Het laboratorium van de inflatie

Inflatie komt uit het laboratorium van de financiële gifmengers, meent columnist Jan Dwarshuis. Wees gewaarschuwd voor de gevolgen.

Heel langzaam wordt duidelijk dat inflatie een van de hoofdthema’s zal gaan worden dit jaar. Stijgende prijzen zouden daar debet aan zijn, althans dat willen beleidsmakers u doen geloven. De kneep zit hem echter in het ultralosse monetaire beleid van de VS.

In de loop der jaren is de focus op inflatie heel langzaam verschoven. Jaren geleden lag deze namelijk op de geldgroei omdat tegenover allerlei producten en goederen er meer geld kwam te staan en dat noemde men inflatie. Maar tegenwoordig wordt inflatie vooral gelinkt aan prijsstijgingen van voedsel, olie en andere grondstoffen en basisproducten.

De reden laat zich eenvoudig raden. Met name de VS verdoezelt al jaren met opzet de daadwerkelijke geldgroei. Op die manier wordt onzichtbaar wat de daadwerkelijke impact is van de inmiddels rood aangelopen Amerikaanse geldpers. In feiten trekken de illustere heren Ben Bernanke en Timothy Geithner zich terug in hun inflatielaboratorium. Het zijn financiële gifmengers pur sang met een uitkomst die zich lastig laat voorspellen.

Dagobert Duck
Maar in Europa is het inmiddels niet anders. Ook hier verwijzen de wijze heren naar de stijgende prijzen. Allemaal volstrekte onzin natuurlijk. Overheden zijn gebaat bij inflatie. Ze smeken er om. Niet zo lang geleden werd er zelfs nog gesproken over deflatie, maar dat is met het op slinkse wijze drukken van euro’s en dollars van de centrale bankiers in een poep en een scheet letterlijk naar de achtergrond gedrukt.

Maar tegen deze vers gecreëerde geldberg, waar Dagobert Duck jaloers op zou zijn, staat simpelweg geen economische productiviteit. En dat houdt in dat er over de gehele wereld als het ware een stortvloed aan inflatie geëxporteerd wordt. En dat is precies de bedoeling. Immers de waarde van de onmetelijke schuldenbergen van alle wankele overheden, waarvan u de namen inmiddels wel kunt dromen, neemt zienderogen af. Aan de andere kant krijgen overheden extra inkomsten binnen omdat prijzen lijken te stijgen en daardoor dus meer BTW, overdrachtsbelastingen en een waar scala aan lokale heffingen kunnen innen over de rug van de nietsvermoedende konijnenkop. U wordt dus genaaid waar u bij staat. 

Zwitserse franken

De conclusie is dat de financiële gifmengers met uw bezit en inkomsten aan het goochelen zijn. Wij raden u aan het thema inflatie serieus te nemen de komende jaren. Wij verwachten in maart al de eerste tekenen van een sterk aantrekkende inflatie. Politici zullen u voor de vijftigste keer beloven dat ze de inflatie zullen beteugelen, maar weet dat dit onmogelijk is.

Het is niet voor niks dat het al een poosje stormt op de valutamarkten. De redenen laten zich eenvoudig raden. De gifmengers spelen met vuur en valutahandelaren hebben dat al een poosje door. Inflatie komt dus uit het laboratorium en komt niet door gekunstelde prijsstijgingen zoals politici u willen doen geloven. Hopelijk begrijpt u waarom wij al een poosje in Zwitserse franken denken, dromen en doen.

Rest mij u een goed weekend te wensen. 

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl