HFT: ratten in een graanschuur

High frequency trading is in essentie niets anders dan het vandaag al in je hand hebben van de <i>The Wall Street Journal</i> van morgen. Hoed u voor de klauwen van computergestuurde traders, waarschuwt belegger Jan Dwarshuis

'They are like rats in a granary,' knauwde Charlie Munger, de illustere zakenpartner van belegger Warren Buffett. Het onderwerp van gesprek: high frequency traders. Deze week vierde de flash crash zijn vierde verjaardag. Op 6 mei 2010 om 14:42:44:75 uur verloor de Dow Jones in een paar minuten tijd zo’n 1.000 punten, de financiële wereld stond even stil. De jacht naar de picoseconde kent kennelijk geen grenzen.

De laatste jaren staat high frequency trading (HFT) steeds meer in de schijnwerpers. Voordeel behalen door de aanschaf van geavanceerde computerapparatuur en het goed positioneren daarvan is niet verboden. Munger is vrij stellig in zijn mening. 'It does the rest of civilization no good at all,' vindt de steenrijke oude baas. Vooropgesteld, er bestaat een verschil tussen de handel in Europa en de VS. In de VS kunnen partijen zich inkopen voor een eerste klas plekje op het handelsplatform, dat heeft zijn voordelen. In Europa hebben we toch meer te maken met een versnipperd krachtenveld. Ik merk op dat er in de VS wel veel Europese aandelen verhandeld worden.

De high frequency trader is geen liquidity provider, hij doet alsof

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ziet echter geen reden om in te grijpen bij HFT, sterker nog, hij ziet zelfs voordelen. 'Als positieve eigenschappen worden een efficiëntere prijsvorming, meer liquide markten en een daling van de transactiekosten onderkend,' aldus Dijsselbloem in zijn antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de flitshandel. Uitgerekend op het punt van liquiditeit ben ik het met de door mij zéér gerespecteerde minister van Financiën niet eens.

Verschillen

De high frequency trader is geen liquidity provider, hij doet alsof, en dat wil hij graag zo houden. Hij garandeert namelijk de liquiditeit niet, waarbij de market maker dat wél doet. Sterker nog, de market maker is dat zelfs verplicht. Daarnaast geeft de market maker slechts in één fonds prijzen af, terwijl de high frequency trader de hele graanschuur kan afstruinen. Dat zijn grote verschillen waarbij de high frequency trader gebruik maakt van een stukje voorkennis in de vorm van tijd. Vervolgens bepaalt hij wat hij gaat doen, aangestuurd door een van te voren ontworpen handelsmethodiek en uitgevoerd door krachtige computers. Of hij gaat kopen of verkopen en hoeveel staat allerminst vast.

Eric Scott Hunsader, de oprichter van Nanex – een bedrijf gespecialiseerd in het onderzoeken van beursdata – windt er geen doekjes om: het voordeel in snelheid en tijd is volgens hem niets anders dan 'the equivalent of having tomorrow’s Wall Street Journal in your hand today'.

Beurs mag 5 jaar dicht

Wij beleggen op een dusdanige manier waarbij de beurs gerust vijf jaar op slot mag. HFT is niet aan ons besteed. Dit neemt niet weg dat orders fatsoenlijk weggedraaid moeten kunnen worden en dat vereist mijn inziens vandaag de dag een andere aanpak om uit de klauwen van de computergestuurde trader te blijven.

De keuze van de broker speelt daarbij ook een belangrijke rol, omdat veel brokers niet kunnen waarmaken wat ze pretenderen en waarbij u de bekende kleine lettertjes vooral niet moet vergeten. Het verbaast mij elke keer weer hoe makkelijk beleggers- en vermogensbeheerders daarover heenstappen. Ik vraag mij openlijk af of de klant hiervan wel op de hoogte is.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...