Het grote falen van de Jeugdwet

Sinds de Jeugdwet twee jaar geleden ingevoerd werd, vallen kinderen met een psychische aandoening onder de gemeenten. Dat blijkt in de praktijk een ramp, zeggen vakorganisaties, de Kinderombudsman, ouders van patiënten en zorgverleners. ‘Als we dit binnen een jaar of vier niet teruggedraaid hebben, is er van de jeugd-ggz straks vrijwel niets meer over.’ ‘Wen er maar aan,’ zegt een topambtenaar van VWS, want de wijzigingen terugdraaien zou een ‘illusie’ zijn.

Noodklokken, kamervragen, brandbrieven en vurige pleidooien voor acute actie: de hele GGZ-branche schreeuwde de afgelopen maanden luidkeels moord en brand over de Jeugdwet, die bijna twee jaar geleden ingevoerd werd. De zorg voor kinderen met een psychische aandoening blijkt zwaar onder druk te staan.

Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor die zogenaamde jeugd-GGZ gaat er namelijk van alles mis. Er wordt te weinig zorg ingekocht waardoor er wachtlijsten ontstaan en budgetten soms al in september of oktober op zijn. Ook zijn de budgetten soms onrealistisch laag. Er wordt slordig met privacygevoelige informatie omgesprongen. Sommige gemeenten hebben te weinig expertise in huis, in lang niet alle gemeenten is duidelijk hoe ouders en kinderen hulp kunnen krijgen voor een...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in