland Horvath