Het enige recept voor krimp: meer bezuinigen

3 Connecties

Relaties

Bezuinigen Krimp

Organisaties

CBS

De economie is in het derde kwartaal flink gekrompen, meldt het CBS. Dat wordt meer bezuinigen om "sterker uit de crisis" te komen.

 De Nederlandse economie dreigt weer in recessie te raken. En hoe. Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië deden het allemaal beter dan Nederland in het derde kwartaal, dat 1,1 procent kromp ten opzichte van het kwartaal daarvoor. 

 

De Nederlandse consument ziet het helemaal niet zitten en de exportgroei, de laatste motor van de economische groei, is zo goed als stil gevallen. De werkloosheid blijft stijgen. 
 
Dat we het qua groei zo veel slechter doen dan enkele "perifere" landen, heeft veel te maken met de woningmarkt. Huizenprijzen blijven dalen en de effecten daarvan op de bouwsector worden merkbaar. Bovendien tast de ellende het consumentenvertrouwen aan, waardoor de uitgaven blijven dalen.
 
Aan dat laatste draagt ook het bezuinigingsbeleid bij, dat Nederlanders in de portemonee raakt. De aankondiging van nieuwe bezuinigingen door het pas aangetreden kabinet zullen de spaarzucht alleen maar verder aanwakkeren.
 
Als de krimp uitmondt in een nieuwe recessie - minimaal twee kwartalen krimp - en we volgend jaar niet licht groeien zoals het CPB (Centraal Plan Bureau) verwacht, dan komt het kabinet voor een nieuwe uitdaging te staan om het begrotingstekort binnen de 3 procent te houden. Het ziet er dan immers naar uit dat dan de begrotingsdoelen niet gehaald worden. 
 
Bezuinigingskoorts
Dat betekent hoogstwaarschijnlijk nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen. Want ook de PvdA is bevangen geraakt door de bezuinigingskoorts, die volgens premier Rutte nodig is om "sterker uit de crisis" te komen. Door de begroting snel op orde te krijgen zou volgens deze theorie het vertrouwen weer toenemen en de economie weer gaan groeien; een theorie waar veel op valt af te dingen.
 
Ook Europees gezien liggen nieuwe maatregelen straks voor de hand. Om Griekenland geloofwaardig aan zijn afspraken te laten houden, moet ook Nederland doen wat het belooft. Bovendien is er een Europese Commissie die het kabinet in de nek hijgt om de afspraken van het begrotinsgpact te handhaven. 
 
De roep om groei zal luidkeels toenemen. Maar daar zullen Rutte en de nieuwe minister van financiën Dijsselbloem (PvdA) niet naar luisteren.