Het Nationaal Zorgfonds: ramp voor het land of redding van de zorg?

Het Nationaal Zorgfonds deed dit jaar behoorlijk wat stof opwaaien. Afgelopen week kwamen de eerste concrete plannen van het Nationaal Zorgfonds voor reorganisatie van het zorgstelsel naar buiten. Bevestigen die de kritiek van de tegenstanders, of weerleggen ze die juist? Follow the Money analyseerde het monster onder Edith Schippers’ bed.

‘Het is makkelijk om gratis bier te beloven.’ Zo startte CZ-bestuurder Wim van der Meeren afgelopen week zijn debat met SP-kamerlid Renske Leijten over het Nationaal Zorgfonds. Een paar dagen eerder had dit initiatief voor een publiek gefinancierd zorgstelsel voor het eerst concrete plannen naar buiten gebracht, de zogenoemde 'bouwstenen' van het fonds. Van der Meeren en Leijten ontmoetten elkaar in het VU medisch centrum in Amsterdam op uitnodiging van Masterclass Nieuwe Zorg om het over de voors en tegens van een Nationaal Zorgfonds te hebben.

Sinds de SP in het voorjaar het initiatief voor een Nationaal Zorgfonds lanceerde, uiten voorstanders van het huidige zorgstelsel zich extreem fel over het tot voor kort niet verder gespecificeerde voorstel. ‘Een ramp voor het land,’ noemde...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in