Het loonstrookje van Erik Staal

1 Connectie

Relaties

Vestia
1 Bijdrage

De voormalige bestuurder van Vestia dankte zijn opmerkelijk hoge salaris aan slappe interne toezichthouders en zijn kleptocratische gaven.

Het Financieele Dagblad ontrafelt hoe het exorbitanten salaris van voormalig Vestia-bestuurder Erik Staaltot stand is gekomen. Het is een verhaal van gesoemeld en geïmponeerde toezichthouders die keer op keer zijn salaris verhoogden. Tussen 1998 en 2003 steeg Staals salaris met 63 procent. Maar daarmee stopte het niet. 
 
In een brief aan Staal van 1998 schrijft voorzitter Jan Remmerswaal – die tegen het FD zegt dat hij geen spijt heeft, zelfs niet in het licht van de recente gebeurtenissen – dat hij 'de ziel van het bedrijf' is en dat er de komende jaren een extra inspanning van hem wordt verwacht in verband met de fusieplannen. 
 
Maar onderzoek van adviesbureau Hay in 2002 liet zien dat Staals salaris wel degelijk veel hoger was dan gebruikelijk. Desondanks steeg Staals salaris door. In 2005 was het €343 duizend, een jaar later €447.000.
 
Opmerkelijk detail in de reconstructie: het salaris van Staal werd nooit besproken in de vergaderingen van de raad van commissarissen. Waarom niet? 'Het was uitsluitend de bevoegdheid van de kernraad. Openheid werd onwenselijk gevonden om privacyredenen.' 
 
Even opmerkelijk is dat de rest van de commissarissen daarmee akkoord ging. Het zoemde in de eerste jaren van 2000 namelijk al van de geruchten dat het salaris buitenpropotioneel was. Met de door hem zelf gecomponeerde afscheidspremie van €3,5 miljoen bevestigde Staal een bovengetalenteerde kleptocraat te zijn.