
Het IMF luidt nog net niet de noodklok
Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) constateert in haar halfjaarrapport dat de risico's in het wereldwijde financiële systeem sinds oktober 2014 niet zijn afgenomen, maar juist zijn toegenomen.
De risico's in het wereldwijde financiële systeem zijn sinds oktober vorig jaar niet afgenomen, maar toegenomen. Erger nog, die risico's hebben zich ook verspreid over andere sectoren dan alleen de bancaire. Met deze alarmerende boodschap kwam het IMF deze maand in haar Global Financial Stability Report, dat tweemaal per jaar wordt uitgebracht. Dat is een niet mis te verstane boodschap, die opvallend genoeg opvallend weinig weerklank kreeg in de vaderlandse pers, waar verhalen over een aantrekkende economische groei de boventoon voeren.
Geen reden tot juichen
Maar volgens het IMF is er helemaal geen reden tot juichen, maar eerder reden voor grote bezorgdheid. Het rapport verwoordt het aldus: 'The current report finds that, despite an improvement in economic prospects in some key advanced economies, new challenges to global financial stability have arisen. The global financial system is being buffeted by a series of changes, including lower oil prices and, in some cases, diverging growth patterns and monetary policies.' Ondanks lichte verbeteringen in de economieën van enkele ontwikkelde landen zijn er talloze 'uitdagingen' bij gekomen.De financiële elite lijkt geen idee te hebben waar het heen gaatZoals bekend bestaan er op dit moment meerdere geopolitieke kwesties die risico's met zich meebrengen: van Rusland tot China en van Oekraïne tot het Midden-Oosten, delen van Afrika en natuurlijk Griekenland. Daarnaast constateert het IMF een verschuiving van risico's van banken naar schaduwbanken, van 'solvabiliteit' naar 'liquiditeit' en van de ontwikkelde economieën naar de opkomende markten. 'Schaduwbanken' is de benaming voor de omvangrijke groep niet-bancaire Bijzondere Financiële Instellingen (BFI's). Hieronder vallen securitisatie's (verpakte en off balance gebrachte leningen; in Nederland valt een derde van de verstrekte hypotheken hier bijvoorbeeld onder), maar ook factor- en financieringsmaatschappijen, hedge funds, levensverzekeringsmaatschappijen en geldmarktfondsen. Door de toegenomen kapitaaleisen die aan de 'gewone' bankensector worden gesteld verplaatsen banken steeds meer activa naar zogenaamde SPV's (Special Purpose Vehicle's), waarmee ze hun balans inkorten. Deze verschuiving mag dan wel positieve gevolgen hebben voor hun solvabiliteit, tegelijkertijd heeft dit als consequentie dat de liquiditeit van de sector achteruit gaat. Dat heeft serieuze gevolgen voor de kredietverlening met name voor het midden- en kleinbedrijf (mkb), zoals afgelopen week op Follow the Money viel te lezen. Het is volgens de opstellers van het rapport ook uiterst onzeker of het geldverruimingsprogramma van de ECB hierin verandering zal brengen. Sterker, zij constateren met opmerkelijke eerlijkheid, dat de omvangrijke geldverruimingspolitiek van diverse centrale banken in de wereld (VS, VK, Japan en nu ECB) vooralsnog niet heeft geleid tot nieuw geld in de reële economie en dus evenmin tot een toename van de beoogde inflatie doelstellingen. Wel kan deze geldverruiming leiden tot nieuwe bubbels op aandelenmarkten en andere beursgenoteerde financiële fondsen.
Opkomende markten
Het IMF constateert niet alleen dat de financiële stabiliteit in de ontwikkelde economieën nog lang niet op orde is, de organisatie signaleert ook nog een ander risico dat de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem kan ondermijnen: de afgenomen groei in opkomende economieën. En ofschoon de lage olieprijs en de lage rente worden geprezen als stimuleringsfactoren voor de groei van de mondiale economie in 2016, zorgen ze samen met de sterke dollar voor chaotische taferelen in die opkomende markten, waar veel bedrijven zwaar hebben geleend in dollars terwijl de waarde van de locale munt sterk weggezakt is. Ook hebben veel opkomende markten grote hoeveelheden buitenlands kapitaal zien wegvloeien naar andere plaatsen in de wereld. En tot slot hebben ze veel lagere inkomsten door prijsdalingen van grondstoffen. Dergelijke macro-economische schokken vormen 'een uitdaging' voor de wereldmarkten, zo waarschuwt het rapport verder.Bad Loans in eurozone
Ook uit het Fonds haar grote bezorgdheid over de omvang van de bad loans bij de banken in de eurozone. Volgens het IMF is er zeker voor een bedrag van € 900 miljard sprake van leningen met een dubieuze kwaliteit (lees: oninbaar), met name bij Spaanse en Italiaanse banken. Door de oprichting van de Europese bankenunie staan onze systeembanken nu mede garant voor die leningen.Door het gevoerde monetaire beleid van centrale banken staan spaartegoeden en pensioenen onder drukDoor de monetaire politiek van langdurig lage rentes staan spaartegoeden onder druk. Bovendien hebben de huidige lage rentes negatieve gevolgen voor de pensioen- en levensverzekeringsbranche. Alleen al in de Europese Unie gaat het in deze branche om 4.400 miljard euro aan belegd vermogen. Door de lage (en soms negatieve) rentes komen de uitkeringsverplichtingen van deze verzekeraars onder druk te staan, vooral van de middelgrote bedrijven in deze sector. Het IMF constateert dat door het gevoerde langdurige lage rente beleid de rendementen op staatsleningen sterk zijn gedaald - soms zelfs tot negatief- vooral in de eurozone. Uit het rapport: 'Expectations for rising U.S. policy rates sparked a significant appreciation of the U.S. dollar, while long-term bond yields in many advanced economies have decreased—and have turned negative for almost a third of euro area sovereign bonds—on disinflation concerns and the prospect of continued monetary accommodation.'
Vraagzijde crisis
Het IMF wijst er verder op dat er in de eurozone sprake is van een ernstige vraagcrisis, ook in hun World Economic Outlook rapport. Er is domweg onvoldoende vertrouwen bij beleggers, investeerders en ondernemers. Daarnaast verhinderen de hoge schulden van de private sector economisch herstel. 'High debt levels in the private sector continue to hinder growth and financial stability. (...) The assumptions for growth and inflation suggest that private sector debt levels in a number of major advanced economies will remain high. This continuing high debt calls for an additional response to address the crisis legacies and unshackle economic potential. Gross corporate debt in France, Italy, Portugal, and Spain is expected to remain above or near 70 percent of GDP by 2020, and gross household debt in Portugal and the United Kingdom is projected to remain high compared with that of other major advanced economies.' Monetaire accommodatie door centrale banken is dan ook onvoldoende om het tij te keren waarschuwt het IMF. In het halfjaarbericht wordt een aantal beleidsmatige aanbevelingen voorgesteld.Monetaire accommodatie door centrale banken is onvoldoende om het tij te kerenOnder andere balansversterking van de private sector, het ontsluiten van andere financierings kanalen, versterking van de non-bancaire instituten en het promoten van structurele hervormingen (lees: versobering welvaartstaat). Het Fonds komt ook met aanbevelingen voor asset management bedrijven zoals hedge funds en participatiemaatschappijen. Deze zouden minder aan 'hefboom financiering' moeten doen en meer aan 'plain vanilla' financiering. Met andere woorden: meer met eigen middelen investeren en minder met geleend geld. Het algehele beeld dat het IMF in haar halfjaarrapport heeft geschetst is somberstemmend. Ruim zeven jaar na het begin van de financiële crisis is de financiële sector nog altijd niet stabiel en doemen er ook nog eens allerhande geopolitieke risico's op aan de horizon. Er blijft met andere woorden nog veel te wensen over.
57 Bijdragen
bps
Actie(f) i.p.v. passie(f).
Bedrijfseconomisch: de activa laten werken i.p.v. de passiva.
Wat moet je met nog meer schulden, met QE? Die versterken het EV niet. Dat doen de activa.
Normaal is dat (spaar)geld en schuld 1:1 in verhouding staan in een economie, en rouleren.
Maar (spaar)geld verdwijnt uit de reële economie naar de financiële economie van beurzen en banken.
Schulden blijven disproportioneel achter in de reële economie, waar weer nieuw-gecreëerde schulden nodig zijn om het geld weer aan te vullen om activa in beweging te brengen/te houden.
Aan dat manco moet wat gebeuren.
Dat kan met nutsbanken die (spaar)geld weer als lening laten rouleren in de reële economie.
Nutsbanken houden het geld in de reële economie. Geld mag alleen groeien (QE) als activa groeien.
Hergebruik, ofwel recycling van geld en rente, circulatie en spreiding,
i.p.v. nieuw geld door nieuwe schuld erbij creëren en weer laten verdwijnen in de duistere circuits van het schaduwbankieren.
Jan Willem de Hoop
bpsbps
Jan Willem de HoopAls je dat doel realiseert, krijg je vanzelf geld (als je zelf geen geld kunt maken).
jefcooper
Aardig is dat het IMF de EU bezuinigerij veroordeelt.
Niet dat het iets zal uithalen, de EU oligarchie is een troep lemmingen die op de afgrond afrent.
jefcooper
jefcooperIk bedacht dat dit wat haaks staat op de IMF klacht van onvoldoende vraag.
In een notedop is dit nu net waartegen in 1997 een zeventigtal Nederlandse economen waarschuwden.
Ik hoorde en zag maar één zin uit wat Tsipras gister op Griekse tv zei, maar die was dat 'Merkel's politiek volledig is mislukt'.
Elk kind kan dat nu zien, maar het kind wat uitlegt dat de keizer geen kleren heeft is er nog niet.
Het zal wel daarom zijn dat de Griekse econoom minister het opgeeft met dit domme stel.
Leprechaun
Zo'n verschuiving van paradigma, zou weleens een wat steviger basis kunnen geven voor een toekomst waarin we weer wel over groeien mogen dromen.
WtW
LeprechaunLeprechaun
WtWVerouderde bouwconstructies die vaak leeg staan, met een veel te hoge huur/ kwaliteits verhouding. Wat of wie belet ons, om bij huidige lage rente te beginnen met de sloop, om vervolgens woningen te bouwen waar binnenkort (vergrijzing) veel vraag naar komt.. Dat is veel beter dan exces liquiditeiten nu weg te laten stromen naar markten, waar alleen maar "bubble" vorming dreigt .
jefcooper
LeprechaunLeprechaun
jefcooperjefcooper
LeprechaunWatching the Wheels
Jean
Watching the WheelsZie ook: http://fd.nl/economie-politiek/1101784/de-mismatch-tussen-beleid-en-de-markt-komt-ons-duur-te-staan en http://fd.nl/economie-politiek/1101783/politiek-geeft-verkeerde-antwoord-op-veranderende-arbeidsmarkt
pubben
JeanHier hebben we gezond verstand vragen nodig.
Wat doet die rondpomp machine, dat is voor niemand goed. Niet voor de werknemer, niet voor de kwaliteit van het werk en niet te vergeten de meerwaarde van goede team samenwerking.
Waarom iedereen rondpompen, er weer een tijd uit naar de bijstand, op naar de volgende werkgever, wat een verspilling.
En vergeet niet dat in de part time statistieken een boel gerommeld kan worden met de cijfers. Waarop weer meer van hetzelfde slecht beleid gemaakt wordt.
Nog een gezond verstandsvraag: "Waarom zwijgen onze bestuurders, waarom horen we die vragen niet?'
Nu kan ik de FD links niet openen (geen toegang) en lezen van Wilthagen.
Maar dit is wat Ronald Dekker erover tweet.
'Meent Wilthagen werkelijk dat de enige beleidsoptie voor de arbeidsmarkt 'meebewegen' met de wensen/noden/grillen van werkgevers is?
Ik weet wel dat Wilthagen naast zijn baan ook de gemeenten adviseert over de participatie veranderingen.
Ik heb geen idee wat voor subsidies daar allemaal achter schuilgaan, ESF gelden weet ik wel (groot NL schandaal hoorde ik A Brennikmeijer laatst zeggen) maar zijn er nog anderen? Of in de maak voor werkgevers?
Hier over uitbuiten loont: (alweer rendementsdenken)
http://urubin.com/uitbuiten-loont/
Of over de a-sociale werkplaatsen en dat allemaal met subsidie?
http://fd.nl/Print/krant/Pagina/Opinie/1096544/asociale-werkplaatsen?utm_content=bufferc15ef&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
Jean
pubbenZal aan dit onderwerp nader aandacht besteden op FTM.
pubben
JeanMag ik je attenderen op het boek loonfatsoen.
http://www.bol.com/nl/p/loonfatsoen/9200000028985044/
En 1 van die schrijvers ook op twitter over beroepseer.
https://mobile.twitter.com/largitio?p=i
Past bij je plichtethiek opvatting als journalist, zegt mijn intuïtie.
jefcooper
pubbenHenry Ford sr begreep wel dat als hij z'n werknemers fatsoenlijke lonen betaalde, dat ze dan zijn auto's konden kopen.
WtW
jefcooperWtW
pubbenpubben
WtWBen geregistreerd en over de 10 per mnd heen.
Wel een goede tip, ga me dus niet meer registreren in het vervolg.
Dat voelt toch al niet goed, alsof ze je sneaky volgen.
WtW
pubbenMolenaer
WtWWtW
JeanWtW
WtWWtW
WtWMolenaer
Jean"De inkoop van arbeid is aan het veranderen, het verschuift van banen naar projecten en handelingen. Arbeid wordt een commodity. Het is belangrijk dat de politiek daarop reflecteert en die ontwikkeling niet direct koppelt aan een negatief mensbeeld: de calculerende werkgever die uitbuit. Consumenten zijn ook calculerend, ze wisselen bijvoorbeeld van provider als het ergens anders goedkoper kan."
Door te spreken in de vorm van 'is aan het veranderen' en 'het verschuift' suggereert Wilthagen dat het vanzelfsprekende processen zou betreffen, waarop geen invloed is uit te oefenen en waaraan geen keuzes ten grondslag liggen. Zo heeft hij het ook over "de nieuwe realiteit", alsof het een vaststaand gegeven is.
Daarbij vergelijkt hij appels met peren: de calculerende werkgever probeert namelijk zijn inkomenskant te verbeteren - meer winst, terwijl de calculerende consument zijn uitgavenkant probeert te verbeteren.
Tot slot: arbeid is sinds de industriële revolutie al een commodity. Dat is dus niks nieuws. Een aantal decenia is er gepoogd arbeid te beschermen met rechten en zekerheden. Nu zien we weer het omgekeerde.Wat Wilthagen doet voorkomen als een nieuwe realiteit, is in de langere lijn dus eigenlijk een achteruitgang.
Waarmee we terug zijn bij het IMF rapport met z'n 'hervormingen'.
Jean
MolenaerAnton
Jean"loonwerkers" (de ZZP-ers) die opereren in netwerken rond werkaanbieders. Als voorbeeld wordt de moderne aannemer genoemd die als een spin in het web fungeert en specifieke deskundigheid op projectbasis inhuurt om projecten zo efficiënt mogelijk (lees: zo goedkoop mogelijk) uit te kunnen voeren.
Dat klinkt mooi, want bedrijven kunnen daardoor efficiënter produceren en hun concurrentiepositie verbeteren, vooral ten opzichte van bedrijven uit landen die niet aan dit model willen meedoen. Maar het lijkt me onvermijdelijk dat daardoor de positie van die ZZP-er geworden werknemers wordt uitgehold ten gunste van de werkaanbieders, met als gevolg een lager aandeel van de werknemers in de opbrengsten van de economische productie, en daardoor een dalend besteedbaar inkomen. Want het moet nu eenmaal uit de lengte of uit de breedte komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat er gebeurt bij PostNL waar de pakjesbezorgers steeds verder uitgeknepen worden.
Al met al krijgen landen die voor dit model kiezen te kampen met een combinatie van een zwakkere binnenlandse vraag en een sterkere concurrentiepositie. Daardoor hebben ze de mogelijkheid om hun probleem van vraaguitval te compenseren door het creëren van (grotere) handelsoverschotten. Dat betekent per saldo niets meer of minder dan dat ze hun binnenlandse vraag probleem “over de schutting kieperen” bij andere landen, die daardoor een (groter) handelstekort krijgen.
De vraag is vervolgens, wat gebeurt er als daardoor steeds meer landen zich gedwongen zien om ook op dit model over te stappen (“hun economie te moderniseren”) om daarmee hun handelstekort terug te kunnen dringen (denk aan Frankrijk). Het lijkt me dat dit wel eens zou kunnen leiden tot een race na
Molenaer
Antonjefcooper
AntonEn zo heeft de opdrachtgever nog zo weinig beheersing van projecten, dat de meest vreselijke dingen gebeuren, zoals instorten van pas gebouwde parkeergarages.
pubben
jefcooperjefcooper
pubbenEn zo ontstaan dezelfde rampen als bij IT projecten, waar niemand echt de leiding heeft.
pubben
jefcooperIk had privacy en ethiek als specifiek aandachtspunt voor mijn collega leidinggevenden.
In de discussie nu vandaag R. Fransman hier op FTM zal ik dus ook als echte vraag stellen: "Waar komt dat rondpompen vandaan?"
Eerst aandacht voor die vraag graag, voordat we het hele systeem weer gaan veranderen.
Zie daar mijn bijdrage, mocht het U interesseren.
jefcooper
pubbenJean
AntonMolenaer
JeanFlexibilisering, schaalvergroting tot globalisering zijn geen vaststaande gegevens, maar keuzes die bepaalde partijen in de kaart spelen.
Voorbeeld: in Mexico is de lokale economie naar z'n grootje geholpen door NAFTA. Hetzelfde staat Europa te wachten ( zie MKB, zie TTIP) als we meegaan in de idiotie.
Het is een machtsvraag Jean, en ik betwijfel of Wilthagen zich dat realiseert. Met al z'n ongetwijfeld goede bedoelingen.
Jean
MolenaerMolenaer
Jeanpubben
JeanVolgens mij heeft hij een part time baan bij de universiteit en een apart bureau als ZZPer?, die de gemeente adviseert over de decentralisaties?
Dat betekent dus een baan met inkomen en daarnaast een bedrijf waar hij iets van 7500 euro vrijstelling als ZZPer heeft.
(dat soort mensen zag ik ook met de interim manager mijn organisatie inrollen toen de nul-uren contracten ingevoerd werden en ze gingen s'avonds naar de golf club)
Ik vond dat schokkend, vergelijk die netto salarissen eens.
Dat kan volgens de regels maar is basaal onrechtvaardig.
Als ik daar mijn collega leidinggevenden of bestuurder op aansprak, dan was de reactie meestal: 'Waar maak jij je druk over?'
Pak weg 1 op de 10 begreep mijn vraag en gaf me gelijk.
Hoe ga je dat je kinderen uitleggen?
Zucht, zucht, zwijg zwijg, ik heb een hypotheek, ik zal wel moeten was dan de reactie.
bps
AntonAnton
bpshttp://www.thenation.com/article/hip-heterodoxy?page=full
Een stukje uit die blog (toelichting: met "mafia" wordt de mainstream economische wetenschap bedoeld, en Blinder en Card zijn geen kleine jongens in die stroming):
Mafia is probably a tad hyperbolic, but there is undoubtedly something of a code of omertàwithin the discipline. Just ask Alan Blinder and David Card. Blinder, a renowned Princeton economist and former Clinton economic adviser, has long been a zealous advocate of trade liberalization. But this past March, the Wall Street Journal ran a front-page article on Blinder's concerns about the massive dislocations that the current trade regime and outsourcing trends might bring for American workers. He suddenly found himself under fire from fellow economists for stepping out of line. Card, a highly esteemed economist at the University of California, Berkeley, caught flak for his heresy not on trade but on the minimum wage. In 1994 he conducted a study to see whether an increase in the minimum wage in New Jersey had the negative effect on employment that basic neoclassical theory would predict. He found it didn't. In fact, his regression analysis showed that, controlling for other factors, New Jersey gained fast-food jobs after increasing its minimum wage, compared with Pennsylvania, which hadn't raised wages. The paper attracted a tremendous amount of attention and criticism, and Card himself largely abandoned working on the minimum wage. In a 2006 interview, he explained his decision to leave the topic behind this way: "I've subsequently stayed away from the minimum wage literature for a number of reasons. First, it cost me a lot of friends. People that I had known for many years, for instance, some of the ones I met at my first job at the University of Chicago, became very angry or disappointed. They thought t
bps
AntonWaar ik me altijd erg aan stoor is dat theoretische economen vanuit de stoel van een gewone MKB-ondernemer voor die hele bonte groep denken te kunnen redeneren, als ware het dé MKB-er die uit is op maximale winst, zonder ook maar een snars te begrijpen hoe MKB-ers denken en besluiten.
In veel kleinschalige MKB-bedrijven is er bijv. veel meer belang bij continuïteit van de relatie met de medewerker om opgebouwde kennis, ervaring, routine, vertrouwen en de sociale band te behouden. Het zijn geen zomaar vervangbare uurtje-factuurtje relaties, waar politici en economen altijd vanuit gaan, maar relaties met sterke lange termijn belangen waar een lange termijn voor wordt bij gezocht en verworven, als de markt dat te bieden heeft. Dat is denk ik ook een voorname reden waarom bepaald politiek beleid in de praktijk niet werkt en van veel minder invloed en effect is dan economen en politici aannemen.
Ze kennen de behoeftes in de praktijk niet om die te faciliteren.
De opbouw van lange termijn arbeidsrelaties wordt met wetgeving en regels riskant gemaakt en gehinderd.
WtW
Molenaerhttps://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0rjJjvjLTLI#t=367
jefcooper
MolenaerVolstrekt eens.
Eric Zemmour, in z'n boek over de zelfmoord van Frankrijk, toont aan dat er steeds keuzes zijn gemaakt, door de politieke 'elites'.
pubben
MolenaerZie mijn verhaal 2 dgn geleden bij FTM selecteert.
Waarbij werkgevers 12 jaar eigen risicodrager zijn voor zieke werknemers
en hoe basaal fout dat is en dat gebeurt nergens in de wereld.
VG = verstandelijk gehandicapt
LG = lichamelijk gehandicapt
WIA = Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen
WGA = Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, 3 categorieën
ILO = International Labor Organisation
EPD = Electronisch Patiënten Dossier
Hier gaan hele groepen mensen naar de gemeenten geschoven worden, waarbij het EPD ook nog eens barst van de privacy lekken.
Gewone ambtenaren kunnen zelfs de medische gegevens van hele gezinnen opvragen. Daar deugt niets van.
Of een sociaal wijkteam medewerker, die ziet passeren dat iemand HIV positief is en daar niets mee te maken heeft. Deugt niet.
Idem voor de jeugdzorg, WMO, dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden, allemaal groepen mensen.
Met een i-dictatuur die zo lek is als een zeef.
Al die groepen zouden gezamenlijk een beroep moeten doen op de mensenrechten.
Ik begin steeds beter te begrijpen waarom ik zo fysiek reageer, een EPD zonder privacy, beroepsgeheim, vrije artsenkeuze, de i-dictatuur en zo lek als een zeef. Mijn beroepsethiek zit diep.
En ik begrijp nu pas waarom ik kokhalzend wegliep toen ik een paar jaar geleden gevraagd werd om actief te worden in de klankbord groep zorg decentralisaties van mijn gemeente.
Mario8282
pubbenJoost Visser
Leprechaun
Joost VisserHet ware beter dat deze economen de fiets nu inruilen voor een wandeling, je kan dan rustig even stoppen, de omgeving verkennen, zonder dat je omvalt, om de goede richting te vinden.
Maar helaas de dames en heren van de IMF vinden het goede de vijand van het betere (de voortuitgang gaat te langzaam, er dreigt stilstand).
De IMF zou inmiddels moeten begrijpen dat het beste de grootste vijand van het goede was (het ging veel te snel en daardoor staan we nu stil).
Joost Visser
LeprechaunLeprechaun
Joost VisserLeprechaun
Joost Visserjefcooper
LeprechaunDSK was IMF topman, 's mans reputatie is nu wel weg.
Lagarde mocht in Parijs bij justitie uitleggen hoe ze Adidas miljoenen had toegespeeld.
Een Spaanse voormalige IMF topman is gearresteerd voor witwassen.
bps
Joost VisserVoor verandering naar een NWO is angst en verslechtering nodig.
Toen de EU nog eerst opgevijzeld moest worden was verbetering en perspectief de boodschap.
carthago
Molenaer
carthagocarthago
MolenaerPietje
http://www.alt-market.com/articles/2563-one-last-look-at-the-real-economy-before-it-implodes-part-4
PS lees ook de andere delen, zeer informatief. Laat je niet langer door de MSM in de luren leggen.