High Frequency Trading: vloek of zegen?

3 Connecties

Nu de aandelenmarkt verzadigd lijkt te zijn, verschuift de aandacht van computergestuurd handelen naar ondoorzichtige financiële markten. Maar is HFT wel zo wenselijk?

High Frequency Trading  (HFT) in financiële instrumenten is niet langer beperkt tot de aandelenmarkt. Snelle computergestuurde systemen worden steeds vaker gebruikt voor handel in obligaties, buitenlandse valuta en derivaten. Centraal staat het gebruik van computergestuurde systemen en algoritmes die het mogelijk maken om razendsnel korte prijsverschillen, die soms slechts milliseconden bestaan, te exploiteren.

Kansen

HFT is inmiddels verantwoordelijk voor de helft van het verhandelde volume op de Amerikaanse aandelenmarkt. De markt lijkt inmiddels echter tekenen van verzadiging te vertonen. Prijsverschillen zijn klein door lagere volatiliteit en verbeterde toegankelijkheid van HFT technologie, waardoor de winsten extreem laag zijn geworden. Grote spelers richten de pijlen daarom op minder liquide instrumenten als obligaties, buitenlandse valuta en derivaten.
De opkomst van HFT is niet per definitie een voordelige ontwikkeling voor investeerders. Hoewel de intrede van de machines de liquiditeit kan vergroten en financiële handel zo goedkoper en transparanter wordt, kunnen kleine investeerders de dupe worden. Ze kunnen moeilijk concurreren met computersystemen. Het liquiditeitsargument hoeft daarbij ook niet doorslaggevend te zijn, aangezien het mogelijkerwijs de korte termijn tot einddoel van de beurshandel verheft.

‘Flash Crash’ gevaar

Daarnaast brengt automatisering ook grote en onvoorspelbare risico’s met zich mee. In 2010 vond de ‘Flash Crash’ plaats op de Amerikaanse aandelenmarkt, toen de Dow Jones in enkele minuten met 9 procent daalde. De daling kwam voort uit de verkoop van een groot pakket aan termijncontracten door een beleggingsfonds. Het fonds wilde uit een positie van 4,1 miljard stappen en gebruikte hiervoor een algoritme wat elke 20 minuten een deel op de markt verkocht.
De prijs begon te zakken, maar het algoritme bleef de termijncontracten verkopen.  De eerdere kopers raakten in paniek door de prijsdaling en begonnen vervolgens massaal de termijncontracten op hun beurt op de markt te brengen, waardoor de Dow Jones in korte tijd een scherpe val maakte.
Het bedrijf Knight Capital werd onlangs ook zwaar geraakt door het gebruik van algoritmes. Een elektronische storing resulteerde in de ongewenste aankoop van 7 miljard aandelen met een verlies van 460 miljoen dollar als gevolg.
SEVENTY NINES ARE TRADING!