
Beeld Amsterdams verkeer met de witkar. © ANP (1974)
Het wensdenken van elektrisch rijden
Onafhankelijk analist Roel Gooskens berekende in een eerder artikel dat de Nederlandse overheid per verkochte Tesla zo’n 19.000 euro kwijt is. Een investering in de toekomst, zo wordt geroepen. Maar hoe zit het eigenlijk met de positieve voorspellingen? En zijn de overheidsdoelstellingen nog wel realistisch?
Wanneer het in de media en het publieke debat gaat over elektrische auto’s, valt mij altijd één ding op: de onvolledige motivering van de aanschaf. Een voorbeeld: in de Volkskrant van 4 juli komen twee Tesla-rijders aan het woord. Zij hebben het over ‘het goede voorbeeld geven’, ‘nieuwe technologie stimuleren’ en ‘de auto-industrie bewegen’. Met andere woorden: zij rijden elektrische auto’s om de wereld te verbeteren.
Waarom vertellen ze niet voluit dat de fiscale stimulansen minstens zo belangrijk waren om tot de aanschaf van hun batterijauto over te gaan? Schamen ze zich daarvoor?
Het feit dat bijna alle elektrische auto’s zakelijk worden gereden, betekent dat de total cost of ownership een zeer belangrijke rol speelt. Wie de stand van zaken binnen de Nederlandse markt voor elektrisch rijden wil beoordelen, begint dus met het in kaart brengen van de fiscale stimulansen.
Aantrekkelijke worst
Particuliere rijders kunnen zich veelal (nog) niet de luxe van een elektrische auto permitteren. Daarom stimuleert onze overheid de transitie naar elektrisch rijden door kopers een wel heel aangename worst voor te houden: wie een volledig elektrische auto koopt, kan rekenen op volledige vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting, een gratis laadpaal voor de deur en diverse gemeentelijke subsidies van duizenden euro’s.
Je kunt verwachten dat de Tesla-tax een negatieve invloed zal gaan hebben op de verkopen
Zakelijke rijders ontvangen daarnaast een milieuinvesteringsaftrek tot maximaal 18.000 euro per investering; een bijtelling van 4 procent in plaats van de gebruikelijke 22 procent voor elke aangeschafte auto. De voordelen van al die maatregelen kunnen bij de aanschaf van een dure Tesla oplopen tot meer dan 19.000 euro per jaar.
Dat werd ook de overheid te gortig, en dus wordt de verlaagde bijtelling vanaf 2019 alleen berekend over de aanschaf tot 50.000 euro. Daarboven wordt de bijtelling weer gewoon 22 procent. Door de belastingaanpassing wordt een Tesla met een aanschafprijs van 100.000 euro vanaf 2019 bijna 400 euro netto per maand duurder ten opzichte van 2018.
Je kunt verwachten dat deze zogenaamdeTesla-tax een negatieve invloed zal gaan hebben op de verkopen van de Tesla S en X vanaf 2019. Wat de nieuw te vormen regering ondertussen aan voorstellen in petto heeft voor de elektrische automarkt, is nog onbekend.
Waar staan we nu?
Volgens een opgave van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rijden er per eind juli 2017 16.640 volledig elektrische auto’s (BEV’s) op de Nederland wegen. Over de laatste 3 jaar heeft de markt zich als volgt ontwikkeld:
De afgelopen vijf jaar zijn de verkopen van volledig elektrische auto’s bijna verdubbeld. Deze groei was het gevolg van een groeiend aanbod van elektrische auto’s enerzijds en van fiscale stimulering anderzijds.
Vanaf 2017 krijgt de verkoop van volledig elektrische auto’s nog een andere impuls: de subsidies voor hybrides komen te vervallen. Het wordt dus relatief aantrekkelijker om een volledig elektrische auto te gaan rijden.
Nu ziet deze verdubbeling er prachtig uit, maar wie kijkt naar de absolute getallen, ziet dat het nog maar om heel kleine aantallen gaat. Er rijden in Nederland acht miljoen auto’s; daarvan waren er eind juli dus 16.640 volledig elektrisch. 16.640 gedeeld door 8 miljoen, dat is ongeveer 0,2 procent.
Van de totale autoverkopen over de eerste 7 maanden van 2017 bestond slechts 1,4 procent uit elektrische auto’s. De overheid wil dat verkoopaandeel tegen 2020 opkrikken naar 10 procent. Dat doel is nu echter slechts een stip op de horizon: het huidige Nederlandse wagenpark heeft een gemiddelde leeftijd van 10 jaar en auto’s worden gemiddeld pas na 18 jaar gesloopt. Het zal dus ook in het beste geval nog tientallen jaren duren voordat alle auto’s elektrisch rijden.
Wat daarnaast opvalt, is dat Tesla als duurste auto nochtans goed is voor bijna 50 procent van de huidige geregistreerde elektrische auto’s. Tesla is er als nieuwkomer in de automarkt in geslaagd met een aantrekkelijke propositie voor de zakelijke automarkt te komen: de Tesla is een auto met een behoorlijke actieradius en een mooie afwerking. En dankzij het subsidiebeleid van de Nederlandse overheid kun je als zakelijke rijder al in deze auto rijden voor minder dan 874 euro netto per maand. De overheid laat per Tesla over een leasetermijn van vijf jaar 95.000 euro (5 maal 19.000 euro) aan inkomsten lopen om dit allemaal mogelijk te maken.
Dan is er nog een ander probleem: elektrische auto’s zijn nog altijd relatief duur. De minimumprijzen voor de bestverkochte elektrische auto’s zijn momenteel als volgt:
In deze prijzen is de vrijstelling voor BPM al verwerkt. De gemiddelde prijs voor een nieuwe benzine/diesel auto is inclusief BPM ongeveer 25.000 euro. De goedkoopste benzineauto van dit moment, de Suzuki Celerio, kost slechts 10.799 euro. De goedkoopste elektrische auto is de Volkswagen e-Up voor 27.501 euro Dat is ruim 150 procent meer. Deze Up heeft echter een actieradius van ruim 100 kilometer. Daarmee wordt concurrentie op prijs wel heel lastig.
Tweedehands elektrische auto's verdwijnen massaal over de grens
Uit een overzicht van de RVO blijkt dat een groeiend aantal van onze tweedehands elektrische auto’s over de grens verdwijnt. In 2015 ging het om 6114 auto’s; in 2016 was dit aantal gegroeid naar 6755. De cijfers tot en met juli van dit jaar (5449 geëxporteerde auto’s) geven aan dat deze aantallen waarschijnlijk verder zullen stijgen.
Tot nu toe bestaat de hoofdmoot van deze exporten uit hybrides als de Toyota Prius. De grootschalige uitvoer van dergelijke auto’s is het gevolg de meer aantrekkelijke regelingen die in andere landen gelden voor consumenten die in een wat oudere elektrische auto rijden. Je kunt hierbij denken aan landen in Oost-Europa, maar ook Jordanië wordt genoemd.
Wil de overheid het tij keren, dan zal ze snel met aanvullende voordeeltjes moeten komen
In de maand juli van dit jaar daalde het aantal geregistreerde Nissan Leafs met 16 stuks, ondanks dat de RAI meldde dat er 31 nieuwe Nissan Leafs waren verkocht in juli 2017. Die maand zijn er dus klaarblijkelijk 47 Nissan Leafs over de grens verdwenen.
Omdat de grote hausse in de verkoop van elektrische auto’s in 2013 tot 2016 plaatsvond, en omdat de fiscale voordelen tot vijf jaar na de aanschaf gelden, mag mijns inziens worden aangenomen dat de exporten van tweedehands elektrische auto’s zullen blijven stijgen over de jaren 2018-2021. Dit zal een grote invloed hebben op het aantal in Nederland geregistreerde (hybride) elektrische auto’s. Wil de overheid het tij keren, dan zal deze snel met aanvullende voordeeltjes voor oudere elektrische auto’s moeten komen.
Waar gaan we heen?
Het inschatten van de toekomstige elektrische autoverkopen is niet gemakkelijk. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is het onduidelijk hoe de consument precies zal reageren op de introductie van een breder aanbod van elektrische auto’s.
Ook is het onduidelijk in welke mate de huidige hybride rijders na afloop van hun leasetermijn — meestal vier of vijf jaar — over zullen stappen op een volledig elektrische auto. Er rijden momenteel nog honderdduizend hybride elektrische auto’s (met als koploper de ruim 25.000 Mitsubishi Outlander PHEV-modellen) rond in Nederland. Vanaf 2018 komen deze massaal aan het eind van hun leasetermijn.
Voor de meeste consumenten zal ook de Tesla Model 3 onbereikbaar zijn
Een andere reden is dat verkopen van volledige elektrische auto’s enorm schommelen van maand tot maand. In juni van dit jaar waren ze 2 procent van de totale verkopen, in juli was dat maar 1 procent. Het is dus onduidelijk of er na 2018 nog veel van Tesla’s modellen X en S zullen worden verkocht. Het feit dat de verlaagde bijtelling van 4 procent vanaf 2019 wordt gemaximaliseerd op 50.000 euro per aangeschafte elektrische auto maakt dat deze modellen vanaf 2019 tussen de 250 en 1100 euro per maand duurder worden voor de zakelijke rijder. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk een invloed hebben op de verkopen van deze hooggeprijsde Tesla’s.
Met de veelgeroemde Model 3 moet er binnenkort ook een Tesla komen die voor de massa beschikbaar is: zo wordt er in de Volkskrant van 4 juli over deze auto gesproken als de ‘Tesla voor de gewone man’. Daarmee wordt mijns inziens de koopkracht van de gewone man echter behoorlijk overschat: de auto krijgt naar verwachting een prijskaartje van 40 tot 50.000 euro. Voor de meeste consumenten zal ook dit model financieel dus nog steeds onbereikbaar zijn. Ook komt de Model 3 pas eind 2018 beschikbaar op de Nederlandse markt. Met andere woorden: het valt nog te bezien of de Model 3 ook een echte game changer wordt
Dan is er tot slot nog het gegeven dat de overheid een belangrijke rol in de transitie speelt. Veranderingen in fiscale stimulering hebben een enorme invloed op de markt. De verkoop van hybride elektrische auto’s stortte in 2017 in toen subsidies voor dit autotype werden afgeschaft.
Hoge inschattingen
Professor Maarten Steinbuch, een pleitbezorger van elektrisch rijden, geeft op zijn website de volgende vooruitzichten voor de Nederlandse markt voor elektrische voertuigen:

Deze tabel geeft een overzicht van de totale markt voor elektrische auto’s op het eind van elk jaar en de jaarlijkse toename (nieuw) van het aantal registraties per jaar. De totalen stijgen jaarlijks minder dan de nieuwe registraties als het gevolg van exporten. De cijfers zijn uitgesplitst over FEV’s (volledig elektrische auto’s) en PHEV’s (hybrides).
Steinbuch en zijn collega Auke Hoekstra (senior adviseur elektrisch rijden aan de TU Eindhoven) verwachten een enorme sprong in de verkoop van volledig elektrische auto’s in Nederland voor 2018. Ze onderbouwen dit als volgt:
Update 7 april 2016: door het enorme succes van de voorinschrijvingen op de Model 3, is het denkbaar dat mijn schatting van 30.000 nieuw verkochte volledig elektrische auto’s in 2018 te laag is. Immers: uit 2012/2013 komen er ca 28.000 (voornamelijk) lease rijders die een nieuwe auto gaan kiezen, en bovendien zijn er tenminste 5 modellen te koop in 2018 voor 30 a 35.000 €, met een range die tenminste 300 km zal zijn. De Model 3 is daar een van. Als je veronderstelt dat van de leaserijders 70% overstapt op volledig elektrisch (FEV) (dus ca 20.000 stuks), en de rest zijn nieuwe leaserijders en particulieren, dan is een aantal van 40.000 helemaal niet zo ondenkbaar. Indien dat aantal van 40.000 nieuwe verkopen FEV veronderstellen in 2018 en een maandgroei van 2,5% (34% Y2Y groei) dan halen we ca 400.000 autos nieuw verkocht in 2025, de realisatie van de motie Vos!
Met de cijfers die ik in dit artikel al eerder gaf in het achterhoofd, is duidelijk dat zowel de inschattingen voor 2017 als 2018 erg hoog zijn. Zonder verandering in het stimuleringsbeleid van de overheid is er geen enkele reden om aan te nemen dat de verkopen in met name 2018 met 344% zullen toenemen als de wetenschapper Steinbuch stelt.
De vooruitzichten van Steinbuch lijken meer gebaseerd op hoop dan op realiteit
Met uitzondering van de Opel Ampera (waarvan het instapmodel nog altijd 41.000 euro kost) komen er in 2017 en 2018 geen nieuwe betaalbare elektrische auto’s op de markt. De Opel Ampera is onder de naam Chevrolet Volt al wat langer in de verkoop in de Verenigde Staten. De Volt verkoopt daar redelijk, maar is vooralsnog geen game changer. De Tesla 3 komt pas eind 2018 beschikbaar voor de Nederlandse markt.
In het artikel wordt verder gewezen op het feit dat er in 2018 vijf modellen te koop zijn voor 30 á 35.000 euro. Bij deze prijzen is echter nog geen btw gerekend; de particulier moet bij dit bedrag dus nog 21 procent optellen. Het resultaat is dat deze auto’s 36.000 tot 42.000 euro kosten. Waarom 70 procent van de mensen die nu een hybride auto leasen in 2018 massaal over zal stappen op een een volledig elektrische auto, wordt op geen enkele manier onderbouwd. Gaan rijders van de best verkochte hybride auto in Nederland (de Mitsubishi Outlander) massaal overstappen op bijvoorbeeld een volledig elektrische Tesla? Dat is op geen enkele manier aangetoond.
De door Steinbuch gepubliceerde vooruitzichten zijn, zo lijkt het, meer gebaseerd op hoop dan op realiteit. Er is geen onderbouwing voor de stijging van 344 procent die voor 2018 wordt voorspeld.Ik zou graag een verdeling zien over de verschillende autotypes van de door Steinbuch geprognotiseerde 40.000 verkopen over 2018; wellicht leert ons dat nog iets. Meer over de rol die wetenschappers spelen in de markt voor elektrische auto’s in een binnenkort te verschijnen artikel.
De consument (zowel zakelijk als privé rijdend) stapt nog niet massaal over op elektrisch rijden. De belangrijkste reden blijkt eenvoudig te zijn: elektrische auto’s zijn voor de meeste consumenten simpelweg te duur. De kleine actieradius en lange oplaadtijden werken ook niet bepaald stimulerend.
Er zou heel veel geleerd kunnen worden van de introductie van de elektrische fiets
Prematuur duwtje in de rug
Veel betrokkenen bij de energietransitie vinden het heel normaal dat de overheid via subsidies nieuwe ontwikkelingen een duwtje in de rug geeft. De vraag is echter of de overheid niet te vroeg is begonnen met duwen: door het het subsidiëren van elektrische auto’s die de concurrentie met traditionele auto’s nog lang niet aankunnen op prijs en/of prestatie, kent de energietransitie op de Nederlandse wegen een valse start.
Waarom Nederland zo veel agressiever is met zijn stimuleringsbeleid dan bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Engeland, is mij onbekend. In deze drie landen beperkt de stimulans voor elektrisch rijden zich veelal tot enkele duizenden euro’s per aanschaf.
Vaak wordt er gewezen op het grote succes van elektrisch rijden in Noorwegen. Dat land is echter een geval apart: het succes aldaar komt voort uit een nóg agressiever stimuleringsbeleid dan we in Nederland hebben. Noorwegen kan zich dat gemakkelijk permitteren, aangezien het dankzij zijn olievoorraden een spaarpot van meer dan 1000 miljard euro bezit. De elektrische auto’s in Noorwegen rijden ook nog eens allemaal op volledig groene stroom: Noorwegen wekt al zijn elektriciteit op met waterkracht.
In Nederland zou er daarentegen wél heel veel geleerd kunnen worden van de introductie van de elektrische fiets. Zonder enige overheidsbemoeienis is deze introductie een enorm succes: over 2016 bestond 29 procent van de fietsverkopen uit elektrische fietsen. Deze fietsen leveren ook een bijdrage aan het verlagen van de CO2-uitstoot, doordat zij het aantrekkelijker maken de fiets naar het werk te nemen. Zo kan het autogebruik omlaag.
Het verschil: de elektrische fiets verkocht zichzelf dankzij zijn goede specificaties. De technologie is leidend, niet de overheid.
Het forceren van een doorbraak van batterijauto’s lijkt vooralsnog niet te lukken
Al met al ziet het er naar uit dat de fiscale stimulering door de overheid en ondersteunend onderzoek door wetenschappers nog niet hebben geleid tot een enorme vraag naar elektrische auto’s. De consument kijkt de kat uit de boom en wacht tot de autoproducenten komen met een elektrische auto die op prijs en prestaties kan concurreren met ‘fossiele’ auto’s. De meeste particuliere rijders hebben nu eenmaal niet de luxe dat zij het milieu kunnen laten prevaleren boven geld; dat laat het huishoudboekje niet toe. Het zal nog vele jaren duren voordat elektrisch rijden onder die rijders eventueel de norm is.
Dan nog iets: onder leiding van de charismatische voorganger Elon Musk speelt Tesla een belangrijke rol in de huidige markt voor elektrische auto’s. Tesla wordt gezien als het grote voorbeeld van hoe we de automarkt moeten veranderen. Dit heeft geleid tot een soort ‘Tesla-tunnel-visie’: het idee dat batterijauto’s de enige oplossing voor de transitie zijn.
Maar wellicht verrassen andere energiebronnen — waterstof bijvoorbeeld — ons nog. Recent werd bekend dat de EEG Nederland een subsidie heeft toegekend om extra waterstoflaadstations te bouwen naast de 3 bestaande stations. Ook in een recent artikel in het Financieele Dagblad wordt uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden van het rijden op waterstof. De Duitse overheid ondersteunt het onderzoek naar het rijden op waterstof met forse subsidies en bijdragen.
Voorlopig hebben we nog genoeg fossiele brandstoffen voor vele jaren rijplezier. In alle rust moet we nu gaan bekijken hoe we een transitie naar een meer duurzame manier van autorijden tot stand gaan brengen. We hebben al een valse start gehad met de mislukte, miljarden kostende stimulering van lage emissie-diesels en hybride auto’s. Het forceren van een doorbraak van batterijauto’s met forse stimuleringspakketten lijkt vooralsnog niet te lukken. De zakelijke rijder wil alleen maar overstappen op elektrisch rijden als het veel goedkoper is dan het traditionele rijden. Ik kan me voorstellen dat de overheid wat gas terug gaat nemen om ook de kat uit de boom te gaan kijken.
Wordt vervolgd.
86 Bijdragen
[Verwijderd]
Michiel WERKMAN 8
De overheid is druk bezig om een van de meest succesvolle innovaties op dat gebied de nek om te draaien.
Ik doel op de meest ideale elektrische fiets die zowel voor schoon en CO2 vriendelijk woon-werkverkeer als recreatief gebruik inzetbaar is: de speedelec of ook wel speed pedelec. Daarmee kan door elektrische trapondersteuning een maximum (begrensde) snelheid van 45kmh worden gehaald. Omwille van die maximaal haalbare snelheid is deze fiets sinds 1 juli jl. wettelijk verbannen van het fietspad. Er moet nu met een kruissnelheid van 30-40kmh mee op de rijbaan tussen het auto- en vrachterkeer getrapt worden waar snelheden van 50-70kmh niet ongewoon zijn. Er zijn nu ca. 10.000 van die speedelecs, populair bij forenzen, en de groei zat er goed in. De allerlaatste verkoop statistieken laten echter alweer een daling zien die direct te linken is aan de levensgevaarlijke nieuwe wettelijke regels.
Jan Smid 8
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
Jan SmidMet een speedelec is prima met aangepaste snelheid van ca. 25kmh te fietsen tussen andere fietsers. Het is nu de wereld op z'n kop. Met een Porsche of Ferrari mag je ook op de openbare weg waar iedereen zich over het algemeen aan de snelheidslimieten houdt. En op een racefiets is ook zonder veel moeite 40-45 kmh haalbaar. Die mogen wel gewoon op de fietspaden. Op veel fietspaden geldt trouwens een snelheidslimiet van 25kmh.
MaartenH 10
Michiel WERKMANOnze infrastructuur is ontworpen voor een duidelijke scheiding tussen langzaam verkeer - fietsen die 20 rijden en snel verkeer, dat 50 of harder rijdt. De brommer is daarin altijd een lastige geweest, maar aangezien die dingen bijna altijd harder kunnen dan toegestaan, is het een logische keus ze op de rijbaan toe te laten. Helaas heeft gebrek aan handhaving ervoor gezorgd, dat we nu 'snorfietsen' hebben die met 45 over het fietspad gaan.
Met e-bikes en speed-pedelecs, wordt het beeld nog diffuser, zeker als de behulpzame tweewielspecialist je even helpt hem iets minder sloom te maken. Je krijgt veel voertuigen op het fietspad die tussen de 25 en 50 rijden. Daarvan weten we dat het slecht is voor de veiligheid. De enige oplossing lijkt mij om de infrastructuur aan te passen en de rijbaan geschikter te maken voor dit soort snelheidsverschillen, dan kunnen speed-pedelecs en snelle fietsers zelf kiezen waar ze rijden. En de snorfiets? Gewoon verbieden..
Berend Pijlman 13
MaartenHJan Smid 8
Berend PijlmanMaartenH 10
Berend PijlmanHet lijkt mij dat als je als overheid deze snelle (elektrische) fietsen stimuleert door de infrastructuur geschikter en veiliger voor hen te maken, je meer bereikt dan met het gigantisch stimuleren van batterij auto's.
leonardoz 7
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
leonardozFeit is: de speedelec haalt wel forenzen uit de vervuilende auto's.
leonardoz 7
Michiel WERKMANMichiel WERKMAN 8
leonardozLisa 3
SUBSIDIE is geld GEVEN
BELASTINGVRIJSTELLING is geen geld ONTVANGEN
Artikel is vooringenomen en nee ik heb geen elektrische auto en al helemaal geen Tesla. Wil wel dat de discussie ZUIVER wordt gevoerd ipv van vooringenomen stellingen die tot NIETS leiden...
leonardoz 7
LisaJan Smid 8
leonardozJurriaan Hartog 2
LisaMaar misschien ook wel. Er werden veel dikke slurpende directeursbakken verkocht en dat aantal neemt misschien wel af, want men wil groengewassen voor de dag komen.
[Verwijderd]
LisaGEVEN of NIET ONTVANGEN:
beiden hebben hetzelfde netto resultaat... (ZUIVER gezien).
Nu jij weer Lisa !
Berend Pijlman 13
Het is dan weer jammer dat dit zo opgeschreven wordt. Hierdoor lijk je daadwerkelijk iets tegen elektrische auto's te hebben in plaats van tegen inefficiënte subsidie.
Op basis van wat je schrijft kun je niet concluderen dat zakelijke rijders niet elektrisch zouden rijden als het even duur zou zijn.
Jan Smid 8
Berend PijlmanDe auteur heeft niets tegen elektrische rijden maar een goed milieu begint bij jezelf zonder het geven van belastingkortingen (= subsidie). Daar komt nog bij dat naar alle waarschijnlijkheid de bezitter van een BEV de benodigde stroom krijgt van een conventionele centrale. En waarom zouden we de rijken die eigenaar zijn van een BEV nog moeten subsidiëren voor iets dat enkel zij kunnen kopen? Daar komt nog bij dat er sprake is van ernstige subsidieverslaving: zodra de subsidie stopt daalt de verkoop en dat is bewezen. En het is weggooien van geld als auto's waar veel belastingkorting op is gegeven, binnen de korste keren verdwijnen naar het buitenland.
Wat wel geopperd wordt is het duurder maken van auto's die op benzine of diesel rijden. Daarmee pak je de mensen die zonder auto niet naar hun werk kunnen omdat er geen OV rijdt. En last but not least: je bevordert dat enkel rijken nog met de auto kunnen rijden, iets wat Groen-Links wil.
Ik zou het een slim idee vinden om vervoersbedrijven die mensen vervoeren wel die korting te geven, dan hebben we allemaal profijt en zeker in de stad.
Berend Pijlman 13
Jan SmidIk ben er wel voor dat de werkelijke prijs wordt betaald. Dus inclusief alle negatieve externaliteiten die nu afgeschoven worden op arme belastingbetalers. Dat afschuiven is iets wat VVD, PVV, PvdA, CDA, CU, SGP nou zeg maar alle traditionele partijen willen en wat dus ook gebeurt. Je moet niet denken dat de prijs door bedrijven wordt betaald. Grootste vervuilers mogen dat gratis doen of kunnen zelfs verdienen op emissierechten.
Jan Smid 8
Berend PijlmanHet is waar dat alle bedrijven de kosten van hun vervuiling afschuiven op de gewone man/vrouw. Het is ook waar dat de arme vaak zijn zaak niet door een rechter kan laten toetsen want geen geld. Feitelijk is dat justitiële tweedeling
Robin van V 3
Berend PijlmanRichard Jong 13
De car2go van de jaren '70/80 in Amsterdam
Floris 3
Als je echter kijkt in welke richting de industrie zich beweegt dan lijkt het e.e.a. toch echt wel het gewenste effect te realiseren:
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/11/26/daimler-ag-investiert-zehn-milliarden-euro-in-elektroautos/
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/11/volkswagen-steekt-20-miljard-in-elektrische-autos-a1573103
http://www.manager-magazin.de/unternehmen/autoindustrie/internationale-automobil-ausstellung-iaa-im-liveticker-a-1167090.html
http://www.maakindustrie.nl/nieuws/alle-volvos-zijn-vanaf-2019-voorzien-van-elektrische-motor
En last but not least, om dit allemaal mogelijk te maken komt een van ’s-werelds grootste (toe)leveranciers met dit bericht:
http://www.automotivenl.com/nieuws/automotivenl-nieuws/nieuws-overig/1549-bosch-komt-met-unit-voor-elektrische-as-aandrijving
Matthijs 11
Floris 3Tuurlijk, op -dit- moment is het voor jan modaal véél te duur om te kiezen voor een Tesla of vergelijkbaar model. Maar over enkele jaren, als er een EV is die goedkoper rijdt (in totaalprijs/km) dan vervangt niemand meer zijn benzine auto voor nóg een verbrandingsauto. Dan gaat het opeens heel hard.
Kan me overigens wel vinden in kritiek op subsidie beleid Nederland, want dat gaat vaak erg de mist in, net als met andere groene subsidies op zonne energie e.d.
Jan Smid 8
MatthijsHet probleem met subsidie is dat het verslavend werkt, en dat geldt ook voor rente die te laag staat.
Matthijs 11
Jan SmidJan Smid 8
MatthijsDaarnaast vergeet je nog iets: Neemt de vraag naar elektrisch rijden toe of zijn er zijn er nog landen - die bijvoorbeeld letterlijk zwemmen in de olie - die daar juist niet aan mee doen? Dan wordt ook de export van brandstof auto's weer interessant. En dat geldt ook voor de bouw van die auto's als die olielanden zelf geen auto-industrie hebben.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/de-crisis-ijlt-nog-na-het-aantal-werkende-vrouwen-stijgt-niet-meer
[Verwijderd]
MatthijsEen subsidie die als doel heeft elektrisch rijden te stimuleren heeft enkel effect als met de subsidie elektrische rijden voor een grote groep bereikbaar wordt, dat is nu niet het geval. Elektrisch rijden komt er maar niet dankzij de huidige subsidie, die is volkomen overbodig en weggegooid geld.
Floris 3
http://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/wegen-investitionen-in-autosparte-daimler-will-vier-milliarden-euro-sparen/20310756.html
MaartenH 10
Maar vooralsnog is de elektrisch auto helemaal niet zo fantastisch voor de duurzaamheid. We produceren nu iets van 6-7% van ons energieverbruik duurzaam en elke kWh daarvan kan maar één keer gebruikt worden. Als je die wegblaast met je Tesla, kun je hem niet ergens anders meer inzetten en wordt het restant grijs ingevuld.
De overheid zou eigenlijk niet meer moeten doen dan het duurzame aanbod van energie stimuleren en het fossiele verbruik afremmen. De overheid zou zich ook verre moeten houden van micro management dmv specifieke subsidies en regeltjes. Daarvan is sowieso bekend dat het contraproductief is en niet leidt tot optimale oplossingen
Floris 3
MaartenHUiteindelijk wil iedereen toch een duurzamere oplossing voor (auto)mobiliteit zonder allerlei smerige uitstoot maar ook zonder daarbij teveel concessies te moeten doen, de vervolgvraag is wat daar de beste oplossing voor is en wie deze kan (gaan) leveren.
MaartenH 10
Floris 3Die vervolgvraag is terecht, maar ik denk dat de overheid er niet voor is om die te beantwoorden, maar om de randvoorwaarden te stellen. En die randvoorwaarden leiden dan weer tot goede oplossingen.
Jan Smid 8
MaartenHLudovica Van Oirschot 15
Heeft iemand recente cijfers? Ik ben vooral benieuwd naar de combinatie van elektrisch rijden en zonnepanelen.
Wij overwegen deze keuze te maken. Ik heb nog geen detailberekening gemaakt maar mijn indruk is dat dat de moeite waard is om in te duiken. Voor de duidelijkheid: wij zijn geen leaserijders.
Alex Hoen 4
Ludovica Van OirschotMarjo Hebbes 2
Voorraad hebben we inderdaad van fossiele brandstoffen. We hebben alleen niet de ruimte om ze te verbranden, ook wel carbon bubble genoemd. Het CO2 plafond voor 2 graden opwarming is al praktisch bereikt.
Vervoersmiddelen met weinig of geen CO2 uitstoot zijn dus dringend gewenst. Of EV-auto's dit volledig bieden, zie ik niet helemaal terug in het artikel, al zal er een bijdrage zijn.
Ruimtebeslag is ook nog een dingetje, vooral binnen steden (die steeds groter worden). Zou ook een leuk volgend artikel zijn.
Jasper de Keijzer 1
Wilma Schrover 7
Bart Weststrate
Ronald Ent
Hoe kom je daar nu bij Gooskens!? Wat is dat nu een ongelofelijk simplistische voorstelling van zaken... Want je laat het broeikasprobleem volledig buiten je betoog...!
Het zullen niet de overheid, consumenten en/of de fabrikanten zijn die bepalen of we met andere energie gaan rijden dan fossiele brandstof. De wál zal dat doen als die het schip keert. Als ze in China lang genoeg de moord stikken van de smog en daarom besluiten massaal elektrisch of op waterstof te gaan rijden dan zullen ze alle automerken in de hele wereld daarin meesleuren. Uitgaan van cijfertjes en statistieken is pure kolder. Er gebeurt nl. altijd dat wat je niet had berekend of verwacht.
Gerben Koopman 6
Robin van V 3
De technologische ontwikkeling wordt nu voornamelijk gefinancierd door de verkoop van die enorm dure luxe elektrische wagens. Dat vertelt Elon Musk ook: met de verkoop van de Tesla Roadster werd de ontwikkeling van de Model S gefinancierd, enzovoorts totdat straks de model 3 op de markt komt. Die zal echt voor best veel mensen binnen hun budget gaan vallen. En daarmee de concurrentie flink op scherp zetten. Dus hoe eerder die model 3 er komt hoe beter.
In die zin is het stimuleren van de verkoop van die paar dure leasebakken alsnog een effectieve lange-termijninvestering in de toekomst van elektrisch rijden.
Verder denk ik ook dat Roel de aantrekkingskracht van elektrisch rijden enorm onderschat. De stille motor, de ruimte, het enorme vermogen en koppel; de voordelen buiten duurzaamheid zijn legio. Ik twijfel er dan ook niet aan dat in principe iedereen elektrisch zou willen rijden als het kon. En er ook best een beetje extra voor zou willen neerleggen. Zelf rijd ik bijvoorbeeld uitsluitend tweedehands benzine auto's maar voor een elektrische auto zou ik een nieuwe overwegen.
Andras 5
Robin van VDeze hele ontwikkeling gaat gewoon veel langer duren, maar hij is m.i. niet te stuiten. Een verdubbeling van weinig is inderdaad nog steeds weinig, maar in de trend is de groei toch nog steeds exponentieel. Op een gegeven moment gaat het dan opeens hard.
Ik denk trouwens dat de fabrikanten zelf hier een meer realistische kijk op hebben. Toevallig heeft BMW vandaag (oeps gisteren) een persbericht vrijgegeven over het volgende elektrische model uit de i serie. Daarin schrijven ze dat ze in 2025 maar liefst 25 elektrische modellen willen voeren, waarvan 12 volledig elektrisch (BEV). De roadmap is helder, er gaan er nog veel meer komen in de toekomst. De focus op hoeveel er precies in 2017 of 2018 verkocht worden is allemaal bijzaak in het grotere plaatje.
Als ik kijk naar wat BMW doet, dan krijg ik de indruk dat het ook helemaal niet de bedoeling is om nu al massale hoeveelheden elektrische auto's te verkopen. Dat zou ook niet realistisch zijn.
In plaats daarvan maken zij een statement met die eerste opvallende i modellen dat ze elektrisch rijden als de toekomst zien, en doen ze ervaringen op met een relatief kleine groep early adopters. Je ziet dat ook met de i community die ze opzetten waarin product managers in contact blijven met deze groep. Die ervaringen worden meegenomen in de volgende generatie modellen die langzaam maar zeker voor een steeds grotere groep toegankelijk zullen worden.
Zo gaat dat door totdat elektrisch rijden op een dag mainstream geworden is. Wat overigens niet betekent dat alle fossiele auto's meteen verdwenen zullen zijn; die zullen nog geruime tijd parallel met de elektrische auto's blijven bestaan.
[Verwijderd]
Robin van VWaarom denk je dat? Haal ik niet uit het artikel. Leg eens uit... Volgens mij maak je een volledig uit de lucht gegrepen aanname... Ik kan het in ieder geval niet uit het artikel halen, zie ik iets over het hoofd?
Robin van V 3
[Verwijderd]Volgens mij is het namelijk anders: Gebruikers willen dolgraag overstappen, mits het niet verschrikkelijk veel duurder is dan het traditioneel rijden.
[Verwijderd]
Robin van VAlleen de situatie is dat elektrisch rijden zonder de forse subsidies heel veel duurder is dan 'traditioneel' rijden. Denk niet dat milieu het hoofdargument is voor de zakelijke rijder maar andere voordelen zoals goedkoop rijden dankzij de subsidies, ultra-moderne hi-tech auto, exclusiviteit.
Althans op basis van mijn gesprekken met een zakelijke Tesla-rijder waren dat de redenen om Tesla te rijden en niet zo zeer het milieu, dat was een mooie bijkomstigheid die het goed doet op feestjes.
[Verwijderd]
Robin van VIk denk dat er eerlijkere en effectievere manieren zijn om technologische ontwikkeling te stimuleren. De subsidies rechtstreeks en volgens een eerlijke verdeling te goede laten komen aan research. Nu wordt in feite één private buitenlandse partij met ons belastinggeld bevoordeeld....
Robin van V 3
[Verwijderd]Ik ben het zeker met Roel eens dat er een 'Tesla tunnelvisie' dreigt. En ik zou ook liever zien dat er meerdere bedrijven profiteerden. Maar Tesla is nu eenmaal het bedrijf dat in haar eentje de hele markt in een stroomversnelling heeft gebracht. Dus liever één bedrijf dan helemaal geen.
En dat het een buitenlands bedrijf is lijkt mij geen probleem. We kopen zonnepanelen ook massaal in China.
[Verwijderd]
Robin van VReinier van der Drift 2
Lennart Quispel 4
Dit vind ik een behoorlijk rare opmerking. Waarom wordt klimaatverandering hier volledig genegeerd door Gooskens ? Het begint er toch een beetje op te lijken dat hij vooral aan het lobbyen is voor de olie-industrie; behalve grote oliemaatschappijen is er verder helemaal niemand op deze wereld die erbij gebaat is als we fossiel blijven rijden. Maar goed, het lijkt me ook nogal raar als FTM industrielobbyisten in dienst zou hebben genoemen.
Dus, Roel ... waarom denk jij precies dat klimaatverandering niet bestaat of geen enkel probleem vormt ?
Peter Urbanus 5
Lennart Quispelja, de klimaatopwarming bestaat en nee, de elektrische auto zal die niet stoppen.
Iedereen kijkt naar auto's, maar kijk ook eens naar zeeschepen en de luchtvaart (500.000 vliegbewegingen per jaar boven ons land).
Lennart Quispel 4
Peter UrbanusWie beweert er dan precies dat electrische auto's klimaatverandering gaan stoppen ? Ik ben dat nog nooit ergens tegengekomen, om eerlijk te zijn. Heb je een linkje naar zo'n uitspraak ?
Maar ookal zijn electrische auto's geen complete oplossing, ze dragen wel heel erg veel bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Dat lijkt mij een hele goede reden om juist haast te maken met het invoeren daarvan. Echter, ik kan wel begrijpen dat je die noodzaak niet ziet als je nog in een klimaatsceptische ivoren torentje leeft.
Vandaar mijn vraag aan Roel:
Waarom denk jij precies dat klimaatverandering niet bestaat of geen enkel probleem vormt ?
Roel Gooskens 4
Lennart QuispelLennart Quispel 4
Roel GooskensEgbertDijkstra
Roel GooskensEen element dat opnieuw ontbreekt is de (indirecte) subsidiëring van fossiele brandstof. Waarom worden de kosten die door deze brandstof veroorzaakt worden niet doorberekent in de de prijs? (Gezondheidszorg agv NOx, noodzakelijke milieumaatregelen, effecten klimaatverandering etc). ??
Zie verder het inmiddels bekende onderzoek van het IMF (nu niet direct het meest linkse, groene onderzoeksbureau overigens ).
https://www.imf.org/en/Publications/WP/Issues/2016/12/31/How-Large-Are-Global-Energy-Subsidies-42940
Voor de liefhebbers, dit gratis toegankelijk artikel in The Guardian (Fossil fuels subsidised by $10m a minute, says IMF) vormt een goede samenvatting.
https://www.theguardian.com/environment/2015/may/18/fossil-fuel-companies-getting-10m-a-minute-in-subsidies-says-imf
Peter Urbanus 5
Lennart QuispelVerder zit ik niet in mijn ivoren torentje, dus probeer mensen die vraagtekens stellen bij de elektrische auto daar ook niet te plaatsen.
Lennart Quispel 4
Peter UrbanusPeter Urbanus 5
Lennart QuispelIk ben niet tegen elektrisch rijden, maar een Tesla kun je van 6 euro netto per uur en een flexibel contract niet betalen. Een Leaf of Fluenz komt dan eerder in de buurt, tweede- of eerder derdehands welteverstaan.
Ik heb een behoorlijk oude auto. Onderhoud en bepaalde reparaties kun je nog zelf doen en het verbruik ligt niet hoger dan een moderne middenklasser met benzinemotor. Als ik 'm niet per se nodig heb, pak ik de fiets.
Lennart Quispel 4
Peter UrbanusMaar over het algemeen heb je gelijk dat je op het platteland tegenwoordig wel een auto nodig hebt. Het OV zou daar een stuk beter kunnen, maar ik denk niet dat je auto's helemaal zou kunnen uitbannen; daarvoor is de bevolkingsdichtheid niet groot genoeg.
Je kan volgend jaar eens kijken; er komen dan modellen met zo'n 300 km. bereik die enigszins betaalbaar worden. Als je dagelijks niet meer dan 300 km. rijdt, dan hoef je eigenlijk nooit meer te tanken. Natuurlijk kost het je wat extra stroom, maar je bespaart wel degelijk een heleboel.
Peter Urbanus 5
Lennart QuispelDit is een van de rijkste dorpen van Zeeland en je ziet veel dikke wagens, maar een flink deel van de mensen heeft het echt niet breed. Je mag blij zijn als je oude wagentje weer door de apk komt en nog niet naar de sloop hoeft. Een totaal andere realiteit dan die van bv beleidsambtenaren, consultants, medewerkers van semi-overheden, managers en politici.
Peter Urbanus 5
Een maandagochtend in de zeer drukke spits in Midden-Brabant. Ik telde die ochtend drie (!) volledig elektrische auto's en een mogelijke elektrische auto, maar dat kon ook nog een plug-in zijn.
Peter Urbanus 5
Ik heb twee banen en verdien nauwelijks minimumloon daarmee. Zonder auto kan ik niet op mijn werk geraken. Denken jullie dat een elektrische auto betaalbaar voor me is?
Peter Urbanus 5
Het zou kunnen betekenen dat elektriciteit qua prijs de plaats inneemt van die van fossiele energie. Olieboeren bulken nu van het geld, gewoon omdat ze iets produceren waar enorm veel vraag naar is. Dat kan met elektriciteit ook gebeuren.
Kortom, je kunt de kostenprognoses niet opstellen op basis van de stroomprijzen van nu.
Maarten Brons 7
En er lijkt een come back te komen van de Mia. Volgens mij gaan ze in Zuid-Korea gebouwd worden en kan de nieuwe, met zwaarste accupakket 250km rijden. Ik heb begrepen dat er in 2018 een nieuwe poging wordt gedaan...
http://www.mia-automobile-club.com/look
En mijn Mia: http://www.mymia.nl
Joost Versteegh 4
Wegens de grote maatschappelijke kosten van alcoholconsuptie is het heel verdedigbaar om meer accijns te heffen op drank dan op frisdrank. In de gedachtengang van de auteur wordt de frisdrank daadoor met miljarden per jaar gesubsidieerd. Om van water nog maar te zwijgen.
Peter Urbanus 5
Joost VersteeghEgbertDijkstra
Dat de belastingcomponent daarbij een rol speelt is evident, maar is voor menig rijder echt niet de belangrijkste factor. Per km betaald een gemiddelde Tesla-rijder die thuis en bij de gratis Superchargers kan laden 2,5 tot 3 cent aan stroom - vergelijk dat met 16 cent aan benzine (1:10). Des te meer je rijdt des te groter het verschil. Met 50.000 km per jaar is een Tesla-rijder pm €7.500 per jaar minder uit aan "brandstof". Tel uit je winst.
[Verwijderd]
Wat er aan electrisch rijden innovatief is is mij een raadsel. Elektra motoren bestaan al zolang als er electra is. Moest alleen nog mechanisch aan elkaar gekoppeld worden. De subsidie gaat nu gewoon naar ideeen van een goedverdien model.
EgbertDijkstra
[Verwijderd][Verwijderd]
EgbertDijkstra[Verwijderd]
[Verwijderd]Met de huidige subsidie op elektrische voertuigen blijft de aanschafprijs van de op dit moment op de markt verkrijgbare elektrische auto's dermate hoog dat deze voertuigen enkel voor 1%, heel misschien 2% van de Nederlandse autorijders bereikbaar wordt. Dat zet geen zoden aan de dijk om de elektrische auto gemeengoed te maken.
Pas wanneer de subsidie zodanig is dat daarmee de elektrische auto bereikbaar wordt voor Jan Modaal zal zij het effect hebben dat, net zoals met de HR-ketel gebeurde, de elektrische auto gemeengoed wordt.
Het is aanbevelenswaardig soms iets beter na te denken alvorens wat te roepen en een vergelijking te maken die geen goede vergelijking is, immers geen ceteris paribus.
Willem Lageweg
Peter Urbanus 5
Willem LagewegHoe dan ook, ze doen het prima op lpg. Je betaalt enkele tientjes wegenbelasting per maand en gooit voor een habbekrats je tank vol met lpg. Veeeeeeeeeeeel goedkoper dan elektrisch rijden en een relatief schone verbranding.
Fred Raaks 5
Wikipedia heeft het over "fuel" als het over hydrogen vehicles gaat en volgens mij is de nederlandse vertaling voor het woord fuel: "brandstof".
Verder is het heel gebruikelijk men het over "hydrogen fueled cars" en "hydrogen fuel cells" heeft.
In Denemarken is de verkoop van Tesla's meer dan 90% gedaald nadat de belastingvoordelen werden opgeheven.
Wolter van der Vlist 1
Jan Mulder 3
In wezen dezelfde technologie wordt gerecycled en zou nu het ei van Columbus zijn. Misschien eerst eens goed uitzoeken waarom het toen niet gelukt is.
[Verwijderd]
sjoerd 36