
In Afrika blijkt omkoping het ideale recept om de verspreiding van het HIV-virus tegen te gaan.
Jonge Afrikaanse vrouwen zouden van hun oudere 'sugar daddy's' verlost moeten worden. De daddy's maken het leven voor veel van die jonge vrouwen iets aangenamer, maar ze korten het vaak ook aanzienlijk in. Seksueel verkeer tussen oudere mannen en jongere vrouwen is in Afrika namelijk een van de belangrijkste oorzaken voor de verspreiding van het HIV-virus. De oplossing: economische onafhankelijkheid voor die vrouwen. Ofwel: geef ze geld en zorg dat ze naar school gaan. Van deze theorie werd al enige tijd vermoed dat die zou kloppen, nu blijkt dat ook zo te zijn. Althans, het wetenschappelijke tijdschrift the Lancet publiceerde een artikel waarin de hypothese 'geld en geld alleen kan de verspreiding van HIV tegengaan' succesvol werd uitgewerkt.
Het onderzoek, dat door Berk Özler, wiskundige en senior economist van de Wereldbank in Zomba, Malawi werd uitgevoerd, omvatte 1.300 niet getrouwde jonge vrouwen die in minder of meerdere mate werden omgekocht en naar school werden gestuurd (een voorwaarde voor het verkrijgen van het geld). Ook de ouders van de meisjes werden in het omkoopscenario betrokken. De resultaten waren spectaculair. Na een periode van 18 maanden bleken onbetaalde meisjes twee keer zo vaak met het HIV-virus geïnfecteerd dan dames die wel in het programma mee deden. De groep onbetaalden bleek ook vier zo vaak geïnfecteerd met herpes. Meisjes met geld bleken al snel over jongere vriendjes te beschikken en doken - bevrijd van de sugar daddy - substantieel minder het bed in.
In het verleden werden in Afrika vele pogingen om de verspreiding van HIV tegen te gaan. Geld blijkt dus - meer nog dan het condoom - het beste middel om erger te voorkomen.
0 Bijdragen