High Frequency Traders verlaten en masse Europa bij invoering FTT

Mocht de Financial Transaction Tax worden ingevoerd, dan is een ding zeker: dan zullen de beursjongens met hun algoritmes en computers het oude continent in recordsnelheid verlaten.

"Als op een vrijdag de Financial Transaction Tax (FTT) wordt ingevoerd, dan zijn wij maandagochtend erop al uit Europa verdwenen". Dit zegt een van de grote spelers in de High Frequency Trading (HFT). Amsterdam heeft enkele succesvolle bedrijven die op dit gebied actief zijn, waaronder Optiver, IMC en All Options. In de hele wereld zijn er maar twintig bedrijven actief in de HFT, een niet onbelangrijk deel is dus van Nederlandse origine.

Volgens de insider laat een mogelijke invoering van de FTT de gecomputeriseerde beurshandelaren geen andere keuze dan het continent in recordsnelheid te verlaten. De bedrijven zouden namelijk per transactie meer belasting moeten betalen dan ze er aan verdienen.

"Het is duidelijk dat Brussel achter deze vorm van belasting zit. Het zou voor het eerst zijn dat er in Europa centraal belasting geheven gaat worden. Dat valt in het kader van de federalisering van Europa goed te begrijpen. Het gevolg is dat Brussel meer financiële armslag krijgt. In totaal zou de FTT 57 miljard euro moeten op brengen. Dat is meer dan de complete Europese financiële industrie op dit moment aan winst boekt. Het is ook te snappen dat vooral de landen uit de knoflookgordel met de vorm belasting instemmen, die hebben er weinig mee te verliezen, de financiële industrie bevindt zich immers vooral in Londen en Frankfurt. Daarnaast denken ze op termijn meer geld uit Brussel te kunnen ontvangen.Want dat is uiteindelijk het businessmodel van de zuidelijke landen: geld ontvangen uit het noorden."

Geen microseconde te verliezen
"High Frequency Trading is ook geen magisch nieuw fenomeen, zoals nu wel eens uit de media blijkt. Het is niets meer dan een logische voortzetting van de beurshandel die bij het verdwijnen van de beursvloer en het ontstaan van de schermenhandel is ingezet. Vroeger liepen er nog mannen rond op beursvloeren die handmatig een order plaatste. Die manier van handelen komt nu onwaarschijnlijk primitief over. De capaciteit en de snelheid van die menselijke handel was toen buitengewoon gering. Sinds de invoering van de schermenhandel (in Amsterdam gebeurde dat in het jaar 2000 ES) heeft de computer het in hoog tempo van de mens overgenomen. De snelheid van verwerking van orders is de laatste jaren exponentieel toegenomen. Kon je vroeger nog met een muisklik een transactie doen, tegenwoordig gaat het in microsecondes. Daar heb je grote computers voor nodig en komt dus geen mens meer aan te pas. Het gaat allemaal om slimheid en rekenkracht en zelfs om iets als een goede locatie. Hoe dichter je namelijk bij de beurs zit, hoe sneller de verbinding met de server van de beurs. Je kunt als HFT-bedrijf geen microseconde verliezen, dan verlies je namelijk de handel."
 
"Tegelijkertijd heeft zich de laatste decennia een ander fenomeen voorgedaan. Door de enorme toename van transparantie zijn de spreads (de marges tussen bied en laatprijzen) zijn met name de laatste tien jaar, in een enorm hoog tempo kleiner geworden. Die worden tegenwoordig in fracties van centen uitgedrukt. Je moet daarom als HFT-bedrijf honderdduizenden transacties maken om fatsoenlijk geld te verdienen. De belasting die Brussel op de transacties wil gaan heffen, overstijgt die marge. Per saldo zou het zelfs betekenen dat we voor iedere transactie extra belasting zouden moeten gaan betalen. Dat werkt dus niet en daarom zou ons - en met ons ook andere HFT-bedrijven - niets anders resten dan Europa te verlaten."