
1 oktober 2009: Drukte op de landelijke banenmarkt van UWV WERKbedrijf donderdag in het ADO Stadion, het grootste banenevenement van Nederland. © ANP Ed Oudenaarden
Het slechte huwelijk tussen UWV en ict
Als zelfs de eigen ondernemingsraad zich tegen wéér een ict-project keert, mag duidelijk zijn dat UWV en ict een ongelukkig huwelijk vormen. Hoewel de datakathedraal die het UWV wilde bouwen honderden miljoenen verslond, bleef het bij krakkemikkige sites. Uit deze reconstructie van zeventien jaar ict-drama blijkt dat het samenvoegen van zes ict-systemen met een paar ton ook was gelukt.
- Bij de start van het UWV in 2002 zijn de ict-ambities torenhoog. Het samenvoegen van zes ict-systemen moet leiden tot een nationale bron van informatie, die diverse overheidsinstanties bedient.
- Gekoppeld aan een verplichte halvering van de kosten werd het een recept voor mislukking. Ook omdat, zo zegt hoogleraar informatiesystemen Chris Verhoef, ‘mensen in de besluitvorming vaak niet begrijpen dat je beter bestaande ict-systemen beheerst kunt omvormen dan alles opnieuw bouwen.’
- Zeventien jaar ict-ellende maakt zelfs de eigen ondernemingsraad huiverig voor nieuwe, grootschalige plannen. Daar kwam bijna ruzie van.
- De top van het UWV beloofde dat er voorlopig geen extra managementlaag komt en dat alle deelprojecten langs het Bureau ICT-toetsing gaan. Maar de positie van het BIT wankelt, al kan het UWV daar niet veel aan doen.
Een half miljard euro. Zoveel reserveert het UWV de komende vijf jaar om haar eigen ict-landschap ‘fundamenteel te vereenvoudigen en te vernieuwen’. Het wordt voor het UWV een proeve van bekwaamheid: heeft het na zeventien jaar ict-schandalen genoeg geleerd om het recentste plan, met termen als ‘efficiency, ‘agile’ en ‘parametrisatie van asynchrone (bulk)leveringen’, tot een succes te maken?
En dan is er daarnaast ook nog een reorganisatie waarop het UWV wil inzetten: de centrale ict-dienst wordt omgevormd. Iedere divisie (zoals Werkbedrijf, Uitkeren, Klant & Service) krijgt een eigen ict-afdeling en een eigen ict-directeur.
Het personeel heeft er weinig vertrouwen in: nóg een managementlaag erbij. Daarnaast is het trackrecord van het UWV op ict-gebied bar slecht: geldverslindende complexe projecten, een veelheid aan managers, gebrekkige centrale aansturing, onduidelijkheid over de besteding van miljoenen én onduidelijkheid over wie verantwoordelijk was.
De komende jaren staat er dus weer het nodige op stapel. Maar de onenigheid tussen de Ondernemingsraad (OR) en de top van het UWV liep zo hoog op, dat de OR twee maanden terug dreigde naar de Ondernemingskamer te stappen om op die manier de ict-reorganisatie tegen te houden.
Voorlopig geen extra managers
De ruzie werd net op tijd gesust. Het UWV zegde toe eerst een jaar te proefdraaien en voorlopig geen nieuwe managementlaag op te zetten. Ook gaat het niet om zoiets als ‘een plan van 500 miljoen’, verduidelijkte het UWV. In werkelijkheid is dat een verzameling grote en kleine projecten, waarvoor vijf jaar lang 100 miljoen euro per jaar is gereserveerd, bovenop de jaarlijkse ict-kosten van 300 miljoen euro. Dat budget is niet anders dan in voorgaande jaren.
Bovendien moet elk project langs het Bureau ICT-toetsing (BIT), dat de haalbaarheid van alle ict-projecten boven de 5 miljoen bekijkt. Dat deed het UWV de afgelopen jaren al met een aanbesteding voor een datacenter (60 miljoen euro), een uniforme betaalomgeving en een vernieuwing van Werk.nl (17,3 miljoen euro, BIT: reële kans op uitloop). Dat geeft het UWV vertrouwen: “We hebben inmiddels al zes grotendeels positieve adviezen gehad. Uiteraard soms met feedback die is opgevolgd, precies zoals de bedoeling is. Met andere woorden: we bewijzen al dat we in staat zijn om het goed te doen.”
Kortom, toestanden zoals in het verleden komen niet nog een keer voor.
Crisis bezworen, zou je denken. Maar de onafhankelijke positie van het BIT wankelt (zie kader ‘Gerommel bij het BIT’), al kan het UWV daar weinig aan doen. En getuige de weerstand tegen nieuwe ict-plannen hebben werknemers nog steeds een knauw van het mislukken van eerdere projecten. Reden voor Follow the Money om in kaart te brengen wat er de afgelopen jaren misging op ict-gebied.
Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) evalueert momenteel het Bureau ICT-toetsing (BIT), omdat er een beslissing moet worden genomen of het na 2020 in de huidige vorm wordt voortgezet. De onafhankelijke evaluatie is positief, al schreef Knops in een brief aan de Kamer dat hij de ministeries ook nog naar hun ervaringen vraagt.
Ton Elias, initiator van het BIT, heeft er geen goed woord voor over dat de mening van ministeries meeweegt in de evaluatie: ‘Het is juist de bedoeling dat departementen ontevreden zijn. Ze moeten sidderen voor het BIT, want dat haalt hun geklungel naar boven. Het BIT functioneert prima, het zou onverstandig zijn daar iets aan te wijzigen - behalve dat het BIT weg moet bij Binnenlandse Zaken omdat daar het beleid rond ict al zit en ze volstrekt onafhankelijk moeten kunnen zijn.’
Hoofd van het BIT Cokky Hilhorst stapte onlangs op. Ook Gerko Baarslag, een van de drie leden van de Toezichtsraad, is vertrokken. ‘Gezien de ontwikkelingen rond het BIT ben ik van mening dat de onafhankelijkheid en de kwaliteit van het BIT niet voldoende geborgd zijn,’ zo schreef hij in een verklaring.
Nationale informatiebron
Het UWV begon in 2002 als fusie van vijf verschillende uitvoeringsinstanties en een toezichthouder, wat betekende dat er ook zes verschillende ict-systemen waren. In essentie leken die nog wel redelijk op elkaar. Wel waren er van meet af aan kostenoverschrijdingen.
Werknemers kenden allen twee of meerdere systemen en kregen te horen dat er op termijn één algemeen systeem zou komen. Sommigen hadden daar van meet af aan bedenkingen bij. ‘We hebben weleens met een werkgroep uitgerekend wat het zou kosten wanneer we alle dossiers van onze regio, zo’n 30.000 stuks, handmatig opnieuw zouden invoeren in één van de bestaande systemen,’ zegt een voormalig medewerker van een regiokantoor. ‘Niet meer dan een paar ton. Daarna werden we woedend opgebeld door de ict-afdeling van het hoofdkantoor in Amsterdam: ‘Waar zijn jullie mee bezig?’ Ze waren helemaal niet blij met onze berekeningen.’
De ambitie van het UWV reikte immers verder. Om de hoogte van uitkeringen te berekenen, beschikte het over gegevens van werk en inkomen van alle verzekerde werknemers in Nederland. Het UWV droomde van een ultieme databank met daarin de verzamelde gegevens uit alle zes systemen. Die data zou het UWV delen met andere instellingen, waaronder pensioenfondsen, de Belastingdienst en het CBS. Kortom: het UWV zou niet alleen zichzelf bedienen, maar ook een nationale bron van informatie worden.
Om dat algemene systeem voor de polisadministratie op te zetten, werd een externe partij aangetrokken. In maart 2004 gunde het UWV deze opdracht aan softwarebedrijf Capgemini. De verwachting was dat die met organisatorische kosten en een rekencentrum, afkomstig van IBM, al met al wel voor 40 miljoen euro klaar moest zijn.
‘Ofcourse person’
Met meer dan 10 miljard ‘records’ aan persoonsgegevens, werd de beoogde database een alsmaar uitdijend monster. Wat ook niet hielp: Capgemini liet een groot deel van de ontwikkeling in India doen. Daarbij werden documenten geautomatiseerd vertaald, waardoor veel gegevens verloren gingen. Een terugkerende anekdote is dat bij zo’n geautomatiseerde vertaling een ‘natuurlijk persoon’ veranderde in een ‘ofcourse person’.
Bovendien zaten er fouten in het systeem die ontwikkelaars er maar niet uitkregen. Zo kon één verkeerd ingevoerd gegeven de gegevens van miljoenen andere Nederlanders blokkeren.
Het oude systeem werkte prima. Een GAK-medewerker had dat als hobbyist ’s avonds op een zolderkamer in elkaar geknutseld
‘Alles wat er aan regelgeving bestond, moest je kunnen regelen. En alles wat ooit nog aan regelgeving zou kunnen komen, moest er ook in passen,’ vertelt Chris Verhoef, hoogleraar Informatiesystemen. ‘Terwijl het juist heel risicovol is om bij zo’n groot project iets totaal nieuws op te zetten. Mensen in de besluitvorming begrijpen vaak niet dat je beter bestaande ict-systemen beheerst kunt omvormen dan alles opnieuw bouwen. Zelfs onderdelen van onze smartphones draaien op software die soms al tientallen jaren oud is. Soms is iets zo solide dat je het beter kunt blijven gebruiken en eventueel kunt aanpassen, dan iets totaal nieuws te ontwerpen.’
Dat gold ook voor de administratie van het UWV. Terwijl Capgemini worstelde met het bouwen van een nieuw systeem, konden medewerkers prima met de oude systemen uit de voeten. Zo vertelt de ex-medewerker van het regiokantoor: ‘We werkten nog altijd met een systeem dat een medewerker van het GAK als hobbyist ’s avonds op een zolderkamer in elkaar had geknutseld.’
Hoe meer geworstel, hoe lager de lat voor het nieuwe systeem kwam te liggen, zo vertelde een ingewijde destijds aan de Volkskrant: ‘We hadden een Bentley besteld, we kregen een fiets. Iedere maand werden de functionaliteiten van het nieuwe systeem bijgesteld. Je moet erbij zeggen: de politiek schroefde de verwachtingen veel te hoog op. Het systeem moest alles kunnen. Ja, dat kan niet.’
Liever geldverlies dan gezichtsverlies
Eind 2006, ruim tweeënhalf jaar na het aannemen van de opdracht, schreef Capgemini in een brief aan het UWV dat het niks zou worden met het nieuwe systeem. Maar het UWV wilde door, zelfs toen in de eerste helft van 2007 bleek dat er al 270 miljoen euro was uitgegeven. Liever geldverlies dan gezichtsverlies, zo leek de gedachte.
Uiteindelijk kostte het project naar schatting zo’n 400 miljoen euro. Van dit bedrag ging 40 miljoen naar Capgemini en 100 miljoen naar IBM. Tonny Wildvank, destijds contractmanager grote ict-projecten van de overheid, verklaarde later daarover bij een parlementair onderzoek: ‘Die cijfers zijn ongeveer correct. Waar de overige miljoenen heen zijn gegaan? Enerzijds naar zzp’ers en anderzijds naar anderen: ik weet dat niet precies.’
Lang gaf het UWV geen openheid over hoe slecht het project ervoor stond. Pas toen de Belastingdienst in 2007 gegevens opvroeg voor het berekenen van zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag, bleek slechts 30 procent van de gegevens uit de polisadministratie bruikbaar. Daarop dreigde de Belastingdienst zelfs met het toewijzen van alle aangevraagde toeslagen en de schuld voor eventueel verkeerd berekende toeslagen bij het UWV neer te leggen. Ook het CBS kon in 2007 voor het eerst sinds 1964 de loonindexcijfers niet berekenen, omdat gegevens van het UWV incompleet en onjuist bleken.
Meer hoofdpijndossiers
Eind 2007 werd Capgemini vervangen door het veel kleinere Ockham. Dat wist binnen enkele maanden met tien man een werkende polisadministratie te realiseren, waarin onder meer het aantal ‘records’ drastisch was teruggeschroefd van 10 miljard naar 2 miljard.
René Veldwijk was namens Ockham betrokken: ‘Daar hebben we goed aan verdiend en we hebben er veel vijanden mee gemaakt. We hadden totaal geen idee in wat voor krachtenveld we ons bevonden. Overal waren dwarsverbanden en informele organisaties ontstaan. Wat je ook wilde opzetten, je zat altijd met veel mensen aan tafel.’
We hebben er goed aan verdiend en we hebben er veel vijanden mee gemaakt
De polisadministratie was op dat moment niet het enige digitale hoofdpijndossier. In juni 2008 werd een automatiseringsproject stopgezet dat op dat moment al 86 miljoen euro had gekost, nog exclusief ad-hocnoodsysteem van 40 miljoen euro. Het UWV bouwde al tweeënhalf jaar samen met Logica aan een computersysteem dat nooit levensvatbaar was – onder meer omdat het mutaties niet registreerde.
Al met al werd er rond 2010 op jaarlijks niveau zeker 494 miljoen euro aan ict besteed, zo liet het UWV berekenen door onderzoeksbureau Gartner. De voornaamste reden voor de hoge kosten was dat verschillende systemen van UWV-voorgangers acht jaar na de start nog altijd niet bleken samengevoegd.
Ook in de jaren erna bleef het niet stil. Zo kwam in 2011 naar buiten dat topambtenaar Jan Kee bij het UWV zes ict-specialisten van zijn eigen bedrijf A2B inhuurde en via IBM ook nog eens vijf tot tien mensen bij het UWV aan het werk zette. Reden om de overeenkomst met A2B te beëindigen, zelfs al was het UWV de constructie willens en wetens aangegaan.
Heel weinig contact
En dan was er nog Werk.nl, de website die vanaf 2001 een digitale aanvulling op het arbeidsbureau moest vormen. Omdat het UWV tussen 2005 en 2015 haar kosten moest halveren van 2,6 miljard euro naar 1,3 miljard euro per jaar, zette het zwaar in op het digitaal begeleiden van werkzoekenden. Werk.nl werd daarbij het voornaamste communicatiemiddel.

De media schetsten echter een dodelijk beeld van een slecht bereikbare site met veel storingen. Wie bijvoorbeeld op ‘vertaler Frans’ zocht, kreeg bij Werk.nl geen resultaten te zien, terwijl Vacaturebank maar liefst 210 vacatures toonde.
Je liep tegen een kerngroep, kernteam, stuurgroep of commissie aan en daar strandde het dan
Govert Claus, van 2003 tot 2011 bij het UWV bekend als ‘Mister Werk.nl’, vertelde later over die jaren dat het UWV niet helder voor ogen had wat het wilde hebben. Een keuze afdwingen bleek lastig, omdat hij slechts zelden dilemma’s kon voorleggen aan de Raad van Bestuur. ‘Je liep tegen een kerngroep, kernteam, stuurgroep of commissie aan en daar strandde het dan. Dat kostte mij gewoon te veel energie. Ik kwam er gewoon niet doorheen.’
Ook werknemers waren niet altijd blij met de digitalisering, omdat ze daardoor werden geacht minder vaak in levenden lijve met mensen af te spreken die ze onder hun hoede hadden. Een ex-werknemer van de WW-afdeling vertelt: ‘Vanaf 2005 moest alles zoveel mogelijk digitaal en was het helemaal niet meer de bedoeling dat we nog naar het verhaal van klanten luisterden. Ik was dit werk ooit gaan doen omdat ik er wilde zijn voor de zwakkeren in de samenleving. Maar dat moest ik mezelf elke dag vertellen, omdat ik nog maar zo weinig contact had met de mensen voor wie ik me wilde inzetten.’
Parlementair onderzoek
De verspilde miljoenen en projecten die maar niet van de grond kwamen, pasten rond 2011 precies in het beeld van een overheid die als digibeet niet wist hoe grote ict-projecten te coördineren. In 2012 kwam er dan ook een Parlementair Onderzoek ICT-projecten bij de Overheid, onder leiding van toenmalig VVD-Kamerlid Ton Elias.
‘Ook in het bedrijfsleven gaan grote ict-projecten fout,’ vertelt Elias tegen Follow the Money. ‘Daar stopt men er in een veel eerder stadium mee als het op niks dreigt uit te lopen. Maar op een departement lijken ambtenaren geen enkel gevoel te hebben bij de kosten.’
Een exact bedrag van alle verspilling was niet boven tafel te krijgen
De commissie-Elias schatte in dat overheidsbreed jaarlijks 1 tot 5 miljard euro aan ict werd verspild. Een exact bedrag was niet boven tafel te krijgen, omdat de overheid sinds 1995 niet meer in een overzicht bijhield hoeveel het aan ict uitgaf wegens ‘gebrek aan praktisch nut’. Ook constateerde de commissie dat het UWV weinig leerde van gemaakte fouten en nauwelijks tegengas gaf aan ambitieuze plannen van ministers.
Auteur
Volg deze auteur
Nikki Sterkenburg doet voor FTM onderzoek naar het UWV. Wil je niets missen? Volg Nikki, dan sturen we je een mailje als er een nieuw artikel online staat.
‘Enerzijds is er sprake van ongebreideld ict-enthousiasme, waarbij ict als oplossing voor alle vraagstukken wordt gezien. Anderzijds vraagt de Tweede Kamer juist om beleid zonder te beseffen dat ict vrijwel altijd noodzakelijk is bij de uitvoering. De betrokken bewindspersoon zegt uitvoering van het beleid toe zonder eerst na te gaan of het ict-technisch haalbaar is,’ zo valt in het eindrapport te lezen.
Het UWV leek bovendien weinig genegen om mee te werken, de commissie-Elias werd naar eigen zeggen ‘ontijdig, incompleet en op bepaalde punten foutief geïnformeerd’. In hetzelfde eindrapport concludeerde de commissie-Elias dat ‘bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid / UWV het besef lijkt te ontbreken dat een departement vroeg of laat verantwoording moet afleggen over een project.’
Fraude-carrousel
De commissie-Elias keek vooral naar de miljoenen die verloren gingen bij de (tevergeefse) realisatie van ict-projecten. Een ander aspect van de worsteling van het UWV met de ict, is de gebrekkige opsporing van fraude, iets waar René Veldwijk van Ockham niet van opkijkt. ‘Toen wij in 2008 voor het UWV de polisadministratie aan het opzetten waren, kwamen we voortdurend gekke patronen in de data tegen. Zo zaten er in het systeem 58.000 mensen met meerdere sofinummers. Wij wilden die gegevens doorspelen aan de Belastingdienst, maar volgens het UWV zaten ze er daar niet op te wachten.’
Ook in de media verschenen de afgelopen jaren de nodige berichten. Zo bleek vorig jaar uit een reportage van tv-programma Nieuwsuur dat er vanuit de ict van het UWV geen melding kwam wanneer tientallen Polen vanaf hetzelfde adres een uitkering aanvroegen. Ze konden hun uitkering zelfs via een tussenpersoon aanvragen en ondertussen in eigen land werken of vakantie vieren. Signalen daarover waren al negen jaar bij het UWV bekend, maar werden zelfs na zestien onderzoeken niet opgepakt.
Op zich is de polisadministratie geen fraudesignaleringssysteem
De huidige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees (D66) schreef in februari in een antwoord op Kamervragen dat de gegevens uit de polisadministratie weliswaar de mogelijkheid bieden om fraude op te sporen, maar dat de polisadministratie op zichzelf geen ‘fraudesignaleringssysteem’ is.
Wel kondigde Koolmees maatregelen aan. Zo zou er een commissie in het leven worden geroepen die meedenkt hoe de polisadministratie kan helpen bij het bestrijden en voorkomen van fraude. Hoogleraar Verhoef zal daar waarschijnlijk deel van uitmaken. ‘Checks voor fraude zijn wel in de polisadministratie te bouwen,’ vertelt hij. ‘Maar als het goed is, is de ICT net zo goed als de wetgeving.’
Honderd miljoen per jaar
De vraag is hoe het UWV nu verder moet, zeker met het oog op de toekomst. Heeft het UWV voldoende geleerd van lessen uit het verleden? Ze pakken het in ieder geval anders aan, getuige de opgeknipte plannen die eerst langs het Bureau ICT-toetsing (BIT) gaan en daarna stapsgewijs worden uitgevoerd.
Hoogleraar Verhoef heeft er alle vertrouwen in dat het BIT tijdig zal waarschuwen bij onzalige ict-plannen van het UWV. ‘Uit de geschiedenis van het BIT blijkt dat als er problemen zijn, het BIT dat ook aan de Tweede Kamer laat weten. Hopelijk leidt dat tot betere plannen. De praktijk van de afgelopen 30 jaar waar adviesbureaus onafhankelijke oordelen velden, heeft in ieder geval niet gewerkt. Hopelijk werkt het BIT op termijn wel.’
De komende vijf jaar moet het UWV bewijzen dat het op het punt is gekomen dat het ambitieuze ict-plannen kan realiseren. Niet alleen om het vertrouwen van werknemers terug te winnen, maar ook om de kwelgeesten van zich af te schudden en te breken met het negatieve imago. Er staat veel meer op het spel dan enkel 500 miljoen euro.
117 Bijdragen
Nelleke Nieuwboer 4
Jan Willem de Hoop 12
Nelleke NieuwboerAnnemiek van Moorst 11
Jan Willem de HoopWat nu weer wordt voorgesteld met aparte ICT-systemen voor al die onderdelen - verzonnen door een consultancy die (vul maar in) - zal het ook niet worden. Een gebruikersinterface rond de oude systemen was de oplossing - goedkoop en effectief - juist ook voor klantenservice die overal in moeten kunnen kijken. Voor fraude kun je ook naar de medewerkers luisteren; die wisten dat allang maar er werd bewust niet naar hen geluisterd. Ook nu kunnen ze aangeven hoe het het beste kan worden opgelost.
j.a. karman 5
Annemiek van MoorstEen aantal processen zijn eenvoudig, die moet je dan ook eenvoudig van strcuuur en oplossing neerzetten. Het probleem is dat je verschillende processen moet laten samenwerken zonder te veel afhankelijkheden.
Zelf nadenken en zelf de verantwoording neming is gevaarlijk, veilig is om het uit te besteden aan anderen. Gaat het mis dan ligt het aan die ander.
MaartenH 10
j.a. karmanDat is inderdaad precies de kern. En dat geldt des te sterker, naarmate je het type manager bent dat de politiek graag heeft, of daaruit voortkomt. Dat is op heel veel plaatsen, niet alleen UWV, een ziekte.
Annemiek van Moorst 11
j.a. karmanIk praat uit ervaring en kan Verhoef citeren die ook aangeeft dat de broncodesystemen vaak goed genoeg zijn om vooral niet aan te komen.
j.a. karman 5
Annemiek van MoorstVoor chris verhoef had je dit er bij kunnen nemen.
https://ibestuur.nl/nieuws/geen-revolutie-maar-evolutie
Het past uitstekend in het onderwerp als hoofpijndossier.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-240953.pdf
Ik ken wat zaken uit de praktijk broncode systemen waar niemand meer aan durft te komen omdat de business processen niet begrepen worden. Een andere wereld dan proces managers,
Rikkie 7
Polisadministratie waren onrealistisch hoog, daar is het ministerie ontelbare malen op gewezen.
Ook de fusie van de voormalige uitvoerings instanties is een politiek besluit dat ter elfder uren werd genomen. Aanvankelijke plannen waren gericht op privatisering. Er werden al samenwerkingsverbanden met grote verzekeraars voorbereid.
Uit angst de greep op de grote en kleine geldstromen te verliezen greep de politiek in. Gelet op bijvoorbeeld de stand van zaken binnen de gezondheidszorg is dit wellicht wel een.goed besluit geweest.
MaartenH 10
paul Hoogendijk 8
MaartenHMaartenH 10
paul HoogendijkLydia Lembeck 12
MaartenH[Verwijderd]
Lydia LembeckZoals de waard is vertrouwdhij zijn gasten.
Rikkie 7
MaartenHIn te stemmen met deze onmogelijke opdracht.
En inderdaad was en is er meer dan voldoende inhoudelijke kennis van ICT
Het probleem.zit in de aansturing.
Maar vergis u zich niet in de bijdrage in het mislukken vanuit de politiek. Het is niet voor niets dat Joop van Lunteren, de startende verandermanager destijds, de opdracht heeft teruggegeven. En.een enorme fusie en wijzigingen in de uitvoering van WAO en het opzetten.van de Polisadministratie, teveel tegelijk. Nagenoeg Onuitvoerbaar. UWV top was te loyaal richting politiek.
MaartenH 10
RikkieRikkie 7
MaartenHHet is een lastig op te lossen probleem die aansturing van ZBO’s want privatiseren lijkt mij ook geen goede optie.
MaartenH 10
RikkieAanvulling, ik hoef niet lang te zoeken om een hele duidelijke indruk te krijgen dat deze man veel meer onderdeel van het probleem dan van de oplossing is. (zoekopdracht: topman uwv).
Rikkie 7
MaartenHIk probeerde vanuit mijn inside information enige nuance aan te brengen maar ga hier geen pleidooi houden voor de top van UWV.
MaartenH 10
RikkieRikkie 7
MaartenHDe situatie was zeer complex. Samenvoegen van verschillende bedrijfsculturen, aanpassingen van het stelsel, Integratie van ict systemen, reorganisaties arbeidsbureaus , steeds wijzigende standpunten vanuit de politiek, wel privatiseren, toch niet, bezuinigingen op van alles en zo kan Ik nog wel even doorgaan.. Zoals al eerder aangegeven, ja er zijn zeker strategische fouten gemaakt, maar wie zou dit foutloos kunnen uitvoeren in de gegeven context.
Het oordeel achteraf is begrijpelijk maar wel heel erg hard op basis van toch beperkte informatie
Lydia Lembeck 12
MaartenHRikkie 7
Lydia LembeckU hebt waarschijnlijk een onprettige ervaring opgedaan bij UWV. Dat is vervelend en kan altijd gebeuren bij elk bedrijf en het kan iedereen overkomen.
Wat Ik niet begrijp , en dat gaat zeker niet alleen om UWV, waarom u uw persoonlijke en wellicht incidentele ervaringen generaliseert naar een soort voldongen feit. . Het is in mijn ogen pure stemmingmakerij.
Ik kan tegen u negatieve ervaring met gemak 10 positieve ervaringen plaatsen. De stelling is slechts voor eigen situatie van toepassing en nergens anders voor.
Ik neem aan dat u als u bestolen wordt door een Amsterdammer, u niet concludeert dat alle Amsterdammer dieven zijn?
Waarom doet u dat dan wel bij UWV?
NB Ik heb geen banden met of belang bij UWV, Ik heb er wel in het verleden een aantal opdrachten uitgevoerd. Daarom weet Ik dat management en medewerkers hard werken om klanten van UWV zo goed mogelijk en op een menselijke manier te helpen.
Lydia Lembeck 12
RikkieDankzij de keuringsarts is het goed afgelopen, omdat hij na 2 weken van vakantie terugkeerde en de bezoekende ambtenaar (controleur) hem in seinde.
Verder moet je het zelf meemaken, want vanaf de buitenkant is het vaak makkelijk oordelen. Als de Sociale Dienst Rotterdam, kantoor Schiekade, een ingeleverd RMF formulier (Rechtmatigheidsformulier) op de grond liet vallen en niet op de afdeling bracht, dan was je 'te laat' met inleveren en kreeg je een boete. Inleveren via de brievenbus aangeraden. Die brievenbus (nog steeds!) zit 4 meter boven de rolcontainer waarin alle post valt. Maar soms dwarrelt er een envelop overheen, of ernaast op de grond en die werden niet meegenomen. Ik kreeg dus melding dat ik een korting kreeg van 3 maanden geen uitkering. Samen met maatschappelijk werk (ik deed vrijwilligerswerk daar) is de boel recht getrokken, maar zulke dingen wil je niet meemaken.
Derde voorbeeld: 2010 alle papieren inz verhuizing ingeleverd. Zou op 24 maart 2010 verhuizen naar de nieuwe woning in andere gemeente. De nieuwe Klantmanager bleef maar zeggen niets ontvangen te hebben. In totaal VIJF keer kopieën gestuurd. Dus ik weer naar de balie. Beetje in paniek, want niet verwerkt betekende letterlijk op straat te komen staan. Was in tranen en er gebeurden twee dingen: twee kleerkasten van de beveiliging stonden achter me en een ervan legde zijn hand al op mijn schouder. De dame achter de balie voorkwam uitzetting door duidelijk te maken dat ik volledig in mijn recht stond. .../2
Lydia Lembeck 12
RikkieEn: De formulieren van mevrouw liggen bij mevrouw ..... op het bureau en ze blijft ze onderop leggen. Nazoeken leverde op dat deze Klantmanager uit Sliedrecht, van Turkse komaf, alleen landgenoten snel hielp. Nederlanders moest vooral lang wachten. Maanden soms. Twee oplossingen tegelijk: de dame achter de balie beneden heeft het doorgegeven aan de superieur, ik kreeg en passant excuses van de heren van de beveiliging met een kopje koffie, en een lid van de PvdA hulpdienst liep naar boven en stond erop dat mijn papieren terstond afgehandeld werden en dat ik een kopie van de bewuste goedkeuring meekreeg. Later hoorde ik dat hij ook had gezegd: "Of anders!".
Dit was niet een afzonderlijk iets. Ik heb groot geluk gehad met de Klant Managers tot deze dame het moest overnemen. Allemaal hulpvaardig en vriendelijk, omdat ze ook wel wisten waarom ik niet meer kon werken en evenmin in de WAO (zie ogenverhaal) mocht, waardoor ik in de Bijstand kwam.
Maar dit geval stond niet op zich. Dit gebeurde echt heel vaak. Ook dat incompetente medewerkers fout op fout maakten, waardoor direct (onmiddellijk) gedreigd werd met, of onmiddellijk stoppen van de uitkering tot ze eruit waren en de cliënt zonder geld en in de schulden lieten barsten.
Eenmaal verhuisd kreeg ik met Investiga te maken. Twee keer aangebeld of ik er was. Nee, kwam net thuis met boodschappen. Bij laatste gesprek (ivm AOW) hoorde ik dat ik een van de weinigen was die correct was. Denk eraan: dat bureau werkte op No Cure No Pay basis... en dan vinden ze altijd wel wat. Fouten zijn hersteld. Hoe het nu gaat weet ik niet meer. 5 jaar geleden. Maar het heeft sporen achtergelaten. Je wordt vaak niet echt als mens behandeld. Wie niet als cliënt ermee te maken heeft, begrijpt dit meestal niet. De medewerkers hadden wel 2 gezichten. Jij ziet het mooie en ik kreeg de lelijke Januskop te zien.
Rikkie 7
Lydia LembeckDiny Pubben 9
RikkieDoelgroep die niet of slecht kan lezen daar ontbreekt iedere compassie.
Boete schrijven ze automatisch af, uitkering stop, zorgverzekering stop, de techneut denkt vanuit gezondheid, die zooi corrigeren is bijna onbegonnen werk.
Ik kan je de film I Daniel Blake aanraden, blijkt eindelijk verplichte kost te zijn voor UWV medewerkers, weet wel dat ik die niet kan zien.
Maar daarmee zijn de techproblemen in essentie niet opgelost.
Ik vind dat er BSN correctie moet komen die al die automatische schakelingen kan terugdraaien, nu moet de burger dat zelf overal gaan regelen dat is rampzalig! Heeft de techneut niet over nagedacht.
Mocht je tijd hebben kijk terug of lees de ICT hoorzitting UWV WIA
Rampzalig, voorbij kosten, het systeem is gebouwd door techneuten, uurtje factuurtje kassa, keuringartsen waren amper betrokken en protesteerden massaal, werden totaal gepasseerd. Kijken maar.
Mensen die ervan afhankelijk zijn die vragen waren verboden weet ik van Paul Ulenbelt SP, praktijk ervaringen, typte mijn vingers blauw.
Diny Pubben 9
RikkieBen voor al mijn woongroepen daar zaken gaan herstellen, procedure verbood dat, deden ze toch voor me als leidinggevende uit medeleven, vraag me niet hoe, problemen opgelost! Dan moet je de Overheid corrigeren maar dat mag niet van de procedure. Wat jij?
Als HRM medewerker plaatste ik, digitale afvink sollicitatie, zonder enig gesprek, kort telefoontje, direct tijdelijke krachten op de werkvloer in een halve provincie, moest van de procedure, die had men gekocht! In de zorg! Weigerde ik.
Ik zwijg over privacy, ethiek en zorginhoudelijke Care ZZP Cure DBC techproblemen. Ander onderwerp maar dezelfde patronen.
Gezien jouw opmerkingen hier zul jij je vast herkennen in de kritiek van Tjeenk Willink.
https://www.kabinetsformatie2017.nl/documenten/publicaties/2017/06/27/bijlage-bij-eindverslag-informateur-tjeenk-willink---over-de-uitvoerbaarheid-en-uitvoering-van-nieuw-beleid-regeerakkoord
Oudje en een recente, ik kan als leidinggevende niet verantwoordelijk zijn op onze infantiele zorgsystemen en de techneut is de grondwet vergeten. Eindelijk het staat er, zeg dat al een decennia!
https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/tjeenk-willink-kritisch-op-decentralisaties.9669098.lynkx?tid=TIDP177363XC59C1E5C641E48B184FC56CB7826F7CBYI5&utm_campaign=BB_NB_Dagelijks&utm_medium=Email&utm_source=SMG&utm_content=27-05-2019
Dank Rikkie voor lezen. Feit is dat ik op ftm burgers de ogen probeer te openen over de praktijk als bestuurders en politici zwijgen.
Rikkie 7
Diny PubbenLydia Lembeck 12
RikkieRikkie 7
Lydia Lembecker is een klachtenprocedure waarmee de dienstverlening wordt verbeterd. Er zijn clientenraden. Zie ook het jaarverslag van UWV, openbaar en te downloaden
Lydia Lembeck 12
RikkieWat de klachtenprocedure betreft, je kijkt er van buitenaf tegenaan. Suggestie: probeer het eens van binnenuit?
Rikkie 7
Lydia LembeckTot slot Ik heb al vaker gezegd dat ik fouten niet ontken. Die worden overal gemaakt, het is mensenwerk.
Je moet alleen erg oppassen dit niet te generaliseren en UWV bij voortduring te bashen.
Goed nieuws, is geen nieuws
Lydia Lembeck 12
RikkieBij UWV is min of meer generaliseren, zoals ik doe, volkomen terecht. En het speelt al vanaf moment van oprichting.
Dus, tot je zelf Bijstand moet aanvragen, of een andere uitkering, denk ik dat degene die niet kan oordelen, jij bent. Jouw kennis van het bedrijf is bedrijfsmatig. Je bent niet afhankelijk ervan om je huur en je eten te betalen. Dat zijn twee totaal verschillende zaken.
Rikkie 7
Lydia LembeckDiny Pubben 9
RikkieHier de privé verzekeringen ervoor. Diverse soorten WGA verzekeringen.
Veel werknemers ook mensen met een vast contract weten dit niet! Zelf regelen en af sluiten. Percentage van het minimumloon, dus niet van salaris dat is het algoritme kan voor een MBOer 300-600 euro per maand zijn en dan moeten ze aanvullend naar de bijstand als ze dat al krijgen. Gehuwd samenwonend eigen huis gedeeltelijk vermogen mag maar 6000 euro zijn voor alleenstaande. In mijn zorg CAO staat nog altijd niets over die verzekeringen.
https://www.vanatotzekerheid.nl/begrippen/wga-hiaatverzekering/
Maakt niet uit zei Jetta Klijnsma van het volkstuintje als staatssecretaris sociale zekerheid. Het zijn mensen die zich moeilijk kunnen organiseren.
Journalist Jean Wanningen schreef er hier ooit over gezien vanuit pensioen opbouw maar dan moet ik gaan zoeken 2014-15.
Mensen kunnen zelfs uit de statistieken verdwijnen.
Heb wel nieuws.
In het laatste regeerakkoord staat dat de 80-100% groep (IVA is duurzaam dus volledig afgekeurd maar het merendeel is WGA) in de WIA zelfs naar 99% gaat.
Dat betekent in de praktijk:
- terminaal
- in een revalidatie centrum of verpleeghuis
- in een psychiatrische inrichting
Daar is het beleid: 'We ondersteunen u thuis.'
Toen ik ziek werd, ken uw Overheid, waren UWV medewerkers zelf wel verzekerd voor dat WIA Hiaat via hun CAO.
Idem bij de particuliere keuringsinstanties.
MaartenH 10
RikkieRikkie 7
MaartenHDiny Pubben 9
RikkieKreeg geen antwoord op mijn vraag naar jouw achtergrond en waarom ik dat belangrijk vond. Wat vind jij ervan dat het UWV medewerkers procedureel verboden is om met de pers te spreken?
Idem zorg, politie, belasting, hoe democratisch is dat?
Heb het niet over de econoom maar de techneut die hier ongrondwettelijk tekort schiet. Onze Care en Cure zorgsystemen barsten van de digitale blunders.
Was achter de schermen actief bij de ICT hoorzittingen over de misstanden in de praktijk, zelfs techdoden, dan is het goed te weten dat Ton Elias dit verbood.
Onze bestuurders en politici hebben amper data en systeembesef en zwijgen daar waar ze moeten spreken en dat verval zit ook in onze rechtsstaat.
Brave medewerkers, ook als systemen falen, daar zit de cognitieve dissonantie.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenLydia Lembeck 12
RikkieRikkie 7
Lydia LembeckRikkie 7
MaartenHMaartenH 10
RikkieDiny Pubben 9
MaartenH'Zij is van de niet gestelde vragen dat is haar grote kracht als leidinggevende.'
Vind dat ftm juist dat meer in zijn algoritme zou moeten inbouwen.
En 'traagheid'.
Sodeju, kapotte knie artikel, ik stel de vraag, medische data te koop voor journalisten is dat echt waar, voor journalisten, slaap er zelfs slecht van. Krijg wel antwoord maar ik ben ontdaan. De journaliste gaat over tot de orde van de dag. Ik heb een Hippocrates achtergrond.
Krijg wel antwoord maar ben ontdaan.
Diny Pubben 9
RikkiePeter Zwitser 9
Het formulier kon alleen via de site worden aangevraagd, en alleen als was ingelogd. Daarvoor was een DigiD nodig, wat de persoon niet had. Aangevraagd. Ingelogd. Formulier gevonden en digitaal ingevuld.
Goed, even wat werk, maar heel modern. Toch?
Jawel, en aan het eind moest het ingevulde formulier worden gedownload, uitgeprint en voorzien van een handtekening worden opgestuurd. In een envelop. Via de brievenbus.
In een sombere bui zorgt deze herinnering nog steeds voor een vrolijke opleving.
MaartenH 10
Peter ZwitserPeter Zwitser 9
MaartenHHet kan zijn dat ze om een of andere reden (achterlopende wetgeving?) een papieren handtekening moeten hebben.
Maar het is het een of het ander.
Inloggen met DigiD voor een simpel formulier (het was niet iets heel fraude-gevoeligs of zo) is even goed als een handtekening.
Of:
Ze zijn verplicht een handtekening te vragen, maar stuur dat formulier dan gewoon per post op, als daar om wordt gevraagd.
Nu maakten ze het voor beide mogelijkheden idioot ingewikkeld.
En dan gaan ze er kennelijk ook nog van uit dat iedereen een printmogelijkheid heeft, of met een usb-stick of zo overweg kan.
MaartenH 10
Peter ZwitserLydia Lembeck 12
Peter ZwitserPeter Zwitser 9
Lydia Lembeckj.a. karman 5
Peter ZwitserDoel het afhandelen van formulieren zoals dat altijd gedaan werd.
Meetbaar in aantal etc. prestatienormen zoals zoveel formulieren verwerkt
Zouden ze zich richten op de inhoudelijke verwerking dan wordt het geheel wat anders.
Lydia Lembeck 12
j.a. karmanj.a. karman 5
Lydia LembeckHet is niet ICT of een algoritme met het menselijk denken dat een ander te min is waar de echte problemen beginnen.
Lydia Lembeck 12
j.a. karmanNee, maar misschien nu wel. Voorheen werd door een medewerker besloten. Dan ging de aanvraag naar de vergadering van alle medewerkers die daar mee bezig zijn en dan wordt elke aanvraag besproken. Zo ging het tenminste.
Annemiek van Moorst 11
ik heb er totaal geen vertrouwen in dat het ooit nog goed komt met UWV als dat niet gebeurt.
MaartenH 10
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
MaartenHMaartenH 10
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
MaartenHMaartenH 10
Annemiek van MoorstLydia Lembeck 12
MaartenHMaartenH 10
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MaartenHWaarom zouden HBO en universiteiten daar überhaupt iets mee te maken moeten hebben? Er wordt voor bepaalde banen HBO of Academische opleiding gevraagd en voor andere banen MBO.
MaartenH 10
Lydia LembeckMedewerkers opleiden is een ander verhaal. Dat je aanvragers moet beoordelen lijkt mij logisch. Bij beoordelen heb je altijd te maken met twee mogelijke fouten - het accepteren van een fraudeur en het afwijzen van iemand die te goeder trouw is. Als je teveel gespitst bent op het ene, gaat het andere mis en omgekeerd. Je moet balans hebben en je moet goed onderscheid maken. Dat eist het nodige van medewerkers.
HBO en universiteiten, dat was een grapje c.q. spiegel. Als een uitkeringsinstantie cursussen geeft of bepaalt wie welke opleiding mag volgen, waarom zou dan een onderwijs instelling niet betrokken kunnen zijn bij uitkeringen?
Lydia Lembeck 12
MaartenHOmdat dat uitsluitend door de ambtenaren van UWV/Sociale Dienst gedaan mag worden. Evenals de controle uitsluitend in handen van deze instellingen mag zijn. In 2014 is nog een flinke zaak geweest over Investiga die op No Cure No Pay basis uitkeringsgerechtigden natrok. Kan je erop wachten dat het mis ging en jawel.. dat deed het ook. Was nog een Monitor programma over. Zo'n blaaskaas stond om half 8 's morgens bij iemand aan de bel te trekken en ze moest in ondergoed open doen.... Dat is gelukkig gefilmd. Investiga droop toen af, maar punt was dat de lokale Sociale Dienst fout zat. Wettelijk mogen derden dat niet doen.
Lydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstOok onderling heerste destijds een sfeer van hogeren en lageren...
cas 20
line 5
Hoe bedoelde zij dat dan? Waren toendertijd al zoveel werkenlozen? Crisis 2008 toch?
Ik wil (ik persoonlijk) terug in de comp tijdperk. 2005 UWNet internet (installatie WINDOWS (95/98), WINDOWS ME, WINDOWS 2000, WINDOWS XP. Computer met een toeter. Hoe bedoelen zij dat dan in 2002? Ja kan dat ik een te oudere persoon was om in die marse om in te komen. Maar was niet de laatste, het gaat er bij mijn om van uit welk positie het is gegaan, via het verhaaal dat wordt verteld.. Inbellen geloof ik toendertijd.
De UWV zou niet allen zich zelf bedienen, maar ook een nationale bron van informatie dienen. Oke dan.
In 2004 gunde UWV (nog e.v.t niets aan de hand?) deze opdracht aan software bedrijf Capgemini en die bedrijf bestede het uit naar ÍNDIA. Hoe zo dat waren zij verder? Van waar die uit besteding, naar het buitenland, was te weinig kennis in Nederland?
Hoe zat het toendertijd het comp gebruik in het buitenland?
Ik stop want werd al misselijk vanmorgen toen ik deze opgestelde bericht las. ik moest er van weg, en later weer terug komen om veder te lezen.Maar dat is aan mijn, hoe globaal alles in elkaar samen valt. Wat er niet verteld word, dat mensen cursiesen geven om de persoon te ontmoedigen, en ander wijs hun daar wil indrukken. Lang leve uitgave petroon qua geld, als het niet klopt.
Diny Pubben 9
lineHet UWV staat vooral bekend om de instantie die de
uitkeringen verzorgd aan onder meer werklozen en arbeidsongeschikten.
Echter, het UWV heeft nog tal van andere taken. Lees maar
https://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/93181-wat-is-het-uwv.html
'Capgemini en die bedrijf bestede het uit naar ÍNDIA. Hoe zo dat waren zij verder?'
Kan zijn maar ook dat ICTers er goedkoper zijn, een vorm van uitbesteden of misschien staan data gegevens daar in India op een server. Wie weet.
Mocht je vastlopen in krakkemikkige sites stuur dan een aangetekende brief, daar kunnen ze niet onderuit!
F.J. Unger 4
Boven op de bestaande uitgaven aan, hopelijk wel goed functionerende ICT, worden er 1-5 miljard per jaar de beek in gedonderd. Dat is veel en nogal een bandbreedte.
Los van de sociaal-maatschappelijke voordelen van een universeel of zgn. basisinkomen, zou je met invoering daarvan in 1X de hele UWV bende kunnen wegsaneren. Het leidt tot meer productiviteit, meer arbeidsvreugde, meer sociale cohesie en, tegen hetgeen ik hier lees als achtergrond, waarschijnlijk substantieel lagere kosten.
De grootsheidswaanzin, schrijnende incompetentie en zelfoverschatting van zo ongeveer de hele club UWV-bestuurders is door een samenleving niet te tolereren. Hoe leg je een weldenkende burger nog uit dat hij/zij keurig belasing dient te betalen tegen de achtergrond van zoveel wanbeleid, verspilling en, in diverse gevallen blijkbaar ook gewoon diefstal en omkoperij.
Hoe kan en durft de EU en in vele andere gevallen NL te krijsen om betaling van belastingelden door bijvoorbeeld Apple/Ierland, Google/Alphabet, etc. terwijl deze companies voor vele malen meer rendement, tegen veel lagere kosten, de burger op allerlei prachtigs tracteren en het geld wat ze daarmee verdienen vooral niet door het UWV willen laten verbranden.
Kortom, als het morel compas van de bestuurders/ambtenaren zover uit de koers is geraakt als uit dit artikel blijkt, is het antwoord op verlies van sociale cohesie en een 'ieder voor zich' mentaliteit hier wel mee gegeven.
Mochten Asscher, Jetten, Marijnissen of Klaver wederom de solidariteitstrompet willen laten schetteren dan verdient het de aanbeveling om eerst eens terug naar de basis bij henzelf te gaan, alvorens de hele wereld te gaan beleren over hoe vooral zij het anders moeten doen.
hendrik 52
Daar bedoel ik dus het hele UWV mee.
Van de zakkenvullers aan de top, tot de kleineerders aan de bodem.
Het is een non organisatie.
Hun bestaansrecht is het pesten en zieken van mensen die in de crisis buiten hun schuld werkloos zijn geworden.
Oplossingen hebben ze niet, maar wel nietige non baantjes, die niet bestaan, zelf kunnen ze niets bedenken of creeren dus lekker een outplacement traject in, met zakkenvul organisaties die Eur 7.000,- per client incasseren.
Mensen klein en nietig maken vanuit een riante machtpositie.
In een geldverslindende ambtenaren organisatie (gouden kranen op het hoofdkantoor)
En zelf zijn ze, zie dit artikel (en ook voorgaande artikelen) tot NIETS in staat.
Ze gedijen als een schimmel, op de arremoe van gekwetste en in de steek gelaten mensen.
Weg ermee!!!!!!!!
Mz59 7
hendrik 52Lydia Lembeck 12
Mz59WW
Bijstand staat er niet bij, maar de Sociale Dienst staat in rechtstreekse verbinding met het UWV.
Dit dus: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/uitkering-aanvragen/index.aspx
Mz59 7
Lydia LembeckDaar had ik het van
Lydia Lembeck 12
Mz59Mz59 7
Lydia LembeckGuido60 4
Te kort door de bocht waarschijnlijk. Of?
Guido60 4
Ook te makkelijk waarschijnlijk. Of?
Lydia Lembeck 12
Guido60Guido60 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Guido60Wat er dwars blijft zitten is de noodzaak van bepaalde mensen om alles te weten van deze mensen en ze te kunnen dwingen. Ook de angst dat ze het misbruiken. Zoals bij alles, zal ook hier misbruik voor gaan komen. Inherent aan de mens. Niet allemaal, maar er zijn er altijd die misbruik maken. Van arm tot puissant rijk.
Guido60 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Guido60Ik meen zelfs dat het toen gebruikt is bij Rutte's Hard Werkende Nederlanders die 1000 euro zouden krijgen. Inderdaad was het niet de bedoeling om de echte hardwerkende Nederlanders 1000 euro te geven. Alleen de mensen met een inkomen boven de 50.000. Rutte verkeerde in de waan dat politieagenten en zorgmedewerkers meer dan dat bedrag verdienden. Op die manier is dat bedrag in mijn hoofd als grens gekomen.
Een basisinkomen betekent m.i. wel dat je belasting betaalt. Meer zelfs, begreep ik, dan nu. Er zijn geen uitkeringen meer en geen toeslagen, maar je mag elke cent die je bijverdient weer wel houden. Vandaar de hogere belastingen.
Guido60 4
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Guido60Inkomensgrenzen sociale huur: niet uit Brussel, maar gewoon eigen regering.
Wetgeving Pensioenen: niet uit Brussel, maar gewoon eigen regering.
Afspraken maken over dividend en andere meevallers die weer gegeven worden aan de grote bedrijven.
Witwasserij belastingen
Duurzaamheidpapieren door Rutte tegengehouden ivm Prinsjesdag.
Ach.... zoveel rottigheid komt letterlijk uit Den Haag vandaan. Ik ben verbaasd dat we niet al een vorm van revolutie hebben, zo langzamerhand.
Veroorzaken een heleboel ellende en narigheid.
Diny Pubben 9
Lydia LembeckAldus Paul Verhaege in Nijmegen.
Daarnaast voeg toe aan je overzicht:
Staatssecretaris Harbers moest aftreden net voor de verkiezingen omdat hij zijn eigen datasystemen in essentie niet begreep.
https://chrisklomp.nl/kwaadaardig-gegoochel-over-moordende-asielzoekers/
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenRikkie 7
Guido60Guido60 4
RikkieRikkie 7
Guido60Wat de overheid betreft, dat ben ik met je eens. Sommige zaken moet je niet privatiseren.
Het ging mij meer om de financiering, ik vind dat het artikel dat helder beschrijft.
Guido60 4
RikkieRikkie 7
Guido60Guido60 4
RikkieRikkie 7
Guido60Tendens is inderdaad dat wie het zegt, waar het vandaan komt en ook de vorm belangrijker wordt dan de inhoud. Ik ben van mening dat als bijvoorbeeld Baudet zegt dat 1 plus 1 twee is, dat dat ook gewoon juist is
Marla Singer 7
Iedereen die direct met het UWV te maken heeft gehad weet dat de bejegening niet prettig is en dat is bewust zo vanuit de aansturing geregeld. Dat zijn dus diezelfde trieste figuren die geen enkel verstand van ICT blijken te hebben.
Jammer dat de OR zich om heeft laten praten en er niet met een gestrekt been in was gegaan want dat is tot op de dag van vandaag nog steeds hard nodig.
Karel Eigenraam 1
Marla SingerRikkie 7
Marla SingerMarla Singer 7
RikkieOftewel het zijn 'klanten' geworden ipv burgers.
Rikkie 7
Marla SingerIk daag u uit om mij 1 instructie of verslag te laten zien waaruit dit blijkt.
Of dat nu nog zo is, weet ik niet, maar een paar jaar geleden stond in elk managementcontract een prestatieindicator mbt klantgerichtheid en klanttevredenheid. In de functioneringsbeoordeling van medewerkers als logisch gevolg daarvan idem dito.
Wat is er trouwens op tegen om als klant te worden behandeld?
Marla Singer 7
Rikkiehttps://www.klacht.nl/uwv/
In 2016 is er een reorganisatie geweest waarbij men uit schaamte toe moest geven dat de automatisering een groot drama was en men nu weer terug ging naar naar menselijk contact. (https://medunkt2011.wordpress.com/2015/09/09/uwv-wordt-menselijker/)
Alleen blijkt nu dat die personen verplicht zich strikt aan allerlei regels moeten houden.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/werken-bij-het-uwv-vast-in-een-web-van-protocollen~b78ca6f4/
Achteraf blijkt dan ook dat ze zich zo strikt aan de regels gehouden hebben dat ze fraude niet proactief bestrijden en er dus van de 20Mjd per jaar 1 a 3% onterecht uitgekeerd. Om nog maar te zwijgen van de 1/3 van alle keuringen onzorgvuldig zou zijn. Dat is dan ook de reden waarom 50% van alle klachten per jaar gegrond worden. De eigen doelstelling van het UWV om 95% te halen qua nauwkeurigheid en adequaat handelen halen ze bij lange na niet.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/trouw-personeel-uwv-maakt-veel-fouten-bij-beoordeling~b6478481/
Wat er mis is om een burger een klant te noemen? Het UWV is een overheidsinstelling en geen private instelling met een winstoogmerk. Klant impliceert marktgerichtheid en is derhalve dus onwenselijk als het gaat om een sociaal economische context. Burger is dus de juiste benaming. Cliënt zou nog kunnen of gewoon persoon. Best uitgelegd in deze presentatie over de verschillen tussen klantdenken en beleidsuitvoeringsdenken.
https://prettigcontactmetdeoverheid.nl/sites/default/files/documenten/Presentatie%20Masterclass%207%20Van%20Eck%20en%20Hoogwout.pdf
Rikkie 7
Marla SingerUWV is overigens geen overheidsinstelling dat is een misvatting, ze zijn een Zelfstandig bestuursorgaan.
Ze voeren wel overheidstaken uit, maar zijn bijvoorbeeld niet ondergeschikt aan de minister.
Marla Singer 7
RikkieIn 2011 werd er al gestuurd naar 'zelfredzaamheid' wat eigenlijk een eufemisme voor bezuinigingen waren. (Waar kennen we dat ook al weer van?)
https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/opinie/columns/blinde-overheid.1161494.lynkx
In 2016 deed de nationale ombudsman daar een boekje over open.
https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/jaarverslag/2016#slide-1
In 2017 is het daadwerkelijke heel breed bij het UWV ingezet.
https://www.divosa.nl/nieuws/frequent-intensieve-aanpak-stimuleert-zelfredzaamheid
In 2019 komt het UWV er zelf voor uit dat hun beleid (lees bezuinigingen) niet goed genoeg werkt.
https://www.clientenraad-uwv.nl/nieuws/artikel/6819/uwv-overschat-de-zelfredzaamheid-van-de-clint
Nogmaals verwijs ik naar het artikel van de Volkskrant in mijn vorige reactie. Die komt tot de conclusie dat de UWV medewerkers in een doolhof van regels leven en je maar net het geluk moet hebben om iemand te vinden die daar niet verdwaald is geraakt en ongeïnteresseerd de dossiers afraffelt.
Voor buitenstaanders zal het wellicht minder bekend zijn maar als je goed om je heen kijkt zal er ook ik jouw naaste omgeving wel iemand te vinden die het missgenoegen heeft gehad om slecht door het UWV geholpen te worden. De beschaving van een natie kan je afmeten aan hoe zij met de zwakkeren in de samenleving omgaat.
Voor die tientallen (honderden?) miljoenen die het UWV heeft 'weggepist' met ICT gepruts had je verdomd veel ondersteuning kunnen bieden.
Rikkie 7
Marla SingerDe koppeling tussen verdwalen in regels en desinteresse herken ik minder. Mijn ervaring is dat het eerste zonder meer waar is maar dat het vooral leidt tot onvermogen bij medewerkers. Zij weten het ook niet meer of zijn onderbezet en kunnen de clienten niet goed helpen.
Bij dit type organisaties is het helaas niet zo dat er beleid wordt gemaakt en dat daar een begroting uit voortvloeit. Het werkt andersom. Er worden door de politiek budgettaire maatregelen voorgeschreven en daar moet UWV het mee doen. Tot op zekere hoogte werkt de kaasschaafmethode nog, maar daarna zijn andere maatregelen nodig. Met andere woorden. De ingezette maatregelen, waaronder zelfredzaamheid van cliënten is geen geformuleerd beleid, maar een ordinaire bezuiningsmaatregel
van het ministerie van Financiën.
Voor wat betreft het ICT dossier weet ik alleen zijdelings iets van de Polisadministratie. De grootste verspilling betrof het absurde ambitieniveau van het ministerie en het onvermogen van de
toenmalige top van UWV om op de rem te
gaan staan
Met wilde 1 grote database ook geschikt voor
optimale fraudebestrijding met
interfaces naar zowat alles. Een onmogelijke opgave die niets met de basale functies van de Polisadministratie van doen heeft.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerKarel Eigenraam 1
Mz59 7
Dat is geen ICT probleem maar politieke onwil.
David Tonneman 1
Ik begin te denken aan belangenverstrengeling, maar het kan ook gewoon komen door slecht bestuur.
Jeroen Wolf 4
Let op: de volgende hype is Big Data. Daar loopt iedereen nu weer achteraan te klepperen, ook in overheidsland.
Hans van den Berg 1
Jan Mulder 3
In 1988 heb ik mijn eerste project gedaan voor een verrre voorloper van UWV, een betrekkelijk klein sociaal fonds. Toen was de cultuur al problemen en mogelijke fraude te negeren en vooral niet aan te pakken.
Moeten we niet een keer discussieren over het poldermodel omdat het in andere sectoren ook tot ontsporingen leidt: pensioenfondsen, onderwijs.
Mz59 7
Jan MulderJan Mulder 3
Mz59Mz59 7
Jan MulderJan Mulder 3
Mz59Mijn reactie gaat er over dat beide partijen er belang bij hebben om te sjoemelen - in de betekenis dat het er anders aan toegaat dan je als buitenstaander zou verwachten.
Beide partijen hebben hun belangen - vooral om de boel de boel te laten. Hoe is het anders te verklaren, zoals in het artikel staat: '' ... bleek slechts 30 procent van de gegevens uit de polisadministratie bruikbaar.'?
Lydia Lembeck 12
https://www.trouw.nl/samenleving/uwv-stapelt-weer-eens-fout-op-fout~a6d82830/
hendrik 52
Het schijnt dat hun ICT afdeling "as of now" up to date is!
Ze hebben het bevolkingsarchief in Leeuwarden overvallen (in de oorlog) en alle stamkaarten, gebruiken ze nu nog steeds voor de mensen die aanspraak willen maken op een uitkering, en als je crimineel bent dan krijg je doorbetaald als je in de bak zit.
Opheffen die zooi en iets beters ervoor in de plaats graag.
Een instelling waar werklozen niet als schoften en opvreters worden gezien en als zodanig behandeld.