Het geval Patric Roctus

Troubleshooter Patric Roctus is de spil in tal van controversiële zakelijke kwesties. In de helderziende Liesbeth van Dijk vindt hij een trouwe partner.

De gevallen ondernemer Bob Ultee deinst niet terug voor een stevig conflict. De laatste jaren kreeg Ultee het met tal van mensen aan de stok. De beursgang van zijn zeepbedrijf Sabon mondde uit in een barrage van gevechten met investeerders, adviseurs en bankiers. Ultee bond onder andere de strijd aan met Peter Paul de Vries van Value8 en ook met de SNS Bank die volgens hem de belangrijkste oorzaak is van de geruchtmakende deconfiture van het beursfonds Brand Funding. Het conflictueuze leven van Ultee drong - niet geheel volgens plan - ook binnen de muren van zijn particuliere bestaan door.
Na het faillissement van zijn zeepbedrijf werd hij in augustus 2012 plotseling geconfronteerd met wat hij als 'het verraad van mijn schoonfamilie' omschrijft. Zijn huwelijk strandde en van zijn bezittingen, waarover Ultee naar zijn zakelijke echec nog kon beschikken, werd hij in een tijdsbestek van enkele maanden ook nog eens gescheiden.
[Lees hier het verhaal over hoe Bob Ultee privé aan de stok kreeg met zijn vrouw en schoonvader John van Baardwijk].

Militaire precisie

Naast zijn schoonvader John van Baardwijk speelt in dit zakelijke en persoonlijke drama de door zijn vrouw in de hand genomen adviseur Patric Roctus een opvallende hoofdrol, zo blijkt uit het verhaal van Ultee en ook uit de woorden van Roctus zelf. 'Ik ben betrokken bij de afwikkeling van de boedel', zegt Roctus, 'En naar mijn stellige overtuiging is dit in de belang van de schuldeisers'. De troubleshooter die door de vrouw van Ultee werd gevolmachtigd, heeft zich ook nadrukkelijk bemoeid met de Thaise villa van Ultee. 'Ik heb op basis van coulance een bedrag kunnen bedingen. Ik zeg niet hoeveel het is. Het geld zal in elk geval voor de schuldeisers worden aangewend'.
Maar volgens Ultee is er meer aan de hand en wordt hij op zeer listige wijze opgelicht. Zijn verhaal wordt gestaafd door een uitvoerige emailcorrespondentie en de vele documenten waar hij begin maart de hand op wist te leggen en waar Follow the Money inzage in kreeg.
Het dossier bevat stukken die erop wijzen dat Ultee met een vooropgezet plan aan de kant is gezet en met militaire precisie van zijn laatste bezittingen werd vervreemd. 'Hij is door zijn eigen schoonfamilie besodemieterd, alle bewijzen daarvoor zijn in onze handen', zei Bob Reiche, de adviseur van Ultee  eerder tegen Follow the Money. Vrijdag sommeerde Roctus Ultee per mail om geen gebruik te maken van het van zijn kantoor 'verduisterde' dossier. Roctus laat ook weten dat hij Ultee aansprakelijk stelt voor de schade die hij oploopt en hem op korte termijn zal dagvaarden. Andersom is Ultee even gemotiveerd om Roctus aan te pakken. In maart deed hij al aangifte bij de politie van chantage, smaad, afpersing en oplichting.
Vanaf het moment dat Ultee zijn gezin uiteen zag vallen probeerde hij te reconstrueren wat hem was overkomen. De persoon Roctus was hij al eens eerder tegen het lijf gelopen, 'een jaar of tien geleden'. Via een dame die actief was in de filmindustrie en die hij ongeveer in dezelfde periode had leren kennen: Liesbeth van Dijk. Via een goede vriend was hij met Van Dijk in contact gekomen en sindsdien kwamen ze met enige regelmaat bij elkaar over de vloer. Vanaf begin vorig jaar - toen de problemen rond het beursfonds van Ultee zich opstapelden - werd het contact dat zijn vrouw Eveline met Van Dijk had, steeds intensiever. Het was ook Van Dijk - inmiddels actief als helderziende - die de vrouw van Ultee een persoonlijke adviseur bezorgde; in de persoon van Patric Roctus, zo erkent deze ook zelf. 'Zij stuurt me wel eens mensen die in de puree zitten en ik werk daar belangeloos aan mee', zegt de troubleshooter.
Liesbeth van Dijk is ook actief als auteur 

06/05 

Het duo Roctus-Van Dijk trekt al ruim een decennium met elkaar op. Van Dijk beschikt over een omvangrijk netwerk dat stevig in politieke en zakelijke kringen is geworteld. Het tweetal speelt elkaar herhaaldelijk het balletje toe, zo blijkt uit de verhalen van verschillende personen die uit eigen ervaring spreken. Dat onbaatzuchtigheid daarbij een grote rol van betekenis speelt, zoals Roctus beweert, lijkt echter niet waarschijnlijk.
Voormalig Tiscali-topman en ex-cfo van World Online Ruud Huisman kende Liesbeth van Dijk al enige tijd via zijn vrouw Patricia toen zij in 2003 samen met filmproducent Gijs van de Westelaken en filmregisseur Theo van Gogh bij hem aanklopte voor de financiering van de film 06/05, over de moord op Pim Fortuyn. Van Dijk had zich via haar warme banden met filmproducent San Fu Maltha als een soort van fondsenwerver in de Nederlandse filmwereld weten op te werken. Haar vele goede contacten in het zakenleven bleken een vruchtbare voedingsbodem voor financieringen. Ook voor Van de Westelaken en Van Gogh mocht ze aan het werk en het allereerste bezoek aan het internetbedrijf Tiscali was gelijk een voltreffer. 06/05 werd uiteindelijk 's werelds eerste film die via internet een premiere beleefde.
Via feestjes van Van Dijk was Huisman ook in contact gekomen met Roctus die op dat moment met een compagnon een deurwaarderskantoor bestierde. Roctus had Tiscali iets te bieden: hij wilde op no cure no pay basis achterstallige vorderingen voor het internetbedrijf gaan innen. Uiteindelijk kwam het niet tot een samenwerking.
Een klein jaar na de premiere van 06/05 eindigde de loopbaan van Huisman bij Tiscali. Vrijwel onmiddellijk kreeg het echtpaar Huisman - de vrouw van Ruud Huisman, Patricia Huisman Spuijbroek, was ook bij Tiscali werkzaam - via de Telegraaf en het zakenblad FEM Business een stortvloed van negatieve publiciteit over zich heen. Op basis van valse documenten verscheen het ene na het andere verhaal in de media. In een interview met de Volkskrant vertelde Huisman destijds dat er valse notulen van vergaderingen werden verspreid op basis waarvan er schadelijke artikelen in de media verschenen. De intimidaties namen zelfs zulke vormen aan dat iemand besloot een auto tegen het tuinhek van zijn huis te zetten en nooit meer op te halen (lees hier een interview met Huisman in de Volkskrant van 21 december 2005).

Afpersing

Het echtpaar liet een privédetective onderzoek doen en deze kwam uiteindelijk met de naam van Roctus aanzetten. Ruud Huisman sprak met hem in het Amsterdamse Holliday Inn Hotel af. 'Roctus vertelde me dat er een vijftal mensen achter de intimidaties zaten', zegt Huisman. 'En voor 500 duizend euro wilde hij de problemen wel voor me oplossen'. Huisman zei dat hij erover zou nadenken. Hij was ten einde raad, Roctus was bezig hem af te persen.
Patricia Huisman kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren wat er vervolgens op sinterklaasavond in 2005 gebeurde: 'De telefoon ging. Het was Liesbeth van Dijk. Ze begon over het voorstel van Roctus. "Misschien moet je het maar doen", zei ze. "Denk toch aan je kinderen, je weet niet wat hen kan overkomen". Ik hoorde haar aan en hing op. Ik was totaal in shock. De vrouw die ik toen nog als een soort van vriendin beschouwde, hielp Roctus mee om ons af te persen'.
Ruud Huisman deed in december 2005 aangifte tegen Roctus wegens pogingen tot afpersing.
'Ik heb nooit iets van die aangifte mogen vernemen', zegt Roctus. 'De politie besloot klaarblijkelijk in al haar wijsheid om daar niets mee te doen'.

Geldmachine

In dezelfde periode dat Roctus voor Ruud Huisman problemen wilde oplossen, trad hij ook aan als adviseur/vertrouwensman van Edwin de Roy van Zuydewijn, de gewezen echtgenoot van prinses Margarita. Ook hier ontstonden (juridische) conflicten toen Roctus het privédossier van De Roy van Zuydewijn als ingrediënt van een onthullend boek trachtte aan te wenden. Van Zuydewijn werd volgens eigen zeggen door Roctus 'om te tuin geleid' omdat Roctus hem als een 'winobject/geldmachine' zag.
Dat gaf Roctus in andere bewoordingen ook ruiterlijk toe. Hij zei in juli 2007 in EenVandaag dat hij De Roy van Zuydewijn als een als een 'commercieel project' beschouwde.
sitestat
 De uitzending van EenVandaag met Roctus en De Roy van Zuydewijn
In het jaar dat Roctus met De Roy van Zuydewijn in de rechtszaal belandde (2007), werd Liesbeth van Dijk dankzij haar optreden in het televisieprogramma Het zesde zintuig, een landelijke bekendheid. Van Dijk bleek over paranormale gaven te beschikken. Van Dijk zag in november 1963 als zevenjarig kind op de muur van haar slaapkamer de Amerikaanse president John F. Kennedy plotseling in een open limousine voorbij komen, vertelde ze in 2010 aan Dito-Magazine. 'Plotsklaps vlogen zijn hersenen door de lucht'. Enkele dagen later zou de Amerikaanse president in Dallas in een Lincoln Continental convertible Elm Street oprijden.
De landelijke openbaring van haar gave bezorgde haar ook een nieuw bedrijfsmodel. Voor een tarief van 180 euro per uur ging ze als paragnost aan de praat met mensen uit het bedrijfsleven en de entertainmentindustrie. Ook hield het medium zich nog bezig met financieringen. Haar goede contacten in kringen van VVD'ers, leidde ertoe dat ze in 2008 actief betrokken raakte bij de financiering van de partij Trots op Nederland van Rita Verdonk.
Via haar talrijke kennissen in de filmwereld was Van Dijk ook in contact gekomen met televisiemaker Bert van der Veer, een van de regisseurs van het praatprogramma Pauw en Witteman en thans vooral bekend als biograaf van de ooit ravissant ogende zangeres Patricia Paay. Van der Veer bezorgde Van Dijk in 2010 bij SBS6 haar eigen televisieprogramma: Paranormale kinderen.

Smerige fiscalist

De pilot van dat programma werd in het Haagse eetcafé De Stoof opgenomen, een gelegenheid waar Van Dijk als vriendin van de uitbaatster regelmatig te gast was. Het horecabedrijf kwam eind 2010 in de problemen waarna de voormalige beurshandelaar Peter Maureau zijn zus - de eigenaresse van De Stoof - te hulp schoot bij de doorstart van het eetcafé. Broer en zus Maureau kregen ook de hulp van Liesbeth van Dijk die hypnotherapeute Josee Verwater als financier naar voren schoof. Niet veel later, toen de exploitatie van het horecabedrijf door mismanagement flink uit het lood hing, deed ook Patric Roctus zijn intrede. Uiteindelijk verkocht Maureau de zaak aan Roctus die op zijn beurt het bedrijf weer doorverkocht, zonder eerst met Maureau af te rekenen waardoor deze inmiddels aan de rand van de financiële afgrond staat. 'Je kunt van Roctus zeggen wat je wil', zegt Maureau, 'maar hij is in elk geval heel goed in wat hij doet: mensen geld afhandig maken. Hij snap alle kleine regeltjes, omwegen en zijpaden op vennootschappelijk gebied om je te slim af te zijn. Hij heeft daar écht over nagedacht. En wat betreft Liesbeth van Dijk; ik denk niet dat het tillen van mensen haar core business is. Ze is waarschijnlijk één van de vele aanvoerlijnen voor Roctus. Ze doet het er waarschijnlijk af en toe bij om haar uitgavenpatroon te kunnen bekostigen.'
Van Dijk wenste tegenover Follow the Money niet te reageren. In het zakenblad Quote, dat deze maand een groot verhaal over Roctus en Van Dijk bevat, ontkent Van Dijk ooit iets aan Roctus te hebben verdiend. Over haar relatie met de beruchte troubleshooter zegt ze het volgende: 'Ik had wel het idee dat er iets mis was, maar Patric geeft me altijd het idee dat het aan een ander ligt. Ik weet niet beter dan dat hij een goede fiscalist is, maar ik begrijp nu dat hij een smerige fiscalist is'.
Bob Ultee hecht weinig waarde aan woorden van Van Dijk. 'Ze is een wolf in schaapskleren met een sensor voor zakelijke problemen. Liesbeth van Dijk is het doortrapte front office van de crimineel Patric Roctus.'