
Aegon heeft onlangs weer gewonnen bij het Kifid. Een woekerpolisclaim is verjaard verklaard, terwijl Financiën de verzekeraars juist had gemaand zich niet achter verjaring te verschuilen. Kifid laadt zo de verdenking op zich niet onafhankelijk te zijn, vindt Jan-Hein Strop.
Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is een beetje te succesvol geworden. Nadat Nationale Nederlanden er vorig jaar een grote zeperd haalde, is de woekerpolisaffaire voor deze verzekeraar weer helemaal opgebloeid. Mede dankzij het Kifid slijpen diverse claimclubs de messen en is het aantal zaken bij de geschillenbeslechter sterk toegenomen.
De verzekeraars zijn zich kapot geschrokken. Die dachten tot voor kort dat die woekerpolisaffaire wel zo'n beetje afgelopen was, maar nu begint-ie weer opnieuw. Nota bene geholpen door het klachteninstituut dat zij zelf hebben opgericht en dat zij financieren. Dat kan toch niet zo doorgaan?
Grote kanonnen
En inderdaad, dat kan ook niet. Een klant van Aegon met een 'Koersplan' kreeg eind oktober te horen dat de claim die hij vorig jaar indiende verjaard is, wat betekent dat er geen inhoudelijke beoordeling plaatsvindt. Dit was niet zomaar een zaakje van een consument. Nee, Aegon had ter verdediging de grote kanonnen van stal gehaald van het schreeuwend dure kantoor Allen&Overy. Advocaten mochten de claim van een paar duizend euro lek schieten met verweren van vele tientallen pagina's dik. Aegon doet dat natuurlijk niet voor niets. De Stichting Koersplandewegkwijt behaalde na een lange strijd vorig jaar een klinkende zege bij de Hoge Raad, vanwege de hoge kosten van zo'n Koersplan, met weer nieuwe claims als gevolg. Maar die zaak ging slechts om de hoge kosten van de bijbehorende overlijdensrisicoverzekering, terwijl de klager bij het Kifid vindt dat er veel meer mis is met het product. Een stuwmeer van gelijksoortige zaken wacht nog op behandeling.'Verzekeraars zouden zich bijvoorbeeld niet moeten verschuilen achter mogelijke verjaring van claims'Volgens de Geschillencommissie van het Kifid had de klager zijn claim dus eerder moeten indienen. Wat schreef de minister van Financiën ook alweer aan de Kamer over de rol van het Kifid eind 2011? 'Op die manier kan bij iedere individuele klant recht worden gedaan aan zijn situatie. Ook in het flankerend beleid is daar aandacht aan besteed. […] Verder zouden verzekeraars zich bijvoorbeeld niet moeten verschuilen achter mogelijke verjaring van claims.' Let op: dat 'flankerend beleid' voor het afhandelen van de schade van woekerpolissen, is beleid van de verzekeraars zelf, zoals afgestemd met Financiën. Het recht zou zijn 'beloop' krijgen. 2011 is gelukkig lang geleden en wie herinnert zich nog een uitspraak van een minister? De Geschillencommissie kennelijk niet. Verjaring is in procedures heel vaak een twistpunt; op zich niet gek want je kunt nu eenmaal niet eindeloos wachten met het indienen van claims. In geval van schadevergoeding staat daar maximaal vijf jaar voor. Maar in deze zaak is het wel opmerkelijk dat Kifd het verweer van Aegon honoreert – zeker in de wetenschap welke belangen er op het spel staan.
14 Bijdragen
goof
Wanneer halen we nu eens die hooivorken uit de schuur en gaan we eens massaal een bezoekje brengen bij die maffiabendes die maar ongestraft mogen blijven roven.
jsmid
Watching the Wheels
jsmidporca
Hester Bais
Watching the Wheels
Hester BaisHilterman
Hester BaisDe politiek zou zich moeten inspannen om collectieve behandeling mogelijk te maken..
Het zal niet mee vallen om meneer Opsrelten in beweging te krijgen.
Hij is voorlopig even bezig met de grote aantallen liquidaties in het milieu.
''We kunnen dit aan'' Jammer genoeg blijkt nergens uit dat de bewering op waarheid berust.
J.Leichel (Stichting ODIN)
Martin007
Laat ik een voorbeeld geven.
Een tussenpersoon wilde ons een verzekering aansmeren die zou uitkeren als je een hand, vinger of ander onderdeeltje zou kwijtraken. Ik heb eerst eens gekeken naar de premie en toen naar de uitkering en die stonden beide niet in verhouding tot elkaar. Dus? Niet doen.
Ik heb 10 jaar als "franchisenemer" gewerkt. In Nederland is franchise een ander woord voor legale oplichterij. Na enkele jaren wilde die smeerlap ons een bijgevoegd onderdeeltje van het contract laten tekenen. De smoes was dat ze anders niet konden doorgaan met een reorganisatie. Ik heb het contract aan een advocaat laten zien, die meteen zei: ABSOLUUT NIET DOEN. Als ik had getekend, was ik een paar maanden later failliet geweest.
Moraal van dit verhaal? Ga naar een onafhankelijk expert voor een second opinion.
Paul
Paul Crommentuyn
PaulWeer voorgelegd aan Commissie van Beroep; "tres in idem" maar ontvankelijkheid geweigerd vanwege te gering belang: weer beroep tegen procedurele afwijzing.
Wie treuzelde er nou? In elk geval Aegon die aug. 2014 alweer een fopspeen publiceerde. Raad eens ... de eerdere compensaties waren overbodig omdat een nieuwe berekening 'aantoont' dat de ORV-premie ... redelijk was...
*8 jaar koersplandewegkwijt... kwijt"
Femke
Speculaas
Er is slechts sprake van overschrijding van de reglementarie (klacht)indientermijn van het KIFID. Dat maakt nogal een verschil.
Die indientermijn in het reglement KIFID is erg kort en waarschijnlijk (mede) in het leven geroep om het aantal klachtprocedures binnen de perken te houden. Dat imdammen van klachten (lees: schadecaims) vormt zo'n beetje de rode draad door KIFID en rechtspraak bij gepercipieerde massaclaims, zulks zonodig door enige bijbuiging (rechtsmanipulatie) van het materiele recht.
Alex Visscher