Het tegenoffensief van de babyboomers

Babyboomer Peter Verhaar trekt ten strijde tegen de verwende generatie 1960-1980. 'Het zijn juist "De Hedonisten" die het meest hebben geprofiteerd!'

Je hoeft niet op Clingendael gestudeerd te hebben om te voorspellen dat in 2011 het " Grote Generatieconflict " gaat ontbranden. Een ruzie waarbij de Hoekse en Kabeljauwse twisten op een burenruzie lijken.  De messen zijn geslepen. De oorlog is verklaard aan de "babyboomers", de generatie geboren tussen 1945 en 1955. Reden? De eerste lichting van deze generatie gaat met pensioen en omdat ze hun posities in het bedrijfsleven en overheid kwijt raken, zijn ze vogelvrij.

 

'Zelfvoldane profiteurs'
BNR hoofdredacteur Van Gessel en BNR-presentator Van Liempt stelden het boek 'bye Bye Babyboomers' samen, waarin deze groep wordt afgeschilderd als ' zelfvoldane profiteurs'.  En natuurlijk verantwoordelijk voor mislukte avonturen als  integratie en onderwijshervorming. Afgelopen woensdag ging WNL een potje 'babyboom-bashen': Babyboomers zijn  'sprinkhanen' en vreten alle pensioenen op. Niet zelden vallen woorden als 'graaiers' en 'potverteerders'.

Het wordt tijd dat we terugslaan en keihard. We laten ons niet willoos naar de slachtbank leiden. En in de traditie van de Hoeken en Kabeljauwen, van de Rekkelijken en Preciezen, van de Jacobijnen en Girondijnen, van de Mensjewieken en Bolsjewieken, geven de Babyboomers de 'vijand' een naam: "de Hedonisten".

De Hedonisten, geboren tussen 1960 en 1980, maken verwijten naar hun ouders, maar moeten eerst maar eens leren statistieken te lezen (maar dat zal wel weer komen door die vermaledijde Babyboom-Middenschool). Het Centraal Planbureau heeft het allemaal uitgerekend en het zijn juist de Hedonisten die het meest profiteren van de overheid (voor drs. Van Gessel (45) en drs. van Liempt (48): pagina 23). En niet z'n beetje ook. Het profijt voor de Hedonisten is gemiddeld 1.700 euro per jaar over hun hele leven, de Babyboomers gemiddeld 350 euro. Hoe kan dat? Langdurig goedkoop onderwijs, creche-subsidies. De Babyboomers zijn zonder enige twijfel de rijkste generatie ooit, maar als de Hedonisten met pensioen gaan, zullen zij dat zijn!

 

Tegenoffensief
Het is de hoogste tijd voor een tegenoffensief, want de Babyboom-generatie had tot 1960 grote woningnood; buitenlandse vakanties  en studeren was voor de elite. Veel Babyboomers gingen direct na school werken en vaak meer dan 40 uur. Het is de generatie van sparen (toen had je nog echte spaarbanken als de Spaarbank voor de Stad Amsterdam, de slogan 'sparen,sparen, kapitaal vergaren', we hadden een Minister van Bezitsvorming, en de zilvervloot)

en het nemen van een hypotheek werd als uiterst speculatief gezien.  En die Babyboomers hebben de enige echte crisis in jaren 70 meegemaakt met een gierende inflatie. En dat pensioen dan? Babyboomers hebben te weinig betaald, toch? Klopt, maar stilzwijgend is ons 'eindloon' ingeruild voor 'middelloon' (hier dummie-uitleg voor Hedonisten).

De Babyboomgeneratie is vermogend (circa 340 miljard), maar dat vermogen zal worden gebruikt om de rollator te betalen en daarna zullen de Hedonisten de erfenissen gaan verdelen (na flink afgetikt te hebben voor belastingheffing, zodat overheid de AOW kan blijven betalen)  en kunnen ze hun (hypotheek)schulden aflossen. Want Hedonisten zijn gaan lenen om te consumeren.

Babyboomers zijn sinds 1 januari 'het pluche' kwijt, mogen niet meer meepraten over hun pensioen en zullen zich dus moeten verenigen. "Babyboomers aller landen, verenigt U". De 50+ partij van Jan Nagel is eerste teken van verzet. Meer volgt. Willen we naar de Dam, dan gaan we naar de Dam!