Bob Ultee: "Het had zo mooi kunnen zijn..."

2 Connecties

Relaties

Bob Ultee

Werkvelden

Ondernemerschap

De zeepwinkelketen Sabon van ondernemer Bob Ultee werd maandag failliet verklaard. Bob Ultee kan nog niet bevatten dat zijn droom kapot is. "Dit is gewoon ziek".

Het had weinig gescheeld of Bob Ultee had met een papieren vermogen van rond de 130 miljoen euro tot de rijkste mensen van Nederland behoord. Dat was in april, toen Ultee alles op de rit leek te hebben voor zijn grote sprong voorwaarts. Hij stond op het punt om een grote plaatsing van aandelen te doen waarmee hij de overname van de keten van Apple-winkels - iCenter - kon financieren. De winkelketen was in zijn ogen de perfecte acquisitie voor zijn beursfonds dat hij in april had omgedoopt naar Brand FunDing. Ultee zou zijn fonds volledig gaan richten op detailhandelketens met aansprekende merknamen. Enkele maanden later blijkt dat de Rotterdammer in plaats van in de hemel in de hel terecht is gekomen. Maandag werd zijn zeepwinkelketen Sabon failliet verklaard.

'Opzouten!'

Met het faillissement is het enige bedrijf in Brand FunDing kapot en lijkt er een einde te zijn gekomen aan de overlevingsstrijd die Ultee sinds het einde van maart voerde. Toen haakte SNS Bank af voor de plaatsing van de aandelen Sabon. Ultee vluchtte naar voren en deed het afhaken van SNS af als een eigen besluit dat hij had genomen vanwege de prijzige tarieven van de bankiers. 'Alles bij elkaar zou me die emissie 4 miljoen gaan kosten, dat is toch te gek om los te lopen! Opzouten met die hoge kosten!', fulmineerde Ultee tegenover FTM. Beleggingsadviseur Geert Schaaij en zijn partner, de voormalige zakenbankier Armand Bekx, die twee jaar eerder Ultee hadden geholpen om zijn aandelen te plaatsen, waren toen ook al afgehaakt. Ultee was er niettemin van overtuigd dat hij de plaatsing van de aandelen ook zelf kon regelen. Late goedkeuring en publicatie van de jaarcijfers van Sabon B.V. zorgde ervoor dat hij pas vanaf 19 april de aandelen Brand FunDing aan de man kon brengen. Ultee deed daartoe een poging via beleggerswebsite IEX, maar die faalde. In mei moest Ultee de overnameprijs voor iCenter - 70 miljoen - ophoesten. Dat geld had Ultee niet. Een poging om via de Zwitserse bank UBS alsnog een plaatsing te regelen, mislukte. Private-equity huis Antea wilde niet langer op Ultee wachten, waarna de Rotterdammer zijn droom uit zijn handen zag wegglijden.

Economische thriller

'De ellende begon eind februari, toen SNS de overname van het aandelenpakket van Michael Wyler niet wilde uitvoeren", zegt Ultee. "Dat was de eerste dominosteen die uiteindelijk het hele spel omver heeft gegooid.' Ultee zag zich in maart genoodzaakt tegen SNS te procederen om de aandelentransactie te laten uitvoeren. Dat geschil leidde tot een conflict met SNS Securities die de plaatsing van de aandelen van Brand FunDing op zich zou nemen. De rest is geschiedenis. Ultee: 'Als het die aandelentransactie niet was misgegaan, had SNS Securities mijn aandelen geplaatst, had ik iCenter kunnen afnemen en was Brand FunDing een paar honderd miljoen waard geweest. Niemand had twijfels over de waarde van het fonds zodra de deal met iCenter was gedaan. Het was prachtig, het was rond! Het is toch niet te geloven dat dit allemaal mis is gegaan, ik ben in een economische thriller beland. Als je er over nadenkt, dan is dit gewoon ziek. Het had zo mooi kunnen zijn'. Alles wat Ultee nu nog rest is procederen tegen SNS waar hij een claim van mogelijk 200 miljoen euro neer zal leggen. 'Ik ga er nu harder in dan ooit, ik moet wel, ik heb geen andere keuze'.