Het olievat is half vol

2 Connecties

Personen

Barack Obama

Werkvelden

Olie
0 Bijdragen

Regeringsleiders gaan naar eigen zeggen lagere olieprijzen forceren.

 De olieprijs is, door de dreiging van een oorlog met Iran, gestegen naar $128 per vat. Veel te hoog vinden westerse regeringsleiders, die vrezen voor de invloed van hoge olieprijzen op de economische groei en in het bijzonder op de eigen kansen op herverkiezing. Met name de VS, waar Obama dit jaar moet worden herkozen, probeert een coalitie van landen bij elkaar te brengen om oliereserves vrij te geven zodat de prijs wordt gedrukt. 

 

Twee weken geleden vertelden Britse bronnen al aan Reuters dat de VS en het Verenigd Koninkrijk overeen waren gekomen om oliereserves vrij te geven. Woordvoerders van de Amerikaanse en Britse overheid ontkenden noch erkenden toen het bestaan van een overeenkomst. Cameron en Obama spraken wel hun bezorgdheid uit over de hoge olieprijzen. "We'd both like to see global oil prices at a lower level than they are," aldus Cameron. 
 
Eric Besson, de Franse minister van energie, bevestigt nu dat Frankrijk, samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan in besprekingen is om gecoördineerd oliereserves vrij te geven. Alleen Duitsland geeft nog niet thuis en wil enkel oliereserves vrij geven wanneer sprake is van 'genuine physical shortages'
 
De internationale beweging om lagere olieprijzen te forceren krijgt wind in de zeilen nu ook Saudi-Arabië pleit voor lagere olieprijzen. Saudi-Arabië wordt, als enig land met genoeg extra productiecapaciteit om de olieprijzen te sturen, gezien als de belangrijkste prijszetter op de oliemarkt. De Saudis, die in september 2010 nog een wapendeal met de VS van maar liefst $60 miljard sloten, geven nu aan oliegebreken te vullen door de eigen productie te verhogen. “High international oil prices are bad news. Bad for Europe, bad for the US, bad for emerging economies and bad for the world’s poorest nations,” schrijft olieminister Ali Naimi in een ingezonden stuk in de Financial Times. “It is an unsatisfactory situation and one Saudi Arabia is keen to help address.” Een genereus gebaar van een land dat op het eerste oog weinig baat heeft bij lagere olieprijzen. 
 
Hoewel Deutsche Bank een verkoopadvies uitgaf lijken de markten vooralsnog weinig onder de indruk. De olieprijs stond op 26 maart op $125,85 en noteert nu $123,97. 
 
Grafiek 1: Prijs van een vat Brent olie in dollars (Bron: Indexmundi)