
HIGH YIELD ALS VALS SIGNAAL
Nu de FED de rente verhoogt, is de populariteit van obligaties met een hoge rente en dito risico bij kortetermijnbeleggers tanende. Een signaal voor hen om, 'nu de bullmarkt op leeftijd is gekomen', voor kwaliteit te kiezen, doceert Jan Dwarshuis. Maar de verstandige langetermijnbelegger hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken.
De laatste weken wordt ondergetekende regelmatig gewezen op onheilspellende berichten vanuit de obligatiemarkt. De gedachte hierachter is dat de obligatiemarkt eerder reageert op mogelijk negatieve verrassingen dan de aandelenmarkt. In de krankzinnige jacht naar kortetermijnrendement kwamen beleggers een aantal jaren geleden uit bij obligaties met een hogere rente en een bijbehorend hoger risicoprofiel, ook wel high yield genoemd. Uitgerekend deze beleggers zitten de laatste weken niet meer zo lekker op hun stoel.
High yield onder druk
Nu high yield onder druk staat verbinden veel marktvorsers daar conclusies aan en voorzien ze forse marktcorrecties op de aandelenmarkten. Naar mijn idee is deze benadering wat te kort door de bocht en voorbarig. Vooropgesteld, de markt timen is een lastig vak en pakt soms hopeloos verkeerd uit. De lage volumes in december laten de markten alle kanten op stuiteren waarbij foutieve timing eenvoudig een permanent verlies kan veroorzaken. High yield staat ondertussen onder druk, hoofdzakelijk vanwege de gedaalde grondstofprijzen. Een interessante vraag is hoelang deze lage grondstofprijzen houdbaar zijn nu research en development door de sector in een rap tempo wordt teruggeschroefd en groei in landen als China, VS en de EU standhoudt.Liquiditeit
Er speelt ook nog wat anders bij high yield en dat is de beperkte liquiditeit van deze leningen. Liquiditeit is niets meer en niets minder dan een psychologisch fenomeen. Immers, de liquiditeit in deze high yield-leningen is niet veranderd ten opzichte van een paar maanden geleden. Nu beleggers op zoek zijn naar biedingen die er niet of nauwelijks zijn, dalen de koersen harder dan gerechtvaardigd is en wordt er een overtrokken signaal richting de markt in het algemeen gegenereerd. Noemenswaardig is dat sommige bond ETF’s verhandeld worden als water, terwijl de onderliggende leningen nauwelijks liquiditeit kennen. De heren noemen dit 'transcendent liquidity', maar eigenlijk is het niet meer dan een ordinaire schil voorzien van een dun laagje chroom. Dit is een uiterst ongezonde en ongewenste marktontwikkeling en naar mijn idee voer voor de toezichthouder.
Bijdragen