Het geldkoffertje van Geert voor Bram

  Geert Wilders zou tonnen aan cash hebben ontvangen van buitenlandse geldschieters. 75 duizend euro in een koffertje ging naar Bram Moszkowicz, raadsman van de PVV-voorman. Althans, dat beweert ex-PVV'er Hero Brinkman.

  In de Nieuwe Revu van deze week doet gewezen PVV-Kamerlid Hero Brinkman een boekje open over de financiële lijntjes tussen Geert Wilders en advocaat Bram Moszkowicz. Volgens Brinkman werd Moszkowicz handje contantje betaald door de PVV-leider in ruil voor bewezen diensten in diens smaadproces.


  Weekblad Nieuwe Revu deed onderzoek naar de financiële handel en wandel van Wilders en dan in het bijzonder in relatie tot diens raadsman Moszkowicz. Om vervolgens tot de conclusie te komen  dat er  'honderdduizenden dollars' - en dan vaak in contanten - uit de VS kwamen om het stafproces van Wilders te bekostigen.

   

  'Waar dacht je dat ik Moszkowicz van kon betalen’

  Tegenover Nieuwe Revu bevestigt Brinkman bevestigt in elk geval één verhaal over een koffer met 75 duizend euro aan contanten. Wilders, zo beweert Brinkman, had hem verteld dat er ‘tonnen waren binnengekomen’. Toen Brinkman hem vroeg waar het geld voor bedoeld was, zou hij het volgende van Wilders te verstaan hebben gekregen: ‘Waar dacht je dat ik Moszkowicz van kon betalen’.

  Bram Moszkowicz ontkent desgevraagd dat hij cashgeld van Wilders heeft ontvangen. Een bevestigend antwoord hierop van de Amsterdamse strafpleiter zou ook nu keihard tegen hem gebruikt worden. Binnenkort moet Moszkowicz zich voor de tuchtrechter verantwoorden voor het aannemen van grote hoeveelheden contant geld van cliënten.

   

  Fundrasing tijdens dineetjes

  In de tijd dat Wilders in de VS zijn controversiële film Fitna aan het promoten was, zou er veel geld zijn opgehaald volgens Nieuwe Revu. Fundraising in de vorm van dineetjes werden georganiseerd, waar deelnemers werden gevraagd Wilders financieel te steunen.

  Verder aan bod komt in het artikel Daniel Pipes, directeur van het Middle East Forum aan het woord. De voorman van een conservatieve denktank over het Midden-Oosten, bevestigt tegenover Nieuwe Revu dat er tonnen aan donaties zijn binnengekomen van zakenlui, die per se anoniem willen blijven maar Wilders goed gezind zijn.

   

           Cover Nieuwe Revu van deze week

   

  Geld niet bedoeld voor politieke activiteiten PVV

  Pipes beschouwt Wilders als één van de belangrijkste politici in Europa. De aartsconservatieve lobbyist ergerde zich volop over de rechtszaak tegen Wilders en lanceerde een fonds om Wilders financieel te ondersteunen tijdens het strafproces.

   

  En, met succes: want het fonds stroomde al snel vol met tonnen aan giften. Pipes maakt hierbij de opmerkelijke kanttekening dat het geld uitdrukkelijk was bedoeld voor het proces en niet voor politieke activiteiten van de PVV.


  Begin maart van dit jaar berichtte Follow The Money al uitgebreid over mogelijke donaties van buitenlandse geldschieters richting Wilders ter ondersteuning van zijn proceskosten.
   

  UPDATE 1: Ex-PVV'er Hero Brinkman haalt vanmiddag alweer bakzeil voor zijn ontboezemingen aan Nieuwe Revu. Tenminste, dat valt af te leiden uit deze en deze tweet van Brinkman: 'Moszkowicz belde en verklaarde geen contante betalingen van Wilders te hebben ontvangen. Geert heeft wel vaker tegen me gelogen en heb dan ook geen reden te twijfelen aan de woorden van Bram Moszkowicz.

   

  UPDATE 2: Geert Wilders heeft inmiddels ook gereageerd op het artikel van Nieuwe Revu. 'Ongelooflijk hoe media leugens over koffers met cash geld uit de VS die zouden zijn overhandigd aan Moszkowicz, overneemt', meldt de PVV-leider via Twitter. 'Complete onzin.'


   

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid