Het had niet gehoeven

2 Connecties

Relaties

Bezuinigingen

Organisaties

Eurozone
2 Bijdragen

De economie is klote zo bleek vorige week maar weer eens. En het lullige: het had niet gehoeven, aldus Ewald Engelen.

Fijne cijfers weer die het CBS vorige week naar buiten bracht. 'Eigen woning van ruim 1 miljoen huishoudens onder water'. Oftewel bij pakweg een kwart van de 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning is de waarde van het onderpand lager dan de schuldenlast. En: 'Opnieuw forse stijging werkloosheid': in een maand zijn er 21.000 werklozen bijgekomen, waardoor het werkloosheidspercentage al in februari is opgelopen tot het niveau dat het CPB twee weken geleden pas eind dit jaar verwachtte.
 
Een giftige cocktail. Ga maar na: hoe meer de deelverzamelingen van werklozen en huishoudens met onderwaarde overlappen, hoe groter de kans op persoonlijke faillissementen, executieverkopen, verder dalende huizenprijzen, hogere stroppenpotten voor banken, afnemende kredietverlening, krimpende binnenlandse bestedingen, stijgende faillissementen bij het mkb - en zo verder de hel van economische depressie in.
 
En het lullige is dat het niet had gehoeven. De grootste maandelijkse stijging van WW-aanvragen is afkomstig uit de zorgsector, hoger dan in alle andere sectoren, inclusief de bouw, waar in een jaar de WW-aanvragen zijn gestegen met een onthutsende 53 procent. Dat heeft alles te maken met de 'ombuigingen' ter grootte van pakweg 50 miljard die twee kabinetten en een gelegenheidscoalitie sinds 2010 hebben afgekondigd. Vooral het Kunduzakkoord doet ons nu pijn.
 
Verscholen in het laatste rapport van het CPB zit een handzaam overzichtje van de verdeling van de ombuigingen tussen 2011 en 2017. 2013 steekt daar met een totaal van vijftien miljard aan 'tekortreducerende maatregelen' met kop en schouders bovenuit. Vier miljard ervan danken we aan Rutte I. De rest is afkomstig uit de benevelde breinen van Slob, Pechtold en Sap, die vorig jaar april VVD en CDA bijstonden in hun zoektocht naar parlementaire steun voor een ombuigingspakket dat het begrotingstekort in 2013 naar drie procent zou moeten brengen.
 
We weten hoe het is afgelopen: Sap is niet meer, Pechtold en Slob figureren in de oppositie, het begrotingstekort bedraagt 3,4 procent en moet nu - met een extra bezuiniging van vier miljard die door iedereen behalve Knot en Rehn wordt afgeraden - in 2014 alsnog de drie procent gaan halen.
 
Ondertussen wijkt het lang voorspelde herstel verder en verder voor ons terug, een geduldige toekomst in.
 
Je vraagt je af wat er zou zijn gebeurd als D66, GroenLinks en de Christen Unie Rutte en De Jager niet uit de brand zouden hebben geholpen.
 

Denk daaraan als u straks voor de onvermijdelijke zesde keer in twaalf jaar in het stemhokje staat.