Het smeergeld WK

7 Connecties

Nieuwe bewijzen zeggen dat er door Qatar miljoenen werd betaald om het WK-voetbal naar de woestijn te halen. Graaiende Nuo-ceo mag zijn geld voorlopig houden. Dat en meer in Newswatch van woensdag 11 mei

Miljoenen aan smeergeld uit Qatar voor WK voetbal
Het voetbalfeest dat in 2022 in de woestijnstaat Qatar moet worden georganiseerd is met smeergeld bedongen. Onderzoek van undercover verslaggevers van de Brite Sunday Times onthulde vorig jaar al dat er van omkoping van Fifaleden sprake is geweest om het WK naar Qatar te halen. Gisteren werd er aanvullend bewijs gepubliceerd waaruit blijkt dat er door Qatar miljoenen euro's zijn betaald om stemmen binnen te halen.

 

Bron: the Guardian

Nuon-ceo mag zijn 70% salarisverhoging houden
Nuon-topman Huib Morelisse mag zijn extreme en nogal omstreden salarisverhoging van 70 procent tot 750 duizen euro voorlopig in zijn zak steken. De boze aandeelhouders Noord-Holland, Gelderland, Friesland en de gemeente Amsterdam zien geen mogelijkheden om het gegraai van Morelisse via de gerechtelijke route aan te pakken. IN plaats daarvan zullen ze de Raad van Commissarissen van Nuon deze week tijdens de aandeelhoudersvergadering geen decharge verlenen voor de jaarrekening en voor het gevoerde beleid. De commissarissen blijven daardoor ook persoonlijk aansprakelijk. De aandeelhouders doen ook een 'moreel' beroep op Morelisse om af te zien van zijn loonverhoging. Nuon is voor 49 procent in handen van het Zweedse Vattenfall.

Bron: Het Financieele Dagblad


Huren op Savile Row nu 2 keer duurder dan maatpak
Voor het eerst sinds het begin van de crisis naderen de huren op Savile Row de grens van 100 pond per vierkante voet. Het Amerikaanse Hedgefonds York Capital Management betaalde 97,50 pond per sq. ft. voor kantoorruimte op de belangrijkste kleermakersstraat van Europa. De intrek van York tegen deze prijs weerspiegelt het vertrouwen dat hedgefondsen hebben in de locatie in het chique West End.

Bron: the Telegraph


De winnaars van de Skype-deal
Venture Capital bedrijf Silver Lake Partners en eBay zijn de grote winnaars van de verkoop van het internetcommunincatiebedrijf Skype dat gisteren voor 8,5 miljard dollar door Microsoft werd gekocht. Silver Lake uit het Californische Menlo Park, was met een belang van 39 procent de grootste aandeelhouder in Skype. De investeerder legde in 2009 1 miljard dollar neer voor het belang in Skype en dat is tot op de dag van vandaag de grootste investering die ooit door een VC uit de Silicon Valley werd gedaan. Silver Lake maakt minimaal 2 miljard dollar winst op de verkoop van Skype. Runner up rendement halen was eBay, dat voor 2009 nog alle aandelen van Skype in bezit had. Het internetveilinghuis had nog een belang van 30 procent in Skype. Aanvankelijk boekte eBay een verlies op de aankoop van Skype. In 2005 kocht het bedrijf Skype voor 2,6 miljard dollar van de oprichters Niklas Zennström en Janus Friis. EBay verdient ongeveer 1,4 miljard dollar aan de deal.

Klik voor een overzicht van alle Skype-winnaars hier

Bron: Wall Street Journal


Het NOS nieuws in 60 seconden: