
Bronmateriaal van o.a. PvdA en IISG; beeldbewerking door Luuk van der Sterren. © CC BY-SA
In Memoriam: de Sociaaldemocratie
Afgelopen maart werd pijnlijk duidelijk wat vier jaar rechts beleid de PvdA had gebracht: de partij werd met de grond gelijk gemaakt. Ze is niet alleen: in heel Europa is de sociaaldemocratie op sterven na dood. Waar ging het mis? Ewald Engelen schreef een necrologie.
Hoe rooskleurig zag de toekomst er midden jaren negentig voor de sociaaldemocraten uit.
Onder leiding van charismatische aanvoerders als Tony Blair, Wim Kok en Gerhard Schröder onderging de beweging een ware moderniseringsgolf. ‘Neoliberalisme met een menselijk gelaat’, zo heette het project. Voor even leek het een (electoraal) niet te kloppen combinatie.
Twintig jaar later is van die onoverwinnelijkheid weinig overgebleven. Het grote verhaal van het voorbije verkiezingsseizoen is niet dat het politieke midden onverwacht weerbarstig bleek. Het is ook niet dat het ‘verkeerde soort populisme’ is afgestopt, of dat het politieke landschap desondanks almaar verder is versplinterd. Het echte verhaal is het dramatische verlies van de Europese sociaaldemocraten.
Anderhalve eeuw na haar onstaan — geboren uit het verzet van fabrieksarbeiders tegen de uitwassen van het industriële kapitalisme — is de sociaaldemocratie hard op weg om roemloos ten onder te gaan. In Griekenland, Frankrijk, Spanje, Nederland en Tsjechië is de beweging waarschijnlijk voorgoed weggevaagd; in Duitsland en Oostenrijk is ze veroordeeld tot onbetekenende bijrolletjes.
En keer op keer is de reden voor de teloorgang dezelfde: het opmerkelijke sociaaldemocratische onvermogen om een geloofwaardig antwoord te vinden op de uitwassen van het kapitalisme van de 21e eeuw.
Waar je ook kijkt, overal zie je de rokende puinhopen van wat ooit geoliede politieke machines waren
Rokende puinhopen
Toenemende ongelijkheid, groeiende uitbuiting, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, corpocratisering van de democratie, onbeschrijflijk dierenleed, onstuitbare klimaatverandering, ideologische verdorring – de sociaaldemocratie heeft maar één reflexmatig antwoord paraat: we moeten het beter uitleggen. Beter uitleggen waarom de overheid helemaal geen antwoord kan bieden.
Het resultaat liegt er niet om. Waar je ook kijkt, overal zie je de ruïnes van wat ooit trotse en geöliede politieke machines waren. Soms letterlijk, zoals in Gent of Berlijn: Droeg de sociaaldemocratie daar haar macht van oudsher uit via grote, iconische gebouwen die spraken van een betere wereld; anderhalve eeuw later rest deze steden slechts nog wat doodse gevels.
Bij sommige panden is de sociaaldemocratische geschiedenis ‘op zijn kapitalistisch’ uitgewist. De muren zijn beplakt met de posters van popconcerten en films; in de voormalige vakbondskantoren en uitgeverijen zitten cafés en restaurants die worden gefrequenteerd door millennials die werken in de gig-economie. Hen zal het evenwel een rotzorg wezen dat er vanuit deze gebouwen ooit een politieke strijd werd gevoerd om idealen die anno 2017 door dezelfde sociaaldemocraten al lang weer te grabbel zijn gegooid.
Ik kan enig plezier in mijn ramptoerisme niet verhullen
En soms zijn de ruïnes figuurlijk. Zoals in Nederland, waar het socialisme vooral op gemeentelijk niveau zijn beslag heeft gekregen — al was het maar in de naamgeving van de woningbouwcorporaties. In de jaren twintig waren zij verantwoordelijk voor ware architectonische hoogstandjes; ze spraken van hoop, verheffing, daadkracht, idealen en van de expertise en middelen om ze te verwezenlijken. Ook vandaag de dag nog komen liefhebbers van over de hele wereld naar Nederland om deze gebouwen te bezichtigen.
We weten wat er van is geworden. Corporaties met kerstbomen aan derivaten; gewetenloze bestuurders met Maserati's en goudgerande pensioenen; universiteiten met campussen in China en portfolio's aan onroerend goed; schoolbesturen met kantoorruimte aan de Zuidas. Voor verheffing, lees zelfverrijking. Voor daadkracht, lees de bullshit van de manager. Voor hoop, lees de kille achteloosheid van de rendementsmaximalisatie. Voor idealen, lees de verheerlijking van de markt. En voor de weg erheen — het knopentellersidioom van de econoom.

Idealen als behangpapier
Ik kan enig plezier in mijn ramptoerisme niet verhullen. Het gebeurt immers niet elke dag dat een politieke beweging die werd opgericht om het kapitalisme te temmen, wordt weggevaagd tijdens de grootste kapitalistische crisis sinds de jaren dertig. Dachten de kinderen van Kok nu werkelijk dat kiezers dom genoeg zouden zijn om opnieuw te stemmen op een partij zonder soortelijk gewicht?
Als de macht lonkt, blijken de beginsels van de PvdA zo dun als behangpapier
Het cynisme van de generatie Asscher-Dijsselbloem-Samsom spatte er dan ook af toen in 2010, na jaren blijmoedig bouwen aan de neoliberale renovatie van Nederland, plotseling iedereen die iets voorstelde in de PvdA opzichtig zwaaide met het pamflet Ill fares the Land van Tony Judt. Deze schrijver bracht ons een nostalgisch pleidooi voor de sociaaldemocratie van de civiele techniek van Tinbergen en de collectieve verzekeringen van Drees.
Ill fares the Land vormde destijds de Bijbel voor het zogenaamde Van Waarde-project van de Wiardi Beckman Stichting. Het document had een ideologische herbronning moeten opleveren, maar anno 2017 oogt het als het zoveelste monument voor de eigen buigzaamheid.
Want als de macht lonkt, dan blijken de beginselverklaringen van de PvdA nogal eens zo dun als behangpapier: de neoliberale kaalslag ging ook onder het kabinet-Rutte II gewoon door.
‘Burgemeesters in oorlogstijd’, zo noemden Asscher, Dijsselbloem en Samsom zich. Iemand moest het doen — en als zíj het deden, zou het in ieder geval socialer gebeuren dan wanneer het aan een ander zou worden overgelaten.
Wat over het hoofd werd gezien, was dat sociaal of asociaal niet afhankelijk is van het beleid zelf: het wordt bepaald door de beschikbare begrotingsruimte. Wie in een economie waar de helft van het bbp voor rekening van de overheid komt het begrotingstekort wil verminderen, speelt automatisch een zero sum game. Wat er bij de overheid (in de vorm van lagere uitgaven of lastenverzwaringen) bij komt, gaat er in de private sector af. En omdat de VVD aan Samsom en consorten had opgedragen om van het bedrijfsleven af te blijven, waren huishoudens per definitie het haasje.
Ooit had de PvdA het monopolie op ideëenvorming
Toen minister van Financiën Dijsselbloem zich vervolgens ook nog eens tot het ordoliberalisme van Wolfgang Schäuble bekeerde en ook de rest van de eurozone aan de paal van misplaatste soberheid nagelde, was het pleit beslecht. Deze partij was het exacte tegendeel geworden van wat ze ooit was geweest: geen volkspartij, maar een machtspartij. Geen idealistische partij, maar een technocratische partij. Geen ledenpartij, maar een kaderpartij. Geen emancipatiepartij, maar een banenpartij.
Progressief intellectualisme
Je kan het je nu nauwelijks meer voorstellen, maar ooit had de PvdA het monopolie op ideëenvorming. Je komt ze soms nog wel eens tegen tussen de tweedehandsboeken bij De Slegte: jaargangen Socialisme en Democratie uit de jaren zeventig, tachtig en negentig, eigendom van onlangs overleden sociaaldemocraten. Geen enkele politieke publicatie kon er aan tippen: doorwrocht, internationaal georiënteerd, academisch onderbouwd, creatief, utopisch. Geen wetenschappelijk bureau dat kon concurreren met de Wiardi Beckman Stichting.
Er bestond in Nederland een soort Wahlverwandschaft tussen de sociaaldemocratie en de academische sociologie-, bestuurskunde- en economiebeoefening; een lidmaatschap van de PvdA hoorde in de jaren zeventig, tachtig en negentig net zo bij een hoogleraarstitel als een eigen toga en baret. Links, maar realistisch en keurig — dat idee. En het leverde je via de WRR, SCP, SER, hoorzittingen en bilateraaltjes ook nog eens periodieke toegang tot de macht op.
En zo gingen wetenschap, partij, politiek en bestuur meer en meer dezelfde technocratische taal spreken. Wat politiek nog wel en wat niet meer acceptabel was, werd onderling bepaald. Den Uyl's smalle marges van de democratie kwamen niet alleen van buiten, maar bevonden zich ook in het collectieve brein van de Nederlandse sociaaldemocratie. Het resoneerde met de breed levende gedachte dat intellectualisme per definitie progressief was.
Intellectuelen bestaan niet meer: van de pen kan je in Nederland nu eenmaal niet leven
Ik kan mij nog goed herinneren dat ergens in de jaren negentig het filosofisch tijdschrift Krisis een themanummer aan rechtse intellectuelen wijdde. ‘Foute intellectuelen’, luidde de titel. Het nummer kwam maar moeizaam tot stand: de combinatie rechts en intellectueel bleek een eenhoorn. Je moest ze met een kaarsje zoeken: De Sade, Nietzsche, Spengler, Heidegger, De Man en Cioran – dat was het wel zo'n beetje.
Het is allemaal verleden tijd, want intellectuelen bestaan niet meer. Van de pen kan je in het kleine, geestelijk arme Nederland nu eenmaal niet leven. En academici zijn vrijwel allemaal technocraten geworden die keurig binnen de lijntjes kleuren. Daar heeft de publicatiedruk wel voor gezorgd.
Paard van Troje
Teveel paternalistische ingenieurs, het is iets waar de sociaaldemocratie altijd last van heeft gehad. Met de neoklassieke gelijkschakeling van de Nederlandse economiebeoefening is de PvdA in de jaren tachtig en negentig uitgegroeid tot het grootste neoliberale paard van Troje van alle Nederlandse middenpartijen.
De PvdA heeft zich laten gijzelen door haar neoliberale kinderen. Aangevoerd door economen als Rick van der Ploeg, is het binnen de partij nog altijd deze kliek die het denken over sociaal-economische vraagstukken bepaalt. Het levert het bizarre (maar o zo herkenbare) beeld op van verkiezingsprogramma's die aan de ene kant wanhopig aansluiting zoeken bij de heersende mode over postmoderne identiteitskwesties (dichte versus open grenzen), maar tegelijkertijd op sociaaleconomisch gebied slechts Kurieren am Symptom.
De PvdA heeft zich laten gijzelen door haar neoliberale kinderen
Een herziening van de detacheringsrichtlijn — vier jaar lang het stokpaardje van Asscher — gaat de al decennia dalende trend van de arbeidsinkomensquote echt niet keren. Daar is een fundamentele analyse van de machtsonevenwichtigheden in het kapitalisme voor nodig. En op zo’n analyse heb ik de PvdA al decennia niet kunnen betrappen.
Pas als zij zich van de houdgreep van deze economische loodgieters weet te ontdoen en weer een vrijplaats wordt voor het type politieke verbeelding waar het in de jaren zeventig patent op had, heeft de PvdA als ideëenpartij misschien een (kleine) bestaansreden. Maar zelfs dan blijft haar ongeloofwaardigheid haar parten spelen. De partij heeft in de loop der jaren domweg te veel bestuurders gebaard die de sociaaldemocratische principes met voeten hebben getreden.
Nooit had de partij moeten toestaan dat oud-premier Kok zich verschanste in de raad van commissarissen van ING. En het was een flater van jewelste om de vice-premier van een van de meest rechtse kabinetten sinds de Tweede Wereldoorlog tot lijsttrekker te maken. Hoe ging Lodewijk Asscher ooit geloofwaardig gehakt maken van hetzelfde beleid waar hij vier jaar lang zijn handtekening onder had gezet?
Wat je de PvdA als sympathiserende buitenstaander zou wensen, is een Corbyn-achtige paleisrevolutie. Het is veelzeggend dat de enige Europese sociaaldemocratische partij die het tij wist te keren, het Britse Labour was. De boodschap laat zich raden: de kiezer heeft tabak van de trui van Spekman. En ze zit al helemaal niet te wachten op de zoveelste bekering van Lodewijk Asscher. Echte authenticiteit, dát is wat ze wil.
120 Bijdragen
Bob Lagaaij 5
Pieter Ahsmann 5
Bob LagaaijRobelia 8
Wie kent Pieter Jelles Troelsta nog. Of Domela Nieuwenhuis.
Welke sociaaldemocraat kent nog haar roots?
Kent iemand Appelscha?
http://www.stellingia.nl/wp-content/uploads/2014/07/Appelscha-Bolwerk-van-anarchisme-en-....-1.pdf
Alex
RobeliaRobelia 8
AlexAlex
RobeliaDe grote scheur in de beweging kwam toen Domela Nieuwenhuis Troelstra duidelijk maakte dat sociaaldemocratie niets anders was dan net zo worden als de mensen die ze weg wilden hebben. En dat is maar al te waar gebleken.
Edward 2 4
RobeliaMogen leren lezen en schrijven: Theo Thijssen.
Niet meer hoeven wonen in kelderwoningen met een constant laagje water van 2 cm.
Het ontmantelen van het Hof van Sjako.
Kees-Jan 4
Mensen die zich aangetrokken voelen tot het socialistische gedachtengoed zijn mensen die al vaak bedonderd en in de maling genomen door de maatschappij beschadigd zijn, de minderheden, de aan de kant geschoven mensen en in mindere mate de arbeiders.
Als Kok zijn achterban besodemietert met zijn kwartje, en op de koop toe nog een commisariaat krijgt en neemt bij de ing. is hij niets meer dan een persoon waar ik mijn bedenkingen bij heb.
Als Wouter Bos zijn mond vol heeft over zwarte scholen maar zijn eigen kinderen naar een witte school stuurt is dat een zeer bedenkelijke handelswijze, die de mensen blijven onthouden inmiddels is dit soort van bedenkelijke politiek aan de partij gaan kleven.
Stuk voor stuk zijn het salonsocialisten geworden, de partij is verworden tot een springplank naar een goed betaalde baan over de ruggen van de mensen waar zij voor hoort te staan.
De kiezer laat zich niet meer bedonderen.
De partij zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden, de statuten hoeven niet herschreven, echter de strijd voor gerechtigheid en zal met open vizier gestreden moeten worden, met slechts 1 belang, recht halen voor de verschopten, vertrapten en zoekenden in onze complexe samenleving en pal staan voor het gedachtengoed, waarbij medewerkers, bestuurders zichzelf wegcijferen, slechts dan zal er vertrouwen terugkomen, want vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
De beloning zit niet in een daaropvolgende carriere, maar in de wetenschap dat je het mandaat van de kiezer niet hebt verloochend.
Johan Slagter 6
Kees-Jan 4Martin van den Heuvel 1 11
Kees-Jan 4De kiezer laat zich wel degelijk bedonderen. Die kiezer denkt dat de PVV het "kan regelen", ondanks dat alle moslims een Nederlands paspoort hebben en voor de arbeider en voor de ouderen is.
Die kiezer denkt nog steeds dat de "bezuinigingen" er zijn vanwege de staatsschuld, terwijl nu toch wel duidelijk is dat die er helemaal niks mee te maken heeft en alleen de belastingen voor hoge inkomens en bedrijven er van profiteren.
Miljoenen Nederlanders denken nog steeds dat de SP communistisch is.
Het overgrote merendeel van de bevolking denkt dat de VVD "voor de bedrijven" is, terwijl deze partij TEGEN de overheid is en dat is heel wat anders.
De coalitie heeft in de peilingen nu al 8 zetels verloren, die allemaal naar Forum voor Democratie gaan, terwijl, als je weet waar liberalisme om draait, de standpunten van FvD 100 % duidelijk liberaal zijn. Dus 4 liberale partijen worden ingeruild voor 1 liberale partij.
Zeer frappant: nadat heel duidelijk is geworden (regeerakkoord) dat het geld dat is weggehaald bij de sociale voorzieningen, niet wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen, maar om de belastingen voor grootverdieners te verlagen, blijven de sociale partijen een gelijk aantal zetels behouden. De bevolking heeft gewoon niets in de gaten. Domheid? Desinteresse? Wie het begrijpt, mag het mij uitleggen.
erik de lange 3
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
erik de langeDat de politici die zij zelf uitkiezen, de buitenlanders nou juist binnen halen, opzettelijk werkloosheid veroorzaken om de lonen laag te houden en de staatsschuld gewoon een economisch instrument is, dat wordt hun niet uitgelegd. En dat je tegen de VVD kunt schreeuwen dat je de vaste baan terug wilt tot je een ons weegt en er evengoed niets mee bereikt, dat schijnt men ook niet te begrijpen.
Mensen willen zeker hun eigen keuzes kunnen maken, een volledig georkestreerd leven, zoals bijvoorbeeld in de Sovjet Unie het geval was, kon men niet echt waarderen en dat is nog zwak uitgedrukt. Maar ze willen ook een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenverzekering, ziektekostenverzekering, dak boven de kop en de zekerheid van een vaste baan. En daar heb je toch echt een sociaal democratie voor nodig. Kortom: de eigen verantwoordelijkheid van de VVD gaat 10 keer verder dan de gewone sterveling nodig heeft.
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Lees vooral ook het artikel "De verzorgingsstaat werkt", dat helemaal onderaan staat.
REINIER VAN DRIEL 7
Martin van den Heuvel 1De maatschappelijke ,,Race to the bottom" en veramerikanisering van de maatschappij lijkt me een heel wat groter probleem.
Democratie in Nederland? Buma gaf vandaag weer een staaltje weg hoe hij en het nieuwe kabinet er in zitten, je mag van het referendum alles vinden, het kan zeker beter , maar in plaats van verbeteren wordt het de nek omgedraaid door Rutte 3..
Ludovica Van Oirschot 15
Kees-Jan 4Je weet niet eens het verschil tussen socialisten en sociaal-democraten.
leonardoz 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
leonardozleonardoz 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
leonardozWelke eigenschap ken ik jou toe op grond van je uiterlijk? Ik zeg toch niet dat je boos bent omdát je blank bent?
leonardoz 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
leonardozIk ken een heleboel blanke mannen die niet boos zijn. Iemand is pas een boze blanke man als hij én man, én blank én boos is. Ik zeg nergens -en bedoel ook nergens te zeggen- dat die 3 kwalificaties gerelateerd zijn.
Zo kan een neger lui zijn, of juist zeer vlijtig. Iemand is een luie neger als hij én lui, én neger is. De donkere mensen die ik ken zijn allemaal behoorlijk vlijtig. Maar dat sluit niet uit dat er ook andere types zijn.
Wie is hier nou vooringenomen?
leonardoz 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
leonardozthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomIk kom hier om aan het denken gezet te worden. Wat is jouw beweegreden?
thebluephantom 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
thebluephantomIk stelde je een open vraag. Je verkiest geen antwoord te geven. Dat mag.
In plaats van een antwoord te geven op de vraag, beschuldig je me zonder toelichting. Dat vind ik dan weer wat minder chique. Wat was er vooringenomen aan mijn vorige reactie?
thebluephantom 6
Ludovica Van OirschotRoel Kolthek 2
[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Mark Rutte heeft gezegd dat ze gaan proberen om elk jaar een begrotingsoverschot van 0,5 % te hebben. Het grootste deel van de bevolking heeft niet in de gaten dat dit opzet is, maar manipulatie, zodat de bevolking zegt; kijk die is goed bezig, die mag blijven. Ondertussen gaan hij gewoon door met sociale voorzieningen afschaffen/versoberen tot er helemaal niets meer te bezuinigen VALT.
De afgelopen 3 kabinetten hebben in totaal voor iets meer dan 50 miljard "bezuinigd". Vanaf 1 januari 2017 geldt het toptarief van 52 % niet meer bij een inkomen van 56.000, maar van 65.000 euro. Jaarlijks verlies voor de schatkist: 5 miljard.
Ondertussen gaat het toptarief vennootschapsbelasting (25 %) niet meer in boven een winst van 25.000, maar van 200.000 euro. Rutte 3 gaat daarbovenop de vennootschapsbelasting ook nog eens verlagen.
De 2 belastingschijven van 40,8 % worden 37 % en die van 52 % gaat naar 49 %. Ondertussen wordt de hypotheekrente aftrek verlaagd naar 37 % in aanloop naar de verlaging van 49 naar 37 %.
De "bezuinigingen" bestaan uit 2 soorten. A Een "bezuiniging" die onmiddelijk de volle mep oplevert, zoals de 4 miljard vermindering op het gemeentefonds. B Een "bezuiniging" die tijd nodig heeft om de volle mep op te leveren, zoals de sluiting van 800 van de 2000 (lees: alle) verzorgingstehuizen. Naarmate er meer geld beschikbaar komt, gaan de belastingen voor grootverdieners verder omlaag. Zijn ze allemaal 37 %, dan worden er wel aftrekpostjes gecreëerd die alleen rijke mensen hebben. En ondertussen stemt nog steeds drie kwart op een liberale partij. Wedden?
Robelia 8
Martin van den Heuvel 1Marc Chavannas laat op de Correspondent al zien dat dit regeerakkoord vol sjoemelsoftware zit.
https://decorrespondent.nl/7513/opeens-zag-ik-het-de-grote-goocheltruc-van-rutte-iii/1314036344379-17927578
Berend Pijlman 13
RobeliaMartin van den Heuvel 1 11
RobeliaRutte 3 gaat de belastingen voor de rijken fors verlagen. Er gaat dus veel meer geld naar de financiële sector. Dit komt omdat die rijken dat geld niet nodig hebben, er niet keihard mee naar de winkel rennen, maar het geld investeren in aandelen. Dus er wordt miljarden weggehaald bij de lagere inkomens, die worden doorgesluisd naar de hogere inkomens. Dus krijgen de lage inkomens steeds minder te besteden, waardoor er minder verkocht en dus ook geproduceerd hoeft te worden = MEER werkelozen.
Het bedrag dat je eerst zelf aan huur moet betalen, voordat je toeslag krijgt, gaat stijgen met de huurverhoging. In gewone mensentaal: het maximum bedrag aan huurtoeslag is 393 euro en dat wordt niet meer hoger. Betaal je 650 euro huur, en de verhoging is 4 %, dan is dat gewoon 26 euro lastenverhoging. Na 4 jaar op rij is dat meer dan 100 euro. Ga d'r maar aan staan met je minimum loontje.
Goed, Rutte heeft al gezegd dat er meer sociale huurwoningen moeten worden verkocht en op deze manier gaat dat ook gebeuren. Waar al die daklozen moeten blijven? Geen idee. In Amerika kun je een sloopauto kopen, bijvoorbeeld een Ford Transit, die naast de stoep laten zetten, een matras erin gooien en je hebt een dak boven je hoofd. Maar ja, dat mag niet in Nederland. In Amerika mag je ook een Kip caravannetje op de oprit van je zus/broer/oom/tante zetten en daarin gaan wonen. Maar ja, dat mag niet in Nederland. Dus hoe lachebekkie dat gaat oplossen, ik ben benieuwd.
Inge 5
Martin van den Heuvel 1De uiteindelijke oplossing? Het moet veel, veel slechter worden om mensen weer op de barricaden te krijgen?? We zullen toch een keer van die VVD moeten afkomen...
Martin van den Heuvel 1 11
IngeIn Duitsland is dit jaar nog (meen ik mij te herinneren) het wettelijk minimum loon ingesteld. Daarvóór moest een fabrieksarbeider op vrijdagmiddag naar de sociale dienst, om de rest van zijn inkomen op te halen. En kijk eens naar de verkiezingsuitslag: nog rechtser dan het al was.
Ik weeet niet wat er zich tussen de oren van de Europese burger afspeelt, maar veel soeps kan het niet zijn.
thebluephantom 6
Ingeerik de lange 3
Martin van den Heuvel 1Henk Jan de Noord
Erwin de Waard 6
Henk Jan de NoordBriljant !
Ludovica Van Oirschot 15
Henk Jan de NoordHenk Jan de Noord
Ludovica Van OirschotHet gehele stuk laat helder zien waar en waarom de sociaal-democratie, en met name de PvdA, gefaald heeft.
Vandaar mijn korte reactie; briljant stuk door de helderheid en eenvoud er van.
Ludovica Van Oirschot 15
Henk Jan de NoordHet is eloquent en eenvoudig, maar niet helder.
Henk Jan de Noord
Ludovica Van OirschotTen aanzien van de rol van de sociaal-democratie zou je kunnen stellen dat die vooralsnog lijkt uitgespeeld en wat minder helder is beschreven in het stuk.
Maar.....(o.a.) authenticiteit kan de sociaal-democratie weer in de schijnwerpers plaatsen en zijn belangrijke positie teruggeven!
Matthijs2 5
Groenlinks spreekt de progressieve kiezer wat beter aan, maar lijkt de intellectuele kracht te ontberen om een volkspartij te zijn. En als de glans van Klaver af is, zullen de hoogopgeleide jongeren nog wel op deze partij stemmen? Partij voor de Dieren heeft wel een gefundeerde visie op alle belangrijke thema's, maar kan (mede vanwege haar naam) haar boodschap niet overbrengen. Er zit wel groei en beweging in deze beide partijen, dus wellicht dat mijn pessimisme ongegrond blijkt.
De SP mist zowel de intellectuele bodem als de uitstraling, maar kan wellicht in electoraal opzicht nog wat bijdragen als ze beter toegang weten te vinden tot de burger die nu bij de PVV gehoor vindt... en als ze durven samen te werken op links.
ik ben niet heel hoopvol dat we binnen afzienbare tijd een progressief kabinet hebben.
Martin van den Heuvel 1 11
Matthijs2Ten tweede moet het resterende deel der bevolking eens goed worden uitgelegd wat liberalisme betekent en wat de gevolgen zijn, alhoewel op dat moment (pak em beet 2040) die gevolgen volledig duidelijk moeten zijn.
Aan de andere kant geloof ik dat het ook in theorie niet meer lukt om een sociaal democratisch land op te bouwen, omdat in 2040 de centrale regering in Brussel dit loffelijk streven keihard de kop zal indrukken, al moet het met de inzet van het Europese leger omdat de grootindustriëlen en de politieke machthebbers hun speeltje/geld niet meer kwijt willen. Ben ik cynisch, negatief of realistisch?
Matthijs2 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Matthijs2Ja dat is niet zo gemakkelijk. Als we voor al die rechtse termen nou eens iets anders verzinnen, bijvoorbeeld: afbraakpartijen of anti-sociaal of zoiets. Zo heb ik wel meer problemen met het taalgebruik in de politiek.
Bezuinigen. Dat doe je om schulden af te lossen of om ze te voorkomen. De werkelijkheid is dat de winst van het afschaffen van de sociale voorzieningen wordt omgezet in belastingverlaging voor de rijken.
Het is trouwens economisch niet zo'n goed idee om de staatsschuld af te lossen zonder dat we eerst ons geldsyteem drastisch veranderen. Maar dat terzijde.
De laatste jaren wordt "rechts" in verband gebracht met buitenlanderhaat, waarschijnlijk door het gebruik van de term "extreem rechts". Nu is de PVV inderdaad extreem rechts, in de betekenis van extreem liberaal. Xenofobie heeft niks met rechts of links te maken, het heet nationalisme. Wij zijn fantastisch, dus weg met de rest.
Goed, omdat "rechts" met buitenlanderhaat in verband wordt gebracht, verbindt men "links" met asielzoekerknuffelaars. Helemaal fout dus, want sociale partijen vinden dat die mensen moeten worden geholpen, MAAR NIET HIER.
Kortom, leer die Nederlanders eerst eens hoe politiek werkt en dan hoe hun eigen taal in elkaar zit.
thebluephantom 6
Matthijs2Martin van den Heuvel 1 11
Matthijs2Nou denk ik dat de publieke omroepen de zaak net zo hard besodemieteren als RTL, dus het zou kunnen dat de uitslag is gemanipuleerd. Maar als het echt zo is, dan is de bevolking net zo dom als ik al dacht. En gaat het scenario dat ik schetste hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid worden.
Willem de Vroomen 4
Matthijs2Willem de Vroomen vroomenwillemde@gmail.com
Matthijs2 5
Willem de VroomenMarla Singer 7
De volgende zet is niet aan de politici maar aan de kiezers die zich nou eens eindelijk gaan verdiepen in hoe het politieke spelletje werkt en hoe zij voor zichzelf kunnen opkomen zodat niet de 'neoliberalen' of 'progressieven' telkens weer er mee weg komen om hun wil door te drukken. Van de Nederlandse politicus moet u het niet hebben (op een enkeling nagelaten).
Martin van den Heuvel 1 11
Marla SingerMaar wie gaat de bevolking uitleggen wat het verschil is tussen liberaal en sociaal, als zelfs de SP volhardt in stilzwijgen?
En inderdaad is dit een schijndemocratie, want je mag wél stemen,m maar niemand vertelt je wat al die partijen willen.
Kunnen we geen eenvoudig verhaaltje op een website zetten en daar middels crowdfunding reclame voor maken?
www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
Rik Jungmann 2
Armand Leenaers 1
Achteraf weet iedereen wat er fout is gegaan. Veel meer indruk maakt de scherpe geest die twintig jaar geleden extrapolerend en filosoferend op het gedachtegoed van Friedrich Hayek haarfijn kon uitleggen hoe er voor de sociaal-democratie in de nabije toekomst geen rol meer zou zijn weggelegd als men zou volharden in de neoliberale variant (de beruchte derde weg).
Maar ja, Thijs Wöltgens was in 1996 al lang weg uit Den Haag en burgemeester in het verre Kerkrade dus waarom zou je hem nog serieus nemen? Het pamflet is zeer leesbaar maar alleen tweedehands verkrijgbaar. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Thijs Wöltgens is in het voorjaar van 2008 overleden en heeft de verwoestende kredietcrisis dus niet meer meegemaakt. Ik koester zijn nagedachtenis en adviseer Lodewijk Asscher om een keer naar de bibliotheek te gaan.
https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.146711963.html
A.M.A. Ehren 2
Armand LeenaersOverigens omstreeks 1996 zelf mijn lidmaatschap van D'66 opgezegd, bleek bij regeringsdeelname steeds een "linksliberale" schaamlap voor neoliberaal beleid te zijn gebleven, zoals ook nu weer bij Rutte-III. Pas in 2012 ertoe overgegaan voor het eerst een keer op de PvdA te stemmen, om vervolgens gade te slaan hoe Bos en Samson met Rutte aan het pim-pam-petten sloegen -- hoe naïef kon ik zijn...
Johan 7
Ik ben niet overtuigd van een zero sum game. Het probleem lijkt me dat de helft van ons BBP naar de overheid gaat. Daar wordt meer uitgegeven dan geïnvesteerd; geld dat naar de overheid gaat heeft vrees ik geen of een lage multiplier. Geld dat naar de rijkste 5% van Nederland gaat heeft ook geen multiplier; dat wordt opgepot omdat ze toch al meer hebben dan "nodig is".
Verder denk ik dat politiek rechts net zo failliet is als links: het is niet voor niets dat het nagenoeg onmogelijk is om met middenpartijen een meerderheid te vormen. De staatsmensen waar Ewald naar verlangt ontbreken aan beide zijden en zijn vervangen door poppetjes die aan mediacratie doen. U vraagt, wij draaien. Dat kun je democratie noemen, maar niet als de onderliggende principes frequent en naar believen ingewisseld worden.
Wat is de waarde van een democratisch bestel als de uitvoerders na een verkiezing een half jaar zonder pers en camera principes en beloftes uit gaan wisselen om tot een compromis te komen voor een meerderheid in de kamer? Waar een regeerakkoord een 4-jarig keurslijf wordt waar niet vanaf geweken mag worden? We weten niet eens hoe volgend jaar er uit gaat zien! Met een evenredige vertegenwoordiging kan het beleid beter "voor de voet" gemaakt worden door volksvertegenwoordigers die hun (eigenlijk: onze) principes op iedere kwestie kunnen loslaten. Daar worden ze, zowel links als rechts, toch voor gekozen? Dan krijgen we er ook zicht op wie de staatsmensen zijn waar we zo naar verlangen. Ik denk niet dat de sociaal-democratie dood is, maar dat onze mediacratie het verstikt.
Mz59 7
Johan 7Je zou denken dat er toch nog wel relevante thema's zijn, b.v.
http://www.unz.com/mhudson/socialism-land-and-banking-2017-compared-to-1917/
Ludovica Van Oirschot 15
Mz59line 5
[Verwijderd]
Hier een beleidsjurist die flink buiten de gebaande paden / lijntjes / lintjes is gaan kleuren en schrijven.
Brisant verhaal met een gouden touch:
"Van een Pietje Bell Bank, een miljardenbedrog en staatsdoofpotten"
https://overgeldenzo.nl/sup/FiCons092017_Miljardenbedrog.PDF
thebluephantom 6
Hank.Rearden 1
Om te beginnen: veel Europese en Nederlandse ellende is begonnen met invoering van euromunt. Die heeft direct geleid tot daling van Nederlandse inkomens (en proliferatie van Actions, Lidls en voedselbanken) bij gebrek aan devaluatieoptie tijdens crises (1). Euro zou welvaart moeten brengen maar heeft sinds invoering tot minstens 2 Europese macroeconomische crises geleid. Nederland is dus zeer gebaat bij "Nexit", maar die wordt ons onterecht in maag gesplitst als fiscaal Armageddon.
Aan Engelen om nog wat oplossingen in te brengen...
1. https://www.nationalreview.com/magazine/2016-10-10-0100/joseph-e-stiglitz-the-euro
MaartenH 10
De vraag is wie de slachtoffers zijn van een eenzijdig liberale wereld, hoe die zich moeten organiseren en wat voor wereldbeeld zij er tegenover zetten.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHIk hoop van harte dat er nog een andere ideologie (opnieuw) opbloeit.
Wilma Schrover 7
petros 4
Hank.Rearden 1
petros1. https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/oct/15/oligarchy-lessons-ancient-greece
[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschot 15
Voor alle duidelijkheid: ik bedoel dit niet cynisch. Sommige mensen willen profvoetballer worden, en zij zoeken een club waar ze kunnen leren en opklimmen. Of architect, en zij kiezen een bedrijf met potentie waar zij kunnen doorgroeien. Dit mechanisme geldt ook voor toekomstige bestuurders. Je gaat als jong mens met mogelijkheden niet bij een uitstervende organisatie werken, of je moet een enorme idealist zijn.
Bij het CDA is de instroom van '50/'60 inmiddels overleden, baantjesjagers zochten de afgelopen decennia vaak een andere bestemming en men is weer vanuit de ideeën een partij aan het opbouwen. De PvdA is op een dieptepunt, en de VVD is aan de neergang begonnen. Ook zij kunnen de komende jaren de cyclus voortzetten, tot het punt waar het CDA nu zit.
Tot nu toe zie ik voor de jaren '10 nog niet goed waar de jonge aspirant-bestuurders op inzetten. De populisten trekken wel kiezers maar niet echt potentiële bestuurders.
Het is de vraag hoe dit verder gaat: een comeback van het CDA, en later de PvdA? Komt er een nieuwe stroming op waar jonge bestuurders zich toe bekennen? Gaat het bestuur fundamenteel van karakter veranderen?
Dit vind ik wezenlijke vragen. Engelen stelt mij teleur met zijn inmiddels wat obligaat afgeven op de sociaal-democratie en zijn oppervlakkig leedvermaak. Daar hebben we niks aan.
Robelia 8
Ludovica Van OirschotBesturen is nu een beloning voor partij-trouw.
CV:
1980 - 1986 Bestuurskunde Technische Hogeschool Twente
1986 - 1989 Gemeenteraadslid in Enschede
1989 - 2001 Lid Tweede Kamer
2001 - 2007 Burgemeester van Hof van Twente
2007 - 2010 Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken
2010 - 2010 Lid Tweede Kamer
2011 - 2017 Commissaris van de Koningin en Koning in Overijssel
Wie o Wie?
nergens in de klei gestaan.
Ludovica Van Oirschot 15
RobeliaWat heb je zelf allemaal gedaan uit dit rijtje dat je er met zoveel dedain over spreekt?
Als je van een voetballer een lijstje maakt van de clubs waar hij gespeeld heeft, en laterctrainer is geweest, noem je dat dan ook beloning voor sport-trouw?
thebluephantom 6
Ludovica Van OirschotEd Raket 6
Maar ik vrees dat de linkse partijen (GL, SP, PvdA) gezamenlijk over 4 jaar verder slinken, en dat rechts (= alles rechts van de PvdA) er weer mee wegkomt.
Samenwerking van de linkse partijen lijkt me de enige optie om een vuist te kunnen maken tegen de verdere afbraak van onze maatschappij en democratie door Rutte3 ten gunste van de 1% (aanp.: rijkste 1%)
Verklaar de oorlog aan Rutte 3 (verbaal bedoel ik)! En maak duidelijk dat je alle uitwassen van het neoliberalisme wilt terugdraaien en dat voor links kabinetsdeelname alleen een optie is met een socialistische koers.
Misschien win je dan ook niet de verkiezingen, maar is wel duidelijk waar je voor staat: een anti neoliberaal beleid.
thebluephantom 6
Ed RaketArjan 7
We zitten nu wel met een coalitie die zonder de PvdA nog veel vriendelijker is voor het kapitalisme.
Dus kennelijk is er nog geen beter antwoord om het kapitalisme te bestrijden.
Dan kan je bij partijen als de PvdD of de PVV wel plezier halen uit de teloorgang van de PvdA, maar wat heb je er aan als je zelf aan de zijkant staat zonder inspraak.
Ik kan ook enige plezier halen uit de woede aanvallen van Ewald Engelen over het kapitalisme. Maar van woede aanvallen verbeter je de wereld niet, daarvoor moet je aan tafel zitten. En van schreeuwers weten we dat ze daar nooit zullen zitten.
thebluephantom 6
ArjanArjan 7
thebluephantomWat hebben we aan partijen die steen en been klagen, maar niet willen regeren vanwege het afbreuk risico?
Weinig, ze wekken de indruk dat als zij met de VVD regeren er een SP of PVV beleid gaat worden gevoerd. Of je moet geloven in bepaalde krachten dat de VVD haar standpunten loslaat of in de onderhandelingscapaciteiten van beide partijen. Wie daar in gelooft moet wel erg naïef zijn.
thebluephantom 6
ArjanArjan 7
thebluephantomDan zouden PvdA kiezers toch tevreden zijn en VVD kiezers ontevreden. Gezien de verkiezingsuitslag lijken mensen je mening niet te delen
thebluephantom 6
ArjanArjan 7
thebluephantomOf je analyse is niet goed.
De PvdA kreeg andere ideëen waar VVD kiezers tevreden mee waren? Maar waarom noem je het dan PvdA beleid? Dan zou je van mening moeten zijn dat de PvdA VVD beleid uitvoerde. En jij zegt dat de VVD PvdA beleid voerde.
Klinkt allemaal erg onlogisch
thebluephantom 6
Arjandie minners kan ik niet serieus nemen, iets waar ftm iets aan moet doen
Johan Slagter 6
Arjanje vergeet te melden dat ook de VVD niet met een PVV of SP wil regeren!
Arjan 7
Johan SlagterDan turf ik de postings van je waar je een inhoudelijke reactie levert.
Johan Slagter 6
Arjanthebluephantom 6
Johan SlagterRoland Horvath 7
Er zijn een paar dingen die socialisten niet meer willen accepteren.
1/ Er is in de machtsverhoudingen in de maatschappij sedert 100 à 150 jaar niets veranderd. Zaken als homorechten, euthanasie en Voltooid Leven zijn bijzaken. Het gaat om geld, om de inkomstenverdeling. En men kan geen aanvaardbare maatschappij en economie maken zonder het begrip collectiviteit: De aarde is van niemand, en de vruchten van de aarde zijn in principe collectief bezit. Jean- Jacques Rousseau.
2/ Er kan niet veel veranderen zonder dat de burgers reële inspraak hebben bijvoorbeeld via bindende referenda zoals in Zwitserland. Politici en media komen maar op voor het algemeen belang als ze daartoe gedwongen worden. Sedert Solon 2.600 jaar geleden de democratie in Athene invoerde is die democratie maar gedeeltelijk toegepast. De meeste politici gruwen van - en spuwen op het volk. Dat ze als dom kwalificeren. Het probleem is echter de leugenachtigheid van de politici en de media bijvoorbeeld in de Brexit en in de Catalaanse onafhankelijkheid.
Mz59 7
Roland Horvath"Sedert Solon 2.600 jaar geleden de democratie in Athene invoerde is die democratie maar gedeeltelijk toegepast". Dat komt doordat er in een democratie te weinig mensen zijn die begrijpen wat er nodig is om politieke macht te verkrijgen en ook te behouden. Het probleem is dat de demos gemiddeld niet heel intelligent is. Zo ongeveer de helft van de demos heeft een IQ<100, dan weet je het wel. Dat is het probleem van het socialisme en het communisme. Je kan wel roepen "spreiding van kennis en macht", maar zo werkt dat niet, vanwege de biologische realiteit.
MaartenH 10
Mz59Mz59 7
MaartenHthebluephantom 6
Mz59MaartenH 10
Mz59Je probeert democratie in een kwaad daglicht te stellen, of althans te verdedigen dat de intelligenteren wel mee mogen praten en de dommeren niet. Dat is een drogredenering uit de negentiende eeuw. Zwitserland, het welvarendste land van Europa, bewijst je ongelijk.
Mz59 7
MaartenHLudovica Van Oirschot 15
Mz59Mensen met een laag IQ en/of weinig scholing voelen vaak goed aan dat een zaakje stinkt of de slechte kant op gaat. Ze kunnnen dan misschien niet zo fraai als Engelen verwoorden wat hun argumenten zijn, maar dat neemt niet weg dat ze wel een mening hebben. En dat mag in een democratie. Juist in een democratie zou ik zeggen.
In een echte democratie geldt daarom naar mijn idee het principe: "one man, one vote", zonder aanzien des persoons. Een ware democraat zorgt er dan ook voor dat ook mensen die niet zo machtsbekwaam zijn, of niet zo snel van begrip, toch gehoord worden.
leonardoz 7
Mz59wim de kort 8
Mz59 7
wim de kortwim de kort 8
Mz59Vaak gaan mensen hier uitvoerig in op de pvda met hun gedoe van pak-hem-beet de laatste 30 jaar. Waarschijnlijk heeft het iets met onze leeftijd en kennis van hun te maken om zo in het kort te reageren. Maar om eerlijk te zijn, wat hebben ze al die tijd gepresteerd als volksvertegenwoordiger. Wat hebben ze toegevoegd, wat is hun bijdrage geweest. We kennen ze onderhand wel , samen de schouders er onder, samen sterk, etc. etc. Wij met ons zijn hun gewoon spuugzat. Het is niet voor niets dat zoveel mensen van hun zijn afgekeerd en vervreemd van de politiek. Dus nogmaals in het kort ze hebben niks maar dan ook niks toegevoegd en staan echte vooruitgang voor gewone mensen in de weg, de tijd van gaan is voor hun aangebroken.
Mz59 7
wim de kortwim de kort 8
Mz59De pvda samen met die 2 anderen (steeds stuivertje wisselen)zijn ook debet aan de tweedeling. Voor de rest zijn het lege hulzen.
Kijk, als er niks in zit kan er ook niks uitkomen. Dus: groot gat met dikke betondeksel zodat wederopstanding niet mogelijk is. En dan ook nog eens pp 1,5 ton per jaar, bespottelijk.
Onze wereld moet beter worden en liever vandaag dan morgen.
Marco Fredriks 4
Roland Horvath 7
Marco Fredriks[Verwijderd]
Marco Fredrikswim de kort 8
[Verwijderd]thebluephantom 6
[Verwijderd]MLK 4
Helaas geen optimistische vooruitblik.
Jip de Ridder 2
Smith & Jones 1
https://www.nytimes.com/2016/01/24/books/review/dark-money-by-jane-mayer.html
Tjaka Tamsma 1
thebluephantom 6
Tjaka TamsmaWillem de Vroomen 4
Marx: “Op een bepaalde trap van hun ontwikkeling raken de materiële productiekrachten van de maatschappij in tegenspraak met de bestaande productieverhoudingen, of, wat slechts een juridische uitdrukking voor hetzelfde is, met de eigendomsverhoudingen, waarin zij zich tot dusver hadden bewogen.”
En die verhoudingen moeten plaats maken voor een nieuwe maatschappelijke ordening. Met een rationele planning van de economische productie en consumptie in plaats van de chaotische gang van zaken in de markteconomie. Met de nadruk op gemeenschapszin en solidariteit in plaats van op individueel eigenbelang. Met een visie op de samenleving die mensen maatschappelijk inspireert en actief maakt. En vertrouwen geeft in de toekomst.
Mz59 7
Willem de Vroomenthebluephantom 6
Willem de VroomenWim Verver 5
Bart Muurling 5