Het Vet Spettert Niet Meer tot in de Hemel

2 Connecties

Relaties

Aandelen Macdonalds
2 Bijdragen

Het aandeel McDonald's heeft zijn beste tijd gehad volgens FTM columnist Jan Dwarshuis.

Men neme een prefab gebouwtje op een lullige locatie langs de snelweg, op een industrieterrein of gewoon in de stad. U gooit er een oven in vol met spetterend vet en zet een handvol lekkere wijven achter de toonbank. Naast het foeilelijke gebouwtje laat u een hele grote afzichtelijke paal plaatsen met een dikke M er op en u loopt langzaam binnen.

Super Formule
Exact een decennia lang heeft de formule - en de aandelenkoers - van McDonald’s uitstekend zijn werk gedaan. De gemiddelde Nederlandse patatbakker keek jaloers naar zijn conculega’s van McDonald’s. En de franchisenemer zelf? Die lacht zijn tanden bloot omdat hij zich de beste patatbakker van het land vindt. Zijn cashflow spuit immers al jarenlang uit alle gaten en muren van het lullige gebouwtje. Hij is op een punt aangekomen dat hij denkt dat hij het zelf allemaal gecreëerd heeft. Zijn koninkrijk van spetterend vet reikt tot in de hemel. Hij is zelfs gaan geloven dat ‘zijn’ McDonald’s recessieproof is en dat de heerlijke cashflow nooit meer zal stoppen.

Toeval of niet, maar de koers van het aandeel McDonald’s vertoont de laatste maanden wat tegenwind. De top werd gezet op 20 januari jongstleden, net boven de 100 dollar. In maart kondigde de topman van McDonald’s, Joe Skinner - na 41 jaar trouwe dienst - zijn vertrek aan. Skinner stond mede aan de wieg van het uit 2003 stammende ‘Plan to Win’ project van McDonald’s. Niet de plaatselijke franchisenemer, maar Joe Skinner houd ik verantwoordelijk voor het gigantische succes van de grootste hamburger-bakker ter wereld. Maar het ‘Plan to Win’ loopt op zijn laatste benen.

Skinner houdt het voor gezien
Skinner heeft een goed gevoel voor timing. Net nu de resultaten tegen beginnen te vallen stapt hij op. De wereld verandert in een rap tempo, ook voor McDonald’s. Daarbij komt dat McDonald’s zeker niet recessieproof is. Dat weet Skinner maar al te goed. Hij droomt in hamburgers. De problemen stapelen zich ondertussen langzaam op bij de hamburger gigant. Een van hoofdpijndossiers van McDonald’s is uitgerekend; Europa. Het businessmodel in Europa is anders dan bijvoorbeeld in de VS of de opkomende markten. Het gemiddelde bestedingspatroon in Europa ligt grofweg tussen de $10 en $15 dollar per consument. Rekent u zelf maar even mee. Voor een gemiddeld gezin begint een bezoekje aan de McDonald’s een -te - duur grapje te worden.

En dat voelen ze op het hoofdkantoor ook. In andere regio’s konden de cijfers aanvankelijk nog wat verbloemt worden vanwege gedonder bij aartsrivaal Burgerking wat in handen is gekomen van de private-equity heren van 3G Capital. Burgerking is sinds kort weer een beursgenoteerd bedrijf. En daar komt bij dat er andere formules zoals Panera Bread en Chipotle als paddenstoelen uit de grond schieten. En vergeet Starbucks niet. McDonald’s gaat lastige tijden tegemoet en zal alle zeilen moeten bijzetten om het dreigend ontij te keren. Aan Don Thompson de schone taak om wereldwijd nog meer hamburgers te gaan slijten.

Te Duur
Als we naar de beurskoers kijken dan kan ik niet anders dan concluderen dat McDonald’s simpelweg te duur is op het moment. Zeker nu het haar groeidoelstellingen niet meer zo een, twee, drie weet te realiseren. Er is verdomd weinig voor nodig om het aandeel de afgrond in te laten storten. U bent gewaarschuwd, en hopelijk de overmoedige franchisenemer ook. Maar die zal het inmiddels wel van zijn oplettende accountant te horen hebben gekregen. Want de royalty fees en de huur moeten gewoon overgemaakt worden naar Oak Brook aan het einde van de maand. En daarmee ligt er een behoorlijk stukje risico - in eerste instantie - bij de franchisenemer. Maandag komt McDonald's met cijfers en weten weer wat meer. Het vet spettert niet meer tot in de hemel...

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.