Het moet anders

3 Connecties

Onderwerpen

Kilian Wawoe Perverse bonussen

Organisaties

ABN AMRO
0 Bijdragen

Bankiers worden nog steeds beloond voor slecht gedrag en zij die zich goed gedragen, worden bestraft. Volgens oud-bankier Kilian Wawoe moet het roer in 2012 echt om.

Het jaar 2011 heeft aangetoond dat er nog steeds iets fundamenteel mis is met ons systeem. Banken vertrouwen elkaar niet. Perverse bonussen hebben nog steeds een verkeerde werking op bankiers. En de Europese leiders zijn hoogstens in staat om de problemen van gisteren op te lossen, maar nooit die van morgen. Het jaar 2011 heeft andermaal aangetoond dat ons financiële system een aantal weeffouten kent. Met daarin falende politici en bankiers in de dubieuze hoofdrol.

Hoogste prijs
Er viel nog iets op 2011. De mensen die falen, zijn niet degenen die de rekening betaalden. Toegegeven, sommige politici ruimden het veld, zoals Berlusconi en Papandreou, maar ze zullen er geen boeteram minder om eten. Wie in 2011 wel begonnen te betalen waren de midden- en onderklassen van Europa. Zij betalen de hoogste prijs. Immers, van EUR 100.000,- per jaar leeft en 10 procent moet inleveren, lijdt minder dan iemand met een modaal inkomen van EUR 33.000 die ook 10 procent moet inleveren. Dat is het verschil tussen wél of níet op vakantie. Tussen wel of geen vlees vanavond.
Ik sprak onlangs bij een lezing over de banksector een vrouw. Haar man had een hersenbloeding gehad, en zij verzorgde hem full-time. Door de bezuinigingen om de PGB’s raakte ze haar budget kwijt. Hij kan naar een verzorgingstehuis, zij mag op zoek naar een nieuwe baan. Die baan is er vanwege de crisis niet. Ze kunnen hun huis gaan “opeten”, maar dan moeten ze het eerst met verlies verkopen. Gevolg, in 2012 moet ze leven van een bijstandsuitkering, is haar man in een verzorgingstehuis en hebben ze en schuld.

Stel je beziet het nieuws vanuit het perspectief van deze persoon. Er gaat geld naar Griekenland en Italië terwijl die landen gefaald hebben. Er worden riante bonussen uitbetaald bij banken terwijl ze nog staatssteun hebben. Als klap op de vuurpeil: via het Europese noodfonds gaat er geld naar Banken in zuid Europa die een deel van dat geld gebruiken om bonussen te betalen aan bankiers in die landen. De mevrouw uit mijn voorbeeld moet dus meebetalen aan de bonussen van Zuid-Europese bankiers. Wat zou er door haar heen gaan?

Roer om

Het is 2014. Het jaar waarin, uiterlijk, nieuwe verkiezingen plaatsvinden. De 18 miljard bezuinigingen zijn inmiddels echt begonnen, en er is inmiddels een schep bovenop gedaan. De afkeer van banken (zuid-) Europa en de Euro is toegenomen. Wat gaan we in dat jaar stemmen? Nu al is een partij als de SP in de peilingen even groot als de traditionele middenpartijen CDA en PvdA samen. Er is niet veel fantasie dat partijen als de PVV en de SP de winnaars zullen worden van de volgende verkiezingen.
In 2012 zal de trend zich voortzetten, dat burgers zich afkeren van instituties die beloond worden voor hun slechte gedrag, terwijl burgers worden bestraft voor hun goede gedrag. Pijnlijk genoeg is de crisis voor de leden van die instituties, zoals bankiers, politici, beleidsmakers,  een abstractie. Niemand die de pijn van de dame uit mijn voorbeeld zal voelen. Het jaar 2011 heeft bewezen dat het fundament van de crisis nog niet is gerepareerd, en dat als de kiezer de kans krijgt het roer alsnog om zal moeten.
 

Kilian Wawoe
Kilian Wawoe
Dr. Kilian W. Wawoe (1972) werkte als senior- personeelsadviseur bij ABN Amro tot hij in 2010 vertrok uit onvrede over het ge...