Hollands kaartenhuis

2 Connecties

Werkvelden

Economie Huizenmarkt
5 Bijdragen

Belegger Jan Dwarshuis denkt dat er uiterst pijnlijke maatregelen nodig zullen zijn om het Nederlandse kaartenhuis niet in elkaar te laten storten. 'De huizenmarkt moet weer een ouderwets viertakt motorblokje worden.'

De laatste weken draait het op de financiële markten vooral om ‘tapering’. Deze kreet zult u de komende maanden nog veel gaan horen. Vorige week heb ik al mijn mening over het fenomeen ‘tapering’ met u gedeeld, hetgeen ‘conisch verlopend’ of ‘lossend’ betekent. In mijn visie is niets veranderd. Ik ben van de lange, zure adem. Deze week draaide het eigenlijk om de prijsontwikkeling van de Amerikaanse huizenmarkt.

 

Herstel?

Vorig jaar heb ik aangegeven dat als de Amerikaanse huizenmarkt inderdaad zou herstellen, het dak er echt af gaat met de aandelenkoersen. De rest is inmiddels geschiedenis. Ruim een jaar geleden voegde ik de daad bij het woord en kocht het aandeel KB Home op $10,25 om van deze trend te profiteren. De koers van KB Home laat zich raden, deze is meer dan verdubbeld. Met uw beleggingen kunt u beter ongeveer goed zitten dan precies fout. Om allerlei uiteenlopende redenen heb ik het aandeel niet opgenomen in onze portfolio van Thirteen Diversified Fund. De belangrijkste reden is dat er simpelweg – naar mijn oordeel – betere alternatieven zijn om te investeren op het moment.

 

In tegenstelling tot de Amerikaanse, gaat de Nederlandse huizenmarkt nog steeds bergafwaarts. Het einde is – ook volgens ondergetekende – nog lang niet in zicht. De Nederlandse huiseigenaar denkt nog steeds dat uitgerekend zijn huis een goudgerand eiland is en niet in waarde zal dalen. Het is een bekend syndroom. Ook op de beurs kom ik dat verschijnsel vaak tegen. Het bruut afkappen van hopeloze posities is weinigen gegeven. Het is een kwaliteit in mijn ogen.

 

Blok-hypotheek gedrocht

?De Nederlandse huiseigenaar moet volgens het gezaghebbende blad The Economist nog 33 procent aan waardedaling slikken. Ook Standard & Poors voorziet nog een hoop gedonder. Om nog maar te zwijgen over het incalculeren van een mogelijk oplopende rente en een verder stagnerende Europese economie. U hoeft slechts terug te gaan tot de jaren tachtig van de vorige eeuw om over een oplopende rente wat angstaanjagende lectuur na te slaan.

 

 

Ondertussen proberen Rutte c.s. met onder andere de ‘Blok-hypotheek’ het tij te keren. Leuk geprobeerd, maar ik heb zelden zo’n waardeloos product gezien als de Blok-hypotheek.  De Nederlandse huizenmarkt is na de Tweede Wereldoorlog voorzien van een degelijke viertaktmotor met 65 PK onder de kap. Krap zeventig jaar later is deze motor veranderd in een getuned motorblok waar ze zelfs bij de firma Oettinger achter hun oren staan te krabbelen. Het moet weer een ouderwets viertakt motorblokje worden, voorzien van conservatief motormanagement anno 2013, meer niet.

 

Mindset verwrongen?

Verder is de mindset van de Nederlandse huizenbezitter totaal verwrongen. Dat komt door de verkeerde lessen op school. Ik heb het daar al eerder eens uitvoerig over gehad, hetgeen me veel kritiek heeft opgeleverd. Dat is logisch, omdat men niet beter weet en vasthoudt aan een gedachtegoed dat volstrekt achterhaald is. En dat zijn niet mijn woorden, maar die van de allerbeste en succesvolste beleggers ter wereld. Het gaat decennia duren voordat die mindset is veranderd.

 

Maar hoe lossen we de problemen dan wel op, zult u zich afvragen. Ik heb veel respect voor de Amerikanen, hoe zij dit soort problemen aanpakken. Het is wel de harde weg, maar inmiddels zit de Amerikaanse huizenmarkt overduidelijk weer in de opwaartse trend. En dat is knap. Het zal de economie aldaar nog verder aanzwengelen naar mijn idee.

 

Hoge prijs?

Om het Nederlandse kaartenhuis niet nog verder in elkaar te laten storten zijn uiterst pijnlijke maatregelen onvermijdelijk. Rutte kan zich terecht grote zorgen maken over de begroting van 2014. De huidige huizenbezitter betaalt daarvoor zeer waarschijnlijk een hoge prijs. Zou de hypotheekkoning van Nederland – de almachtige Rabobank – dan toch gelijk hebben dat een huis een consumptiegoed is geworden en geen belegging. In dat geval is de Nederlandse huizenbezitter fiduciair eigenaar van zijn eigen kaartenhuis.

 

Rest mij u een goed weekend te wensen.

 
***********************************************************************************************
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen posities in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.