Het vrolijke afscheid van een bleke college drop-out

The war for talent wordt vanzelfsprekend ook in de journalistiek gevoerd. Follow the Money verloor wat en won gelukkig weer wat meer.

Talent vinden en ermee samenwerken is een groot feest. Om er afscheid van te moeten nemen is droefenis. Tenzij je de goede herinneringen koestert en met veel energie verder bouwt met nieuwe beloften. Afgelopen vrijdag namen we met Follow The Money afscheid van Jesse Frederik (25), een van de grootste journalistieke talenten van Nederland. Jesse is één van de slimste mensen met wie ik ooit heb mogen samenwerken. Een volstrekt autonoom denkende kerel die een diepgaand begrip van de werking van de economie paart aan een grote historische kennis. En als je een willekeurige jazzplaat opzet weet hij meestal binnen drie maten welk album het is en wie erop te horen zijn. Van Sunday at the Village Vanguard van pianist Bill Evans tot The General Theory of Employment, Interest and Money van John Maynard Keynes, Jesse kent de kleinste nuances. Deze jongeling meldde zich in de zomer van 2011 bij FTM en dit waren de eerste regels die ik ooit van hem las. ‘Geachte heer Smit, Iets meer dan twee weken geleden vroeg u om ambitieuze studenten economie die via de journalistiek kennis wilden maken met het bedrijfsleven. Vooralsnog ben ik geen student economie, maar wel buitengewoon ambitieus, dus ik waag toch maar een poging.

Stronteigenwijze autodidact

Jesse had zijn Havo afgemaakt en daar was het volgens de brief bij gebleven. Hij was achtereenvolgens aan de studies pedagogiek, geschiedenis en wijsbegeerte begonnen, maar had ze niet afgemaakt. Niet interessant genoeg. ‘Hoewel ik altijd iemand ben geweest die graag wil leren, heeft school voor mij altijd de nare bijsmaak van dwang gehad,’ schreef hij. ‘Van kinds af aan heeft mijn kennisvergaring met name plaatsgevonden buiten de formele instituties om.’
‘Van kinds af aan heeft mijn kennisvergaring met name plaatsgevonden buiten de formele instituties om’
Een bleke college drop-out die een stronteigenwijze autodidact bleek te zijn. Prachtig. Hij was pas anderhalf jaar journalist toen we in 2013 de belangrijke journalistieke prijs De Tegel wonnen, met een groot achtergrondartikel over hoe en waarom een overheidsbedrijf complexe financiële transacties aanging. Het artikel werd in eerste instantie in de Volkskrant werd gepubliceerd en haalde zelfs de voorpagina. Gedenkwaardig was hoe Jesse ijdele economen als Sylvester Eijffinger en Sweder van Wijnbergen confronteerde met hun blunders. Zijn artikel over de belastingontwijking van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney haalde de internationale pers. Jesse schreef vele artikelen met zeer originele invalshoeken en inzichten. Maar nu verlaat hij ons en zal hij zijn journalistieke loopbaan bij De Correspondent voortzetten. We wensen hem het beste toe.   Uitreiking van De Tegel in maart 2013 Dat vertrek doet natuurlijk pijn, maar gelukkig dienen zich bij Follow The Money alweer nieuwe talenten aan. En ook zij kunnen prijzen winnen. Afgelopen week haalde FTM maar liefst twee Tegel-nominaties binnen. Een honderd procent score, want het waren onze enige twee inzendingen. In de categorie Talent werd Anne de Blok door de jury uitverkozen voor haar onderzoek en werk bij de productie van de Brandpunt Reporter-uitzending ‘Vissen naar subsidie’. Anne was nog niet eens afgestudeerd toen ze zich naar de Brabantse Peel begaf waar ze zich in de lokale viskweeksector verdiepte. Ze kwam erachter dat er op een oneigenlijke wijze gebruik werd gemaakt van Europese subsidiegelden en dat de overheidscontrole daarop had gefaald. In de categorie Achtergrond was het Robert Kosters die voor FTM een nominatie voor de ‘Oscar van de Nederlandse journalistiek’ binnensleepte. In het artikel dat we aan Vrij Nederland leverden, ontrafelde Robert het door private equity-investeerders gespeelde schimmenspel achter de overname van koffieconcern DE Masterblenders en welke dubieuze rol ex-Numico-topman Jan Bennnink daarin speelde. Daarmee zijn twee van de achttien Tegel-nominaties aan FTM toegevallen. Een formidabele gebeurtenis waar we heel trots op zijn en die we gelijktijdig met het afscheid van Jesse op gepaste wijze hebben gevierd.