Het WK Rentederivaten

3 Connecties

Relaties

MKB

Organisaties

ONL

Werkvelden

Ondernemerschap
5 Bijdragen

Niemand komt op voor MKB'ers met rentederivaten. Columnist Frank Wijn bespreekt de tactieken van alle spelers in het rentederivaatdossier.

De problematiek rond de rentederivaten in het MKB blijft maar dooretteren. In de afgelopen twee jaar is er veel tijd en energie gestoken in het openbaar maken van misstanden bij banken inzake de verkoop van deze niet-passende MKB-producten. Politici, wetgevers, pers, banken, toezichthouders en MKB-belangenorganisaties zijn voorzien van kennis. Kennis over de inhoud van de producten, opvallende praktijkcases, verkooptechnieken, slinkse herstelacties van banken, gebrekkig toezicht én kennis over mogelijke oplossingen. Individuele voorbeelden van dossiers zijn meermaals in de publiciteit gekomen. Het betrof zowel opportunistische gelukszoekers als échte slachtoffers. Vaak waren eenzame MKB-slachtoffers met renteswaps goed te helpen. Maar het ontbrak aan welke integrale aanpak dan ook. Om in voetbaltermen te spreken: we trainden de individuele, vermoeide speler, maakten hem beter, terwijl ondertussen de rest van de competitiespelers nog steeds aan bloedarmoede lijdt. Maar minister  Dijsselbloem, wil géén landelijke diagnosecampagne of integrale verspreiding van foliumzuur of vitamine B12 voor alle spelers. Iedere speler moet maar naar zijn eigen huisarts. Geheel op eigen kosten. Wie zouden er voor de MKB'ers moeten opkomen? Ik bespreek de tactieken van de spelbepalende spelers voor u.

De AFM

Toezichthouder AFM speelt heel defensief en tergend langzaam. Zij is al jaren op de hoogte van alle smeuïge, praktische details van deze misstanden, maar lijkt te verdrinken in procedures, onderzoeken, politiek, dubbele agenda’s en andere belangen. De AFM biedt de MKB´ers die nu in de problemen zit geen enkele mogelijkheid om eruit te komen.

MKB Nederland / Ondernemend Nederland

MKB Nederland speelt een geheel eigen wedstrijd.  Zij vond een petitie over rentederivaten “een sympathiek initiatief, welke wij niet ondersteunen, daar wij met AFM, banken, Ministerie van Financiën een ander pad bewandelen”. “Een pad bewandelen”? Dat is alsof je slentert tijdens een zaterdagochtendtraining bij amateurclub DVS. Daar kom je niet verder mee. Dit derivatenprobleem bestaat al zéker sinds 2006, is verergerd sinds 2009, treft veel van hun leden en in 2016 lopen de eerste contracten geruisloos af (incl. alle problemen). Je vraagt je inmiddels serieus af wélk spel MKB NL speelt en voor wie? Ondernemend Nederland (ONL), van Hans Biesheuvel valt helemaal niet op in het rentederivatendossier sinds ze eind vorig jaar een vaste invalplek kreeg.

Banken en Nederlandse Vereniging van Banken

De banken en haar belangenclubje blijken de werkelijke sterspelers te zijn. Zij begrijpen dat “wie geschoren wordt, stil moet zitten”. En daar zijn ze verdraaid goed in, ze geven geen krimp. Een overigens vaak zeer effectieve tactiek, zoals blijkt bijvoorbeeld uit de geruchtmakende zaak tegen de  Nomads-motormuizen. Zwijgen loont! Behalve in de individuele klantgesprekken van banken met MBK´ers. Daar vliegen de insinuaties en bedreigingen de MKB-er om de oren. Maar daar staat geen camera op, dus daar hoort niemand iets van.  Voor de rechter spreken de ingehuurde advocaten van banken netjes met twee woorden, sputteren enigszins ingetogen tegen, om vervolgens een  schikking en de wondjes te likken. Uiteindelijk lijken de banken en hun lobbyisten dan ook als winnaar uit deze strijd te komen. Dus voorlopig zijn mijn welgemeende feilicitaties voor de banken. ABBA zong het in 1980 al, “the winner takes it all”. Blijf vooral lekker werken aan de nieuwe bankierseed, de bankencode en het op papier centraal stellen van de klant. Lobby er op los. Het werkt!

MKB-ers

En de MKB-er zélf? Die denkt zijn problemen op te lossen door 10 uur extra per week te trainen en nog meer wedstrijden te spelen om deze financiële ellende maar te kunnen blijven betalen. Om uiteindelijk klagend en murw, maar uitzonderlijk gewillig, afgevoerd te worden naar de slachtbank. Het doet mij denken aan de wedstrijd Joegoslavië tegen Zaïre tijdens het WK in 1974: 9-0.

Teleurgesteld

Ik had oprecht verwacht dat alle spelers veel alerter en oplosgerichter zouden zijn na alle debacles die de afgelopen 6 jaar naar boven zijn gekomen. Ik noem er een paar: (1) het hypotheekdebacle, (2) de LIBORfraude, (3) de EURIBORfraude, (4) de goudfraude, (5) de valutafraude, (6) USD 100 miljard boete (7) het ABN Amro debacle, (8) het Fortis debacle, (9) het SNS Reaal debacle, (10) het DSB debacle, (11) het bijzonderbeheer debacle, (12) de ISDAfixfraude en (13) het Icesave debacle. Ik word er moe van. Geef mij dan maar de legendarische nummer 14? Veel kijkplezier vanavond!
Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte achttien jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1.