
Er wordt een kleine economische groei voorspeld en Wouter Bos meent onmiddellijk dat de Keynesianen ongelijk hebben. Pertinent onjuist, zegt Bas Jacobs, een Keysnesiaan in hart en nieren.
Beste Wouter, waarde erfgenaam van Colijn,
Ook de Grote Depressie is ooit opgehouden. Als ik je goed begrijp, zou ook toen een anticyclisch begrotingsbeleid volkomen zinloos zijn geweest? En dat het toen goed was dat men strak bleef vasthouden aan budgettaire orthodoxie? John Maynard Keynes had zijn General Theory helemaal niet hoeven schrijven, toch? We hadden gewoon de postulaten van de Gouden Standaard kunnen blijven volgen: (interne) devaluatie, deflatie en depressie? En zou Colijn niet postuum niet toch een ereplaats in de geschiedenis van Nederlandse weldoeners moeten krijgen?
Althans, dat is wat jij donderdag in De Volkskrant suggereert, alleen dan over de Grote Recessie. De langste periode van crisis die Nederland en de wereld sinds de Grote Depressie teistert. Je suggereert op vileine wijze dat de CPB-groeiraming van 1,25 procent voor 2015 het ongelijk van de Keynesianen zou ‘bewijzen’.
Allereerst, en dat is niet onbelangrijk, de redenen waarom Keynesianen zich de afgelopen jaren zo druk maken is dat de economie kampt met grote overcapaciteit. Er is veel meer potentieel aanbod dan vraag in de economie. Met je opmerkingen over het ongelijk van de Keynesianen suggereer je impliciet dat hun grootste economische zorg – de gigantische verspilling van macro-economisch potentieel – volstrekt ongegrond was en is. Dat is bizar in het licht van de economische situatie.
Bron: CBS en CPB.
Het groeitempo in Nederland na Grote Depressie is groter geworden dan anno nu. We zijn op basis van een trendmatige groei van 2 procent (1¾ procent) van voor de crisis nu circa 16,5 (14,5) procent van het nationale inkomen kwijtgeraakt tussen 2008-2015. Dat bbp-verlies lijkt voor een zeer groot deel structureel te worden.
Bron: CPB.
Het tempo waarin de overheid de begroting op orde brengt neemt dus sterk af. Dat de economische groei hoger wordt als het tekort minder wordt verminderd is dus in lijn met wat Keynesianen beweren. Zoals Paul Krugman het al eerder beeldend beschreef: als je al jarenlang met je hoofd op de muur bonkt, dan voelt het best goed als je ermee ophoudt.
We weten bovendien uit ieder Nieuw-Keynesiaans model dat wanneer de economie langer in recessie zit de groei hoger wordt wanneer de economie zich herstelt. Zie ook Simon Wren-Lewis. De reden is dat als gedurende een langere tijd minder wordt geconsumeerd of geïnvesteerd – en de verdiencapaciteit niet al zwaar is aangetast – dit gecompenseerd zal worden door hogere consumptie en investeringen in de toekomst. Iedere economie gaat – ook al is het jarenlang recessie geweest – ooit weer groeien. Zie ook Figuur 1. De relatief gunstige CPB-raming na jarenlange economische malaise is daarom op geen enkele wijze een verwerping van het gelijk van Keynesianen.
Bron: GeenStijl
Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het CPB – naar eigen zeggen, zie hier – systematisch de schade van tekortreductie heeft onderschat. En het CPB hanteert nog steeds hetzelfde model om de ramingen te maken voor 2015, terwijl we weten dat de financiële problemen bij banken en huishoudens niet goed in het model zitten. Ik zou dus wat voorzichtiger zijn geweest om Keynesianen te bekritiseren op basis van een enkele CPB raming voor een enkel jaar.
Verloren decennium
We zitten zelfs bij de optimistische CPB-raming van 2015 nog steeds onder het inkomensniveau van 2008, zie de volgende figuur. We maken nu zeven jaar economische stagnatie mee. We zijn hard op weg naar een verloren decennium. Figuur 1 - Economische groei in Nederland
Failliet en werkloos
De economie draait volgens het CPB al jaren 3-4 procent van het bbp onder haar potentiële productie (de output gap). Er zijn meer dan 400.000 mensen sinds 2008 werkloos geworden. Veel van die mensen zouden graag weer willen werken. De werkloosheid staat nog steeds op grote hoogte die de niveaus van de jaren 80 naderen: zo’n 9 procent volgens de CBS-definitie, zo’n 7 procent volgens de ILO-definitie. Het CBS heeft de afgelopen jaren recordaantallen bedrijfsfaillissementen gemeten. Bedrijven kampen met grote overcapaciteit. Ze zouden graag hun spullen verkopen, maar raken ze aan de straatstenen niet kwijt. Waarom durf je te suggereren dat Keynesianen ongelijk hebben bij de eerste duidelijke aanwijzing dat de economie weer groeit? Keynesianen hebben nooit beweerd dat de economie nooit meer zou groeien. Wel dat de economie veel sneller zou herstellen door in een (balans)recessie niet massaal te bezuinigen of de belastingen te verhogen. De CPB-raming voor 2015 is goed te verklaren. In 2013 was de begrotingsconsolidatie zo’n 15 miljard euro. Dit jaar staat er nog circa 12 miljard aan tekortreductie op de rol. En voor 2015 ongeveer 7 miljard, zie ook Figuur 2. Figuur 2 - Overzicht tekortreducerende maatregelen (2011-2017)
De relatief gunstige CPB-raming na jarenlange economische malaise is daarom op geen enkele wijze een verwerping van het gelijk van KeynesianenDaarnaast had je wat voorzichtiger moeten zijn met de CPB-raming tot werkelijkheid te verheffen. Wist je nog dat het CPB voor 2013 aanvankelijk raamde – na het Lenteakkoord – dat de economie ¾ procent ging groeien? Het werd 1¼ procent krimp. Een ramingsfout van 2 procent bbp. Wist je nog dat Diederik Samsom aan iedereen die het maar wilde horen rondbazuinde dat volgens het CPB het door jou onderhandelde akkoord maar 2 promille minder groei per jaar zou kosten? Het werd alleen al in jaar 1 van Rutte-2 2 procent bbp minder groei. Het dubbele van de geraamde economische schade van het hele regeerakkoord in slechts een jaar tijd. Weet je dat het CPB de laatste jaren eigenlijk continu mis zat met de ramingen? Zie ook Figuur 3 met de ‘grafiek des doods’ voor Nederland. Figuur 3 - Grafiek des doods voor Nederland

Schade, veel schade
Serieus onderzoek van IMF hoofdeconoom Blanchard heeft laten zien dat de economische schade van begrotingsconsolidatie in de Grote Recessie veel groter was dan iedereen in de gangbare onderzoeksinstellingen als IMF, Wereldbank en OESO dacht. En we wisten ook uit vele theoretische en empirische onderzoeken dat bezuinigen en lasten verhogen veel schadelijker zijn in perioden van balansrecessie – huishoudens en bedrijven die willen ontschulden – en de liquiditeitsval – beleidsrentes van centrale banken kunnen niet beneden nul zakken. Zie ook mijn blog hier en wederom het CPB. Tot slot maak je een werkelijk onnavolgbare gedachtenkronkel om uiteindelijk uit te komen op de conclusie dat de Keynesianen altijd al gelijk hadden, maar het alleen nog niet wisten. Doordat de overheidstekorten al die jaren groter waren dan drie procent was er feitelijk sprake, schrijf je, van ‘superkeynesiaans’ beleid. Het moet echt niet veel gekker worden. Beste Wouter, ga nog eens terug naar Figuur 2. Wat heeft de overheid eigenlijk de afgelopen jaren gedaan? Tussen 2011 en 2015 voor 7 procent bbp aan belastingverhogingen en uitgavenbeperkingen doorvoeren, in het tempo van een Zuid-Europees crisisland. Wat we de afgelopen jaren hebben gezien kent geen historisch precedent in Nederland. Het is ridicuul om het Nederlandse begrotingsbeleid te typeren als ‘superkeynesiaans’.Het is ridicuul om het Nederlandse begrotingsbeleid te typeren als ‘superkeynesiaans’Dat het evenwel in het geheel niet lukte om het tekort en de staatsschuld substantieel terug te brengen was economisch geen verassing. Op basis van de analyse van DeLong en Summers (2012) heb ik eerder eens geschat dat tekortreductie niet zou leiden tot een substantiële vermindering van het begrotingstekort en al helemaal niet van de staatsschuld. Raad eens wat er gebeurde? De beleidsvoornemens van Rutte-I, het Lenteakkoord en Rutte-2 om de overheidsfinanciën te saneren mislukten volkomen. 7 procent bbp aan tekortreducerende maatregelen deden het feitelijke begrotingstekort tussen 2011-2015 naar schatting met slechts 2 procent bbp teruglopen. Circa 5 procent bbp tekortreductie verdampte, omdat de economie slechter ging draaien. En de staatsschuldquote is alleen maar verder opgelopen van 65,7 procent in 2011 tot de geraamde 74,7 procent van het bbp in 2015. En doordat een deel van de economische krimp structureel is geworden loopt de overheid toekomstige belastingopbrengsten mis. Dat kan oplopen tot 7-8 procent bbp als alle economische schade van de afgelopen jaren permanent zou worden; de helft van de economische groei die we nu zijn kwijtgeraakt. Die schade aan de overheidsfinanciën is meer dan alle houdbaarheidsmaatregelen die de regeringen Balkenende-IV (0,65 procent), Rutte-1 (3,1 procent) en Rutte-2 (2,3 procent) bij elkaar hebben genomen.
18 Bijdragen
hollandmix
Forlan
Keynesiaans of niet, in dit geval beide ongelijk. Alle statistieken wijzen uit dat de economische systemen zoals wij ze hebben, of hebben gehad, gedoemd zijn te mislukken. Geld is een probleem, het huidig monetair beleid is corrupt en faalt, inflatie wordt gecreëerd terwijl het volk
meer gebaat is bij deflatie. Al het economisch jargon is zand in de ogen van de meerderheid zodat de profiteurs kunnen blijven profiteren. Tienden van procenten, alsof men daar in de praktijk iets van merkt. Tijd voor een systeem reset, een compleet nieuw systeem, waarin niet het grootkapitaal heerst.
Gooi alle economie schoolboekjes maar in de open haard en stop
met discussies zoals beschreven in de bovenstaande column. Het is inmiddels
toch wel duidelijk dat het niet werkt, en dat alle oplossingen binnen de
huidige kaders van de zogenaamde economie slechts uitstel van executie zijn.
Economen moeten we al lang niet meer serieus nemen.
wp200
Forlan(1) Keynes had hele goede ideeën over monetair beleid, die zijn helaas na zijn dood in 1946 niet uitgevoerd.
(2) De analyse van financiële economen als Hyman Minsky, Dirk Bezemer en Steve Keen met hun nadruk op de balanseffecten van speculatiebubbels is een hele goede, wellicht beter dan de analytische methode van "neo-Keynesianen". Maar het puinruimen na een gebarste bubbel is in allebei de scholen nog steeds ouderwets "paleo-Keynesiaans": de overheid moet de onbenutte capaciteit in de economie aanwenden voor nuttige zaken, liefst met geleend geld. Dat is de snelste weg uit recessie/depressie.
Minskyanen en Keynesianen spelen voor hetzelfde team. De Colijnisten zijn de tegenstanders. En het gaat niet zozeer om gelijk hebben, het gaat om winnen.
Forlan
wp200bevestiging van wat in mijn post staat, namelijk het eeuwigdurend gezever over
de economie binnen de kaders van wat economen ons de laatste 100/150 jaar
hebben voorgeschoteld. Allemaal bedacht en in stand gehouden voor de 1% van de wereldbevolking die hierin wint (het gaat niet om winnen, noch om gelijk
hebben). Nogmaals; ALLE statistieken wijzen erop dat het systeem hopeloos
gefaald heeft, dit was ook gebeurt als men Keynes 100% was gevolgd. Er zijn
genoeg alternatieven gegeven, maar helaas gaat dit ten koste van de stuurmannen van ons huidig systeem, en dus gaan we door in het huidige.
Als iemand begint over geld lenen wordt de plank al mis geslagen.
Lenen is nooit een goede optie of oplossing. Slechts alleen goed voor de
woekeraar. Dit is al 5000 jaar bekend.
Wat houd ons economisch systeem draaiend? Het antwoord is; cyclische consumptie.
Als je de (markt)economie analyseert houdt je een patroon van gelduitwisseling over. Dit mag nooit stoppen ,of zelfs afremmen, als de maatschappij zoals wij deze kennen moet blijven draaien.
Het wereld markt systeem is gebaseerd op de aanname dat er altijd genoeg vraag naar een product in een maatschappij is om voldoende geld te laten circuleren en daarmee het consumptie proces gaande te houden. Hoe sneller de consumptie, hoe meer zogenaamde economische groei er zal worden gerealiseerd. Krediet verstrekken/nemen versneld dit proces aanzienlijk (en wie profiteren hiervan?).
Hoort een economie niet economisch te zijn? En betekent dit niet dat we efficiënt moeten zijn? Hoe kan een systeem, dat consumptie vereist in steeds grotere mate, efficiëntie bewaren, of zelfs economisch zijn?
De bedoeling van ons economisch systeem is in feite het tegenovergestelde van wat een echte economie zou moeten doen. Namelijk spaarzaam en efficiënt omgaan met de middelen voor productie en distributie van levens ondersteunende goederen.
We leven op een begrensde planeet met begrensd
boer-breekt-klomp
John
je bent mijn held - knap stuk werk en ook gegrond in de data. Bas Jacobs, de nederlandse Paul Krugman, zoveel is zeker.
Dat gezegd hebbende, we zitten hier wel in nederland en dat is toch een soort van ultra conservatieve economisch orthodoxe regressieve enclave in de wereld, samen met duitsland uiteraard. We zijn het ultra orthodoxe gids land bij uitstek. Nederlanders stemmen altijd voor maximale economische regressie. Dat deden ze in de jaren 30, begin jaren 80 en nu weer.
Maar, ook al wil men de waarheid hier niet horen, nu niet en straks niet - het is toch heel, heel belangrijk dat ze verteld wordt.
Soms vraag ik me ernstig af hoe een land als nederland uberhaupt in de moderne tijd is terecht gekomen. Qua economisch denken is men altijd in de 19e eeuw gebleven, de stap naar de moderne tijd is niet gemaakt. Ik ben geneigd het helemaal te wijten aan het ingrijpen van de VS op een aantal cruciale momenten. Zonder de VS was het hier allang afrika.
mvg
John Hulders
Franske
JohnBoer breekt klomp
FranskeJohn
het regressieve economische denken in de nederland en duitsland, de obsessie met schuld en boete, aflossing en straf, wat nu maatgevend is voor europa, gaat hand in hand met het niet aanslaan van de moderne economie. Van de 100 grootste ict bedrijven op de wereld zijn er maar 9 in europa gevestigd.
Daarmee is de vraag hoe een ultra orthodox, economisch regressief land als nederland uberhaupt in de moderne tijd kan zijn aangekomen beantwoord: dat is het namelijk niet! De moderne economie komt hier helemaal niet aan, maar vertrekt met de staart tussen de benen.
mvg
John Hulder
Emmef
"De groei wordt hoger nadat de economie langer in een crisis heeft gezeten". Correct. We weten uit de "Financial instability hypothesis" (Hyman Minsky), dat de bubbels en dalen steeds dieper worden (en de ongelijkheid groter), omdat dat een fundamentele eigenschap is van een op schuld gebaseerde economie.
Een economie waarin de geldcreatie geprivatiseerd is door niet-nuts instellingen met winstoogmerk is gedoemd te falen. Al zou het een stuk helpen als deze instellingen alleen zouden uitlenen aan investeringen in de productieve economie, in plaats van piramide-spellen zoals de financiële en vastgoed markten.
Zolang invloedrijke (neoklassieke) economen als Krugman rol van (private) schuld als geldcreatie niet willen begrijpen, zullen er nooit echt effectieve maatregelen getroffen worden.
Maar domweg bezuinigingen werkt niet: daar zijn we het over eens.
Xaverius
Dat Wouter Bos kijkend in de economische achteruitkijkspiegel nu een veer in eigen twijfelkontje steekt onder het zelfingenomen gesputter van "zie je wel, had ik toch gelijk" verbaast me dan ook in het geheel niet. Wel schokkend vind ik de uitglijder van Jacobs als ie in een column geenstijl als bron gebruikt voor een grafiek des doods (nulgroei = dood ?) om even verder zijn vingers te branden aan zijn eigen "verassing."
Het elkaar de maat nemen via economische modellen en statistische gegevens bevestigt wederom dat economen geen oog (willen) hebben voor het grootste probleem van de eenentwintigste eeuw: welvaartsverdeling.
Veel economen staren zich blind op cijfertjes in een (al dan niet toekomstig) huishoudboekje, maar gaan helaas de morele vragen over de herkomst van die cijfers uit de weg. Gelukkig ken ik er één die dat niet doet, maar da's dan weer wel een financieel geograaf, Ewald Engelen.
jsmid
XaveriusXaverius
jsmidTussen haakjes, de betrekkelijke bijzinnen die jij beschrijft, werden door Bos niet genoemd hoor.
Roland Horvath
Feit 2, de investeringen zijn verminderd want bij een overcapaciteit neemt de totale winst daardoor toch niet toe. Dus er wordt door de ondernemingen minder geld uitgedeeld aan de toekomstige klanten. De totale koopkracht is verminderd, een aantal van de consumenten en de overheid hebben te weinig geld.
Feit 3, om uit de kosten te komen of om -meer- winst te maken trachten ondernemingen al dan niet met de hulp van politici de bedrijfslasten te verminderen: Lonen- sociale- bijdragen- belastingen bv vennootschapsbelasting- BTW. De koopkracht vermindert weer eens en de ontvangsten van de ondernemingen bij de verkopen verminderen evenveel als de bedrijfslasten verminderd zijn. Ten gevolge van een hoeveelheid vaste kosten -het gevolg van investeringen, machines- heeft elke onderneming een minimale afzet nodig om te kunnen verkopen aan aanvaardbare prijzen. Bij een lagere afzet faalt de onderneming.
Conclusie, in plaats van de bedrijfslasten te verminderen zoals beschreven onder Feit 3 moeten de bedrijfslasten verhogen om een grotere koopkracht, meer activiteit te financieren. Dat kan alleen als het opgelegd wordt door de overheid en als alle ondernemingen hieraan meewerken. Dit is een andere financiering van een grotere koopkracht dan een financiering door overheidsschulden, zoals beschreven door Keynes.
Een andere conclusie is dat de crisis een vraagcrisis is geen aanbodcrisis. Weer iets anders is het feit dat de interne NL - of de EU markt belangrijker zijn dan de export. De politiek van het EU/Merkel bestuur en van Rutte2 zijn echter gericht op besparingen ten bate de exportwinst van de GMO. Die politiek creëert een neergaande koopkracht- activiteit spiraal en is dus in feite een depressiepolitiek: Gericht op -, bedoeld om een langdurige depressie te veroorzaken.
jsmid
Roland HorvathEn ja als land A iets exporteert naar land B is de laatste een importeur. Kortom, import en export moeten met elkaar in balans zijn, evenals met producten die ter plekke gemaakt en gebruikt worden.
wp200
In Amerika en Europa geldt: hoe meer "austerity", hoe slechter de uitkomsten.
Jan-Jaap Heij
Jan-Jaap Heij