
Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen met jou. Wat willen we met Europa? Dit dossier is een eerste aanzet voor een gesprek over een andere Europese Unie. Lees meer
Iedereen heeft er een mening over, maar een echt gesprek over de Europese Unie wordt nauwelijks gevoerd. En dat is jammer, want het voortbestaan van de Unie is niet zo vanzelfsprekend als het ooit was. Niet alleen de eenheidsmunt euro wankelt, het hele Europese project zelf dreigt als een kaartenhuis ineen te zakken. Het uiteenvallen van de EU zou enorme gevolgen voor elke Nederlander – en elke Europese burger – hebben. Die angst lijkt politici en beleidsmakers te verlammen. Discussies over de EU worden doodgeslagen met apocalyptische visioenen, van zowel voor- als tegenstanders.
Tegelijk is het duidelijk dat dit niet het Europa is waarvan gedroomd werd. Europese samenwerking blijkt in de praktijk vaak een ondoorzichtig spel van lobby's en achterkamertjespolitiek. De parlementaire controle daarop is gebrekkig. 'Brussel' is bijna synoniem geworden met bureacratie, spilzucht, gesjoemel, bemoeizucht, zelfverrijking en zelfs corruptie.
Bij veel burgers in alle lidstaten leeft het gevoel dat de voordelen van de Unie niet langer opwegen tegen de nadelen. Dat zij in wezen niet zoveel aan de EU hebben en dat het een moloch is die over hun identitieit heenwalst. Een Unie die de economische voordelen vooral sluist naar grote ondernemingen. 'Een verzorgingsstaat voor multinationals', zoals onze columnist Christiaan Vos dat noemde.
Is het mogelijk om de EU op zo'n manier te hervormen dat niet grote, multinationale ondernemingen het meest profiteren van de Europese samenwerking – maar de Unie de belangen van de Europese burger dient? Zo ja, hoe dan? En zo nee, hoe gaan we dan wél verder? Daarover willen we op Follow the Money samen met jou een constructief gesprek voeren. We willen dat doen met behulp van ons panel Europa, wat nu? Op die plek zullen we je onder meer vragen stellen en kunnen we het gesprek met elkaar voeren.
Elk land zou een referendum moeten houden over een EU-exit
Jean-Claude Junckers voorbarige vergezichten
Nieuw Europees btw-plan schrikt fraudeurs niet af
Het einde van de euro begint in Rome
Wat eurosceptici kunnen leren van de Yuexit
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Je vraagt je af in welk universum deze lieden leven
Vooral Duitse burgers zijn gelukkig met de Europese Unie
Als europarlementariërs historicus gaan spelen
Volop Europese schijnoplossingen tegen de jeugdwerkloosheid
Het valse Europese bewustzijn van links
Een heilig geloof in het Europese Utopia, zo betoogt Ewald Engelen, maakt linkse partijen blind voor wat de Europese Unie feitelijk is: een neoliberaliseringsmachine die niet in staat is om zaken als belastingontwijking aan te pakken. Het leidt ertoe dat linkse partijen voortdurend beleid verdedigen dat lijnrecht ingaat tegen hun eigen beginselen.
Als alle linkse argumenten voor de Europese Unie (EU) op zijn, is er altijd nog de redenering dat we het in een globaliserende wereld niet alleen af kunnen en dat we de EU dus hard nodig hebben. Voor wie de juistheid van deze stelling tracht aan te tonen, zijn de klimaatcrisis, vluchtelingen en belastingontwijking voor de hand liggende voorbeelden. PvdA en GroenLinks grossieren erin en zullen dat ook bij de komende verkiezingscampagnes weer doen. Maar hoewel het argument op het eerste gezicht plausibel is — als problemen zich niet aan nationale grenzen houden, helpen nationale maatregelen niet en is er dus supranationale coördinatie nodig — komt er in de Europese praktijk weinig van terecht.
Neem de strijd tegen belastingontwijking. Dankzij het moedige en nijvere werk van klokkenluiders en journalisten (denk aan Swissleaks, Luxleaks en Panamapapers) is er brede aandacht gekomen voor dit ‘publieke kwaad’ dat multinationals oneigenlijke concurrentievoordelen biedt en burgers met de rekening opzadelt. Sinds het uitbreken van de crisis is dan ook op Europees niveau met man en macht geprobeerd om er paal en perk aan te stellen. De resultaten zijn echter teleurstellend. Zoals Christiaan Vos in zijn laatste bijdrage op Follow the Money concludeerde: de belastinggrondslag is een beetje verbreed, maar de uitzonderingsbepalingen zijn onverminderd groot en het risico van verdere belastingconcurrentie is alleen maar gegroeid.
Patroon van obstructie
Lidstaten hebben jarenlang geweigerd om relevante informatie met elkaar te delen
Een recente rapportage van de onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar belastingontwijking laat zien hoe dat komt. In de motie die de onderzoekscommissie op 26 juni jongstleden naar het Parlement heeft gestuurd, constateert de commissie dat er sprake is van een diepgeworteld ‘patroon van obstructie’ door sommige lidstaten bij het tegengaan van agressieve belastingontwijking; dat diezelfde lidstaten jarenlang hebben geweigerd relevante informatie met elkaar te delen; dat die lidstaten ondanks herhaalde verzoeken van de commissie geweigerd hebben notulen ter beschikking te stellen; en tot slot dat ze daarmee hun wettelijke plicht hebben geschonden om naar eer en geweten mee te werken aan het onderzoek. Geen wonder dat de commissie de Europese instellingen oproept om lidstaten te dwingen tot volledige openheid als het gaat om besluitvorming in de Europese Raad en andere gremia.
In Annex 3 van het rapport geeft de onderzoekscommissie een chronologisch overzicht van al die momenten waarop effectieve politieke actie is geblokkeerd. Het is een onthullende lijst, waarop Nederland, samen met Luxemburg en Ierland, als een van de hardnekkigste voorstanders van belastingontwijking verschijnt. Een greep:
- 15 Mei 2009: Nederland en België maken bezwaar tegen een geharmoniseerde behandeling van onbelaste uitgaande bedrijfswinsten.
- 25 Mei 2010: Nederland, Luxemburg en België betonen zich tegenstander van het aanpakken van verschillen in belastingregels en menen dat dit niet onder het mandaat van de code of conduct group valt.
- 11 April 2011: Nederland en Luxemburg weigeren mee te werken aan uitbreiding van het onderzoek naar verschillen in belastingregels.
- 26 Mei 2011: Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk dringen er op aan om geen verder onderzoek te doen naar belastingontwijking via beleggingsfondsen.
- 29 Mei 2013: Nederland, Luxemburg en België zijn tegen een omvattende evaluatie van de verschillende fiscale regelingen in de EU op het gebied van patenten.
- 3 Juni 2013: Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg hebben de hervorming van hun patentregelingen verder uitgesteld.
Blokkeren en traineren
Ook in 2015 en 2016 is weinig tot niets vanzelf gegaan. Zo concludeert de commissie dat sinds Luxleaks nog geen enkele lidstaat uit zichzelf zijn belastingafspraken met multinationals heeft gedeeld met andere lidstaten. Noch hebben de lidstaten overeenstemming weten te bereiken over zoiets basaals als minimumtarieven. Uitstel is steevast de uitkomst.
De conclusie moet luiden dat het verhaal van de Europese strijd tegen belastingontwijking er een is van blokkeren en traineren, dwarsliggen en uitstellen. Dat heeft mede te maken met de institutionele vormgeving van de EU: omdat zij geen bevoegdheden heeft over fiscaliteit, bezit elke lidstaat in feite een vetorecht. Daarvan hebben de politieke beschermheren van het Nederlandse belastingparadijs door de jaren heen slim gebruik gemaakt. Alles wat schadelijk was, werd geblokkeerd. En als dat niet lukte, werd het wetsvoorstel kapot geamendeerd. Daarbij vond Nederland afwisselend België, Luxemburg, Ierland en het Verenigd Koninkrijk aan zijn zijde.
Dat plaatst de linkse liefde voor de Europese Unie in een ander daglicht. De redenering dat alleen de EU in staat is om de macht van multinationals te breidelen, gaat namelijk over een Unie die niet bestaat, nooit bestaan heeft en nimmer zal bestaan. De gedachtegang is daarom ofwel extreem naïef ofwel uiterst geslepen. Alleen als fiscaliteit en sociaal beleid ongedeelde EU-bevoegdheden zouden zijn, zou de EU wetten kunnen uitvaardigen om belastingtarieven te harmoniseren en om bijvoorbeeld een Europese verzorgingsstaat van de grond te tillen. Onder het Verdrag van Lissabon is dat uitgesloten, en fungeert de EU feitelijk als een buiten-democratische arena waar nationale politici ongestraft de belangen van hun kiezers met voeten kunnen treden. Buiten het zicht van pers, publiek en parlement, behartigen staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes en consorten nu al jarenlang schaamteloos de belangen van een handvol Nederlandse fiscalisten, advocaten en trustboeren, om, thuisgekomen, de vermoorde onschuld te spelen en ‘Brussel’ te betichten van geringe daadkracht. Dat is geen uitwas maar een wezenskenmerk: de logica van de achterkamertjes zegeviert over die van de parlementaire democratie. Daar is de EU voor ontworpen.
Politieke psychopathologie
Het eerlijke linkse verhaal zou daarom een uitdrukkelijk pleidooi voor een nieuw verdrag moeten zijn, niet de halfhartige projectie van een utopisch Europa op de reëel bestaande neoliberaliseringsmachine die het is. Maar dat durft links niet aan — net zomin als het extreme midden van D66 en VVD overigens. Bevreesd voor populistische meerderheden die een eventuele verdragswijziging weleens zouden kunnen aangrijpen om de huidige EU op te blazen, koestert links zijn valse Europese bewustzijn: men verdedigt een apparaat dat het tegenovergestelde levert van waar men zegt voor te staan (gelijkheid, democratie) omwille van een heilsbelofte die het nooit zal kunnen inlossen. Net als de misbruikte vrouw die het gedrag van haar sadistische echtgenoot goedpraat door te wijzen op de goede eigenschappen die hij alleen in haar dromen ooit heeft gehad. Dat is in een notendop de politieke psychopathologie die momenteel Europees links verscheurt.
Het eerlijke linkse verhaal zou een uitdrukkelijk pleidooi voor een nieuw verdrag moeten zijn
Realistischer is het in mijn ogen dan ook om het lot in eigen hand te nemen en de uitwassen van het kapitalisme daar te bestrijden waar burgers nog iets te zeggen hebben en democratie nog iets voorstelt. Te beginnen met — zeg — de bestrijding van belastingontwijking in eigen huis. Als dat niet te verenigen is met Europese wetgeving, dan is dat niet alleen pech voor de EU, maar ook een teken dat het de juiste weg is. Het lijkt op het taking back control van de Brexiteers. Ditmaal echter niet om Thatcher’s neoliberale revolutie op zijn maoïstisch te radicaliseren — zoals in het Engeland van na Michael Gove en Boris Johnson — maar juist om haar voor eens en voor altijd ter aarde te bestellen. Wie het landschap 40 jaar na dato overziet, moet namelijk constateren dat het experiment faliekant is mislukt.
341 Bijdragen
Kasteelpannetje extra small 2
Los daarvan is er natuurlijk niets mis met belastingontwijking, maar dat is een politieke mening. Ik houd niet van monopolies, wel van keuzevrijheid en concurrentie.
Sanne 4
Kasteelpannetje extra smallDan spreek je jezelf tegen, doordat grote bedrijven belasting ontwijken vormen ze juist monopolies en maken nieuwkomers weinig kans.
Kasteelpannetje extra small 2
SanneMatthijsK 7
SanneMensen betalen belasting, hoe vaak moet ik dat nou nog uitleggen?
Een bedrijf is niets dan een fictief construct, het kan derhalve alleen kosten doorgeven aan mensen,.
Kasteelpannetje extra small 2
MatthijsKMatthijsK 7
Kasteelpannetje extra smallPeter Urbanus 5
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Peter UrbanusBart Bartelds 4
Peter UrbanusLudovica Van Oirschot 15
Kasteelpannetje extra smallMatthijsK 7
Ludovica Van Oirschot"You didn't build that?"
Sanne 4
MatthijsK"Een bedrijf is niets dan een fictief construct, het kan derhalve alleen kosten doorgeven aan mensen,."
Die belasting die niet betaald wordt die wordt opgepot op een belatingsparadijs en dus wordt er niks doorgegeven aan mensen en heeft totaal geen toegevoegde waarde voor jou in de winkel.
MatthijsK 7
SanneMichel Fleur 6
MatthijsKOf oneindig lang opschorten die kosten door te geven aan de échte economie buiten de beurs en de financiële sector. Waardoor een select groepje aandeelhouders op hun luie reet de geproduceerde welvaart uit handen van de werknemers kan houden.
Grote beursgenoteerde bedrijven (en hun aandeelhouders) parasiteren op de hardwerkende mens. Die aandeelhouders van bedrijven zijn dus net zo erg als de politici van de overheid.
Als je consistent bent, ben je dus ook tegen grote bedrijven. Maar dat zien veel "ondernemers" dan weer niet.
MatthijsK 7
Michel FleurIk ben tegen diegene die hen alleen deze voordeeltjes gunt, iedereen zou die voordeeltjes moeten genieten, zoals lage tot geen belastingen. Ik ben niet voor dezelfde hoge tarieven, maar voor dezelfde lage tarieven, daar verschillen de meningen.
ph4ge 3
Kasteelpannetje extra smallMatthijsK 7
ph4geAangezien MKB en multinationals alleen kosten doorgeven, zou ik zeggen; zet het belastingtarief op alles op 0% en hef alleen een consumptie tax,.
Kasteelpannetje extra small 2
ph4geFred Raaks 5
Kasteelpannetje extra smallGilles Wattel 1 3
Fred RaaksConstance 4
Kasteelpannetje extra smallIn 1947 wordt de Mt Pelerin Society opgericht met als doel een social-economische agenda te promoten die het zelf als ''neo-liberal'' aanduidt. ('neo', omdat men de associaties met klassestrijd, uitbuiting ed. die de term liberalisme destijds opriep wilde vermijden) . Hoewel er al vanaf het begin tegenstellingen zijn tussen de Duitse ordo-liberalen en de Oostenrijkse/ Amerikaanse marktfundamentalisten is er een gedeelde kern, die door de MPS en later ook door vele uit de MPS voortgekomen of daarmee verbonden 'denktanks' (Heritage Foundation, Cato Inst. , Mercatus Center, Institute Economic Affairs, Mises Inst, e.v.a.) tot op heden wordt gepromoot en waarvoor 'neo-liberaal' nog steeds een passende omschrijving is.
Dat deze ideeën de sociaal-economische orde zo gingen domineren dat sommigen ze blijkbaar niet meer opmerken of als vanzelfsprekend ervaren , is geen reden om het bestaan ervan te ontkennen.
Neo-lib is trouwens niet afkerig van politieke bemoeienis, zo stelde Hayek Thatcher eens voor om in Engeland een dictatuur zoals die van Chili's Pinochet in te voeren, opdat dan z'n "spontane Ordnung" zich beter zou kunnen ontvouwen.
Kasteelpannetje extra small 2
ConstanceConstance 4
Kasteelpannetje extra smallDat heeft aan het bestaan van het n-l geen einde gemaakt. Uiteraard kan een ideologische stroming zich in de loop der tijd verder ontwikkelen, dus vooruit, het neo-neoliberalisme dan maar?
Overigens, wie verschillen ziet tussen de fundamentele uitgangspunten van n-n-l en n-l mag het zeggen.
Kasteelpannetje extra small 2
ConstanceLudovica Van Oirschot 15
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Ludovica Van OirschotMatthijs 11
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
MatthijsMatthijs 11
Kasteelpannetje extra smallAls het voor jou niet duidelijk is wat iemand bedoelt, vraag dan aan die persoon wat hij/zij bedoelt, om welke problemen van het neoliberalisme het gaat, etc. Dat is wat productiever in een discussie.
Kasteelpannetje extra small 2
MatthijsMatthijs 11
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
MatthijsDat doe ik in dit topic toch keer op keer? Iedereen komt met zijn eigen definitie van het neoliberalisme.
"Dan kun je daar over verder discussiëren."
Precies. En dan kom je als het goed is tot een redelijk eenduidige definitie. Bij het woord neoliberalisme is dat na al die jaren nog steeds niet gebeurd. Daarom lijkt het toch waarschijnlijk dat het neoliberalisme niet bestaat.
"Gewoon roepen "bestaat niet" betekent dat je niet geïnteresseerd bent in een discussie maar gewoon op een makkelijke manier je gelijk probeert te halen."
Ik roep het niet gewoon, ik heb het talloze malen onderbouwd. Wat wel makkelijk is, is om alle hedendaagse misère maar aan het neoliberalisme te wijten, maar niet eens te weten wat dat neoliberalisme dan inhoudt, als het überhaupt al bestaat.
R. Eman 8
Kasteelpannetje extra smallMag ik een analogie maken? Bestaat fruit volgens u?
Kasteelpannetje extra small 2
R. EmanR. Eman 8
Kasteelpannetje extra smallIk zie het woord neoliberalisme als een verzameling. Die bestaat zelf weer uit verschillende elementen. Ieder element is verschillend te definiëren.
Kasteelpannetje extra small 2
R. EmanMatthijs 11
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
MatthijsNeoliberalisme wordt juist door verschillende mensen ontzettend anders gedefinieerd, niet een beetje anders.
Kasteelpannetje extra small 2
MatthijsLudovica Van Oirschot 15
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Ludovica Van OirschotHans Huijerman
Kasteelpannetje extra smallZo min als politiek een exacte wetenschap is, is neoliberalisme dat ook niet. Wel is sprake van een stroming cq een begrip. Aan die realteit valt imo niets te ontkennen
Kasteelpannetje extra small 2
Hans HuijermanHans Huijerman
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Hans HuijermanJan-Marten Spit 9
Constancedegenen die op wie deze misnoemde 'ideologie' (niet nieuw en niet liberaal, maar oud en feodaal) een grote aantrekkingskracht had, willen het er liever niet meer over hebben, gezien de desastreuze gevolgen. ergo, neolioberalisme bestaat niet.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitIn je tweede alinea verwijt je mensen wiens standpunten je niet aanstaan weer slechte bedoelingen. Volhardend ben je wel :)
Yvon Preijer 3
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Yvon PreijerAndre S.
Kasteelpannetje extra smallHet neoliberalisme heeft de wereld in chaos gestort. Het is alleen geïnteresseerd in geld, geld en nog meer geld en individuele belangen. De samenleving, natiestaten, grenzen en culturen interesseren de neolib helemaal niets. Een wereld van pratende maatpakken, allemaal dezelfde koppen en doelen, grauwe, grijze eenheidsworst is de wereld die het neoliberalisme creëert.
Samen met het socialisme zijn beiden doortrokken met cultureel marxisme. Gevolg is een Europa en Amerika in chaos, ontembare immigratiestromen, een vrijwel verwoest financieel systeem etc.etc.
Neolibs omdat ze één grote markt willen die niet door grenzen wordt gehinderd, links omdat ze hopen op de revolutie en vernietiging van de door hen zo gehate westerse samenleving.
Dan belastingontwijking. Het is niet goed omdat bedrijven die volop geld verdienen aan een samenleving, daar niets of vrijwel niets aan mee wensen te betalen. Het is legaal, maar moreel verwerpelijk. Bovendien is het eenvoudig te bestrijden door de mazen in de wet te dichten en internationale verdragen te sluiten.
Kasteelpannetje extra small 2
Andre S.Ludovica Van Oirschot 15
Andre S.MatthijsK 7
Ludovica Van OirschotZoals het verplichten tot gebruik van de euro, als je ander geld gebruikt sluiten we je op.
Zoals het verplichten tot het betalen van belastingen, als je dat niet doet dan sluiten we je op.
Zoals het verplichten tot het verdedigen van het land, als je dat niet doet dan schieten we je dood.
Zoals het verplichten tot het niet dragen van wapens of iets wat er op lijkt, anders schieten we je dood.
Is dat je definitie is van vreedzaam, dan wil ik je definitie van geweld wel eens zien,.
Ludovica Van Oirschot 15
MatthijsKMatthijsK 7
Ludovica Van OirschotLennart 4
MatthijsKMatthijsK 7
LennartLennart 4
MatthijsKNiemand heeft ons verplicht tot het gebruik van de Euro. En je mag best ander geld gebruiken, dat is in Nederland niet strafbaar. Sowieso, de Euro is ingevoerd door een rechts politicus; het slaat nergens op om te suggereren dat de Euro links beleid zou zijn.
Belasting betalen is zeker geen exclusief links iets; ik ken geen enkel land, hoe rechts ook, waar geen belasting wordt betaald.
Er is in Nederland helemaal geen verplichting tot het verdedigen van je land, laat staan een doodstraf op het weigeren daarvan. Wel zie je nieuwe plannen ontstaan voor dienstplicht, maar die komen vooral van de rechterkant.
Niemand in Nederland is verplicht om geen wapens te dragen. Als jij een wapen wilt dragen, dan moet je een beroep kiezen waar dat bij hoort, en dan is het geen probleem. (mits je natuurlijk de opleiding af kunt ronden) En, opnieuw, ik zie niet in waarom onze huidige wapenwetgeving links zou zijn.
Verder, voor de eerste twee punten geldt, dat ze helemaal niets met geweld te maken hebben; het zijn per definitie vreedzame punten. Ook als het wel linkse punten waren geweest, en zelfs als ze juist waren geweest, dan nog zouden het vreedzame punten zijn geweest. Het derde en vierde punt hebben met geweld te maken, maar zijn juist bedoeld om het geweld te minimaliseren; eigenlijk zijn dat dus ook vreedzame punten.
Oftewel, jij wilt aantonen dat links niet vreedzaam is, en komt vervolgens met punten. Echter, die punten zijn:
- niet waar
- niet links
- niet gewelddadig
Je post is niets meer dan een lading bullshit.
Gilles Wattel 1 3
LennartSanne 4
MatthijsKMatthijsK 7
SanneHet waren niet burgers die de koude oorlog aan het uitvechten waren.
Het waren niet burgers die Hiroshima en Nagasaki hebben platgebombardeerd.
Ik vertrouw mijn buren liever met een atoombom dan een ayatollah in Iran, of een president in de USA, Rusland of Nederland.
Burgers zijn een stuk vreedzamer dan overheden,.
Sanne 4
MatthijsKKom je weleens uit huis?
Ga je welleens een drankje doen Zaterdagnacht? Ik ben blij dat er dan geen mensen met pistolen rondlopen.
Jij denkt dat als Nederland zijn regering opdoekt Iran of Rusland dat ook gaan doen?
MatthijsK 7
SanneDenk niet dat jij zaterdagnacht wel eens een drankje doet.
Constance 4
SanneIn MK's wonderbaarlijke anarchistische niet-staat Ancapistan hebben de hemelse harmonieën van Bastiats 'spheres harmoniques' zich blijkbaar tot het aardse uitgebreid zodat daar maligne machtsstructuren zelfeliminerend zijn.
Bovendien loopt daar MK met een vervaarlijke ploertendoder rond, die Russen zullen wel uitkijken om daartegen iets te ondernemen.
Sanne 4
ConstanceMatthijsK 7
ConstanceLennart 4
MatthijsKMatthijsK 7
Lennarthttp://www.nu.nl/binnenland/4291853/politie-rotterdam-schiet-bijna-jongens-met-nepwapen-neer.html
Sanne 4
MatthijsKMatthijsK 7
SanneJan Smid 8
Kasteelpannetje extra smallWaarom zou het maken van bijvoorbeeld een lichtschakelaar die in elke woning voorkomt gepatenteerd moeten zijn, wat niemand mag namaken?
Kasteelpannetje extra small 2
Jan SmidJan Smid 8
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan SmidLeprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Neoliberalisme_(hedendaags)
Mocht je het er niet mee eens zijn, probeer dan maar eens om de Wiki-pagina's over neoliberalisme in alle talen te veranderen (te beginnen bij de Engels talige versie).
Diny Pubben 9
LeprechaunHeb bewondering voor EE zijn taalvaardigheden. Het woord machine eraan toegevoegd.
Leprechaun 4
Diny PubbenZat zo "in de tekst" dat ik waarschijnlijk gewoon aannam dat EE een bestaand woord gebruikte (ik begreep EE in ieder geval, waarschijnlijk vanuit mijn onbewuste, onmiddellijk).
Even googelen op het woord "neoliberaliseringsmachine" en vond volgende link naar Lukas Bouwman
https://lukasbouwman.wordpress.com/2016/07/12/het-valse-europese-bewustzijn-van-links/
Diny Pubben 9
LeprechaunLeprechaun 4
Diny Pubbenmvg
Leprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallLeprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Neoliberalisme_(hedendaags)
Leprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallValt het u ook op dat de automatische spelling corrector het woord neoliberalisme gewoon accepteert.
Kasteelpannetje extra small 2
Leprechaunhttp://blog.meervrijheid.nl/wp-content/uploads/2011/03/1870-2010-groei-20110319_src231.gif
Leprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallDus wat overheidsuitgaven betreft (> 50% ), ben ik het met je eens. Maar dat neoliberalisme niet bestaat is volgens mij bezijden de waarheid.
Ludovica Van Oirschot 15
LeprechaunBlijkbaar hangen ze een stroming aan die in hun eigen ogen niet mag of kan bestaan.
Ik heb me al vaak afgevraagd hoe je dat moet duiden. Proberen ze op deze manier hun ideologie als onontkoombare waarheid neer te zetten? Schamen ze zich eigenlijk voor hun opvattingen? Proberen ze alleen maar anderen uit de tent te lokken? Met welk doel dan?
Mijn ervaring is inmiddels dat deze mensen in een discussie nooit verder komen dan het blijven herhalen van de ontkenning. Ik ga er dus niet meer op in, ik vind het tijdverspilling.
Kasteelpannetje extra small 2
Ludovica Van OirschotLeprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Leprechaunhttps://www.ftm.nl/artikelen/het-valse-europese-bewustzijn-van-links#reactie11108
Leprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallhttps://www.ftm.nl/artikelen/het-valse-europese-bewustzijn-van-links#reactie11108
Probeer het zelf maar eens.
Kasteelpannetje extra small 2
LeprechaunIk bedoelde de reactie op
reactie 13 juli 09:53
https://www.ftm.nl/artikelen/het-valse-europese-bewustzijn-van-links#reactie11141
Leprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Leprechaunqt from wiki
"Dit laissez-faire-achtige economische beleid wordt gekenmerkt door privatisering, bezuinigen, deregulering, vrijhandel, en vermindering van overheidsuitgaven, om zo de rol van de private sector te vergroten.[1]"
unqt
is dus niet juist.
Leprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
LeprechaunLeprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
LeprechaunLeprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallBestaat er volgens jou een (andere) naam voor zo'n politieke stroming?
Kasteelpannetje extra small 2
LeprechaunLeprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallWikipedia de betekenis:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Liberalisering
Politieke stroming:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Liberalisme
Let op: in het Nederlands (rechts) en dat is anders dan in het Engels van de UK en de VS (links).
mvg
Ludovica Van Oirschot 15
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Ludovica Van OirschotJe bedoelt alles.
Google maar op neoliberalisme in deze draad.
" je bent op geen enkel argument ingegaan"
Ik ben op de 'argumenten' van veel mensen ingegaan.
" en je hebt alleen je ontkenning talloze malen herhaald"
Met onderbouwing.
" Ik houd er daarom inderdaad mee op"
Dat deed je toch al?
"want dat is geen discussie maar een monoloog."
Dat is nu PRECIES wat jij doet.
Leprechaun 4
Kasteelpannetje extra smallWe wish to underscore that the problem with present-day use of neoliberalism is not that scholars hold normative opinions about the value of free markets, or even that they sometimes express these opinions in their empirical research. Normative concerns provide an important stimulus for conducting research that is relevant to real-world problems and sheds light on substantively important issues in new ways. Whether free markets are good or bad for society is one of the most important questions scholars can debate. Our contribution should be to bring facts and reasoned arguments to the table as opposed to politically charged language. We can begin to do this by transforming the term neoliberalism into one that conveys a common substantive meaning rather than a common ideological orientation, and is used by all parties to this debate.
Ik voel wel wat voor deze conclusie en het is misschien een idee om een FTM discussie op te zetten om een gemeenschappelijk Nederlandse defenitie voor "neo-liberalisme"te vinden.
Ik stel alvast een andere benaming voor, "Nieuw-liberalisme", dat heeft wellicht een minder beladen betekenis en kan spraakverwarring helpen voorkomen in onze commentaren.
Leprechaun 4
Ludovica Van OirschotGerrit Zeilemaker 6
Dat het mogelijk is bewijst het succes van Bernie Sanders en Jeremy Corbin. Vooral jongeren snakken naar zo'n alternatief.
Sanne 4
Gerrit ZeilemakerDie race naar de bodem komt door het stemgedrag van de mensen in de Europese staten zelf, daar kan je zowel links als de EU niet echt de schuld van geven. Hoogstens kan je partijen als de PvdA verwijten dat ze zich niet aan hun beloftes houden en ze een weinig sociale politiek bedrijven. Maar dan kan het volk er voor kiezen een andere keuze te maken en ergens anders op te stemmen.
Gerrit Zeilemaker 6
SanneDemocratie is voor alle dagen niet slechts de verkiezingsdag!
Sanne 4
Gerrit ZeilemakerMatthijsK 7
SanneSanne 4
MatthijsKMatthijsK 7
SanneGilles Wattel 1 3
Gerrit ZeilemakerSanne 4
"In Annex 3 van het rapport geeft de onderzoekscommissie een chronologisch overzicht van al die momenten waarop effectieve politieke actie is geblokkeerd. Het is een onthullende lijst, waarop Nederland, samen met Luxemburg en Ierland, als een van de hardnekkigste voorstanders van belastingontwijking verschijnt. Een greep:"
Zijn het de landelijke regeringen zelf die het blokkeren.
Vervolgens lees ik
"de bestrijding van belastingontwijking in eigen huis. Als dat niet te verenigen is met Europese wetgeving, dan is dat niet alleen pech voor de EU, maar ook een teken dat het de juiste weg is. Het lijkt op het taking back control van de Brexiteers"
Ik zie dit echt niet gebeuren in de U.K., als ze dit de hele tijd tegengehouden hebben zullen ze dan nu ze uit de EU zijn in één keer belastingontwijking gaan aanpakken? Dan ligt het grootste probleem toch bij de "nation states" zelf?
goof 4
Maar daarmee zitten we op schema en gaan we gestaag richting afgrond .
Fred Raaks 5
GroenLinks is een partij voor de groene elite en paarse broeken, totaal afgezonderd van de (harde) werkelijke wereld.
Richard Ran 4
MatthijsK 7
Richard RanEr is niets eerzaams aan het onder dwang afdragen van geld aan een vreemde die er een andere vreemde mee gaat 'helpen', dat geld kan jezelf veel beter gebruiken om je naaste te helpen.
Maarja, iedereen is bang dat zijn naasten hem niet helpen en dat is het echte probleem.
Dit land zit vol met bangepoeperts die bang zijn in de steek gelaten te worden door bekenden, dat ze hun vertrouwen maar geven aan een stelletje vreemden die hun iedere maand van hun inkomen en vrijheid berooft. Stompzinniger dan dit kan het niet worden.
Richard Ran 4
MatthijsKThere you go ;)
En daarom:
""The state is that great fiction by which everyone tries to live at the expense of everyone else.""
Het zou een nieuwe naam voor een oud genre kunnen zijn in film/literatuur: "state fiction", voor iedereen die nog altijd gretig teruggrijpt op verouderde excuses voor social engineering en machtscentralisatie. Ideeën die de 20e eeuw vormgaven, de eeuw van massa-democratie en massa-sterven.
Jan-Marten Spit 9
Richard Rande weegschaal: bewaak eerlijke handel - niet frauderen met gewichten op de markt.
het zwaard: het recht om te straffen.
de blinddoek: op basis van objectieve regels.
is de overheid een uitvinding uit de 20e eeuw? verre van.
de notie dat een samenleving zonder overheid goed kan functioneren, is absurdistisch en volstrekt in tegenspraak met gedocumenteerde historie. en ongekend onder andere sociale diersoorten.
dat wil niet zeggen dat de overheid maar ongebreideld moet groeien. dat doet ze dus ook niet - er is een evenwicht bereikt na invoering representatieve democratie. laten we ideologisch simplisme, van zowel linker als rechterzijde er gewoon buiten laten, en ons concentreren op het werkelijke probleem dat iedere nieuwe seconde speelt: hoe beteugelen we macht afdoende zodat ze niet disfunctioneel wordt. het maakt geconcentreerde macht weinig uit of ze privaat of publiek wordt genoemd. het maakt macht weinig uit of ze spreekt via conglomeraat of politbureau. sterker, geconcentreerde macht heeft er baat bij dat haar potentiële bedwingers precies daar over ruziën - dat haar slachtoffers haar aard niet snappen.
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitEn wie schrijft die regels?
Juist
Gilles Wattel 1 3
Richard RanHet idee was dat de rijken de plicht hadden de armen bij te staan.
Jan-Marten Spit 9
Richard RanMatthijsK 7
Jan-Marten SpitU staat op het menu,.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKDat ontbreekt sinds 2005.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Hoe sluit je een compromis met het schaap? Alleen je poten?
En hoe overtuig je hem? Als jij je niet opoffert dan sterven we?
Democratie is een ander woord voor communisme light,.
Zolang er geen grenzen liggen waarop gestemd kan worden, is niemand zijn eigen eigenaar, dan is iedereen een schaap.
Roland Horvath 7
Belastingontwijking van GMO resulteert in -bijna- geen belasting en is dus in feite belasting ontduiking. De EU was en is een kartel van GMO waar de Commissie de administratie van is. Door het feit dat de Raad nu een kleine groep nationalisten is, gedomineerd door Duitsland en in het geheim vergaderend, wordt veel kwaad verklaard.
De EU moet uitsluitend een federatie zijn, niet zoals nu een confederatie en een unitair gedrocht dat wetten maakt die de lidstaten beter zelf kunnen maken. De 3 EU bestuursinstellingen moeten genormaliseerd, gefederaliseerd en gedemocratiseerd. Dan komt de Commissie voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals de regeringen in de 28 lidstaten. De Raad 4 rechtstreeks verkozenen per lidstaat die Europees denken en in het openbaar vergaderen. Het Parlement normale bevoegdheden zoals andere Parlementen. En de burgers stemmen elk jaar een vertrouwensvotum. Als er geen meerderheid is voor het beleid dan volgen verkiezingen voor Parlement en Raad. Meestal zal er vertrouwen zijn.
Zonder directe controle door de burgers zal het niet lukken. Referentie: De opkomst van referenda. De normalisering moet nog dit jaar ingevoerd voordat we veramerikaniseerd worden door CETA/ TTIP inbegrepen armoede, obesitas en de oorlogen. De Raadsleden mogen dan voor 1 keer gekozen worden door de Parlementen van de lidstaten. Referentie: De 1e Kamer verkiezing door de Provinciale Staten. De Commissie Juncker wordt afgezet. Ze worden nog 5 jaar betaald maar mogen in die tijd geen jobs bij grote private ondernemingen aanvaarden.
Leprechaun 4
Roland HorvathGraag de letterlijke tekst plus audio / video weergave van de betrokken partijen.
Matthijs 11
"De redenering dat alleen de EU in staat is om de macht van multinationals te breidelen, gaat namelijk over een Unie die niet bestaat, nooit bestaan heeft en nimmer zal bestaan. De gedachtegang is daarom ofwel extreem naïef ofwel uiterst geslepen. Alleen als fiscaliteit en sociaal beleid ongedeelde EU-bevoegdheden zouden zijn, zou de EU wetten kunnen uitvaardigen om belastingtarieven te harmoniseren en om bijvoorbeeld een Europese verzorgingsstaat van de grond te tillen. "
Goed punt denk ik. Zolang er niet een meer krachtige, echte, europese overheid is wordt elk beleid geblokkeerd en worden landen tegen elkaar uitgespeeld door bijv multinationals. Maar tegelijk wil niemand zo'n centrale overheid.
Wat dan wel de oplossing is? Ik weet het echt niet.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsVerder opheffen van onbelemmerd kapitaalverkeer.
En uiteraard EU en euro opheffen.
Jan-Marten Spit 9
als je de EU vervangt door 'Europese samenwerking', dan ben ik het hartgrondig eens met die redenering.
die neoliberalisering heerste echter hevig tijdens totstandkoming van het verdag van Maastricht. Zo hevig dat de Grote Drie rating agencies defacto politiek macht hebben gekregen binnen de EU.
Als je denk het totaalkapitalisme uit te kunnen bannen achter de dijken dan is dat in theorie (IJsland) niet onmogelijk. Maar Nederland is teveel een provincie van de VS om dat te kunnen realiseren, wij missen de soevereiniteit, het vrijheidsbesef, de rechte rug van de IJslanders.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitGilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitWaarom Nederland, zelfs in een globaliserende wereld, de EU nodig heeft, leg het eens uit.
Wij een provincie van de VS, grotendeels waar, maar het stikt van de landen die VS provincie af willen worden, in het Midden Oosten, ook hier, denk ik, Japan, Z Amerika, waarschijnlijk vele Afrikaanse landen.
Nederland als gidsland ?
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallEn ik ben er van overtuigd dat die globalisatie teruggedraaid gaat worden.
Mensen hebben er geen zin in wereldwijd tegen elkaar te worden uitgespeeld.
Daar staken en demonstreren de Fransen tegen.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra small