
De jaren onder leiding van Mark Rutte blonken niet uit qua aandacht voor dierenwelzijn, aldus Hans Baaij. De VVD is met het CDA zowel in kabinet-Rutte II als III de meest dieronvriendelijke partij. Leken CU, D66 en PvdA in hun verkiezingsprogramma’s nog pro-dieren te zijn, eenmaal in de regering bleef van die principes weinig over. Maar ook op de deskundigheid van PvdD is wel wat aan te merken. ‘De kandidaten hebben vooral ervaring opgedaan in diverse gemeenteraden.’
Ondanks het feit dat de aanhang van dierenbeschermingsorganisaties miljoenen mensen telt, speelt dierenwelzijn bij beslissingen van de regering nauwelijks een rol. De afgelopen vier jaar onder kabinet-Rutte III waren voor de dieren weer een verloren periode. Carola Schouten (CU), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNW), raakte volledig verstrikt in mestfraudes, stikstofrechtszaken, misstanden in slachterijen en een falende Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarover het zoveelste schokkende rapport verscheen. De op landbouw onervaren Schouten bleek helaas de machteloze minister die ik hier eerder had voorspeld: geen visie, geen innovatie, vage rapporten over kringlooplandbouw, veel subsidie en desondanks klagende boeren. In deze puree van ellende sneeuwde het beetje aandacht voor de dieren geheel onder. Schouten was de speelbal van lobbyisten en van de dieronvriendelijke partijen VVD en CDA.
Moties
De Stichting Dier&Recht heeft een analyse gemaakt van het stemgedrag in de Tweede Kamer. Daartoe heeft de stichting 396 moties over dierenwelzijn tijdens kabinet-Rutte II (VVD en PvdA) en 291 moties tijdens kabinet-Rutte III (VVD, CDA, D66 en CU) bestudeerd.
Dat CDA en VVD het meest dieronvriendelijk zijn, was al bekend. Ook min of meer bekend is dat partijen met pro-dieren verkiezingsprogramma’s in de oppositie conform hun eigen uitgangspunten stemmen, maar zodra ze gaan regeren hun principes inruilen en gedwee de standpunten van de VVD volgen. Onderstaande tabel maakt duidelijk dat VVD en CDA (in de Tweede Kamer) weinig op hebben met dieren en dat PvdA (bij Rutte II), CU en D66 (bij Rutte III) als regeringspartij zich zonder morren aanpassen aan met name de VVD.
Voordat de PvdA toetrad tot Rutte II stemde de partij in meer dan 70 procent van de moties vóór dierenwelzijn. Over de gehele periode van kabinet-Rutte II, met de PvdA in de regering, was dit gezakt naar gemiddeld 35 procent. In het laatste jaar van Rutte II bedroeg dat zelfs nog maar 10 procent. Tijdens (het inmiddels demissionaire) kabinet-Rutte III, met de PvdA weer in de oppositie, was het weer 71 procent. De PvdA heeft flinke schade opgelopen door op allerlei dossiers, waaronder dat van dierenwelzijn, haar identiteit bij de VVD in te leveren. De PvdA verloor na Rutte II 29 van de 38 zetels.
CU en D66 zakten in de eerste periode van kabinet-Rutte III van respectievelijk 31 procent en 58 procent naar 7 procent en 9 procent. Nadat het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot begin oktober 2019 op het Malieveld manmoedig het D66-standpunt van een halvering van de veestapel tegenover radicale boeren verdedigde, veranderde er het een en ander. Mogelijk door de acties van de radicale boeren van Farmers Defence Force (FDF) kwamen de percentages weer op het niveau van toen D66 nog een oppositiepartij was – en dat geldt nog verrassender ook voor de CU.
Fatsoenlijke behandeling
De VVD is met het CDA zowel bij Rutte II als III de meest dieronvriendelijke partij. Zelfs bij een onderwerp als rijpaarden, dat VVD-stemmers toch aan het hart moet gaan. Zo stemde de VVD tegen een verbod op het verwijderen van de tastharen bij paarden – een puur ‘esthetische’ ingreep, maar voor paarden een aantasting van hun waarneming. Ook stemde de VVD (met CDA en FvD) tegen een motie om ‘de doorvoer van walvisvlees door Europese havens een halt toe te roepen’. Het werd absurd toen Helma Lodders, de VVD-woordvoerder voor landbouw en pensioenen, in de Tweede Kamer pleitte voor een verbod op volgens haar misleidende woorden als vegaburger en vegetarische rookworst.
Opvallend is het grote aantal moties dat de PVV voor de dieren indiende, vaak samen met de PvdD. Even opvallend is dat DENK één van de meest diervriendelijke partijen is en, alsof de duvel ermee speelt, vrijwel even vaak voor de dieren stemde als de PVV. Wellicht dat DENK geïnspireerd wordt doordat veel islamitische geschriften eisen dat dieren fatsoenlijk behandeld worden; dieren zijn immers ook schepselen van Allah.
De Partij voor de Dieren doet haar naam eer aan door tijdens Rutte III maar liefst 169 dierenmoties in te dienen, waarvan het overgrote deel geen meerderheid kreeg. Bij de regeringspartijen VVD, CDA en CU bleef dat beperkt tot respectievelijk 3, 2 en 1 ingediende moties. De VVD stemde voor moties om te investeren in kweekvlees als alternatief voor vlees uit de vee-industrie en heeft zelf daartoe ook een motie ingediend. Met het CDA diende de VVD een motie in voor cameratoezicht binnen slachterijen; en – voor wat hoort wat – slachterijen met camera’s die voedselveiligheid en dierenwelzijn op orde hebben, hoeven dan ook minder te betalen voor het toezicht van de NVWA.
Dat er bij de VVD in de laatste periode van kabinet-Rutte III ook het een en ander aan het veranderen is, blijkt wel uit de oproep van VVD-Kamerlid Arne Weverling aan minister Schouten voor een handelsverbod van mismaakte gezelschapsdieren zoals de mopshond. Met Daan de Neef (op plaats 34) heeft de VVD bovendien voor het eerst zelfs een echte dierenliefhebber op de kandidatenlijst. Jan Klink, de toekomstige woordvoerder voor landbouw namens de VVD, staat een plaats lager (op plek 35).
Minder vlees
In het verkiezingsprogramma uit 2017 van D66 stond: ‘In Nederland moeten we de negatieve effecten [van de landbouw] verminderen, door minder vlees te produceren’ en ‘D66 wil de vleesconsumptie en -productie verlagen. Op grote schaal vlees produceren is geen duurzaam verdienmodel voor Nederland.’ In strijd met de eigen standpunten stemde D66 evenwel tegen moties als: ‘De regering moet een plan van aanpak opstellen om het aantal landbouwdieren in Nederland terug te dringen en zo bij te dragen aan een versterking en verbetering van de biodiversiteit in ons land.’ (…) ‘De regering moet scenario’s in kaart brengen op welke wijze en in welk tempo de veestapel verkleind kan worden.’ Ook stemde D66 tegen een motie om accijns op vlees in te voeren.
Maar sinds het Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot op 1 oktober 2019 op het Malieveld uitsprak dat de veestapel flink moet inkrimpen, waait er zoals gezegd een andere wind bij D66. Na jaren van aarzeling en het negeren van partijcoryfee Jan Terlouw staat er in het verkiezingsprogramma 2021 bijvoorbeeld dat er een accijns op vlees moet komen. En er zijn meerdere plannen die dierenleed moeten verminderen door bijvoorbeeld te stoppen met de export van levende dieren en in plaats daarvan vlees en karkassen te vervoeren.
Partijmoraal
Opmerkelijk is de lage score van Forum voor Democratie en de kennelijk geringe invloed van FvD-partijfilosoof en Eerste Kamerlid Paul Cliteur als het gaat om dierenwelzijn. Cliteur was eerder lijstduwer van de PvdD, ambassadeur van Varkens in Nood en publiceerde onder andere een boek met de opvatting dat ook dieren en ecosystemen rechten verdienen. In een artikel in Trouw uit 2003 stelt Cliteur dat de mens moreel gezien zelfs weinig hoger staat dan het beest, of zelfs helemaal niet: ‘Het superioriteitsgevoel van de mens is een hoogmoedige illusie.’
GroenLinks stemt altijd trouw vóór de dieren
Deze en soortgelijke uitspraken komen meer in de richting van de manier waarop de Koran aankijkt tegen Allah’s schepselen (zie het rapport ‘Vlees eten in de islamitische traditie’) dan de acties van FvD-leider Thierry Baudet die na de overwinning van de nee-campagne tegen het Verdrag met Oekraïne ter verhoging van de feestvreugde een gebraden speenvarken liet aanrukken. In de Tweede Kamer is FvD de enige partij die geen verbod wil op het extreem doorfokken van gezelschapsdieren, zoals designer katten als de Bambino Sphynx.
GroenLinks stemt altijd trouw vóór de dieren. Maar het ‘gedwongen’ vertrek van Rik Grashoff vanwege een geheime liefdesaffaire met partijvoorzitter Marjolein Meijer, was tevens het vertrek van één van de beste Kamerleden op het gebied van landbouw. De interne partijmoraal werd belangrijker geacht dan deskundigheid en ervaring bij het behartigen van de belangen van dieren, natuur en milieu.
Gebrek aan kennis
Een echte dierenliefhebber stemt natuurlijk op de Partij voor de Dieren omdat het belang van de dieren bij deze partij altijd prioriteit heeft. Die prioriteit blijkt evenwel niet direct uit de keuze van de kandidaten voor de Tweede Kamer. Daar heeft de PvdD een voorkeur voor vrouwen en een goede spreiding van kandidaten over het land, maar deskundigheid wordt op de website niet als (primaire) maatstaf genoemd. Bij de PvdD hebben de kandidaten vooral ervaring opgedaan in diverse gemeenteraden. Hoog opgeleide specialisten op financieel gebied, belastingen, ICT, innovatie, ondernemerschap, wetgeving, milieu(vervuiling) enzovoort, ontbreken.
Deskundigheid wordt op de website niet als (primaire) maatstaf genoemd
Des te merkwaardiger is het dat Johnas van Lammeren, met een achtergrond in technische bedrijfskunde en werkzaam in online marketing en in 2018 bovendien verkozen tot beste raadslid van Nederland, slechts op een onverkiesbare plaats 10 staat. Het was verstandig geweest als bijvoorbeeld (ex-)ambtenaren van het ministerie van LNV of van de NVWA kandidaat waren, of duurzame ondernemers of mensen met een agrarische achtergrond. Dan is er concrete kennis over dit soort organisaties en komt niet alles van horen zeggen of van rapporten. Ook de PvdD zou zich goed moeten verdiepen in het recente rapport ‘Klem tussen balie en beleid’ waarin de Tweede Kamer onder andere een gebrek aan kennis bij de uitvoering van wetten wordt verweten.
Dierenpolitie
De PVV doet het goed bij dierenwelzijn, maar Geert Wilders houdt dierenliefhebber Dion Graus vrij kort – hetgeen vooral betekent dat de boeren niet dwars worden gezeten op bijvoorbeeld het stikstofdossier. Net als FvD steunt de PVV de radicale boeren van ganser harte en helpt dus indirect beleid om dierenwelzijn te verbeteren om zeep. Het verminderen van de vleesconsumptie, door vleesvervangers, kweekvlees, eiwittransitie of accijns op vlees, vindt geen steun bij de PVV. Wel waren er moties om slachterijen waar misstanden plaatsvinden onmiddellijk te sluiten.
De Dierenpolitie van Dion Graus krijgt nu zelfs steun in het verkiezingsprogramma van D66. De PVV is voor het versterken van de rechten van dieren en wil deze opnemen in de Grondwet. In het laatste verkiezingsprogramma staat dat de PVV een gecontroleerde afbouw wil van de grootschalige veehouderij.
Taboe
De SP is een trouwe dierenpartij met een verleden met zeer competente Kamerleden als Krista van Velzen en Henk van Gerven. De landbouwspecialist van de partij, Frank Futselaar, komt na de verkiezingen niet terug. Daarom valt te vrezen dat ook bij de SP essentiële kennis op dit dossier weer helemaal opgebouwd moet worden.
Bij de SP rust een taboe om accijns op dierlijke eiwitten in te voeren. Dit zou de prijs van een ‘stukje vlees’ voor de minst verdienende medemens te duur maken. Het tegenover elkaar stellen van achtergestelde groepen is een in de geschiedenis bekende methode waarvan kapitalisten vaak geprofiteerd hebben. En dat zou juist een socialistische partij niet moeten willen.
Het superioriteitsgevoel van de mens is een hoogmoedige illusie
Zwevende kiezer
Zo’n 40 tot 60 procent van de kiesgerechtigden weet nog niet op welke partij ze gaan stemmen. Dat geldt met name voor de zwevende kiezer op links, en dat geldt zeker ook voor de dierenliefhebber. Want welke partij heeft het nu echt in woord en daad het beste met het dierenwelzijn voor?
Plannen maken is prachtig, maar hoe zit het met de uitvoering van die plannen en vooral met de deskundigheid en standvastigheid van de Tweede Kamerleden zelf? Dat is wat mij betreft zeker een even belangrijke vraag als verkiezingsretoriek, het aantal moties en het stemgedrag in het verleden.
Plannen maken is prachtig, maar hoe zit het met de uitvoering van die plannen?
Aan verkiezingsbeloftes en stemgedrag heeft de (zwevende) kiezer weinig houvast aangezien dierenwelzijn al snel sneuvelt in ruil voor regeringsdeelname. Tel daarbij op dat een minister- en staatssecretarisschap op landbouw, behalve bij het CDA waar dierenwelzijn geen issue is, het afvalputje is voor politici die nog een post toebedeeld moeten krijgen. Die uitverkorenen missen dus vrijwel altijd de noodzakelijke inhoudelijke expertise. In beide gevallen staan voor de dieren wederom verloren jaren te wachten.
30 Bijdragen
David Bartenstein 9
Hans Baaij 4
David BartensteinDavid Bartenstein 9
Hans BaaijJonette Groeneveld 3
David BartensteinGerard van Dijk 6
Daar gaat het in de politiek niet om. Er moeten belangen worden afgewogen en dan vind ik het erg goedkoop omdat gelijk als dieronvriendelijk te presenteren. Voor de burger geeft het een schijn van keuze terwijl dat helemaal niet zo is. Op deze manier kan je boeren het onmogelijk maken voor een normale bedrijfsvoering. Krijgen de dieren het dan beter of zal dan het vlees ergens anders vandaan komen?
Overigens vind ik het helemaal niet slecht gesteld hoe wij in Nederland met dieren omgaan. Woon zelf in een dorpje van 20.000 inwoners. In het dorp hebben we 7 dierenambulances. Voor mensen hebben we geen ambulances in het dorp.
Ik vind dat de nadruk teveel op de dieren welzijn gericht is . Daar is de lobby ook het sterkst voor. Voor mensen daar hebben we helaas geen lobbyclubs voor. Kijk naar de huisvesting van mensen die in de vleesindustrie werken. In de Coronatijd stierven bij bosjes.
Of kijk naar de arbeidsomstandigheden, naast de vleesindustrie ook de schoonmaaksector. Een mensenleven heeft ook in Nederland geen waarde bij de laagst betaalden. Er zijn geen regels omtrent werken met zuur, het is in Nederland echt geen probleem om mensen met een soort van accuzuur in een ongeventileerde ruimte te vernevelen. Wat doet dat met de ogen en je lichaam als je dit dagelijks moet inademen. Dat je als werknemer niet kan verzekeren tegen ongelukjes op het werk maar wel aansprakelijk gesteld kan worden zonder dat er sprake is van opzet of wangedrag.
Wie gaat er voor deze wantoestanden opkomen? Als het aan de schrijver van dit artikel ligt moeten politici zich meer met afvinklijstjes van dierenwelzijn bezig houden dan op een verantwoorde manier de belangen af te wegen.
Hans Baaij 4
Gerard van DijkJonette Groeneveld 3
Hans BaaijKareltje van Putten
Gerard van DijkTedje van Asseldonk, IEZ 9
Kareltje van PuttenJonette Groeneveld 3
Kareltje van PuttenJonette Groeneveld 3
Gerard van DijkElmar Otter 6
Gerard van DijkEn voor mensen zijn genoeg lobbygroepen: VNO-NCW, de vakbonden, Amnesty International, en zo kan ik nog wel even nagaan. De mens wordt nog altijd door velen niet als een dier gezien, wordt gezien als de heersers van de aarde. Terwijl wij slechts tijdelijke gasten zijn en wij afhankelijk zijn van de vruchten van die de aarde voortbrengt.
En dan de arbeidsomstandigheden. Dat toont juist aan hoe groot de macht is van deze industrie.
De Groene Amsterdammer heeft er vorig jaar overigens het een en ander over geschreven. Over de omstandigheden van arbeidsmigranten in lekkende krotten waar ze moeten wonen, hoe ze vervoerd worden van en naar de werkplek. Met een grote kans om corona op te lopen. De afhankelijkheid van deze arbeiders ten opzichte van hun werkgevers. Werk weg, dak boven hun hoofd weg. Maar ook over hoe het wel kan, bijvoorbeeld dit artikel:
https://www.groene.nl/artikel/de-veranderaars
anneke sasbrink 1
Gerard van DijkNiek Jansen 9
De media komen echter niet op het idee om de opvattingen van politieke partijen langs de meetlat van mensenrechten en internationaal recht te leggen en wat dat betreft is Israël de lakmoesproef van hoe men in het parlement daarover denkt en stemt.
Lees hier een analyse :https://rightsforum.org/achtergronden/dossiers/nederlandse-en-eu-politiek/tweede-kamer/
Wat betreft moties die de bezetting door Israël van Palestijns gebied ondersteunen zijn het meest fanatiek de FvD,SGP,PVV, CU en in mindere mate de VVD en CDA.
De anti-bezettings moties krijgen de meeste steun van SP, PvdD, DENK,GL, PvdA, D66 en 50Plus.
Zou Hans Baay dezelfde verklaring hebben voor de pro-Palestijnse steun van DENK , die kennelijk geïnspireerd zou zijn door Allah om niet alleen dieren fatsoenlijk te behandelen maar dus ook mensen.
Zou DENK niet gewoon progressieve denkbeelden hebben mbt bepaalde politieke issues ipv de verklaring ervan te zoeken in Koran geschriften. We verwijzen toch ook niet naar de Bijbel mochten christelijke politici (bij uitzondering!) dier- of mensvriendelijke standpunten hebben, maar spijtig genoeg geven zij daar weinig aanleiding toe.
Tevens worden in deze analyse de diverse partijstandpunten over dit onderwerp naast elkaar gelegd en ook de frequentie van gestelde kamervragen daarover.
Stein Engelen 2
Niek JansenHans Baaij 4
Niek JansenNiek Jansen 9
Hans Baaij“De Israëlische bezetting van Palestina duurt nu al 54 jaar. Israël gaat door met ernstige schendingen van het internationaal recht door de bouw van illegale nederzettingen en wil Palestina annexeren. De oproep van DENK aan de Nederlandse regering blijft onverminderd om de Palestijnse staat te erkennen en een importverbod op te leggen aan producten uit de illegale nederzettingen.
Tegelijkertijd mag de regering niet langer haar ogen sluiten voor de realiteit die Israël geschapen heeft: één staat, waarin de Palestijnen veel minder rechten hebben dan Israëli’s. Mensenrechtenorganisaties noemen die situatie bij naam: apartheid. Wanneer Israël de tweestatenoplossing onmogelijk maakt en vernietigt, moeten Nederland en de EU het enige alternatief bevorderen: één staat met gelijke rechten voor iedereen”.
Jan Ooms 10
Niek JansenNiek Jansen 9
Jan OomsJan Ooms 10
Niek JansenHetty Litjens 6
Het nadeel van coalities laat zich overal voelen zowel nationaal als stedelijk. De PvdA was al veel langer op de 'derde weg' tour, en D66, GroenLinks en de SP volgden in coalities gedwee de neoliberale ideologie, met een zweempje 'duurzaamheid' wat in feite niets anders is dan wat extra zorg voor het langdurig kunnen voortzetten van het marktdenken.
Voor Carola Schouten heb ik wel een kanttekening hoewel zij vanzelfsprekend de hete adem voelt van CDA en VVD. Zij heeft toen het misging in het NNN, NatuurNetwerk Nederland in de provincies moeite gedaan om het NNN weer groter belang te geven met haar ambitiedocument Nederland Natuurpositief.
http://heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/het-nnn-versterken-en-verbe.html
In christelijke partijen hoort de schepping, de natuur, natuurlijk op de eerste plaats te komen. Het enige doorslaggevende argument voor het bestaan van een hogere macht is de natuur. Maar zoals ook Freek gisteren zei, wij zijn op ramkoers met natuur en milieu.
Hans Baaij 4
Hetty LitjensTedje van Asseldonk, IEZ 9
Hans BaaijHans Baaij 4
Tedje van Asseldonk, IEZJonette Groeneveld 3
Hans BaaijJan Ooms 10
Jonette GroeneveldRobert Voorhoeve 4
Het leerzame vh artikel is hoe belangrijk de kennis en kwaliteit vd minister en kamerleden is in dieren en landbouw kwesties !
Ik hoop dat dit gelezen wordt door een ieder voor de aanvang vd onderhandelings-tafel na de 17e.
robert voorhoeve
Ard P. 2
Hans Baaij 4
Ard P.Maar als adviseur ben ik zeker beschikbaar :-)
Jorick van Erp 1