Het einde der supercyclus

3 Connecties

Goldman Sachs blijkt de aluminiumprijs kunstmatig hoog te houden, maar er is volgens columnist Jan Dwarshuis meer aan de hand in de grondstoffenhandel.

Beleggers in grondstoffen verloren volgens Barclays in het tweede kwartaal van dit jaar een slordige 63 miljard dollar. Dat overtreft zelfs het hoogtepunt van de financiële ellende in 2008. Grondstoffen zijn uit de gratie bij beleggers omdat de vrees bestaat voor het einde van de supercyclus van alsmaar stijgende grondstofprijzen. Het einde van de trend wordt wat versneld door de eerder ontkende Chinese groeivertraging.

Vreemde tak van sport

Beleggen in grondstoffen is een merkwaardige tak van sport. In de kern komt het er op neer dat wanneer u een bepaalde grondstof gekocht heeft, u er van uitgaat het spul op een bepaald moment voor een hoger bedrag aan een derde te kunnen slijten. Voor de rest doet het niets. De afgelopen tien jaar is er een hele industrie om de handel en wandel heen gebouwd. Marktvorsers als Jim Rogers doen de rest om u over de streep te trekken en introduceren aan de lopende band indices, turbo’s en andere afgeleide producten.
Zelfs energieaanbieders speelden op de trend in om u ‘te beschermen’ tegen nog hogere maandlasten. Onzin natuurlijk. Energieaanbieders zagen de lucratieve kant van de zaak. Ze verpakten uw energienota in een leuk pakketje om u een stukje schijncomfort te geven. Ik ben geen voorstander van dit soort ondoorzichtige producten. Laat uw hedge nooit uitvoeren door degene die het goedje zelf aan u verkoopt. Wanneer u uw energienota wilt hedgen, kunt u dat veel beter zelf doen.

Money Machine
Goldman Sachs goochelt met de prijs van aluminium. Het is de nieuwe ‘money machine’ van de financiële grootmacht. Dit geeft aan dat de industrie uitgekookte spelers kent waar u en ik geen invloed op hebben en ook (nog) geen weet van hebben. Ze kunnen een complete markt op het verkeerde been zetten.
Een supercyclus duurt meestal vijftien tot twintig jaar. De huidige vindt zijn oorsprong in 2000, waardoor de kans groot is dat de huidige supercyclus op zijn laatste benen loopt. De impact van het einde van zo’n cyclus heeft altijd bijzonder vervelende bijverschijnselen. Volledige naties hebben vaak groot ingezet op de ‘boom’ en komen nu van een koude kermis thuis. Produceren onder kostprijs houdt men immers niet lang vol. Vaak betreft het hier derde wereld landen die slecht diversificeren en niet of nauwelijks investeren in nieuwe industrieën. Dat maakt de klap vaak nog wat harder.

Vertwijfeling

Zelfs oppergrondstof-goeroe Jim Rogers houdt er rekening mee dat de pret voorlopig wel eens over kan zijn. Hij laat zijn ‘believers’ in grote vertwijfeling achter, want 'grondstoffen gaan toch altijd omhoog' zo is het gedachtegoed. Ook hier geldt weer het simpele gegeven van beleggen; wanneer ‘The Street’ het weet en uitgemolken argumenten aandraagt, is de lol er vanaf en wordt het hoog tijd om uit te stappen. Of het nu uw financieel ondergelopen huis, uw getipte aandeeltjes of uw gehypte grondstofbeleggingen betreft, deze vlieger gaat altijd op.


Rest mij u succes te wensen met uw beleggingen.
 

-------


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.