© Wikimedia Commons

Het einde van verzekeraar Delta Lloyd is nabij

Van de beurswaarde van de ooit zo trotse verzekeraar Delta Lloyd was al een tijdje weinig meer over. Nationale Nederlanden maakte woensdagochtend een vijandig overnamebod van 2,4 miljard euro bekend. Het Delta Lloyd-schip zinkt.

Delta Lloyd-voorzitter Niek Hoek en zijn drie mede-bestuurders lieten zich tot een paar jaar geleden maar wat graag aanspreken als 'de vier musketiers'. Topmannen die vochten tegen de boze buitenwereld en telkens als winnaars uit de strijd kwamen. Delta Lloyd overleefde de kredietcrisis zonder overheidssteun, schikte als eerste verzekeraar het woekerpolisschandaal, ging in 2009 midden in crisistijd naar de beurs — en noteerde jaar na jaar prima resultaten.

Helaas voor de musketiers in de boardroom was dat slechts het halve beeld. Achter de schermen was hun riskante beleggingsbeleid namelijk reden voor langlopende discussies met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Eind 2014 legde DNB de verzekeraar een boete van ruim 22 miljoen euro op wegens handel met voorkennis. Delta Lloyd protesteerde, maar kreeg van de rechter ongelijk. De ene na de andere bestuurder stapte daarna op.

Maar de erfenis van Niek Hoek en co. bleek niet zo makkelijk uit te wissen. Eerder dit jaar bleek dat Delta Lloyd snel veel nieuw kapitaal nodig had. De aandelenemissie kwam er, maar de beurskoers klapte in: van ruim 16 euro per aandeel tot 4 euro begin oktober. De jager was ineens een overnameprooi.

Nationale Nederlanden blijkt woensdag de eerste die een poging doet: de concurrent biedt 2,4 miljard euro om Delta Lloyd weer van de beurs te halen. Het bestuur heeft dit bod naar eigen zeggen in beraad. Het einde van onafhankelijk Delta Lloyd lijkt hoe dan ook nabij — ook omdat verzekeraars volgens DNB op dit moment niet anders kunnen dan consolideren.

Pikant detail is dat de nieuwe Delta Lloyd-topman Hans van der Noordaa meer dan twintig jaar bij ING werkte, het bedrijf waar Nationale Nederlanden zich kort geleden van afsplitste. Van der Noordaa werkte nooit bij de verzekeringstak van ING, hij is een echte bankier. Toch zullen sommige werknemers op het hoofdkantoor zich vandaag afvragen of Delta Lloyd met hem geen paard van Troje heeft binnengehaald.

Follow The Money publiceert donderdag een achtergrondverhaal over de erfenis van Niek Hoek bij Delta Lloyd. Wordt dus vervolgd.