
Follow the Money toont al jaren belangstelling voor de schimmige handel en wandel van Peter Paul de Vries. De Vries verkreeg zijn bekendheid en reputatie ooit als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Toen streed hij onder andere voor transparantie en deugdelijk bestuur. Als oprichter, ceo en grootaandeelhouder van het beursfonds Value8 doet hij echter alles wat hij vroeger te vuur en te zwaard zou hebben bestreden.
Sinds 3 mei is er commotie ontstaan rondom het beursfonds Value8. Vanaf dat moment besteedt de onafhankelijke analist Roel Gooskens voor Follow the Money aandacht aan alle beursgenoteerde belangen van Value8. Wat hij aantreft oogt niet best.
Een beursdrama in wording.
Oorlogskas Value8 blijft mager gevuld
De lege zakken van Peter Paul de Vries
De schimmige suikeroom van Peter Paul de Vries
Het lot van Value8 is in handen van Rabobank
Value8 bestaat nog altijd uit gebakken lucht
Waarom treedt de AFM niet op tegen Value8?
Value8 jaarcijfers 2016: 'too little, too late'
Drukke donkere dagen voor Peter Paul de Vries
Value8 maakt nu ook op papier verlies
Wordt Annemarie van Gaal de reddende engel van Peter Paul de Vries?
© ANP/JEROEN JUMELET
Het lot van Value8 is in handen van Rabobank
Value8 presenteert zijn langverwachte jaarverslag. Er lijken weinig verschillen met de eerdere versie uit mei. Maar schijn bedriegt, ontdekt Roel Gooskens. Het definitieve jaarverslag schildert een stuk minder rooskleurige situatie.
Meer dan zes maanden na de uiterste wettelijke publicatiedatum van 30 april was het dan eindelijk zover: Value8 publiceerde zijn jaarverslag 2016. Volgens Value8 was de vertraging met name het gevolg van een onderzoek bij trustbedrijf BK Corporate International BV: dit onderzoek was gestart naar aanleiding van signalen dat er sprake was van overtredingen van wet- en regelgeving. Nu een onafhankelijk extern onderzoek – betaald door Value8 – geen grote risico’s boven water heeft gekregen bij BK, was voor het bedrijf van Peter Paul de Vries dan eindelijk de weg vrij om het jaarverslag te publiceren.
Naast enkele relatief kleine (non-cash) herwaarderingen van 2,46 miljoen euro zijn er op het eerste gezicht geen verschillen met het voorlopige jaarverslag dat op 17 mei werd vrijgegeven. Maar schijn bedriegt. Er zijn wel degelijk belangrijke nieuwe feiten bekend geworden. De vertraging in de publicatie van het jaarverslag was veel meer het gevolg van problemen met de huisbankier. Niets minder dan de continuïteit van Value8 staat op het spel.
Rabobank wil zijn geld terug
Op pagina 24 en 25 is een hoofdstuk toegevoegd aan het jaarverslag met de titel: Ontwikkeling Balansverhoudingen. In dit hoofdstuk wordt uitgebreid stilgestaan bij de continuïteit en de financieringsbehoeften van Value8. Uit dit hoofdstuk blijkt dat Value8 zijn kredietvoorwaarden bij de Rabobank in 2016/17 niet is nagekomen. Na lang onderhandelen heeft de Rabo Value8 hoogstwaarschijnlijk nog twaalf maanden gegeven om 9,6 miljoen euro aan bankkrediet af te lossen. Value8 is blijkbaar met een plan van aanpak gekomen dat de Rabo tijdelijk heeft gerustgesteld.
Ondertussen heeft de Rabo 90 procent van alle beursgenoteerde activa in onderpand voor deze lening. In het voorlopige jaarverslag was dit zeer hoge percentage nog niet gemeld. In het op 30 september gepubliceerde halfjaarbericht van Value8 wordt evenmin melding gemaakt van deze precaire situatie, en ook de aandeelhoudersbrief die gelijk met het definitieve jaarverslag werd gepubliceerd maakt er geen woord aan vuil. Het verzwijgen van dit soort belangrijke informatie is zeer kwalijk.
Ondanks het verlies over 2016 vindt de raad van commissarissen het gepast om de maximale bonus toe te kennen aan de raad van bestuur
Het contante dividend wordt gepasseerd
In het voorlopige jaarverslag wordt een dividend voorgesteld van 0,15 euro per aandeel in contanten of in aandelen. In het nieuwe jaarverslag is de contant-optie verdwenen en krijgt elke aandeelhouder naast 3 procent in nieuwe aandelen, ook nog 5 procent in bonusaandelen. Dit heet een sigaar uit eigen doos. Het dividend op de preferente aandelen wordt wellicht gepasseerd omdat er geen winst wordt gemaakt. Het feit dat er eventueel geen preferent dividend wordt betaald, wordt nergens door Value8 toegelicht. Het niet betalen van een gewoon dividend in cash (1,35 miljoen) en het passeren van het preferent dividend (0,35 miljoen) bespaart de onderneming 1,7 miljoen euro. Het passeren van de contante dividenden zal wel onderdeel zijn geweest van de overeenkomst met de Rabo.
Nedsense wordt een sterfhuis van zieltogende activiteiten
De Rabo zal ook wel hebben geëist dat zeven zieltogende kleinere activiteiten worden ondergebracht bij investeringsmaatschappij NedSense, zodat zij geen cash meer uit de holding kunnen krijgen. Nedsense financiert deze deal met leningen (13,3 miljoen), de uitgifte van warrants (met een geschatte waarde van 1 miljoen euro) en door 0,7 miljoen kwijt te schelden die Value8 eerder van Nedsense heeft geleend. Zo kom je op de door Peter Paul de Vries in het persbericht van Nedsense gememoreerde waarde van ongeveer 15 miljoen euro. Peter Paul de Vries is CEO van Value8 en Nedsense. Oftewel: een typisch geval van vestzak-broekzak. Cash zal deze deal niet opleveren. Misschien leidt de deal wel tot een niet-gerealiseerde herwaardering. Dat hangt af van de boekwaarde van de over te dragen activiteiten.
Uitgifte converteerbare lening
Op pagina 25 van het jaarverslag worden tien mogelijke financieringsbronnen genoemd om de Rabo af te lossen. Omdat een (converteerbare) obligatielening ook in de accountantsverklaring specifiek wordt genoemd als oplossing om de continuïteit te garanderen, voorzie ik dat Value8 in de nabije toekomst zo’n emissie zal aankondigen. Wie zo’n lening zou willen kopen, is mij volstrekt onduidelijk.
Als je poep verpakt in een mooi nieuw papiertje, dan blijft het poep
Een nieuwe accountant
Met Accon avm heeft Value8 een nieuwe accountant gevonden om het jaarverslag 2017 goed te keuren. Deze relatief onbekende accountant is met name actief in de mkb-markt. Voor zover ik weet, heeft dit kantoor geen ervaring met beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2017 gaat Value8 over naar een nieuwe manier van boekhouden. Ik zal jullie hier niet vermoeien met alle details van deze verandering, maar wil er wel op wijzen dat de manier waarop een onderneming de resultaten boekhoudkundig weergeeft geen invloed heeft op de waarde van de onderneming. Als je poep verpakt in een mooi nieuw papiertje, dan blijft het poep.
Bestuur krijgt maximale bonus
Ondanks het verlies over 2016, een schandalige gang van zaken rond de publicatie van het jaarverslag, een koersdaling van 37 procent van de gewone aandelen en het passeren van het contante dividend, vindt de raad van commissarissen het gepast om de maximale bonus toe te kennen aan de raad van bestuur. Volgens mijn berekeningen is slechts een van de vier bonuscriteria (de groei van het absolute vermogen over 2014-2016 met meer dan 5 procent per jaar) gehaald. Om in aanmerking te komen voor de maximale bonus moeten ten minste twee van de vier bonuscriteria worden behaald. Ik weet dat het om relatief kleine bedragen gaat (40.000 euro voor de CEO en respectievelijk 25.000 en 20.000 euro voor de twee andere bestuursleden), maar ik vind het absurd.
29 Bijdragen
Michiel WERKMAN 8
gast 4
"Naast het reguliere- en bonusdividend op de gewone aandelen (A en B) zal
tevens worden voorgesteld het dividend op de 7 procent cumulatief preferente aandelen C van
1,75 euro per cumulatief preferent aandeel C uit te keren."
Roel Gooskens 4
gastIk heb gemeld dat het preferent dividend eventueel (!) wordt gepasseerd. Het dividendvoorstel op pagina 144 van het 2016 jaarverslag bevat de volgende zin:
"Daarnaast wordt het vaste dividend van 7% op de preferente aandelen over 2015(!) betaald". Hoogstwaarschijnlijk een schrijffoutje, maar toch...
Een dividend mag ook niet betaalbaar worden gesteld als het leidt tot betalingsproblemen. Nu Value8 niet in staat is om het Rabo krediet af te lossen is hiervan zeker sprake. Het feit dat het contante voorstel voor de gewone aandeelhouders is verdwenen is hiervan het bewijs. Het bestuur is persoonlijk aansprakelijk voor de schade als gevolg van onterecht uitgekeerde dividenden. De 350.000 euro die het eventueel uitkeren van het preferente dividend vergt had ook gebruikt kunnen worden om de bankschuld af te lossen. Ik ben benieuw wat de afspraken hierover zijn tussen Rabo en Value8.
Vergeet ook niet dat Value8 een dividendvoorstel deed op de vorige AVA (27 juni) terwijl de wet voorschrijft dat zulks alleen kan kan als er een jaarrekening is met accountantsverklaring. Deze voorstellen werden toen ook teruggetrokken. Value8 zeilt altijd scherp aan de wind.
gast 4
Roel GooskensIk ben het met je eens hoor. Bedankt voor de mooie artikelenreeks. Ik wilde slechts aangeven dat ze blijkbaar wel voornemens zijn het cumpref dividend uit te keren.
Ik ben nu al benieuwd hoe de verslaggeving als investeringsfonds plaats zal gaan vinden. Het voorspelt weinig goeds.
In de brief aan aandeelhouders lees ik dat vwb de beursgenoteerde belangen de beurskoers als leidraad zal worden gehanteerd waarbij ook de beurswaarde tegen het licht wordt gehouden.
Leidraad....dat is geen grondslag.
Alle zieltogende flutbedrijfjes naar Nedsense...manmanman
Het is bijna lachwekkend
locke 5
Een typisch voorbeeld hoe men zijn reputatie te grabbel kan gooien , vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Anton Van de Haar 8
lockeMet de kanttekening dat het vertrouwen in Value8 kennelijk nog niet te paard vertrokken is: de beurskoers van het bedrijf weerspiegelt nog lang niet de (naar mijn idee overtuigend onderbouwde) verwachtingen van Roel Gooskens. Hoe is dat mogelijk?
locke 5
Anton Van de HaarRoel Gooskens 4
Anton Van de HaarDe beursgenoteerde entiteiten van Value8 kennen allemaal een zeer beperkte verhandelbaarheid. De aandelen Value8 zijn voor de meerderheid in handen van Peter Paul de Vries, Koos Visser en Nationale Nederlanden. Daarnaast is er een groep trouwe particuliere beleggers die ervan overtuigd is dat Peter Paul de Vries een geweldige ondernemer is. Short gaan in het aandeel Value8 is onmogelijk omdat je geen stukken kunt lenen. Vergeet niet dat de aandelen Value8 over de laatste 18 maanden (sinds mijn artikel) zijn gehalveerd terwijl de ASX index van kleinere Nederlandse ondernemingen over deze periode met 40% is gestegen.
Anton Van de Haar 8
Roel GooskensJan Smid 8
Roel Gooskensadriaan van Otterloo 5
De Nederlandse beurs heeft grote reputatieschade opgelopen met Value8. Door niet in te grijpen zal ze nu meer boefjes aantrekken en gerespecteerde bedrijven zullen een andere beurs kiezen bij IPO.
Dit had voorkomen kunnen worden als AFM hard opgetreden had, maar dat is niet gebeurd.
Robert de Boer 2
Pieter Lakeman 3
De vraag rijst langzamerhand: waarom wordt De Vries niet vervangen nu hij zich stelselmatig aan vennootschappelijk grensoverschrijdend gedrag te buiten gaat.
Roel Gooskens 4
Pieter LakemanValue8 leent deze 13,3 miljoen aan Nedsense. Dit staat in het persbericht Nedsense (http://www.nedsense.nl/category/pers/). Door een mysterieuze koersstijging Nedsense over de laatste paar dagen ( op basis van flinterdunne omzetten) is de papieren waarde van de deal al ruim boven de 20 miljoen! De gebakken lucht machine werkt weer op volle toeren.
Chris 2
Roel GooskensToevoeging; Kok is rijk geworden met zijn gescharrel in centenfondsen, Visser had al geld maar is nog veel rijker geworden door zeer speculatieve posities in kleine aandelen die erg goed uitpakken (blijkbaar een goede belegger dus) en DeVries had al veel geld verzameld in zijn VEB periode middels zijn beleggingen (in Franse fondsjes zegt hij altijd :-) ) en heeft dat op papier verveelvoudigd dankzij de uitbouw van Exendis naar V8. Drie vrienden voor het leven zou ik zeggen.
Stravidarus 6
Stravidarus 6
Paulien van Stijn 4
Harbers 8
Martijn 75
Harbers 8
Fouk Tsang 5
HarbersHet kantoor is een traditioneel agrarisch kantoor dat de afgelopen jaren opzien baarde door te kiezen voor een OOB vergunning (controle beursgenoteerde fondsen). In de AFM onderzoeken bungelde het onderaan de ranglijsten. Er werken 54 mensen in de controlepraktijk en ze hebben 300 klanten (brown transparantieverslag).
Kortom niet een heel erg overtuigende keuze voor een accountant.
Harbers 8
Fouk TsangStaat tegenover dat Accon ervaringsdeskundige is op het gebied van dreigende discontinuïteit en bijzonder beheer van de Rabobank. En die omzet van V8 kunnen ze goed gebruiken. Dat is dan toch weer belangrijker dan reputatieschade en de hele sector voor schut zetten.
Johan Slagter 6
Kunnen deze heuristische positievelingen (waar ook de VVD vol mee zit) niet gewoon opgeruimd worden?....
Michiel WERKMAN 8
'Het jaarverslag [van 2017] leert namelijk ook dat huisbank Rabobank, waar Value8 een lening van zo’n 10 miljoen euro heeft, er klaar mee is. Voor volgende week vrijdag moet Value8 de helft van de lening hebben afgelost. De resterende 5 miljoen moet voor 1 mei 2019 bij Rabobank op de rekening staan.'
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/26/mooie-jaarcijfers-value8-maar-rabobank-wil-geld-terug-a1601023
Harbers 8
Michiel WERKMAN