Het zwijgen van Joost Tjaden

Joost Tjaden, voormalig directeur van het investeringsfonds Janivo van de familie De Pont, zakt langzaam weg in het drijfzand van de vastgoedfraude.

Vorig jaar juli stapte Joost Tjaden totaal onverwacht op als commissaris bij mobiele navigatiebedrijf TomTom. De directeur van het investeringsfonds Janivo, dat aandeelhouder is in TomTom, was betrokken bij de vastgoedfraude-affaire rond Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Volgens het Financieele Dagblad is dat geweest omdat Tjaden werd betaald door hoofdverdachte Jan van Vlijmen. Het FD sprak met meerdere (anonieme) bronnen die onafhankelijk van elkaar stellen dat Tjaden deze betalingen voor zijn werkgever had verzwegen.

Janivo is het investeringsfonds van de familie De Pont. Pater familias Jan de Pont boekte zakelijke successen door in 1956 het directeurschap van AGAM, de importeur van het Duitse automerk Mercedes Benz, op zich te nemen en enkele jaren later het bedrijf over te nemen.
Tjaden werkte sinds 1993 voor Janivo. Janivo was onder andere grootaandeelhouder van Quotemedia, de uitgever van het zakenblad Quote dat, geheel tegen de wens van de werkgever van Tjaden, de familie De Pont elk jaar op de Quote 500 rijkenlijst plaatste.

 

Joost Tjaden


Volgens het FD is Janivo al 25 jaar een 'vaste zakenpartner' van Jan van Vlijmen. Van Vlijmen zou Tjaden 250 duizend euro hebben betaald voor 'adviesdiensten'. Tjaden, die nog steeds commissaris is van Egeria, het investeringsfonds dat gelieerd is aan de familie Brenninkmeijer en eigenaar is van NRC Handelsblad, wilde niet op de vragen van FD ingaan.

Janivodirecteur Steven Vis, aangetrouwd met de familie De Pont, zei eerder tegen FD dat het vertrek van Tjaden 'niets te maken had met de vastgoedfraude. Bij ons is niets aan de hand. 100 procent zeker. Tjaden nadert zijn pensioengerechtigde leeftijd'.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 617 leden