Dure driften van DSK

2 Connecties

Onderwerpen

Strauss-Kahn

Organisaties

IMF
0 Bijdragen

Libido Strauss-Kahn komt Europa duur te staan: euro keldert, grip op IMF verloren. China gaat rente verder verhogen, Portugal krijgt noodkrediet en Piet Moerland van Rabobank wil starters een kans geven. De AFM niet. Newswatch 16 mei.

Dure gevolgen van DSK-arrestatie
Het libido van Strauss-Kahn heeft de Europese Unie al miljarden gekost: de euro is verder gezakt. Maar het kan ons nog veel duurder komen te staan: als Strauss-Kahn moet vertrekken verliest Europa een medestander binnen het IMF. En wat zijn de gevolgen voor het IMF zelf? Immers, tijdelijk plaatsvervanger tweede man John Lipsky heeft eerder al zijn vertrek aangekondigd. 
 
Het lijkt in ieder geval zeker dat het voorlopig de laatste keer zal zijn dat er een Europeaan aan het roer van het IMF staat. "En dan zal de eurozone snel kunnen vaststellen dat Chinezen, Brazilianen of Indiërs niet zo veel begrip opbrengen voor de kostbare sociale systemen en staatsbedrijven in Griekenland en Portugal."
Handelsblatt maakt de balans op en belicht de zaak van verschillende kanten. 
Bron: Handelsblatt 
 
Lees ook: 
 
 
Rabo-topman Piet Moerland: soepeler voor starters woningmarkt
Banken moeten meer vrijheid krijgen om hypotheekleningen te verstrekken aan starters op de woningmarkt. Tegelijk zullen banken de aflossingsvrije hypotheek verder aan banden leggen. Interview met Piet Moerland in het FD. De woningmarkt zit op slot en dat kost Rabo geld. Maar het is ook onrechtvaardig voor starters op de woningmarkt, die teveel verdienen om te huren en door de strenge AFM op dit moment niet kunnen kopen. Zelfs als ze een goede baan hebben. 
 
Moerland: "Ik wil niets ten nadele van de AFM zeggen, want zij waken over overkreditering, maar deze toezichthouder heeft de mogelijkheden van banken beperkt.' Onder meer Rabo kreeg vorig jaar een boete omdat sommige klanten bij wie de bank een inkomensstijging vermoedde, zoals hoogopgeleide starters, een hogere hypotheek konden krijgen dan toegestaan.
Bron: FD.nl 
 
 
Centrale bank China: 'Rente moet omhoog'
Om de inflatie te beteugelen moet de rente omhoog, aldus Li Daokui, adviseur van de Volksbank van China. Maar niet te snel: de economische groei in China zal dit jaar zo'n 9,5 procent zijn, bijna een procent lager dan vorig jaar. De regering wil de groei niet teveel dempen. Maar hoe dan ook, de hogere inkoopkosten, ook die van geld,  zullen doorwerken in de prijzen van producten en dus de inflatie in de westerse landen verder aanwakkeren. Interview met Li Doakui. 
Bron: Reuters 
 
 
Portugal krijgt vandaag €78 miljard noodkrediet
De landen van de eurozone gaan straks waarschijnlijk besluiten om Portugal 78 miljard noodkrediet te verlenen. De zeventien landen zullen zich op hun vergadering in Brussel ook buigen over Griekenland, dat vorig jaar 110 miljard euro ontving uit de eurozone en van het Internationaal Monetair Fonds. De Griekse crisisaanpak werpt echter onvoldoende vruchten af.  
Bron: Het Laatste Nieuws

 
 

<

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden