Beroemde bibliotheek Ritman valt uiteen

4 Connecties
0 Bijdragen

De 2,8 miljoen die Joost Ritman ophaalde met de veiling van een topstuk mogen niet meer baten: de beroemde Bibliotheca Philosophica Hermetica valt definitief uiteen. Het ministerie van OCW brengt zijn deel in veiligheid.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen bevestigde zojuist tegen FTM dat het deel van de bibliotheek dat in handen van de staat is, op korte termijn in veiligheid zal worden gebracht. Dat betreft zo'n 40 procent van de ruim 20.000 boeken, de zogeheten kerncollectie. Die nam het Rijk in 2005 van Ritman over.

 

"Het gaat ons erom de collectie zo snel mogelijk weer toegankelijk te maken voor het publiek. Daarom worden de werken uit het huidige pand aan de Bloemgracht gehaald", aldus de woordvoerder. Waar de boeken en manuscripten, in totaal zo'n 19 miljoen euro waard, heen gebracht worden is nog niet bekend. "Dat weten we binnenkort."

 

Geen vertrouwen meer

 

Ritman probeerde al twee weken wanhopig het uiteenvallen van de collectie te voorkomen, door nederig in overleg te treden met de Friesland Bank. Die heeft namelijk beslag gelegd op de overige 60 procent van de werken, want Ritman verkeert in grote financiële problemen. De uitkomst van die gesprekken lijkt nog niet duidelijk, maar het ministerie heeft blijkbaar geen vertrouwen meer in een goede afloop. En kiest dus eieren voor zijn geld.

 

En dat terwijl Ritman net gisteren 2,8 miljoen euro cashte. Dat die veiling bij Sotheby's in Londen doorgang vond, was overigens op zich al bijzonder. De aankondiging van Ritman dat hij een van de topstukken uit zijn Bibliotheca Philosophica Hermetica publiekelijk zou aanbieden, betekende vorige maand namelijk het begin van een hoog oplopend conflict met de Friesland Bank.

 

De ondernemer Ritman had een lening van miljoenen euro's bij de bank uitstaan, waarbij onder meer de kostbare bibliotheek als onderpand diende. Door een van die stukken ook te veilen zou Ritman zich schuldig maken aan illegale dubbelverpanding. De bank liet daarom meteen beslag op de bibliotheek leggen

 

Schikking

 

De partijen proberen de situatie zonder tussenkomst van de rechter te schikken. Blijkbaar was dat geen belemmering om de middeleeuwse Graal toch te veilen. Kassa voor Ritman dus gisteravond - vanwege de financiële problemen kan hij de 2,8 miljoen euro op zijn bankrekening goed gebruiken.

 

Hoe de zaken er met de bank op dit moment precies voorstaan is nog steeds niet duidelijk. Ritman houdt zich al tijden onbereikbaar voor commentaar en de woordvoerster van Friesland Bank wil niets zeggen. De bibliotheek is nog steeds 'tot nader order' gesloten.

 

stefan@ftm.nl