
Het verraad van de PvdA-elite aan de sociaaldemocratie
Nu de burger van zich heeft laten horen, vinden de elites het wel weer tijd om terug te gaan naar de verhoudingen van voorheen. Hiermee negeren zij volgens Hans van der Lugt echter de werkelijke reden van de ontevreden gevoelens, namelijk dat burgers zich verraden voelen door de sociaaldemocraten. Vanwaar dit gevoel? En welke gevolgen heeft het?
Na de rebellie van het boze plebs via Brexit en GeenPeil — en niet te vergeten Donald Trump in de VS — maakt de elite zich nu op voor een tegencoup om de gewone man weer terug op zijn plek te zetten. Democratie is immers een systeem waarin ‘zelfs het volk’ niet het laatste woord mag hebben, meent columnist Hans Goslinga. Dat leidt maar tot ‘tyranny of the mob,’ zo betoogt Robin Fransman in zijn column op FTM. Het volk bestaat namelijk uit de ‘mindlessly angry,’ stelt columnist James Traub in Foreign Policy in reactie op de Brexit. Het is de hoogste tijd dat mensen met verstand dat volk tegenhouden. Als dit niet gebeurt, dan moeten we er met de filosoof Plato voor vrezen dat onze democratie uiteindelijk in een dictatuur verandert, zo waarschuwt Andrew Sullivan. Voorzitter van de Europese Commissie (EC) Jean-Claude Juncker brengt het advies al in de praktijk met zijn voorstel om de rol van parlementen in het ratificatieproces van handelsverdragen te beperken: zonder wet in de Tweede Kamer is er ook geen mogelijkheid tot een referendum.
In de steek gelaten
De voorstanders van een elitaire machtsgreep gaan voorbij aan de oorzaak van de kloof tussen top- en onderlaag van de samenleving: het verraad van de sociaaldemocraten. Met de opkomst van Paars en het afschudden van hun ideologische veertjes, hebben onze sociaaldemocraten de eigen achterban in de steek gelaten om te kunnen borrelen op de Amsterdamse Zuidas. De referenda van nu laten zien dat dit verraad verstrekkende gevolgen heeft.
Onze welvaartsstaat kent twee voorwaarden: geografische begrenzing en financiële solidariteit. Beide bestaan niet meer, dankzij de Europese Unie (EU) en onze ‘elite’. Een deel van de bevolking voelt zich hierdoor bedreigd. De angstige en ontevreden gevoelens die hieruit voortvloeien, hebben geleid tot Brexit en GeenPeil. En dat lijkt nog maar het begin.
"Onze welvaartsstaat kent twee voorwaarden: geografische begrenzing en financiële solidariteit. Beide bestaan niet meer, dankzij de EU en onze ‘elite’"
Aftakelende welvaartsstaat
Uitbreiding van de EU naar het oosten heeft geleid tot een influx van goedkope arbeidskrachten, die dankzij allerlei slimme constructies buiten de cao kunnen worden gehouden. Liberalisering deed hetzelfde door de enorme toename van het aantal zzp’ers. Verder is er een aanzienlijke groei van goedkope concurrentie aan de onderkant van de arbeidsmarkt — goedkoop voor de werkgever en slecht voor de solidariteit. Aan de top wordt ook hard gewerkt aan het ondermijnen van de solidariteit, door het faciliteren van belastingontwijking in wederom een internationale race to the bottom. Wie betaalt er nog voor onze welvaartsstaat als ‘de elite’ geld wegsluist naar Panama en verder?
Aan de top wordt ook hard gewerkt aan het ondermijnen van de solidariteit
In deze langzaam aftakelende welvaartsstaat moet de laatste jaren wel opeens een enorme toestroom aan vluchtelingen worden opgevangen — vluchtelingen die nota bene het gevolg zijn van falend buitenlands beleid, begonnen met de door Nederland gesteunde inval in Irak en gevolgd door het gratuit bombarderen van verschillende landen in het Midden-Oosten.
De Griekse burger
Het is ongelooflijk hoe naïeve — of doortrapte — ‘linksmensen’ zich gedurende deze ontwikkelingen laten misbruiken door opportunistisch rechts. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een sociaaldemocraat als Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, namens ons de Griekse burger in de armoede stort en de protesterende Griekse kiezer tegelijkertijd monddood maakt? Geen enkele democratisch gekozen regering zou het ooit lukken haar eigen bevolking maatregelen op te leggen vergelijkbaar met wat in onze naam aan de Grieken wordt opgelegd. De Griekse burgers kozen dan ook een leider die zich zou verzetten, premier Alexis Tsiprias, en zij verwierpen de EU-maatregelen in een referendum. ‘Wij’ hebben bij monde van de sociaaldemocraat Dijsselbloem echter een broertje dood aan de Griekse democratie. We knijpen de Grieken uit en brengen ze aan de bedelstaf, zoals laatst in detail werd beschreven door Edward Geelhoed, correspondent in Athene.
Hoe is het mogelijk dat een sociaaldemocraat als Dijsselbloem namens ons de Griekse burger in de armoede stort?
Sociaaldemocraat Dijsselbloem opereert als bloedeloze pion van de internationale financiële wereld zonder democratisch mandaat. Hij houdt zich niet bezig met de Griekse burger. Het zijn uiteindelijk niet zijn kiezers. Dijsselbloem houdt zich slechts bezig met het internationale financiële spel — een ‘spel’ zolang je maar hoog genoeg in de top zit en geen Griekse middenstander, arbeider of gepensioneerde bent.
Verzet
Er zijn twee politieke stromingen die uiting geven aan de onvrede van de Europese burger — ook al gooit ‘de elite’ deze op één hoop door ze als gevaarlijk populistisch te bestempelen. De ene stroming legt de nadruk op het sociale aspect en de andere op de nationalistische tendensen. In Nederland mogen we ons in de handen knijpen dat deze twee stromingen op partijniveau gescheiden zijn, namelijk in de SP en de PVV. Is er iemand geïnteresseerd in een gedachte-experiment waarin het nationalistische en socialistische verzet zich verenigen tot één grote beweging?
De zelfbenoemde elite in Nederland en Europa zou afstand moeten doen van elk moreel superioriteitsgevoel. De EU was ooit bedoeld voor het vreedzaam samenleven van Europese volkeren in redelijke welvaart, niet voor het faciliteren van schimmige financiële praktijken die leiden tot megacrises, belastingontwijking of arbitragemechanismes als ISDS, die zich onttrekken aan onze rechtsstaat.
"Een elite die nu eigenlijk zegt niets te willen weten van de onvrede, zal verantwoordelijk zijn voor steeds grotere maatschappelijke chaos"
Toekomstig schrikbeeld
Het prettige van democratie is dat de bevolking een rem zet op het uit de bocht vliegen van de elite door gebrek aan realiteitszin. Hongersnoden komen in democratieën vrijwel nooit voor omdat geen enkele bevolking dat van haar regering accepteert, zoals Nobelprijswinnaar Amartya Sen constateerde. Een ander prettig historisch gegeven in deze onzekere tijden is dat democratieën nooit oorlog met elkaar voeren. Zijn referenda voer voor onredelijk populisme? Zwitserland doet het al 500 jaar uitstekend en heeft nooit de neiging gehad om veroveringsoorlogen te voeren. Saai wellicht, maar wel een land dat werkt.
Het praktische voorbeeld van Zwitserland zegt meer over de werking van democratie en referenda dan de theorieën van Plato: democratie zal leiden tot dictatuur, dus moeten we er maar niet aan beginnen en in plaats daarvan een vorm invoeren van... Ja van wat eigenlijk? Van een dictatuur door onze ‘elite’?
Een elite die nu eigenlijk zegt niets te willen weten van de onvrede aan de onderkant van de samenleving en die het eigen beleid niet wil aanpassen, zal verantwoordelijk zijn voor steeds grotere maatschappelijke chaos. Met als toekomstig schrikbeeld een toenemend nationalistisch en socialistisch sentiment als reactie op de uit de hand gelopen praktijk van neoliberaal economisch beleid, chaotische EU-expansie en Brusselse bureaucratie.
Auteur Hans van der Lugt is schrijver, journalist en media-adviseur. Hij is gevormd door een lange loopbaan als journalist onder meer bij NRC Handelsblad, waarvoor hij lange tijd correspondent was in Tokyo en als economieredacteur.
237 Bijdragen
Sanne 4
MatthijsK 7
SanneJan Willem de Hoop 12
SanneDe liberalen wordt net zo goed veel verweten als de sociaaal democraten, alleen worden de zuivere uitgangspunten van de socciaal democratie meer gezien als oplossing dat die van ander stromingen. De sociaal democratie wordt effectief doorh haar eigen leiders niet uitgevoerd. Wat met woorden wordt beleden, wordt niet met daden vorm gegeven.
Sanne 4
Jan Willem de HoopLydia Lembeck 12
SanneSanne 4
Lydia LembeckDaarbij zegt de VVD er voor het midden klein bedrijf te zijn, dat hebben ze de laatste jaren ook niet echt laten zien dus die beloven ook iets anders dan ze eigenlijk doen.
Ludovica Van Oirschot 15
SanneKasteelpannetje extra small 2
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Kasteelpannetje extra smallSanne 4
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
SanneDe PvdA had in 2012 een overeenkomst gesloten met de SP voor na de verkiezingen en wat er gebeurde was dat de PvdA iedereen net zo makkelijk liet barsten en ging voor het pluche, samen met de VVD. De PvdA had meer afspraken lopen in die periode. Alles voor de macht dus en geen cent interesse in de mensen dankzij wie ze aan de macht kwamen.
En dat de VVD voor het MKB is lijkt me een gotspe. Het MKB zegt zelf meer te hebben aan de SP en dat deze partij hen wel begrijpt. De VVD niet. Die denkt alleen aan de grote bedrijven. Wellicht voor de toekomstige personeelsleden van deze bedrijven, komende uit de Kamer en gelijk een goed betaalde baan?
Eric Ros
SanneEen bestaat uit een groep die meer de derde weg van Tony Blair en Bill Clinton zeg maar midden links.
De andere groep is meer de oude traditionele PVDA tijdens de verkiezingen hoor je dan ook vooral deze groep.
Ik denk dat de PVDA vooral een keuze moet maken in welke stroming het aanhangt en daar ook eerlijk in moet zijn.
Ludovica Van Oirschot 15
SanneKasteelpannetje extra small 2
Ludovica Van OirschotJan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitWelk punt zou je willen maken?
Jan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallik ben niet te beroerd eenvoudige concepten uit te leggen.
grotere populatie = meer politie, brandweer, ziekenhuizen, snelwegen, ...
opdracht: bedenk zelf 5 extra voorbeelden. je mag in de groep overleggen.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten Spithttps://www.ftm.nl/artikelen/het-verraad-van-de-sociaaldemocraten#reactie10525
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitMeer brandweer? ......... ook al niet dus.
Meer ziekenhuizen? ..... Evenmin dus.
Snelwegen? .................... Jaaa!! Die wel. Plus dat je 130 km/uur mag rijden. Wat een overwinning van de VVD!! (Gaat teiltje zoeken).
Jan-Marten Spit 9
Lydia Lembeckeen bewering die overigens zonder bronvermelding naar ondersteunende data blijft. ik betwist die groei overigens niet, maar acht haar logisch gezien Nederland in 1916 zo'n 6.5 miljoen inwoners had, en nu 17.
het lijkt me sterk dat we minder politie, brandweer en ziekenhuizen hebben dan 100 jaar geleden, maar ben desalniettemin nieuwsgierig naar bewijs.
mijn opinie over de lieftalligheid van snelwegen, verbrandingsmotoren of files is in deze irrelevant. ik begrijp dat je je even wilde uiten over de VVD. Mijn zegen heb je.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten Spit"een bewering die overigens zonder bronvermelding naar ondersteunende data blijft."
Die bronvermelding is er wel, maar omdat je niet leest kan je die niet vinden.
Jan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smalljij: "de overheidsuitgaven als percentage van het BBP zijn de afgelopen 100 jaar met meer dan 400 procent gestegen."
"Die bronvermelding is er wel, maar omdat je niet leest kan je die niet vinden."
je had natuurlijk ook die link gewoon even kunnen geven als je een punt wilt maken.
in plaats daarvan zij je 'deze draad' waar je een andere draad op deze pagina bedoelde.
wel, even inhoudelijk dan, ik blijf een optimist.
http://blog.meervrijheid.nl/wp-content/uploads/2011/03/1870-2010-groei-20110319_src231.gif
wat zie je daar precies? is de eerste afgeleide van die functie constant? maw is het een lineaire ontwikkeling? wat zegt het dat je dezelfde trend ziet in zo'b beetje alle landen. wat is precies het punt c.q. probleem dat je afleidt uit deze data?
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitTen tweede, als iets met 400 procent groeit, wordt het niet 4 maar 5 keer zo groot. Wiskunde van het eenvoudigste niveau. Waar zou Jan-Marten Schwietert toch die bul in de theoretische natuurkunde behaald hebben :)
Wat betreft de draad, het is gewoon begripsverwarring. Je had me daar gewoon op kunnen wijzen. Ik ben niet te klein om feitelijke fouten toe te geven.
"wat zie je daar precies? is de eerste afgeleide van die functie constant? maw is het een lineaire ontwikkeling? wat zegt het dat je dezelfde trend ziet in zo'b beetje alle landen. wat is precies het punt c.q. probleem dat je afleidt uit deze data?"
Het plaatje ondersteunt wat ik hier zeg over de groei van de overheid. Dat je allerlei vragen gaat stellen om daar verwarring over te zaaien pleit alweer niet voor je.
Jan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallgroeit de overheid de volgende 100 jaar weer met 400% dan?
wat is je -punt- op basis van die data?
"pleit alweer niet voor je."
mijn doel in het leven is gewaardeerd te worden door een puber?
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten Spit"groeit de overheid de volgende 100 jaar weer met 400% dan?"
Alsof ik dat ooit gezegd heb. Dit is wel heel doorzichtig, Jan-Marten.
"mijn doel in het leven is gewaardeerd te worden door een puber?"
Je doet op deze site bij voortduring uit de hoogte, je commandeert, je verwijt mensen wiens standpunten je niet aanstaan slechte bedoelingen of domheid. Dat koppel je aan vergezochte meningen, matige spelling en een (N=1-)rekenvaardigheid van een kind. Dus misschien is het je doel hier om jezelf voor schut te zetten. Misschien ook is het je bedoeling om bij het publiek sympathie te kweken voor je tegenstanders. Wie jouw reacties leest, raakt immers snel afkering van je hautaine grote mond en zal sneller partij kiezen voor je gesprekspartners.
Jan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallinderdaad, niet inhoudelijk.
"Alsof ik dat ooit gezegd heb"
ik probeer überhaupt iets inhoudelijks uit je te krijgen.
"Je doet ...zal sneller partij kiezen voor je gesprekspartners."
waarmee je erkent dat je niets geeft om inhoud.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitSanne 4
Ludovica Van OirschotGilles Wattel 1 3
SanneLudovica Van Oirschot 15
Gilles Wattel 1Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van OirschotKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitLudovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitBen wel benieuwd wie in jouw ogen wel de touwtjes in handen hebben?
Jan-Marten Spit 9
Ludovica Van Oirschotlastige maar belangrijke vraag :) de Franse koning had alle macht. tot de bevolking ontdekte dat het niet zo was. perceptie is dus een factor. Net na de financiële fraude had de financiële sector niet genoeg macht om een maximum op bonussen te voorkomen. Na brexit referendum kijken banken naar alternatieve locaties binnen EU. Rutte kondigde al flexibiliteit aan gezien het (al dan niet veronderstelde) financiële belang voor Nederland.
ik denk dat macht eerder mensen in handen heeft in plaats van andersom. in die zin zou het antwoord kunnen zijn: niemand, het heersende systeem.
Dick Ahles
SanneSanne 4
Dick AhlesJoost Visser 5
SanneSanne 4
Joost VisserJoost Visser 5
SanneSanne 4
Joost VisserJan-Marten Spit 9
Joost VisserJe stelt het 'jij moet mijn land uit' van de PVV gelijk aan 'ik mag zelf bepalen waar ik voor en tegen ben' van Sanne.
Dus moet Joost zich dringend verdiepen aan Nederlandse normen en waarden.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitWat betreft hypocrisie: je insinueert, maar je onderbouwt niet.
Jan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Jan-Marten SpitLydia Lembeck 12
SanneMatthijsK 7
Het is dan ook aan de burger om iedere kans aan te grijpen de 'sociaaldemocraat' van zijn schouders te werpen. We hebben ze niet nodig, we kunnen onze eigen boontjes wel doppen. Hij heeft ons nodig, niet andersom. En gelukkig zien we dat ook steeds meer gebeuren, onze twee keer nee en de nee van de Britten zijn daar een goed voorbeeld van.
Het Zwitsers model is zo succesvol omdat ze daar niet toestaan dat de macht centraal geregeld is. Het is allemaal erg decentraal. Dan heeft iemand die de verkiezingen wint ook niet veel in de melk te brokkelen. Dit is niet een verdienste van democratie, maar een verdienste van de Zwitsers zelf, die de 'sociaaldemocraat' niet op hun schouders laat staan. Hopelijk zien toekomstige generaties dit ook in.
Ludovica Van Oirschot 15
MatthijsKIk zou zeggen: wij hebben in Nederland voor een parlementaire democratie gekozen, en wij hebben dit parlement bij elkaar gestemd. Vervolgens komt er een regering en die gaat proberen (ja helaas in een niet-deterministische wereld is het niet anders) de keuzes van de bevolking in beleid te vertalen.
Als je geen vertrouwen hebt dat politici proberen te doen wat ze beloven, waarom zouden ze dan wel ineens gaan doen wat er uit referenda komt?
MatthijsK 7
Ludovica Van OirschotKlopt, zij is een partij waar ik geen afspraken mee heb gemaakt, maar toch denkt zij dat het gerechtvaardigd is mij aan haar afspraken te houden. Zo ga je in een beschaafd land niet met elkaar om, dan behandel je elkaar met respect. Doen ze niet, als ze niet krijgen wat ze willen, dan gaan ze geweld toepassen.
"wij hebben in Nederland voor een parlementaire democratie gekozen"
Nee, zij hebben voor een parlementaire democratie gekozen, ik heb nergens voor gekozen, dat is voor mij bepaald en voor u ook overigens, maar u heeft er vrede mee, ik niet.
"en wij hebben dit parlement bij elkaar gestemd"
Nee, zij hebben dit parlement bij elkaar gesprokkeld. De ceremonie die daar vooraf ging, doet er niet toe, een soort marketingstunt, die is enkel om u het gevoel te geven dat u er toe doet, anders zou u nog wel eens met de hooivork op het binnenhof kunnen staan.
"Als je geen vertrouwen hebt dat politici proberen te doen wat ze beloven, waarom zouden ze dan wel ineens gaan doen wat er uit referenda komt?"
Gaan ze ook niet doen, dit is de tweede keer dat de directe wil vanuit het volk genegeerd wordt. Hoeveel keer heeft u nog nodig voordat u het ook inziet? Drie? Vier? Vijf?
Ludovica Van Oirschot 15
MatthijsKMatthijsK 7
Ludovica Van OirschotVoorde rest vertrouw ik best een hoop mensen.
Het zijn juist de mensen die vertrouwen hebben in de politiek, die geen vertrouwen hebben in hun mede mensen.
Richard Ran 4
MatthijsK""After having thus taken each individual one by one into its powerful hands, and having molded him as it pleases, the sovereign power extends its arms over the entire society; it covers the surface of society with a network of small, complicated, minute, and uniform rules, which the most original minds and the most vigorous souls cannot break through to go beyond the crowd; it does not break wills, but it softens them, bends them and directs them; it rarely forces action, but it constantly opposes your acting; it does not destroy, it prevents birth; it does not tyrannize, it hinders, it represses, it enervates, it extinguishes, it stupifies, and finally it reduces each nation to being nothing more than a flock of timid and industrious animals, of which the government is the shepherd.""
""I have always believed that this sort of servitude, regulated, mild and peaceful, of which I have just done the portrait, could be combined better than we imagine with some of the external forms of liberty, and that it would not be impossible for it to be established in the very shadow of the sovereignty of the people.""
Het gaat de politiek primair om macht. Dat vooronderstelt niet per definitie kwade opzet; het zijn juist de "goede bedoelingen" die macht zo corrumperend en gevaarlijk maken.
MatthijsK 7
Richard Ran"die macht zo corrumperend en gevaarlijk maken"
Macht corrumpeert niet, macht trekt de corrumpeerbare aan,.
Die zijn bereid geweld te gebruiken bij het realiseren van hun doelen en zolang we in overtuigd blijven dat dit systeem werkt, zullen we crisis, armoede, honger en oorlog kennen.
Diny Pubben 9
MatthijsKMaar zelfs hij heeft geen woorden om te beschrijven wat er moet gebeuren als die democratie uit elkaar valt. Geen gelijkenis in de geschiedenis.
Richard Ran 4
MatthijsKOver macht nog een mooie quote van Lord Acton:
""Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men.""
Met de focus op de macht an sich, dient zich de oplossing als vanzelf aan: de macht moet gebroken/versnipperd worden en machtsconcentratie (interventionistische staat c.q. superstaat) vermeden.
MatthijsK 7
Richard RanMaar Lord Acton spant hier toch echt wel de wagen voor het paard, ik deel de conclusie, maar ben het oneens met dat mensen met macht allemaal corrupt zijn,.
Lydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckHet kan helemaal niet dat wij mensen in de Daklozenopvang in Rotterdam of Utrecht of zo hebben zitten, we hebben daar namelijk vangnetten voor. Die mensen bestaan dus niet.
Of wilt u zeggen dat het systeem dat we hebben opgericht niet werkt?
Dat ben ik helemaal met u eens, dat is ook mijn standpunt.
Mensen help je pas wanneer het vrijwillig is, niet wanneer het moet,.
Jan Willem de Hoop 12
Fred Raaks 5
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Fred RaaksLydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Lydia LembeckLudovica Van Oirschot 15
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Ludovica Van OirschotDe column mag wel een vervolg hebben met uitleg dat liberalen weinig doen voor Volk Vrijheid en Democratie en een net zo'n grote aandeel hebben in de problemen als de sociaal democraten.
Kasteelpannetje extra small 2
Jan Willem de HoopWijs en waar, controller. Ik heb net op deze genuanceerde reactie gestemd :)
Ludovica Van Oirschot 15
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Ludovica Van OirschotDat 70% tot 80% van de mensen momenteel benadeeld wordt, wat zich uit in onder andere toenemende ongelijkheid financieel en in rechten, is eigenlijk een onlogische uitkomst van een democratische samenleving. Dit kan echter alleen doorgaan als mensen dit niet wordt voorgehouden. We gaan nu te veel van schandaaltje naar schandaaltje, journalisten winnen hiervoor loepjes en tegeltjes en noem maar op, maar de macht gaat ongestoord hun gang. Het verbale gevecht voor de schermen heeft nog weinig te doen met wat er achter de schermen gebeurt, de macht gaat ongesoord door haar eigen positie te verbeteren.
Een grote ongelijkheid is in de geschiedenis altijd de norm geweest en redelijke mate van gelijkheid de uitzondering. Alleen is het nu dus nieuw dat gote groepen het minder krijgen, wat leidt tot onrust. En nieuw is dat we leven in een openn samenleving. Ik denk dat politieke stromingen niet meer alleen zouden moeten praten over welk beleid ze voorstaan en hun voorkeur heeft, maar dat ze moeten aangeven welke uitkomsten van beleid voor hen wel of niet aceptbale zijn. Welke mate van ongelijkheid gelijkheid is vor hun acceptabel - wenselijk.?
Probleem nu is dat mechanismen die meer ongelijkheid veroorzaken zich niet beperken tot onderlaag maar positie van 70% / 80% meer en meer aantasten zo sterk en ingenenieus in elkaar steken dat ze moeilijk te stoppen zijn / lijken. Maar met de huidige informatievooriening hebben te weinigen dit volgens mij door. Een mooie journalistiek opdracht hier verandering in te brengen.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan Willem de HoopDeze column is daar in mijn ogen een duidelijk voorbeeld van.
Jan Willem de Hoop 12
Ludovica Van OirschotNog even verder in de praktijk. Als je zoals PvdA gekozen bent met motto "het eerlijke verhaal" is het schandalig dat je de decentralisaties, Wmo, Participatiewet en Jeugdzorg, hebt verkocht als verbetering en in de praktijk kwetsbare mensen min of meer hun rechten ontneemt door vage dubieuze wetgeving. (En dat is uiteraard ook vele andere partijen aan te rekenen, ook al was hun motto niet "het eerlijke verhaal")
Ludovica Van Oirschot 15
Jan Willem de HoopEr is de afgelopen jaren echt gewoon te veel gepamperd, dat had niets meer te maken met sociaal-democratie. Dat wilde men stoppen. Maar omdat de wetgevingstrajecten zo lang zijn, is het middel niet meer passend tegen de tijd dat het ingevoerd wordt. Bijvoorbeeld de participatiewet is gebaseerd op de aanname dat er een groot tekort aan arbeidskrachten zou ontstaan. Dat idee, in combinatie met de bedoeling om het pamperen te stoppen en ook de oprechte wens om iedereen te laten meedoen: dat is de participatiewet.
Maar in de tien jaar die nodig waren om van idee naar wet te komen, is de wereld totaal veranderd. En daarom pakt het nu totaal verkeerd uit.
Ik denk dat eigenlijk niemand op dit moment een goed idee heeft hoe je de wereld duurzaam rechtvaardig, welvarend en democratisch kunt houden. Dat is in mijn ogen zeker niet als eerste te wijten aan de sociaal-democratie. Sterker nog: ik verwacht er juist een deel van de oplossing van.
Jan Willem de Hoop 12
Ludovica Van OirschotDe vraag bij deze column is ook niet of PvdA elite gelooft in eigen verhaal, maar of ze deze ook zoveel mogelijk toepassen.
Met deze reactie spreek je volgens mij andere reacties van je tegen, dat versobering veel meer nog aan andere partijen is te danken dan aan PvdA.
Ik denk dat er genoeg mensen zijn die goede ideeen hebben hoe de wereld duurzaam, rechvaardig, welvarend en democratisch te houden / te laten worden. Alleen als je dat als gevetigde eilte doet heb je voor de meeste mensen op korte termijn een onaangename boodschap en kun je de macht wel vergeten.
Ik deel wel je analyse dat het te lang duurt om ideeen door te voeren waardoor je mismatches krijgt tussen tijd waarin idee ontstond en logisch was en tijd waarin het uitgevoerd wordt de plannen onlogisch was. Komt nog bij dat totale politiek weinig tot geen aanleg heeft om ook maar enigszins met praktische zaken rekening te houden in wetten, waardoor uitvoering nieuwe wetten verre van optimaal zijn. Zo reulteer bijna elk plan voor minder bureacratie in de zorg tot meer bureacratie. Als je de stukken leest kom je ook nooit iets zinnigs tegen waaruit vooraf aannemelijk zou zijn dat plannen tot minder bureacratie zouden leiden.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan Willem de HoopMaar omdat het PvdA verhaal genuanceerd is, en ze ook nog eens compromissen moeten sluiten, en de media niet op hun hand zijn, komt de boodschap bepaald niet over.
Want grosso modo blijft het zo dat het geen links idee is om de verzorgingsstaat af te schaffen, maar een rechts idee. Als de schrijver van deze column dat niet weet, schiet zijn kennis tekort. Als hij dat wel weet, is hij niet oprecht in zijn betoog.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Lydia LembeckRichard Ran 4
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Richard RanMatthijsK 7
Jan Willem de HoopDiny Pubben 9
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Jan Willem de HoopIk waarschuw hier voor voor de totale transparantie van de burger via het BSN nummer. Ik kreeg dit van Jean, mooi vb waar jij zo voor waarschuwt op FTM. In tegenstelling tot Frissen, die bang is voor een ambtenaar aan zijn keukentafel en dat niet wil, weet ik wel hoe dat komt. Juist dat BSN nummer gooit de privacy van de burger op straat!
http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/zuid-holland-maakt-zichzelf-transparant.9541995.lynkx?mt=1IuJ2_GZf5s0_lObtjOgGw&vk=f17W0JP2dJnbybrtiBvkOg&pub=1002
Ik wil de zorggevens uit het BSN nummer, ik wil ze niet op straat en al zeker niet straks voor iedereen te googlen.
Ik ben bang voor de Staat schreef ik hier ooit, waar hij voor waarschuwt daar kon ik over dromen al jaren geleden. Die dromen konden mij dagen bezig houden, vroeg me altijd af waarom ik het geen nachtmerries noemde, pas vandaag heb ik het woord daarvoor: voorspellende dromen!
Die totale transparantie, is niet alleen naïef en levensgevaarlijk, ik ben er als de dood voor. Ik waarschuw!
Trouwens was zeer blij met die mail ik ga dus ogen openen hier.
Caroline 2
Jan Willem de HoopFred Raaks 5
Brexit was een gigantische middelvinger van de (voorheen) werkende middenklasse tegenover de heersende politieke en financiële elite. Alleen Metropool London (die met zijn gigantische financiële industrie de grootste mond hadden), Schotland en Noord Ierland hebben tegen gestemd.
Zoals de auteur zegt, er is geen enkele zelfreflectie. Met man en macht wordt via allerlei slinkse wegen geprobeert de status quote te handhaven. Maar de wal zal het schip keren en de kruik gaat net zolang te water tot ie barst.
Ludovica Van Oirschot 15
Fred RaaksMaarten Brons 7
Ludovica Van OirschotFred Raaks 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Fred RaaksGilles Wattel 1 3
Fred RaaksTerry van Schaick 1
Eric Smit 11
Terry van SchaickLudovica Van Oirschot 15
Eric SmitBovendien is de relatie met "the money" wel tamelijk ver te zoeken.
Eric Smit 11
Ludovica Van OirschotHet artikel puilt uit van de economische thema's die wij hier op FTM al jaren volgen. Het onderwerp 'democratie' is vanzelfsprekend aandachtspunt op een journalistiek platform als het onze. Het is daarnaast natuurlijk jouw goede recht om iets van de inhoud van het artikel te vinden.
Groet,
Eric
Ludovica Van Oirschot 15
Eric SmitEric Smit 11
Ludovica Van OirschotNiet alles wat je op FTM aantreft is onderzoeksjournalistiek. Het artikel van Hans van der Lugt is een column met daarin een deugdelijk onderbouwd betoog en vooral een inzicht/een mening. Daarnaast ben ik het beslist niet eens met je waarneming dat Van der Lugt een vorm van 'fact free journalism' bedrijft. Hij noemt de nodige zaken die - zoals ik eerder aangaf - hier op FTM van heel veel feitenmateriaal zijn voorzien. Of zijn inzicht hout snijdt, mag je zelf bepalen.
Groet,
Eric
Monique Sparla 1
Bekijk maar eens welke grondrechten er buitenwerking staan http://artikel120.info/wp-content/uploads/2016/04/Art120gw_Folder.pdf
Dan besef je direct waarom burger pisnijdig zijn.
Bekijk ook de lezing van Paul Cliteur over de effecten van artikel120Grondwet http://artikel120.info/index.php/home/artikel-120-grondwet-21-maart-2016-videos/
Nederland is een constitutionele monarchie waarvan de grondwet buitenwerking staat.
Wil je weten hoe dit bestuurlijk voor de burger was die zich totaal niet kn beroepen op de grondrechten lees dan de Afschaffers eens aandachtig.
https://www.academia.edu/2093389/De_afschaffers_publieke_opinie_organisatie_en_politiek_in_Nederland_1840-1880
Misschien kijk je dan anders naar de patriarchen oertaal van de desbetreffende heren in dit artikel.
Eric Smit 11
Monique SparlaIk denk dat er maar heel weinig burgers zijn die nu snappen waar jij het over hebt. Ik ben er één van. Het bovenstaande artikel verdient het bovendien niet om afgeserveerd te worden met met een kekke alliteratie.
Groet,
Eric
MatthijsK 7
Eric SmitJoost Visser 5
Eric SmitDiny Pubben 9
Joost VisserMonique, heeft het over mens en burgerrechten.
Joost Visser 5
Diny PubbenDe rechter treedt niet in de beoordeling van de grondwettigheid van wetten en verdragen.
Verdragen waaronder burgerrechten.
Diny Pubben 9
Joost VisserDan kan een rechter hier niets, hij mag die niet terugsturen naar de politiek!
Zeer essentieel! Dat is handel ipv beroepseer!
We hebben ook geen Constitutioneel Hof, om skin in the game, rug recht, zaken aan de orde te stellen.
De buitenlanders: 'Moet jij bij zoveel misstanden naar de rechter?'
Ik ben echt zeer ontdaan daarover.
De advocatuur heeft er zelfs belang bij om ingewikkelde wetgeving te maken!
Fijn voor de 'Elite'.
Het verraad zoals in de titel staat zit in al onze bestuurslagen en organisaties, zit diep in onze cultuur. Handel ipv essentiële vragen en principiële uitgangspunten.
We zien het nu met de WMO en andere decentralisaties, daar wordt door menigeen grof geld verdient, het komt niet meer terecht bij de mensen die het echte werk doen en ondertussen lopen de burgers overal naar de rechter.
Handel ipv zorgvuldige wetgeving, uit besteden van verantwoordelijkheden noem ik dat.
Joost Visser 5
Diny PubbenDiny Pubben 9
Joost VisserTijd voor nachtmerries.
Joost Visser 5
Diny PubbenLydia Lembeck 12
Joost VisserJoost Visser 5
Lydia LembeckMonique Sparla 1
Eric SmitDoe moeite en verdiep je in de effecten van artikel120Grondwet.
Denigrerende academische afzeiken is in deze misplaatst. Zeker voor zo iemand als jij.
Groet,
Monique
Eric Smit 11
Monique SparlaGroet,
Eric
Monique Sparla 1
Eric SmitAls je meer over de effecten van artikel120Grondwet wil weten verwijs ik je graag naar de folder en de lezing van bijv Paul CLiteur
http://artikel120.info/index.php/home/artikel-120-grondwet-21-maart-2016-videos/
Bekijk welke grondrechten er voor burger in Nederland buiten werking staan als zij zich bij de rechter in Nederland erop willen beroepen.
http://artikel120.info/wp-content/uploads/2016/04/Art120gw_Folder.pdf
Mocht je er nogsteeds geen snars van snappen, dan nodig ik je uit voor een kop koffie. Ik praat je graag bij.
Groet,
Monique
Eric Smit 11
Monique SparlaMonique Sparla 1
Eric SmitIn 1840 waren burgers in Nederland niet instaat om zich op een grondwet te beroepen. Gecombineerd met de Code Civil maakte het dat mannen fiscaal en juridisch superieur waren. De bestuurlijke inrichting van toen bood kans op machtsmisbruik van mensen, middelen ect.
De reden was Profit before People.
Het apartheidsdenken van toen heeft inmiddels een nieuw modern en sexy jasje gekregen.
Lees daarom de Afschaffers om een idee te krijgen van de rauwe waarheid als mens- en burgerrechten buitenwerking staan. En hoe urgent en belangrijk het is dat de fundamenten van Nedeland rusten op een rechtstaat die regels kent en waar de macht ook gecontroleerd kan worden.
De moderne variant van het aparheidsdenken maakt dat Profit befor People als een liability ervaren wordt. Het zorgt ook ervoor dat mensen niet gelijkwaardig zijn, er geen gelijke toegang meer is tot werk, inkomen, zorg, voeding, huisvesting, onderwijs en rechtspraak.
Voor betreft de complexheid van de problemen die er door zijn ontstaan verwijs ik graag naar het tafelgesprek en de lezingen.
Wat Paul Cliteur tijdens zijn lezing oa duidelijk maakt is dat de machtsdistributie rondom de parlementaire zetels een farce is.
Henny van der Most stelt conservatieve kijk op de sociale grondrechten ter discussie.
Dirk Poot toont aan waarom er een goed ingericht constitutioneelhof in Nederland moet komen.
Tijdens de lezing die ik gaf heb oa inzichtelijk getracht te maken dat de kieswet niet meer voldoet aan de grondrechten van burgers in Nederland
Het belangrijkst om te beseffen is dat als Joost Taverne het Halsemawetsvoorstel van tafel veegt, wij in Nederland echt een heel groot probleem hebben met de zittende macht die niet meer te controleren valt. Juist ook omdat hij artikel93 en 94 uit de grondwet wil halen. Als dat gebeurd is dat heel ernstig.
Juist journalisten die niet bang zijn voor het ongemakkelijke gesprek op te starten zouden zich hiervan bewust moeten zijn.
MatthijsK 7
Monique Sparla- Cersei Lannister
Fred Raaks 5
MatthijsKLord Smythe-Smith
Jan Willem de Hoop 12
Monique SparlaDeel de opvatting van Eric Smit dat je bijdrage niet geheel duidelijk is in wie je aanvalt bekritiseert. Misschien dat je daar duidelijke over kunt zijn Monique en zijn aantal van je passages mogelijk wat ongelukkig geformuleerd.
Diny Pubben 9
Monique SparlaMartin van der Wiel 7
MatthijsK 7
Martin van der WielJoost Visser 5
MatthijsKMatthijsK 7
Joost VisserJoost Visser 5
MatthijsKMatthijsK 7
Joost VisserMonique Sparla 1
MatthijsKLees de afschaffers en bestudeer de effecten van de kieswet eens beter.
Nederland heeft een nieuwe vorm van apartheid sinds 1983. En sinds 1989 is er een kieswet die niet meer voldoet aan de grondrechten van Nederlandse burgers.
MatthijsK 7
Monique SparlaGilles Wattel 1 3
De één was stakingsleider rond 1880, toen nog analfabeet, nooit naar school geweest als wees, vanaf 1897 gemeenteraadslid.
De ander was een voorzitter van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, die maatschappijen dachten door kennis en onderwijs het leven van gewone mensen te verbeteren.
Dat verbeteren lukte, tot ongeveer 2000, toen de EU begon toe te slaan.
Het laatste bericht over armoede in die EU is dat die is opgelopen van 23 naar 24 %.
Een Eurostat bericht, de club waarvan de hoofdopdracht is EU gunstige cijfers te publiceren, het zal dus veel erger zijn.
Gister was de tweede behandeling van de Loi Travail in de Franse assemblée, het gemakkelijk maken van ontslag, vakbonden die geen CAO's meer mogen afsluiten, de wet kan geen meerdeheid halen, en wordt bij decreet afgekondigd.
Het doel is, volgens Royal bij BBCW Hardtalk, buitenlandse industrieën naar Frankrijk te lokken, nu de arbeidskosten lager worden, geen afvloeiregelingen meer.
Twee derde van de Fransen gelooft daar niet in, kennelijk, die zien die wet als 'opgelegd door Brussel'.
In september worden de acties voortgezet.
Zoals een Franse politicus gister zei 'de regering Hollande komt steeds meer geïsoleerd te staan'.
Vele Parti Socialiste leden stemden tegen, tientallen tekenden zelfs de motie van afkeuring tegen Valls en Hollande.
De Britse prof John Gray in Buitenhof, al weer een jaar of drie geleden, noemde de EU een illusie, 'democratie werkt niet in grote gebieden'.'
Dal klopt, je ziet dat in de VS, je ziet het in de EU.
Ik denk dat hij volkomen gelijk heeft, geen Griek, geen Pool, geen Roemeen kwam mijn overgrootvaders te hulp, dè reden van de Britten om uit de EU te willen lijkt migratie binnen die EU, m.a.w., Europeanen bestaan niet.
Toch gaan verblinde dwazen als Diederik, Hollande, Schäuble en Klijnsma op de ingeslagen weg voort, die vrij makend voor een Wilders.
Monique Sparla 1
Gilles Wattel 1enig idee hoeveel kapitaal er fiscaal en nu nog juridisch legaal weg gesluisd worden omdat er geen tax harmonisatie is?
Er is zelfs geen goeie infrastructuur.
Kortom Europa staat voorwat betreft de kieswetten, fiscalewetten en als laatste met mens en burgerrechten in de kinder schoenen.
Peter Urbanus 5
De partij wil naar eigen zeggen niet uit de EU, maar de EU veranderen in een kleinere en socialere unie. Dat is wat anders dan wat Wilders wil.
In die zin is dit betoog wel interessant, maar ook een opsomming van bekende feiten, meningen en ontwikkelingen.
Fred Raaks 5
Peter UrbanusLydia Lembeck 12
Peter UrbanusLydia Lembeck 12
Peter UrbanusPeter Urbanus 5
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusGroen Links, afkomstig uit veelbelovende partijen als het om mens en natuur gaat, is inmiddels de groene linkerkant van D66 geworden. De SP is opgeschoven naar links van het midden (helaas wat mij betreft) en een echte linkse partij is er dus niet meer.
Pieter de jager 4
Het Romeinse, Atheense, Engelse, Franse of Amerikaanse rijk geven ook geen vreedzaam beeld van democratie neer.
Er zijn weer honderden burgers gedood in naam van Nederland. De bezetting van Nederland gaf juist het falen van de democratie in Nederland weer, aangezien 70% ertegen was.
Maar goed democratie heeft een beter trackrecord dan fascisme. Daarnaast denk ik dat de pvda elite beter met macht om kan gaan dan de boze burgers.
MatthijsK 7
Pieter de jagerPieter de jager 4
MatthijsKMatthijsK 7
Pieter de jagerOf heb ik het verkeerd geleerd, het was alweer een tijdje geleden, iets met een brand in de Rijksdag toch?
Pieter de jager 4
MatthijsKGilles Wattel 1 3
Pieter de jagerHans van der Lugt 1
Pieter de jagerEr staat in het stuk dat "democratieën nooit oorlog met elkaar voeren" - "met elkaar" is hier cruciaal. De recente geschiedenis heeft genoegzaam aangetoond dat een democratie niet per definitie vreedzaam is en dat zal ik ook nooit beweren.
M vr gr,
Hans
Joost Visser 5
Hans van der LugtPieter de jager 4
Hans van der LugtHans van der Lugt 1
Pieter de jagerPakistan heeft in zijn jonge geschiedenis een drietal militaire staatsgrepen meegemaakt en lange jaren van militaire dictatuur. Ik zou het geen stabiele democratie willen noemen.
Gr, H.
Pieter de jager 4
Hans van der LugtPieter de jager 4
Hans van der LugtDe Boeren oorlogen tussen de Boeren en de Engelsen. De boeren hadden gekozen bestuur.
De Filipijnen hadden een gekozen parlement toen ze in 1900 in oorlog waren met de VS.
Polen en Litouwen hadden in 1920 een oorlog, waarbij beide regeringen democratisch gekozen waren.
Ecaudor en Peru hebben in de jaren 80 en 90 oorlogen gehad terwijl hun staatshoofden democratisch verkozen waren.
De Joegoslavië oorlogen, waren tussen democratisch gekozen regeringen.
Hamas is democratisch verkozen in Gaza 2006 en Israël is ook een democratie.
Israël heeft ook oorlog gevoerd met Libanon terwijl Libanon in 2006 wel een democratie was.
Georgië heeft begin jaren 90 en 2008 een oorlog gehad met Rusland, beide landen hadden toen democratisch verkozen regeringen.
Joost Visser 5
Pieter de jager