HIGH YIELD ALS VALS SIGNAAL

Nu de FED de rente verhoogt, is de populariteit van obligaties met een hoge rente en dito risico bij kortetermijnbeleggers tanende. Een signaal voor hen om, 'nu de bullmarkt op leeftijd is gekomen', voor kwaliteit te kiezen, doceert Jan Dwarshuis. Maar de verstandige langetermijnbelegger hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken.

De laatste weken wordt ondergetekende regelmatig gewezen op onheilspellende berichten vanuit de obligatiemarkt. De gedachte hierachter is dat de obligatiemarkt eerder reageert op mogelijk negatieve verrassingen dan de aandelenmarkt. In de krankzinnige jacht naar kortetermijnrendement kwamen beleggers een aantal jaren geleden uit bij obligaties met een hogere rente en een bijbehorend hoger risicoprofiel, ook wel high yield genoemd. Uitgerekend deze beleggers zitten de laatste weken niet meer zo lekker op hun stoel.

High yield onder druk

Nu high yield onder druk staat verbinden veel marktvorsers daar conclusies aan en voorzien ze forse marktcorrecties op de aandelenmarkten. Naar mijn idee is deze benadering wat te kort door de bocht en voorbarig. Vooropgesteld, de markt timen is een lastig vak en pakt soms hopeloos verkeerd uit. De lage volumes in december laten de markten alle kanten op stuiteren waarbij foutieve timing eenvoudig een permanent verlies kan veroorzaken. High yield staat ondertussen onder druk, hoofdzakelijk vanwege de gedaalde grondstofprijzen. Een interessante vraag is hoelang deze lage grondstofprijzen houdbaar zijn nu research en development door de sector in een rap tempo wordt teruggeschroefd en groei in landen als China, VS en de EU standhoudt.

Liquiditeit

Er speelt ook nog wat anders bij high yield en dat is de beperkte liquiditeit van deze leningen. Liquiditeit is niets meer en niets minder dan een psychologisch fenomeen. Immers, de liquiditeit in deze high yield-leningen is niet veranderd ten opzichte van een paar maanden geleden. Nu beleggers op zoek zijn naar biedingen die er niet of nauwelijks zijn, dalen de koersen harder dan gerechtvaardigd is en wordt er een overtrokken signaal richting de markt in het algemeen gegenereerd. Noemenswaardig is dat sommige bond ETF’s verhandeld worden als water, terwijl de onderliggende leningen nauwelijks liquiditeit kennen. De heren noemen dit 'transcendent liquidity', maar eigenlijk is het niet meer dan een ordinaire schil voorzien van een dun laagje chroom. Dit is een uiterst ongezonde en ongewenste marktontwikkeling en naar mijn idee voer voor de toezichthouder. unnamed

Looptijd

Het daadwerkelijke probleem in high yield is de looptijd. Tussen 2018 en 2022 vervalt er een duizelingwekkend bedrag aan high yield leningen, die doorgerold moeten worden. In principe is dit een probleem dat u pas eind 2016 in uw agenda moet zetten. Immers, nu het speelveld in obligaties gaat veranderen, worden beleggers nerveus. Maar ook emittenten beginnen achterop hun hoofd te krabben nu het tijdperk van extreem gratis geld heel langzaam tot zijn einde lijkt te komen en nieuwe voorwaarden onzeker zijn geworden.

Kwaliteit

High yield genereert voor beleggers ook nog een ander signaal. De tijd dat lekkende boten met het tij mee omhoog kabbelden is voorbij. Dit betekent concreet dat beleggers op een punt zijn aangekomen waarbij zij voor pure kwaliteit moeten gaan kiezen nu de bull markt op leeftijd is gekomen. Het is een foutieve gedachte dat de beurskoers van een kwaliteitsaandeel niet kan dalen. Ook kwaliteitsaandelen worden tijdens een daling hard afgestraft, maar wie zorgvuldig zijn huiswerk doet en zijn checklist afvinkt kan met grote kortingen t.o.v. de intrinsieke waarde uitstekend zaken doen. Zelfs op dit moment zijn er op basis van dit principe genoeg aantrekkelijke mogelijkheden voor handen. Opvallend is dat veel indicatoren en charts die wij op weekbasis volgen uitgerekend binnen de reikwijdte van obligaties geen enkel waarschuwingssignaal hebben afgegeven. Deze signalen staan weliswaar onder druk, maar noteren grofweg niet anders dan aan het begin van dit jaar. Het is tevens noemenswaardig dat sommige beleggers verkeerde conclusies verbinden aan macrodata uit bijvoorbeeld China en de VS. Voor de langetermijnbelegger zijn deze verschuivingen overigens minder relevant en draait het om de positionering. Het afgegeven signaal door high yield-obligaties lijkt vooralsnog niet meer dan een storm in een glas water. Rest mij u een goed weekend te wensen. Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.