Dat er afgelopen woensdag zo hard werd aangeklopt bij het noodloket van de ECB, zit columnist Jan Dwarshuis helemaal niet lekker

Buiten het doodsimpele feit dat het vandaag weer optie-expiratie is, en uw aandelen overgeleverd zijn aan stel geldbeluste puistenkoppen, vragen wij ook uw aandacht voor de ongebruikelijke interesse van onkreukbare bankiers voor het noodloket van de ECB.

Want daar was het dringen geblazen afgelopen woensdag. Er werd aangeklopt voor een overnight-faciliteit van zo’n slordige 15,8 miljard euro. En dat doet oude vertrouwde "Lehman-Brothers-tijden" aan het meest illustere loket ter wereld herleven.

Door handelaren wordt verwezen naar een tik of inschattingsfout van een ingeslapen Treasury-medwerker. Dat lijkt me wat ongeloofwaardig, zeker in deze tijd. Immers, deze zal in dat geval waarschijnlijk vanaf vandaag ruwe bananen verkopen op het plaatselijke plein van de stad. Want dat grapje kost de bank in kwestie zo’n slordige 750.000,00 euro en als het een dagje langer duurt het dubbele. Om over het aanstaande weekend nog maar even te zwijgen.

 

Geen verklaring
En ene Herman van Rompuy maar roepen (zoek op 'stable') dat de euro een stabiele munt is met sterke “fundamentals". Nee, hij heeft het niet over onze geliefde Zwitserse frank maar gewoon over de euro die wat ons betreft niet verder reikt dan de landsgrenzen van Duitsland, Nederland en Frankrijk met daarbij nog wat ander klein onbestuurbaar grut.

Opvallend is dat de ECB geen verklaring wilde geven voor het absurd hoge cijfer, dat simpelweg een acute vorm van geldnood weerspiegelt. Het gebruik van de faciliteit komt wel eens voor aan het begin van het jaar, maar verder niet. Tevens merken wij op dat er op zichzelf genoeg liquiditeit in systeem zit, dus het is en blijft merkwaardig.  

Tenzij er natuurlijk een bank ergens omdondert en het monster wederom gevoed moet worden. Die aap zal dan vandaag wel uit de mouw moeten komen. In dit kader is het ook raadzaam eens naar de ontwikkeling van de Portugese bondjes te kijken.

 

Talking heads
Dit beeld hebben we wel eens vaker gezien de afgelopen tijd, echter toen stond er Griekenland of Ierland boven het veelzeggende grafiekje. De rest van de angstaanjagende curve is namelijk exact hetzelfde.

U zult begrijpen dat ik zo vlak voor het weekend benieuwd ben naar de uitleg van wat financiële talking heads. En als zij het niet doen, wordt het hoog tijd dat u wat vragen gaat stellen omtrent uw te volgen beleggingsbeleid zo vlak voor het weekend. Want hoe u het ook wendt of keert: een spike van 15,8 miljard euro is simpelweg te groot.

Rest mij u alvast een rustig en gezegend weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl