
Het slavernijverleden is met de discussie rond Sinterklaas en zwarte Piet veelvuldig opgerakeld. Over de huidige slavernij in de cacao-industrie is veel minder bekend en ook minder ophef. 'Het wordt tijd dat wij ons consumptiegedrag aanpassen'.
Chocolade associëren wij met geluk, met de aanmaak van het wonderstofje endorfine dat ons fijne gevoelens bezorgt. Chocolade is een zeer populair snoepgoed, als tussendoortje of op de boterham. Maar aan chocolade zit ook een duistere kant, die velen niet of nauwelijks kennen. Door de ondoorzichtige productieketen van cacaoboon tot chocoladeproduct, kleeft aan nagenoeg alle chocolade die wij eten slavernij, waaronder ernstige vormen van kindslavernij.
In oktober begint de grote oogst van cacaobonen. Op de plantages, in voornamelijk West-Afrika, werken kinderen als slaaf mee aan de productie van cacao. Het gaat hier om de cacaobonenplukkers die op 10-jarige leeftijd, of nog jonger, met machetes het woud in worden gestuurd. Zij gaan niet naar school, zijn uit hun families ontvreemd en ontvangen nauwelijks vergoeding voor hun tijd en arbeid en de lichamelijke schade die zij op de plantages oplopen. Zij klimmen in bomen om de cacaovruchten, de grondstof van onze chocolade, te verzamelen. De fluweelzachte, bitterzoete smaak van chocolade hebben zij nog nooit geproefd en dat zal ook wel nooit gebeuren.
Teun
Slavernij in de cacao-industrie is bepaald geen nieuw verschijnsel. Wel krijgt het probleem steeds meer aandacht. De Nederlandse journalist en pionier op het gebied van slaafvrije chocolade Teun van de Keuken, onderzocht het onderwerp en bracht in 2003 een documentaire uit over de misstanden. Geschokt door wat hij tegenkwam, liet hij het niet bij een enkele uitzending. Hij wilde zichzelf strafrechtelijk laten vervolgen voor het kopen en eten van chocolade waarvan hij wist dat het afkomstig was van een misdrijf, namelijk kindslavernij. Meer uitzendingen volgden en de aandacht van de media voor kindslavernij in de cacao-industrie leefde op. Ook BBC en CNN hebben in een documentaire aandacht besteed aan deze vorm van slavernij. Van de Keuken raakte sterk betrokken, zo sterk dat hij zelf een chocolademerk begon dat als missie heeft 100% slaafvrije chocolade in de hele keten: Tony’s Chocolonely. Voor zijn onderzoek zat hij recht tegenover de jongens die als slaven hebben gewerkt, en op dat moment begon hij het leed heel erg te voelen. ‘Ik ben echt zelf schuldig aan het leed dat die jongens hebben meegemaakt,’ zei Van de Keuken in een interview.‘Ik ben echt zelf schuldig aan het leed dat die jongens hebben meegemaakt’Meer en meer organisaties trekken zich het lot aan van kindslaven. De Fair Labour Association (FLA), een samenwerkingsorganisatie ontstaan uit een werkgroep van de voormalige president Bill Clinton, onderzoekt de productieketen van cacao en rapporteert over kinderslavernij. Het International Cocoa Initiative (ICI) is speciaal opgericht om kinderen in de cacao-industrie te beschermen. Zelfs de overheden van cacaoproducerende landen hebben de aanpak van kindslavernij op hun agenda staan en zijn een samenwerking aangegaan met de International Labour Organization (ILO), onderdeel van de United Nations, om kindslavernij tegen te gaan. Als zoveel partijen zich inzetten tegen deze slavernij, waarom blijft het fenomeen dan toch intact?
Paarse koeien
Westerse consumenten hebben nauwelijks weet van dit weerzinwekkende verschijnsel en de rol die zij hebben bij het in standhouden van slavernij. Wie chocolade met een keurmerk koopt, heeft in ieder geval een goede intentie. Maar zo’n keurmerk is zeker geen garantie voor slaafvrije chocolade. Gecertificeerde en niet-gecertifceerde cacao komt nog altijd op een grote hoop terecht. Het zogenaamde mass balance-procedé, dat wordt toegestaan door onder andere Fairtrade/Max Havelaar en UTZ Certified, omdat het gewoonweg te complex is om de verschillende cacao gescheiden te houden. Verder is alle chocolade zonder keurmerk, met uitzondering van enkele exclusieve en niche chocolademerken, verkregen met behulp van slavernij.De wereldmarkt van chocolade wordt gedomineerd door enkele spelersDe wereldmarkt van chocolade wordt gedomineerd door enkele spelers. Deze organisaties hebben als primair doel winstmaximalisatie. In de top van de chocolademarkt staan o.a. Mars, Inc., Mondelēz (o.a. Milka), Ferrero, Barry Callebaut en Nestle (o.a. Kit Kat). Als commerciële bedrijven hebben zij voordeel bij een zo laag mogelijke prijs van cacao. Wat tot gevolg heeft dat de cacaoboeren onder druk komen te staan. De boeren verdienen zo weinig dat zij niet anders kunnen dan zich wenden tot het gebruik van slaven of zij nemen de beslissing om andere gewassen te gaan produceren. Zolang het hoogste doel van de dominerende producenten het realiseren van zo hoog mogelijke winstcijfers is, verandert aan de omstandigheden op de cacaoplantages weinig. Voor de consument blijft het slavenprobleem ondertussen een ver-van-mijn-bed-show. Chocolade wordt eerder geassocieerd met paarse koeien of pratende chocopinda's dan met dwangarbeid. Wie vrolijk een Milka-reep of een zak M&M’s wegkauwt, zal op dat moment niet gauw geraakt zijn door de ellende van de arme cacaoboer of slaaf die de cacaobonen voor deze reep uit de bomen plukte. Immers, hoe verder verwijderd van de ellende, hoe lager de betrokkenheid.
De reep die wél eerlijk poogt te zijn
Ondoorzichtige productieketen
Chocolade was, sinds de introductie in Europa rond 1530, eeuwenlang een luxe product. Pas in het begin van de 19e eeuw werd chocolade gemeengoed. Juist deze toenemende vraag naar chocolade heeft het probleem van slavernij vergroot. De industrie is zo omvangrijk geworden, dat nauwelijks inzicht is in de productieketen. Wie zich realiseert welke weg een cacaoboon aflegt tot deze wordt verwerkt in een reep, kan zich hier enigszins een beeld bij gaan vormen. De 5,5 miljoen cacaoboeren verzamelen de cacaobonen, die worden geplukt door arbeiders en slaven op de plantages, er komen tussenhandelaren om de hoek kijken, de bonen moeten worden getransporteerd en komen op een grote hoop, vervolgens bedingen en betalen opkopers vaak een zo laag mogelijke prijs voor de bonen. En dan willen de overheden van de doorgaans zeer arme landen er ook nog van meeprofiteren. Eenmaal in het Westen gaan de producenten aan het werk en pas daarna vinden de chocoladeproducten hun weg naar het winkelschap. De cacao in een KitKat of Verkade-reep heeft een lange route afgelegd en de herkomst is vrijwel niet te traceren. De markttransparantie is al meer dan 30 jaar een aandachtspunt voor de International Cocoa Organization (ICCO). De cacaoboon herleiden naar de plantage waar hij opgroeide, is enorm complex. Zelfs het eerder genoemde voorbeeldmerk Tony’s Chocolonely, dat de hele organisatie heeft ingericht op de productie van slaafvrije chocolade, is nog niet in staat volledig slaafvrije chocolade te produceren. Het merk bracht in 2005 de eerste reep op de markt. Pas in 2013 lukte het om de cacao van de Tony’s Chocolonely repen traceerbaar te maken. Dit is een belangrijke stap in de goede richting. Helaas is daarmee hun chocolade nog niet gegarandeerd slaafvrij. Zo is de herkomst van de benodigde extra cacaoboter in de chocoladerepen niet te garanderen. Wat, zoals zij zelf in haar jaarverslag aangeeft, een frustratie is voor het merk, dat als missie 100% slaafvrije chocolade. Niet alleen in de eigen repen, maar in alle chocolade.Van boon naar reep
Door de complexiteit van de keten en de vele kleine boeren is het onmogelijk om tegen gelijkblijvende kosten de herkomst van cacao te garanderen en om alleen cacao te kopen van boeren die geen (kind)slaven gebruiken. Mocht het al lukken om de herkomst te garanderen, dan moet je ook nog maar van goed vertrouwen zijn, want wie gaat 5,5 miljoen boeren controleren? Het zogenoemde bean-to-bar procedé, waarin de herkomst van de cacao bekend is, is een grote stap voorwaarts. In jargon heet dit segregatie. De toevoer van de cacao wordt vanaf de bron gevolgd. Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet door de grote hoeveelheid schakels en vele kleine partijen die in zo’n proces zitten. Tegenover segregatie staat mass balance, waar vrijwel de meeste chocoladeproducenten gebruik van maken. Mass balance betekent dat in een grote hoeveelheid bonen, tenminste een bepaald deel gecertificeerd is. De gecertificeerde en niet-gecertificeerde bonen komen elkaar op een zeker moment op één grote hoop tegen. Door de lage kostprijs en wederom de vele schakels in het handelsproces, is het nauwelijks mogelijk de bonen gescheiden te houden.Exclusieve chocolade
Echte garantie kan dus alleen bij kleinschalige initiatieven, waar een reële prijs voor de cacao wordt betaald en de bonen vanaf de oogst kunnen worden gevolgd. Deze aanpak is te ontdekken bij merken die enkel werken met fine flavour cacao. De cacaowereld is grofweg te verdelen in twee segmenten: bulk cacao, waarover dit artikel tot nu toe ging, en fine flavour cacao. Deze laatste is een nichemarkt. De Nederlandse chocolade-sommelier Caroline Lubbers streeft naar meer aandacht en daarmee vraag naar deze exclusieve chocolade. Lubbers is ook medeorganisator van het jaarlijkse Chocoa chocoladefestival, dat in maart wordt georganiseerd in Amsterdam en waar chocoladeliefhebbers en -specialisten uit de hele wereld elkaar ontmoeten in workshops en tijdens de chocolatefair. Lubbers legt uit: ‘Terwijl de bulkbonen op grote schaal in West-Afrika worden geproduceerd, komen de fine flavour bonen vooral uit Zuid-Amerika en Madagaskar. De sociaaleconomische omstandigheden zijn in die omgevingen een stuk beter. In de productie van fine flavour cacao zijn boeren veelal verenigd in kleine coöperaties van zo’n 30 cacaoboeren. Vergelijk dit tegenover de grotere coöperaties in andere cacaoproducerende gebieden waarin met gemak 10.000 boeren vertegenwoordigd zijn.’Soms is een plantagehouder ook chocoladeproducent van zijn eigen cacao; het ideale scenarioSoms is een plantagehouder ook chocoladeproducent van zijn eigen cacao, zoals bij het Braziliaanse chocolademerk Amma en het Ecuadoriaanse merk Pacari. Dit is het ideale scenario om alle onderdelen van het ingewikkelde proces van boom tot reep te kunnen beïnvloeden. Bovendien is de smaak van deze cacao rijk en met grote aandacht voor de omgeving tot stand gebracht. ‘Fine flavour chocolade omvat nu nog maar 5 procent van de totale chocolade-industrie,’ zegt Lubbers. Deze chocolade is ook lang niet overal verkrijgbaar. Je moet er vaak voor naar de delicatessenwinkel of chocoladeboetiekjes. De prijs van een reep is fors. Soms wel het drie- tot zesvoudige van een supermarktreep. Dat heeft een reden, die wel uit het voorgaande mag blijken.
14 Bijdragen
Norbert Mergen
Het is geen makkelijk onderwerp - maar er zit meer achter 'slavernij' dan het simpelweg willen afschaffen.
Een ander onderwerp is het absolute minimum inkomen. De repen chocola - ook Tony - zijn over het algemeen te goedkoop.
In het stuk wordt gerefereerd aan het Origin Chocolate Event - daar presenteren kleinere cacaoboeren/-producenten zich aan het publiek. En wat merk je? Als het om een redelijk inkomen gaat, is een reep chocolade al snel 4 euro of meer. We denkend at het goed is om een Vivani voor 1,98 in een biologische winkel te kopen, maar reken eens uit wat een boer voor de cacao dan heeft gekregen?
We weten dat een fles wijn van 2,95 niet veel goeds kan zijn; zo is het ook met chocola.
Overigens, Tony Chocolonely was niet van Teun. Het was van Blazzhoffski, de producent van o.a. de Keuringsdienst van Waarden. Teun heeft zijn naam er aan geleend, waar hij niet altijd gelukkig mee was. Nu deze tv producent gekocht is door Fox (meen ik), is Tony op eigen benen gaan staan.
Tot voor kort was Tony een vooral goed marketing verhaal. De chocola kwam van de grote berg (dat is hier goed uitgelegd), maar jarenlang beweerden ze dat het uit dit-en-dat dorp kwam. Niet waar. In Ghana regelt COCOBOD de prijs van cacao en slechts enkelen kunnen kopen. Dus Tony had geen grip op waar de cacao vandaan kwam.
Nu ook biologische
Chimura
Norbert MergenInderdaad. En dat geldt dus evenzeer voor Nederlandse tradities. De schoorsteen moet roken toch? Wel een genuanceerde reaktie, waarvoor dank. Onlangs een aardige reaktie gezien op De Correspondent over de rechterlijke uitspraak mbt de Sinterklaas intocht. Waar Quisy Gario zich wel van bewust is denk ik:
Nergens komt de postkoloniale wereldwijde industrie ter sprake die voortkomt uit de uitbuiting van wat als 'inferieure rassen' werd bestempeld en daartoe uitgebuit kon of kan worden, het moderne slavisme waarvan dus heden ten dage nog steeds een voornamelijk witte elite - tenzij ze als kleurlingen deel uit maken van onze westerse consumptieve samenlevingen - de vruchten plukken. Tradities als culturele feestjes gaan voor de bittere smaak die de cacoa industrie onder meer nalaat.
"De letters van brood, werden letters van chocolade
En dat vonden de kindertjes pas écht niet te versmaden
Vanaf eind 19de eeuw waren deze letters je-van-het
Zoals we lezen in Sint Nikolaasavond, het gedicht van De Génestet"
<A href="http://thuisacademie.ntr.nl/clips/clip/show/252-waarom-horen-chocoladeletters-bij-sinterklaas.html">Chocoladeletters</A>
Hetzelfde geldt natuurlijk net zo goed voor goedkope textiel uit Azië, houtskool uit de Filipijnen en dergelijke.
Het mag dan allemaal moeilijk lijken om af te schaffen maar wat heb je aan luxe nodig is misschien een betere vraag die wij ons zouden moeten stellen als consument. Het adagium: "Don't buy and the dealer will die" gaat ook hier op mijns inziens.
Het aanvoeren van het argument dat afschaffen nare gevolgen heeft voor de gemeenschappen die van hun inkomen afhankelijk zijn van een corrupte industrie is demagogisch en eventueel een debat-truc waar ik Schopenhauer niet op na ga slaan.
Het toeristisch imperialisme helpt ook mensen die toevallig op hele mooie plekjes in de wereld wonen aan werk. Zou het kunnen dat het
Chimura
ChimuraEricSmit
ChimuraU kunt het hier dus wel leuk maken. U kent uw klassiekers, u bent onnavolgbaar en beschikt over humor. Een combinatie waar ernstige journalist als ik u zeer om kan benijden. Ik wil u niet tekort doen en daarom reageer ik op een door u genoemd adagium dat ik nog net kan bevatten. U stelt dat "don't buy and the dealer will die" ook hier opgaat. Ik vind het een wat al te drastische voorstelling van zaken die ik vanuit onze vredesgezinde opvattingen onmogelijk kan onderschrijven. Vanuit een ander perspectief vind ik het ook geen realistisch voornemen. Heeft u ooit wel eens een dealer zien creperen? Nee toch? Je kunt ze volgens mij wel eerlijker zaken laten doen. Dat is bij Nike ook best aardig gelukt.
Hartelijke groet,
Eric Smit
Maureen van Althuis
Norbert MergenDankjewel voor je reactie en heldere aanvullingen! Slavernij - of dit nu kinderslavernij is, inderdaad niet te verwarren met kinderarbeid, of extreem onderbetaalde cacaoboeren, ook te rekenen tot slaven - is in mijn beleving nooit goed. Mensen mogen niet, zonder tegenprestatie, het leven en de tijd van een ander mens beheersen, en al helemaal niet wanneer de ander hier niet mee instemt. Het blijft mijn bescheiden mening waar ik niet van afwijk.
Je haalt het minimuminkomen aan. Een cruciaal punt. Terecht schrijf je dat de chocolade meer moet kosten en het geld naar de boer moet gaan. Hieraan besteed ik aandacht in mijn volgende artikel. Het gebrek aan transparantie in de keten is een lastige omstandigheid, evenals als onze gewenning aan lage prijzen voor in wezen luxe producten.
Teun is inderdaad de founder van Tony's Chocolonely en niet de eigenaar. Hier laat de subtiliteit van het woord zich moeilijk vertalen naar het Nederlands.
Vriendelijke groet,
Maureen van Althuis
Norbert Mergen
Maureen van AlthuisBoer breekt klomp
Maureen van Althuis
Boer breekt klompWat teveel is voor de een, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Wellicht is fine flavour of single origin chocolade, zoals van de merken waarnaar ik verwijs in het artikel, meer iets voor jou?
Toch zit er wel degelijk chocolade in een m&m of mars, misschien niet heel veel (wat is veel?) per eenheid, maar kijk je op wereldschaal dan is dat toch een boel chocolade dat via dit snoepgoed de consumenten bereikt.
Hoogachtend,
Maureen van Althuis
boer breekt klomp
Maureen van AlthuisAls er echt nanotracés van cacao in de bruine geharde maltodextrine palmoliecoating van een Twix zit, dan heb je helemaal gelijk Maureen. Alle kleine beetjes cacao worden 1 hele grote beet. Een multinational bestelt scheepsladingen vol en niet 1 zeecontainer, zet de marktprijs, manipuleert de goederentermijnmarkt en is geen vrome nichespeler. En maakt mensen slaaf. Dat was ik even vergeten. Ik proefde suiker. ... Los van voorkeuren voor exquisite fine taste was mijn dieperpunt van sarcasme eigenlijk dat... a-l-l-e-s wat zo'n multinational beetpakt bezoedelt ze, of ze nu weinig (1%) cacao en veel (50%) suiker in dr merkproduct stopt. Ik leef niet in de illusie dat het suikerboeren beter af gaat dan cacaoboeren. Dat is het eigenlijk. Nestle's zwitserse topman bazelt zelfs onzin over het recht op basaal drinkwater.
Helaas wijzigt mijn mening over de smaak van Teuns slaafvrije chocolade nog niet. Heel nobel initiatief, slaafvrij voelt goed en smaakt daarom natuurlijk beter. Neen de 70% puur choconelly is gewoon niet lekker genoeg. Lindt puur 90% of Vivani puur 92% steekt ie niet in z'n zak, en das jammer. Ik zou zeker meer betalen voor een Slaafvrije Teun Aproved Certified ISO9001 sticker op die Lindt & Vivani producten.
Keep up the good work!
Hoogachtend,
Boer-breekt-klomp
Norbert Mergen
Boer breekt klompOver Vivani, het is verbazingwekkend dat deze gecertificeerde reep in veel biowinkels te koop is voor rond de 1,98/100 gram. Me dunkt dat mensen die graag biologische producten kopen ook eerlijke producten willen hebben. 1,98.... ongeveer 1,00 exc BTW inkoop voor de winkel, minus marge groothandel, kosten transport, producent (kosten, winstmarge), verpakkingsmateriaal, transport cacao van land (Afrika?) naar Europa, opkoper/handelaar in land van herkomst...in het meest gunstige geval een coöperatie. Maar die krijgen dan ongeveer niets voor hun bonen. Kortom, een beetje eerlijke chocola begint bij 4 euro/100 gram. Maar let dan wel op dat het een origine is: bean- of tree-to-bar. Anders duikt de grootindustrie er weer tussen en wordt het niet-transparant.
Michiel
jopie1978
Vaak zijn dingen niet zo simpel aan de andere kant van de zee, ze mogen al blij zijn als ze werk hebben (net als vele hier met de huidige crisis). In die zin vergiftigen onze morele westere maatstaven hun gedachtegang in wat op dit moment primair belangrijk is voor de individuen aldaar. Met dit soort dingen is vaak voorzichtigheid geboden.
pieter
Gelukkig zijn er nog mensen die keurmerken starten, maar uiteindelijk is het dweilen met de kraan open, want als iemand de kosten laag moet houden, dan zal er altijd uitbuiting ontstaan.
Hankie_rft