
Onvrede lijkt een bepalende factor te worden bij de komende verkiezingen. In de aanloop naar 15 maart onderzoekt journalist Addie Schulte de verhouding tussen economische ontwikkelingen, onvrede en de Nederlandse politiek. In dit eerste deel behandelt hij de 'globaliseringstheorie', die van winnaars en verliezers spreekt.
Het is bijna een cliché geworden: de golf van ontevredenheid die over westerse landen spoelt, wordt veroorzaakt door globalisering. De ‘verliezers van globalisering’ brachten in de Verenigde Staten Donald Trump aan de macht en bezorgden de voorstanders van Brexit in het Verenigd Koninkrijk de overwinning. En straks zullen ze mogelijk voor Geert Wilders en Marine Le Pen kiezen.
Deze theorie is echter veel te simplistisch, doet kiezers tekort en kan de illusie scheppen dat met een beetje meer geld voor de verliezers het probleem is opgelost.
Gemeengoed
Ooit was het idee dat globalisering uitsluitend winnaars zou opleveren. Als goederen, kapitaal, informatie en mensen vrijelijk over de aardbodem zouden kunnen bewegen, zou dat uiteindelijk aan iedereen ten goede komen. Er waren altijd al mensen die dit betwijfelden, maar na de crisis van 2008 is dit idee echt achterhaald. De opvatting dat globalisering winnaars en verliezers oplevert, is gemeengoed geworden.
Die verliezers van globalisering zijn te vinden dankzij de ‘olifant’ van de Servisch-Amerikaanse econoom Branko Milanovic. Hij becijferde wie er wereldwijd tussen 1988 en 2008 op vooruit was gegaan en wie niet of amper had geprofiteerd van de economische groei. Wat bleek: de allerarmsten bleven ongeveer even arm, maar de groep daarboven werd rijker. Dat zijn de mensen met tamelijk lage inkomens in met name Aziatische landen, die nu de nieuwe middenklasse vormen. In de oorspronkelijke groep van de middeninkomens is het inkomen gestagneerd. De allerrijksten zijn — hoe voorspelbaar — nog rijker geworden, en daar gaat de slurf omhoog (zie de grafiek hieronder).

Juist bij de middengroepen in de Verenigde Staten en Europa groeiden de inkomens niet of nauwelijks. Vandaar de steun voor de kandidaat die aankondigt het werk en fabrieken weer naar de Verenigde Staten te halen. En voor de Brexit, want de voorstanders beloofden banen voor de Britten te behouden en meer welvaart omdat er geen geld meer naar de Brusselse verspillers zou gaan. Aldus de populaire globaliseringstheorie.
Rationele afweging
Het klinkt logisch: het stemgedrag is dan de uitkomst van een rationele afweging van eigen belangen. Maar wie kijkt naar welke mensen er op Trump hebben gestemd, komt met deze nogal grove theorie bedrogen uit. Want de armen stemden vaker op Hillary Clinton dan op Donald Trump, bij de rijken (met een inkomen van meer dan 50.000 dollar per jaar) was het omgekeerd. Hoogopgeleide blanken kozen iets vaker voor Trump. Lang niet alle aanhangers van Trump passen in het economische plaatje van de olifant.
Bij de Brexit-keuze was opleiding van grotere invloed dan inkomen
In Groot-Brittannië was opleiding van grotere invloed dan inkomen, het element waar Milanovic juist op focuste. De lager opgeleiden stemden vaker voor Brexit dan de hoogopgeleiden. De mensen die voor het EU-lidmaatschap kozen, maakten zich meer zorgen over de economie en ongelijkheid dan de voorstanders van Brexit.
Wie de term ‘verliezers van globalisering’ associeert met zorgen over inkomen of economie, moet worden teleurgesteld. Het zijn niet — of in ieder geval niet alleen — de mensen met slechte economische vooruitzichten die op Trump of voor Brexit stemden.
Meer dan economie
Het gaat bij globalisering namelijk om meer dan economie. Er is ook een culturele kant, stelt de Zwitserse politicoloog Hanspeter Kriesi. Of beter gezegd: een multiculturele. Een deel van de kiezers in West-Europa, waar zijn onderzoek zich op richt, ziet migranten als concurrenten op de arbeidsmarkt én als bedreiging voor de nationale identiteit. De kiezers laten zich dus niet alleen leiden door economische belangen, maar ook door angst en onbehagen. En juist partijen die de belangen en angsten van deze kiezers verwoorden kunnen scoren, zo voorzag hij.
Het gaat dus niet alleen om economie. Dat blijkt ook uit een groot onderzoek van de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung naar de aanhang van rechts-populistische partijen in een aantal Europese landen. Volgens dat onderzoek ziet 57 procent van de PVV’ers globalisering als een bedreiging, tegen 40 procent van de bevolking als geheel. Ook de SP-aanhang is wat negatiever over globalisering dan gemiddeld, de PvdA- en VVD-stemmers wat positiever en de CDA’ers zitten keurig op het landelijk gemiddelde.
Maar wat de mensen die bang zijn voor globalisering onderscheidt van diegenen die dit als kans zien, is hun visie op migratie. De groep die globalisering vreest, ziet migratie vaker als een groot probleem, heeft minder contact met buitenlanders en voelt zich vaker vreemdeling in eigen land. Over wereldproblemen als milieu en terrorisme zijn de twee groepen het wel met elkaar eens. De meningen over migratie lopen daarentegen sterk uiteen.
Het beeld van voor- en tegenstanders valt ook nog te nuanceren. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de bevolking niet zomaar is in te delen in winnaars en verliezers van globalisering. Er zijn uitgesproken groepen aan beide flanken, ‘de kosmopolieten en de nationalisten,' maar de meeste mensen zitten hier een beetje tussenin. Zij zien voor- en nadelen van globalisering, of dat nu om economie gaat of om migratie.
Risico’s
De wereld indelen in verliezers en winnaars van globalisering is niet alleen te simplistisch, het riskeert ook dat de verkeerde conclusies worden getrokken en dat ‘oplossingen’ worden aanbevolen die niet werken. Zo schreef hoogleraar bestuurskunde Wim Derksen: ‘Niet de winnaars van de globalisering stemden voor Brexit, maar de verliezers. De lager opgeleiden, de ouderen, de mensen op het platteland. De mensen die al jaren hetzelfde inkomen hebben, als ze dat al hebben. De mensen die bang zijn voor de immigratie. De mensen die zich afkeren van politici die gepassioneerd voor immigratie kiezen.’ Alsof het één vanzelfsprekend uit het ander voortkomt.
De sociaal-economische positie wordt al snel gelijkgesteld aan een politieke stellingname
Zo wordt de sociaal-economische of demografische positie snel gelijkgesteld aan een politieke stellingname. ‘U stemt PVV, dan zult u wel een oudere, kansarme, laagopgeleide burger van het platteland of uit de randgemeente zijn,’ zou de vergelijkbare redenering voor Nederland zijn. De realiteit is een stuk diverser. De PVV-stemmer is letterlijk en figuurlijk op allerlei plekken te vinden, beschreef electoraal geograaf Josse de Voogd: van de burger die mokkend in een achterstandswijk woont tot de selfmade man of vrouw in economisch bloeiende gebieden.
De nadruk op sociaal-economische omstandigheden kan leiden tot de verkeerde diagnose. Zo is het idee ontstaan dat in reactie op Trump en Brexit de verliezers van globalisering compensatie verdienen. Dan werkt globalisering weer voor iedereen, schreef econoom Nouriel Roubini. Dat de economische profiteurs van globalisering stevig zouden moeten bijdragen aan publieke middelen, klinkt niet verkeerd. Maar het idee dat de ‘verliezers’ van mening veranderen door een beetje extra geld deugt niet.
Zielig en zwak
Er zit ook iets bevoogdends in de term; alsof de verliezers die niet mee kunnen komen met de moderne tijd en vooral wat extra scholing nodig hebben. Ze zijn zielig en zwak, en kiezen voor een radicale partij omdat zij in de hoek zitten waar de klappen vallen. Maar je kunt deze kiezers ook zien als mensen die kiezen voor standpunten waar ze het mee eens zijn.
Er zit ook iets bevoogdends in de term 'verliezers'
Het onbehagen dat nu zijn weg vindt naar de stembussen en verhitte debatten staat uiteraard niet los van globalisering. Maar dat geldt eigenlijk voor alles. En de overwinningen van Trump en zijn geestverwanten hebben mogelijk grote gevolgen voor internationale handel en migratie, waardoor globalisering hier en daar kan worden afgeremd. Maar de termen ‘verliezers’ en ‘winnaars’ van globalisering deugen niet als diagnose van de recente politieke ontwikkelingen. Ze zijn te generaliserend, soms misleidend en zorgen voor schijnoplossingen. De materialistische verklaring klopt in dit geval niet. Er is meer dan geld alleen.
90 Bijdragen
Marla Singer 7
Wat dat betreft kan je globalisatie met het communisme vergelijken. Als je het gaat misbruiken voor zelfverrijking dan is het einde snel in zicht.
Nils de Graaf 4
Marla SingerFinancial Times en Financieele Dagblad zijn onleesbaar geworden. George Soros is nu zelfs met een kleuren'revolutie' in de VS bezig.
Lydia Lembeck 12
Nils de GraafMaar meer lezen en ik betrap me erop dat globalisatie misschien toch lijkt op een vorm van het communisme. Raar?
Addie Schulte 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Addie SchulteAddie Schulte 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Addie SchulteMarten 1 1
Addie SchulteJuist daarin zit 'm de grond voor de onzekerheid die veel mensen - terecht - voelen. Globalisatie gedraagt zich als een complex systeem; en één van de kenmerken daarvan is dat er ogenschijnlijk onverwachte, plotselinge, ingrijpende fenomenen kunnen optreden met vergaande en niet te overziene gevolgen. Zoals wereldwijde economische crises, Brexits en verkiezingen van Donald Trumps.
Nils de Graaf 4
Toch ben ik veel kwijtgeraakt: een soevereine democratie, de rechtsstaat, vrije media, ook FtM is niet vrij trouwens.
Soevereiniteit en democratie
Het Oekrainereferendum laat zien dat de VVD zelfs tegen een meerderheid van haar eigen achterban durft in te gaan. Was dat het verdrag waard? Welnee, als we het hadden weggestemd dan was het handelsgedeelte uiteindelijk gewoon overeind gebleven en dat was veruit het belangrijkste. Maar nee, het volk moest vanuit de EU duidelijk gemaakt worden dat zijn stem er niet toe doet. Geen praatjes!
MH17 heeft laten zien dat onze politici aan het lijntje lopen van geheime diensten die bepalen wat er onderzocht mag worden. Het hele onderzoek werd vanaf de eerste minuut door de CIA gecontroleerd.
Geen cent meer naar Griekenland zal binnenkort een permanente geldstroom naar Zuid-Europa worden. Elke discussie zal tijdens de verkiezingen uit de weg gegaan worden.
De rechtsstaat
Demmink is natuurlijk niet toevallig omhoog gevallen tot topman van justitie. Mensen met lijken in de kast zijn chantabel en dat is voor politici wel zo prettig. In een corrupte samenleving zijn aan de top alleen nog corrupte lieden welkom. Kijk naar Rusland, kijk naar de angst voor Trump in de VS. Wij gaan ook die kant op.
De EU en de ECB hebben laten zien dat het stabiliteitspact het papier niet waard is. De geest van het verdrag was dat geen onderlinge staatssteun was toegestaan en nu is de ECB de grootste opkoper van staatsobligaties.
Vrije media
De oude media schrijven niet meer voor de lezers maar alleen nog voor de eigenaren. Geopolitiek nieuws is een grote leugen geworden. MH17, 9/11, Isis, valse vlagoperaties, je kunt de waarheid alleen in de alternatieve media vinden. Politici hebben controle over Hilversum maar ze doen er niets aan.
Lydia Lembeck 12
Nils de GraafPS, Nils is zit aan het andere einde met alleen AOW en een klein pensioen met hoge zorgkosten inmiddels die ik grotendeels zelf moet betalen. Toch ben ik het met je eens. ;)
Jeffrie
Nils de GraafNils de Graaf 4
JeffrieMaartenH 10
Nils de GraafPieter Jongejan 7
bps 12
Pieter JongejanAls elke onderscheidenlijke nationale economie een muntwaarde zou hebben naar kracht van die economie (zwakke economieën: zwakke munt + sterke export; sterke economieën: sterke munt + sterke import) en geldhoeveelheid en geldgroei naar reële kapitaaldekking en reële kapitaalgroei, dan zou globalisering voor evenwichtige, wederzijdse groei en opbouw van welvaart zorgen.
Het is juist de monetaire ontwrichting globaal, die globalisering en vrij handelsverkeer laat ontwrichten in winnaars en verliezers, ongelijkheid en turbulente migratiestromen op gang brengt.
Addie Schulte 4
bpsVS heeft een eigen munt, maar toch wordt ook daar globalisering ook niet door iedereen omarmd. Verweving is nu zo sterk dat ook landen met zog. eigen munt niet alles zelf kunnen bepalen.
bps 12
Addie SchulteDe monetaire kant, monetair exces en ontwrichting, is vnl. de oorzaak van ‘de golf van ontevredenheid die over westerse landen spoelt’. Zonder die excessen is er meer rust en vrede; tevredenheid.
Globalisering sec, is niet de oorzaak.
Globalisering is in feite de oude trend van uitbreidende netwerken en handelsrelaties, nu tot globale omvang. Die trend van uitbreiding is er altijd al geweest. Eerst lokaal in de vroege historie, toen regionaal, etc. tot nu globaal. Die oude trend heeft pas in de recente historie een mondiale (globale) omvang gekregen dankzij technieken om nog sneller grotere afstanden te overbruggen voor informatie- en kapitaaluitwisseling: communicatie en ruil om behoeften te voorzien. Er is niets veranderd behalve de schaal, complexiteit en snelheid.
Met het huidige begrip ‘globalisering’ wordt niet de ultieme globale omvang en verwevenheid van het netwerk begrepen, maar is inclusief alle nadelige gevolgen van onevenwichtige economie ten gevolge van monetaire excessen.
De Amerikaanse dollar is een monetair exces verworden en de €uro moest en ging er in zwevende verhouding achteraan, met crises, boom en bust, als gevolg.
Landen of muntunies met een eigen munt en centrale bank bepalen zelf juist nog wel veel, zoals o.m.: rente, geld- en schuldhoeveelheid, munten en muntwaarde t.o.v. andere munten, wat eigenlijk economie zou moeten bepalen. Er daagt het besef dat men niet alles zelf kan bepalen, niet alles maakbaar is. Hoe het wel moet en werkt, heeft nog geen consensus.
Systeemtechnisch heeft het monetaire stelsel nog een aantal tekortkomingen voor een goede, eerlijke, duurzame en voorspoedige systeemwerking. De ontwikkeling van, en vereniging met die complexsysteemwetenschap heeft nog een weg te gaan, voordat het voordeel, de zekerheid, stabiliteit en gemak, het begrip en de implementatie ervan afdwingt en de golf van ontevredenheid weer terugbrengt tot normale rimpelingen.
Marla Singer 7
Pieter JongejanJan-Marten Spit 9
Marla Singerhet aanbod is veel groter dan de vraag; globalisering ontsluit arbeidspotentieel dat voorheen onbereikbaar was, en dat bovendien met minder genoegen neemt. lager geschoold werk is makkelijker te vervangen, en hebben bovendien relatief weinig politieke invloed, dus die zitten in de hoek waar de klappen het eerst en hardst vallen.
ik deel je wens voor verandering, maar acht die uitgesloten. ons aantal werkt tegen ons - voor jou tien anderen. ik voorzie eerder ruzie (oorlog) onderling dan dat de gehele enorme meute het gaat opnemen tegen een elite die de touwtjes strak in handen heeft, en net zo goed kan verdienen aan munitie als aan gezichtscrème.
Je ziet toch dat elites globaliseren (wie had ooit gedacht dat een Amerikaanse president het beter kan vinden met de Russische president dan met zijn eigen veiligheidsdiensten?), maar dat de bevolking zich juist wenst terug te trekken achter de grenzen van 'nationale identiteit'? Is dat een strategie die uitzicht biedt op een eclatante overwinning?
MaartenH 10
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MaartenHJe bedoelt met 'onzin' waarschijnlijk dat je zou willen dat dit niet zo was. Daar zouden we het dan deels eens zijn, maar ik ben meer van de school die inziet dat als je problemen wilt oplossen, je wel het lef moet hebben om de realiteit onder ogen te zien.
MaartenH 10
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MaartenH"Ik ben bang dat als jij het hebt over "de realiteit onder ogen zien", dat een aangeprate realiteit is."
Als Erik zijn baan als timmerman verliest omdat de fabriek naar China verhuist waar Yang daar hetzelfde werk doet voor 136x minder, dan is dat aangeprate realiteit?
"Onze sociale zekerheid is een resultaat van een heel andere manier van denken. "
Precies, ontstaan in een heel andere tijd. Ik heb het over het nu, waarin deze sociale zekerheid, en de benodigde saamhorigheid, zwaar onder druk staat.
"Het wordt tijd dat we ons niet langer dingen aan laten praten en inzien dat heel andere benaderingen mogelijk zijn"
Wie een reis plant naar een beter oord, doet er goed aan op de kaart na te gaan waar hij zich bevindt.
Lydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckJan-Marten Spit 9
MaartenHWe streven naar hetzelfde. Ik ben bereid daarvoor te blijven werken. Maar je hebt toch wel enigzins gelijk, ik zie het heel somber in. Misschien komt dat omdat het 50 jaar geleden al twee over 12 was en we nog bezig zijn met het conceptplan 'is er wel iets mis, zo ja wat dan, en waarom zou hopen op beter niet helpen'.
MaartenH 10
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MaartenHmaar dit is natuurlijk meer dan een frame. werkeloosheid is geen fictie, evenals armoede. er is geen vraag naar straatverlichters. dan kan de straatverlichter wel roepen dat hij meer is dan een produkt op de arbeidsmarkt, maar daar wordt zijn inkomen niet hoger van - hij blijft werkeloos.
als een machinewerker plots concurrentie krijgt van 6000 chinezen die hetzelfde werk voor minder doen, onder veel soepelere (of mindere, zo je wilt) wetgeving, dan is het verlies van zijn werk en inkomen meer dan een frame.
het punt dat ik wilde maken, is dat vraag en aanbod ook geldt voor mensen. dat kan je niet leuk, niet ideaal vinden, maar het IS wel zo. dat gaat op in economische, en dus ook in politieke zin.
ik zie nu dat ik een keer of twee je heb gewezen op het feit dat de realiteit de onhebbelijke eigenschap heeft reëel te zijn. als je problemen in die realiteit wilt oplossen, zal je die realiteit toch echt een keer moeten accepteren.
MaartenH 10
Jan-Marten SpitIk denk dat er één basis uitgangspunt is dat onvermijdelijk is: als maatschappij moeten we werken om te produceren wat we nodig hebben, of dat nu via directe productie of via handel is. Ik zeg bewust als maatschappij. Sinds mensenheugenis zijn er binnen die maatschappij vrijgestelden geweest. Dat heeft niet al teveel met marktwerking te maken gehad. Hoe we de arbeid binnen de maatschappij verdelen kan nogal arbitrair zijn. We hebben gildes gehad, sociale wetgeving en nog veel meer. Als er al een markt was, was er sprake van regulering. Het zoveel mogelijk loslaten van regulering en het overlaten aan de markt is een maatschappelijke keuze geweest, die ondersteund werd door een succesvol frame. Onderdeel van dat frame was, dat we er allemaal beter van zouden worden, iets wat in de jaren 90 bijzonder sterk was. De praktijk wijst uit dat dit niet helemaal klopt.
Maar om een lang verhaal kort te maken: we hebben veel meer keuzes dan alleen 'de markt' en we hebben heel veel speelruimte binnen de maatschappelijke keuzes die mogelijk zijn. We kunnen het maatschappelijk vrijgesteld zijn vormgeven en sturen door middel van basisinkomen, we hoeven niet alle concurrentie (race to the bottom) toe te laten. Er zijn veel meer mogelijkheden dan 'de markt'. Wat wijs is, is een goede discussie waard, maar domweg accepteren dat de markt het enige is, is ... niet reëel.
Oh ja 'dé realiteit' is onzin. Je hebt een realiteit die je toevallig aantreft als resultaat van gemaakte keuzes. Daaruit concluderen dat dat de enig mogelijke realiteit is, getuigt niet alleen van gebrek aan voorstellingsvermogen, maar ook van gebrek aan historisch besef. Je hoeft alleen maar iets meer bekend te zijn met andere culturen om te beseffen dat realiteit ook cultureel bepaald is.
Jan-Marten Spit 9
MaartenHdit een gouden tip voor de kinderen van Aleppo.
wil je eerst even de betekenis van het woord realiteit opzoeken? dat lijkt me een stuk zinvoller dan dat jij een geheel eigen definitie aan het woord geeft opdat je me kan transformeren in je archetypische neoliberale vijand. Elk zinvol debat accepteert de realiteit als het werkelijke nu, het enig mogelijke vertrekpunt voor elke verandering, en dat is dus inclusief verbetering.
paradox: "Je hebt een realiteit die je toevallig aantreft als resultaat van gemaakte keuzes."
hoe kan iets dat resultaat is van keuzes, leiden tot iets 'toevalligs'?
"Je hoeft alleen maar iets meer bekend te zijn met andere culturen om te beseffen dat realiteit ook cultureel bepaald is."
waarop is de verborgen aanname dat ik dit niet besef, gebaseerd?
MaartenH 10
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
MaartenHmoet je die maar niet zetten met constructies waarin je me gebrek aan besef verwijt over een onderwerp dat ik allesbehalve had ontkent. retoriek is niet hetzelfe als debateren.
"Het begrip realiteit is misschien iets complexer dan je denkt."
vandaar dat jouw computer het niet deed en je deze tekst niet kon plaatsen. in de werkelijkheid van de laboratoria, en die van de computerfabriek blijkt de lading van het elektron een andere waarde te hebben dan bij jou thuis.
"Gebombardeerd worden in Aleppo heeft een wat andere realiteitswaarde dan de uitspraak "De mens is een produkt op de arbeidsmarkt"
allebei een reel aspect van het nu, dus weer onjuist.
"Aleppo erbij halen in deze discussie pleit echt niet voor je"
Het is mij niet toegestaan elementen uit de realiteit te gebruiken om die idiotie van je misdefinitie te illustreren? had ik wel mogen zeggen dat verlies van baan en inkomen een behoorlijk impact heeft op het leven van mensen maar dat de oplossing simpel is: de werkeloosheid is maar een frame in een realiteit die je kan kiezen?
"Het zou je sieren als je met meer respect discussieert."
er is hier helemaal geen sprake van een discussie, en evenmin van respect jouwerzijds. omdat ik een realiteit erken die jou niet bevalt sta ik er volgens jou achter. ik heb meermalen van de tijd genomen om te antwoorden met argumentatie, dat het erkennen van de realiteit het vertrekpunt is voor elke oplossing, maar die negeer je aanhoudend. Jij wilt gewoon je boze ei kwijt en bent niet te beroerd om mij daartoe in de oorzaak te veranderen. Getuigt dat van respect, Maarten?
Patrick de Ruiter 2
MaartenHMaartenH 10
Patrick de RuiterLydia Lembeck 12
MaartenHLydia Lembeck 12
MaartenHLydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitMaartenH 10
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
MaartenHBerend Pijlman 13
Addie Schulte 4
Berend PijlmanLydia Lembeck 12
Addie Schultethebluephantom 6
Addie SchulteLydia Lembeck 12
thebluephantomBerend Pijlman 13
Addie SchulteHet is dan maar net bij welke achterblijvende groep je sympathie hebt. Is dat voor iedereen van de 99% of alleen voor mensen die toevallig een zelfde achtergrond hebben als jijzelf. Richt je woede zich op politici omdat hun verhaal nu ook niet meer blijkt te werken voor mensen met een zelfde achtergrond als jij of was je al boos toen niet westerse migranten werden gediscrimineerd en ontwikkelingslanden werden uitgebuit? Was je al boos toen alleen het klimaat en het milieu aan de consumptiedrift ten onder ging of pas op het moment dat door Wal-Martization er weer een working poor klasse ontstaat?
Het zit hem vooral in de competitie van landen om een stuk van de taart van de winsten van multinationals te pakken. En dat ten koste van alles wat op de langere termijn rationeel en houdbaar is. Denk aan belastingverlagingen voor multinationals, zo goed als gratis vergunningen voor grondstofwinning, zo goed als gratis mogen vervuilen van het milieu, kosteloos CO2 uitstoot, toestaan van malafide financiële producten, het niet uitbannen van flitshandel op de beurzen, het toestaan van monopolies, het overnemen van private risico's, het toestaan van slechte arbeidsomstandigheden en uitbuiting, het propageren van belastingontwijking, het forceren van (democratische) stabiliteit, etc. En dat allemaal om investeringen van multinationals uit te lokken. Noem het globalisering of neoliberalisme maar discussie op cultuur is een dekmantel.
Jan-Marten Spit 9
als je wilt aantonen dat 'migranten als concurrenten op de arbeidsmarkt' en 'als bedreiging voor de nationale identiteit' losstaande ideeën zijn, dan volstaat het niet om het alleen te veronderstellen.
dat het hele begrip 'nationale identiteit' pas hernieuwd opgang begon te vinden na toegenomen concurrentie op de arbeidsmarkt, illustreert dat dit oorzakelijke verband niet alleen bestond in de hele menselijke geschiedenis, maar o wonder, zelfs in het nu.
De notie dat er 'meer is dan geld' in de politiek en politieke opvattingen getuigt van weinig realiteitszin. Politiek is het spel van macht, en daarom gaat politiek ook bijna uitsluitend over geld.
Er is pas 'meer dan geld alleen' als het voldoende aanwezig is. Wie in de VS drie banen heeft om te overleven, is niet overmatig geïnteresseerd in het legaliseren van het homohuwelijk. Die voorstanders vindt je vooral onder hen die zich kunnen veroorloven met iets anders bezig te zijn dan overleven.
Mensen zijn goederen op de arbeidsmarkt. Globalisering laat kapitaal mondiaal rondreizen, zoekend naar de goedkoopste arbeid. Dat veroorzaakt verschuivingen in vraag en aanbod, dat heeft economische consequenties voor vooral de lager opgeleiden, en dat bepaalt hun poltieke voorkeur.
"Ze zijn zielig en zwak, en kiezen voor een radicale partij omdat zij in de hoek zitten waar de klappen vallen. Maar je kunt deze kiezers ook zien als mensen die kiezen voor standpunten waar ze het mee eens zijn"
ik kan zwaar gesubsidieerde boeren ook zien als overtuigde christenen, maar het CDA werkt harder aan het veiligstellen landbouwsubsidies dan aan naastenliefde. Zullen we de dingen gewoon noemen voor wat ze werkelijk zijn? Is stap 1 in elke succesvolle oplossing.
Addie Schulte 4
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Addie Schultepolitiek is het proces waarin (tegengestelde) belangen zich uiten in maatschappelijk beleid, en waarvan de uitkomst wordt bepaald door macht. voorbeelden van een politieke ideeën die in essentie niet over macht gaan zijn uitzonderingen. noem er maar eens een paar.
"Geld is een bron van macht, maar zeker niet de enige en lang niet altijd de belangrijkste."
vermogen bepaalt de planning van de grote lijnen, anders dan bijvoorbeeld verkiezingsuitslagen. waar macht is, daar vindt je elites.
"Ook mensen met drie banen en weinig geld hebben opvattingen, ook over het homohuwelijk. Ook onder mensen met minder dan 20.000 dollar p/j is de meerderheid voor."
Het klopt dat ook onder armere Amerikanen een meerderheid voor is, maar in -elke- inkomensgroep is de meerderheid voor, dus dat feit ontkracht het punt niet. Dit illustreert wel dat politiek niet geïnteresseerd is in ideeën. Onder de laagste inkomens vindt je echter wel het -laagste percentage- voorstanders, en onder hogere inkomens het hoogste percentage voorstanders.
inkomen %voorstanders
<30.000 51%
30.000-75.000 57%
>75.000 64%
https://en.wikipedia.org/wiki/Public_opinion_of_same-sex_marriage_in_the_United_States
Addie Schulte 4
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Addie SchulteJe denkt werkelijk dat politici in een kamer gaan zitten om op ideologische gronden het 'idee' te formuleren dat bedrijven 'net als personen' recht hebben op privacy en 'dus' tot de toevallige consequentie leidt dat bedrijven hun deals met de belastingdienst niet openbaar hoeven te maken? Kan je me uitleggen wat hier precies 'socialistisch' of 'liberaal' aan is?
Belang is de oorsprong van het idee. Dat geldt evengoed voor belastingvoordelen voor conglomeraten als een pensioenstelsel of gezondheidszorg.
http://www.nu.nl/politiek/4399983/kamer-voelt-weinig-openbaar-maken-belastingafspraken.html
"Er is maar een beperkt aantal objectief vast te stellen belangen."
Politiek draait dan ook -precies niet- om het objectief vaststellen van belangen, maar om het bepalen van het naar macht gewogen gemiddelde van subjectieve belangen middels een politiek compromis.
Lydia Lembeck 12
Addie SchulteLydia Lembeck 12
Addie SchulteLydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitRoland Horvath 7
Dus ontstaat algemeen het beeld dat de globalisering niet zo veel heeft opgebracht, ten 2e dat de producenten in de lage loon landen een ietsje meer hebben maar veel te weinig -er moeten dringend in ieder land vakbonden komen- , ten 3e dat veel van de klanten in de hoge loon landen hun werk kwijt zijn, ten 4e, dat de ongelijkheid tussen de 0,01% superrijken en de 99% superveel is toegenomen en ten 5e, de globalisering heeft alleen de GMO gediend ondanks de valse propaganda dat miljoenen erdoor uit de armoede zouden gehaald zijn. L. Von Mises, F. Hayek en M. Friedman voor wie de economie uitsluitend bestond uit ondernemingen, niet uit mensen tenzij superrijken, zouden lyrisch worden van zulk een resultaat.
Conclusies:
1/ Een combinatie van globaal en lokaal, van vrije handel en protectie zoals de VS al altijd hadden. Verdeling van het werk, meer productie, minder transport, meer lokale variëteiten, minder tsunamis van goedkope producten die alles platwalsen. Dus zeker geen CETA, TTIP of TISA.
2/ Rutte2, Michel1 en het EU bestuur zijn 100% voor globalisering en totaal vrije handel. Ze zijn uitsluitend in dienst van de GMO, niet van Kleyne Luyden of van het MKB.
3/ De verarming in de EU komt vooral door de EU/NL/BE bezuinigingen annex bedrijfslasten verlagingen politiek, die vooral tot doel heeft de Sociale Zekerheid af te breken. Ook de vermindering van de waarde van de euro is daar een gevolg van.
line 5
Addie Schulte 4
lineFrans 5
Addie SchulteAddie Schulte 4
FransFrans 5
Addie SchulteLydia Lembeck 12
FransFrans 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
FransLydia Lembeck 12
lineAddie Schulte 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Addie Schulteline 5
Lydia LembeckR. Eman 8
Als dit als argument bedoeld is lijkt het mij dat de auteur hier de Amerikaanse tradities over het hoofd ziet. Veel mensen kiezen traditioneel democraten of republikeins vanuit hun achtergrond of omgeving.
De Amerikaanse verkiezingen gaan niet over alle stemmen, maar over enkele stemmen meer op kritische plekken.
Trump heeft gewonnen door in de swingstates de meerderheid te behalen. Hij heeft aldaar de zwevende kiezer weten te raken. Niet toevalligwijs heeft Trump zijn pijlen gericht op de automobiel industrie.
Jan-Marten Spit 9
R. Emanhttps://scholar.princeton.edu/sites/default/files/mgilens/files/gilens_and_page_2014_-testing_theories_of_american_politics.doc.pdf
A great deal of empirical research speaks to the policy influence of one or another set of actors, but until recently it has not been possible to test these contrasting theoretical predictions against each other within a single statistical model. We report on an effort to do so, using a unique data set that includes measures of the key variables for 1,779 policy issues. Multivariate analysis indicates that economic elites and organized groups representing business interests have substantial independent impacts on U.S. government policy, while average citizens and mass-based interest groups have little or no independent influence. The results provide substantial support for theories of Economic-Elite Domination and for theories of Biased Pluralism, but not for theories of Majoritarian Electoral Democracy or Majoritarian Pluralism.
R. Eman 8
De recente politieke ontwikkelingen zijn niet het gevolg van een electorale aardverschuiving, doch van het verplaatsen van de kritische massa. Deze verplaatsing kan wel degelijk het gevolg zijn van enkelen en dus ook van 'verliezers' en 'winnaars'
Addie Schulte 4
R. EmanArjan 7
Addie SchulteBetekent niet dat globalisatie geen negatieve effecten heeft, maar we slaan denk ik door in het niet meer zien van de voordelen er van.
De olifant van Milanovic laat bv zien dat andere landen dan het Westen een inhaalslag hebben gemaakt en dat lagere inkomens in het Westen minder of niet hebben geprofiteerd. Maar het zegt niets over de effecten die er zijn als je niet mee doet aan globalisatie. Je kan dan nog veel slechter af zijn.
R. Eman 8
ArjanHelemaal goed toch? Wie kan daar iets op tegen hebben?
' en dat lagere inkomens in het Westen minder of niet hebben geprofiteerd.'
Baanzekerheid en sociale zekerheid zijn tegelijkertijd uitgehold. Dat zijn toch redelijk elementaire behoeften geweest in onze westerse samenleving.
Lydia Lembeck 12
ArjanArjan 7
Lydia Lembeck2) Dat ze het beter hebben dan vroeger komt mede doordat globalisatie een positieve invloed heeft gehad om pensioen op te bouwen doordat het zorgde voor banen en dus inkomen. Ouderen zouden beter moeten beseffen wat globalisatie Nederland heeft opgeleverd, dat die banen niet uit de lucht zijn komen vallen.
3) Onder ouderen zal zeker armoede voorkomen, maar onder jongeren nog veel meer. Maak geen onderscheid tussen jong en oud en help gericht mensen die in armoede leveren ipv een hele leeftijdsgroep van ouderen te bevoordelen. De 30'er met 2 keer modaal inkomen eist ook niet dat hij minder belasting hoeft te betalen omdat er ook armoede voorkomt onder 30'ers. Waarom zou een partij als 50 plus arme ouderen als voorbeeld nemen om alle ouderen te ontzien?
Waar pensioen fondsen een paar keer niet kunnen indexeren betekent niet in 1 keer dat globalisatie slecht is. Het nadeel wat ze nu ondervinden is zeer beperkt tav de voordelen die het voor ze heeft opgeleverd.
Lydia Lembeck 12
ArjanJij denkt in babyboomers en je geeft ze de schuld. Van wat eigenlijk? Dat je geen pensioen zou krijgen? Niet onze schuld. Daarvoor moet je naar de regering en de DNB. Er zit 1700 MILJARD euro in de pensioenpotten. Ruim voldoende om 30 jaar lang iedereen die aan pensioen toe is, het rechtmatige pensioen uit te keren. Zelfs zonder nieuwe inleg.
Wat de pensioenfondsen betreft: die hebben te maken met de regering en de DNB en die willen vooral dat hun pensioenen niet aangetast kunnen worden.
Op de werving voor de ledenraad na hier artikelen waar je misschien meer informatie aantreft: https://www.anbo.nl/belangenbehartiging/inkomen/nieuws-inkomen
Tenzij je alles wegwuift dat zich met ouderen bezig houdt... Dat kan ook.
Arjan 7
Lydia LembeckEn een pensioenpot van 1700 miljard zegt helemaal niks als je niet kijkt welke verplichtingen daar tegenoverstaan. Daarom kijken we ook naar de dekkingsgraden. Elke euro die we nu extra uitkeren aan ouderen gaat ten koste van jongeren omdat de pot ook van hun is. Als mensen beweren dat dit niet zo is, dan liegen ze of snappen ze het stelsel niet.
Dus solidariteit voor ouderen en jongeren die echt in armoede leveren, maar niet voor alle ouderen (zoals we dat ook niet doen voor alle jongeren).
Lydia Lembeck 12
ArjanArjan 7
Lydia LembeckEn dat terwijl er onder jongeren MEER armoede is dan onder ouderen.
Nu kunt u mij beschuldigen van jaloezie, maar ik zie het als onrechtvaardigheid als de rekening van ouderen wordt doorgeschoven naar jongeren.
Lydia Lembeck 12
Addie SchulteMet macht en geld komt ook corruptie en die zal er beslist ook zijn.
R. Eman 8
Addie SchulteDat het om meer dan alleen inkomen kan gaan bij het stemgedrag wil ik wel aannemen.
Arjan 7
Frans 5
De burger kijkt en luistert naar hun en keert zich er vanaf. Sommige door tegen te stemmen ongeacht wat dat tegen is andere door op te houden met stemmen.
Addie Schulte 4
FransFrans 5
Addie SchulteMaartenH 10
Addie SchulteLydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHAddie Schulte 4
MaartenHLydia Lembeck 12
Frans