Het is tijd voor de Algemene Volksbank Nederland

Waarom moet de staat ABN Amro zo nodig "naar de markt" brengen? "Neem het onvermijdelijke verlies en verkoop ABN AMRO niet", adviseert Peter Verhaar

De  PVDA neemt in rap tempo afstand van het gedachtegoed van Wouter Bos. Nu weer ABN AMRO. Bos vond dat De bank zo snel mogelijk weer in private handen moest komen. Volgens De Jager zou de beursgang in 2013 kunnen plaatsvinden. Ed Groot, financieel specialist van de PVDA, en dat is niet de financieel woordvoerder, vindt dat helemaal niet nodig. Haastige spoed is zelden goed. Daarmee heeft de oppositie een meerderheid en haalt Irrgang (SP) toch nog zijn gelijk.

Financiële illusionist

Ed Groot heeft een punt. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. De grote haast van Bos en Wellink (their finest hour) heeft de Staat 29,37 miljard gekost (zie hier: let op de voetnoot van 3,1 miljard). Eind 2009 werd het het pakket nog gewaardeerd op 9,1 miljard, maar de Jager heeft als een echte financiële illusionist het belang in 2010 op de staatsbalans 'zomaar' opgehoogd tot 27,9 miljard. Dit noemen we creatief boekhouden. Nu weer in grote haast verkopen levert ons gegarandeerd een verlies op van zeker 10 miljard (rekensommetje!) en dat willen PVV stemmers Henk & Ingrid niet.

Wachten is verstandig. Laat die Raad van Bestuur die nauwelijks bankervaring heeft zich eerst maar eens echt bewijzen. In het eerste kwartaal van 2011 is voor het eerst winst gemaakt en dat was in een zeer aantrekkelijk bankklimaat. Kan de bank ook geld verdienen in guur weer? De heren en de ene dame zullen nog even in de plastic pakken van Jort Kelder moeten blijven lopen; gezien de torenhoge wolprijs liggen de maatpakken toch nog even buiten budget.

Het is wel lachen hoor, die politici die bang zijn voor een buitenlandse overname van ABN AMRO. De huidige ABN AMRO is geen schim meer van de grote, internationale prestigieuze bank van Hazelhoff en Nelissen. Zij is niet meer dan de  nr 3 op de markt; een lokale 'middle-of-the -road' bank met een redelijk grote private bank. Misschien moeten we zelfs wel blij zijn als BNP of Deutsche bank hun Nederlandse bankbedrijf wat willen versterken via een overname.

 

De financiële illusionist

Elementaire beleggingsfouten

De Jager heeft in het debat met de 2e Kamer eieren voor zijn geld gekozen. 2013 wordt 2014, maar het kan ook later worden. Hij wil nog niet verkopen en weet nog niet wanneer de beursgang zal plaatsvinden. En de Jager maakt ook nog eens echt elementaire beleggingsfouten. Welke belegger koopt straks ABN AMRO op de beurs als de Staat 5% wil houden (mag een 'golden share' nog wel van Brussel?) en dus een overname kan blokkeren. Opnieuw een werkelijke onzinnige concessie aan de PVV, want de prijs zal er niet door stijgen en de PVV heeft geeist dat de belastingbetaler alles terugkrijgt . Het lijkt erop dat de Staat nog wel een tijdje ABN AMRO in portefeuille zal hebben.

Ed Groot vergelijkt ABN AMRO met de Postbank. De Staat heeft de Postbank in 1989 verkocht. Het was tot dat moment een lekkere uitdager van het bankenkartel. Een lage spaarrente, dat wel, maar ook veel zekerheid, en geen bonussen, dat is toch wat we willen?

"Gewone mensen bankieren"
Ik heb een advies: politiek, neem het onvermijdelijke verlies en verkoop ABN AMRO niet. Geef het Volk de oude Postbank weer terug, die ING heeft verkwanseld.  '15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde' willen dat graag. Geen poespas en dure woorden; geen 'preferred banking', maar de 'gewone mensen bankieren' bank. Kun je en passant ook  het deposito-garantiesysteem opheffen. De private bank breng je voor veel geld naar de beurs. En net als in de jaren '70 kan deze staatsbank de kredietverlening aan het Nederlandse MKB aanzwengelen. Mooie naam ook:  de AVN, de Algemene Volksbank Nederland.

CDA-man de Jager kan de privatisering van partijgenoot Ruding terugdraaien. Terug naar vroeger, het is helemaal de tijdsgeest.