Minister Hillen krijgt vragen van de SP over dubieuze defensie-deals. De tomaten vliegen om zijn oren, maar de Minister zit in de ontkenningsfase.

  Het Ministerie van Defensie kwam de afgelopen maanden in het nieuws met een paar opmerkelijke deals. Onze overbodige tanks zouden via Joep van den Nieuwenhuyzen verkocht kunnen worden aan een of ander Aziatisch land. En aanbestedingsregels bij aankoop van onbemande vliegtuigjes zouden worden geschonden. Uiteraard kwamen er Kamervragen. Minister Hillen ontkent alles. 

  Drones

  Hoe zat het ook al weer? De Minister heeft een aanbesteding ter waarde van 100 tot 250 miljoen euro uitgeschreven voor de aanschaf van drones, onbemande  vliegtuigjes. Maar de Koninklijke Luchtmacht schijnt de keuze intern al gemaakt te hebben. Het gaat de Reaper van General Atomics worden. Formeel lijkt Defensie wel de aanbestedingsprocedure te volgen, maar het doel van de aanbestedingsprocedure is uit het vizier. Andere partijen lijken niet mee te kunnen dingen naar de order. SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelde hierover Kamervragen.

  Hillen ontkent: “Momenteel is de keuze voor een product, bijvoorbeeld de Reaper, nog niet gemaakt. Evenmin zijn er afspraken gemaakt met de Nederlandse defensie gerelateerde industrie, General Atomics of andere bedrijven.” 

  Joep

  En de rol van Joep? Voormalig wapenhandelaar en bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen gaf in een interview met Jort Kelder aan dat hij bezig is met de verkoop van de Nederlandse tanks. Er zou een Aziatisch land zijn dat 100 tot 200 tanks van Nederland wil kopen. ‘Adviseur’ Van den Nieuwenhuyzen zou een aardige commissie kunnen opstrijken. Ook hierover was de politieke verontwaardiging groot. SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelde Kamervragen. 

  'Verkoop aan gerenommeerde bedrijven is ook mogelijk'

  Hillen ontkent ook in dit epistel: “De bewering dat de heer Van den Nieuwenhuyzen betrokken is bij de verkoop van overtollige Nederlandse tanks aan het buitenland is onjuist. Het ministerie van Defensie maakt op geen enkele wijze gebruik van zijn diensten.” Daar voegt de Minister aan toe dat Nederland – in beginsel - haar overtollig defensiematerieel alleen aan andere regeringen verkoopt. “Verkoop aan gerenommeerde bedrijven is ook mogelijk, mits de eindbestemming van het materieel vooraf bekend is.”

  Geloofwaardigheid van de Minister

  Hier lijkt Minister Hillen geloofwaardig. Volgens defensie-expert Christ Klep zijn er weinig redenen om Joep van den Nieuwenhuyzen in dit stadium in te schakelen. Afspraken gaan - zoals bij de beantwoording al wordt opgemerkt - government-to-government. Bovendien hebben Buitenlandse Zaken en Defensie afdoende eigen contacten.”

  In casu ‘drones’ ligt het wat genuanceerder. Klep: “Formeel heeft Hillen helemaal gelijk als hij spreekt in termen van 'geen afspraken' en 'niet aan de orde'. Maar uiteraard zijn die contacten met fabrikanten er wél. De aanschaf van nieuw materieel is immers een meerjarenproject, dat vele fasen van 'opties' en 'intenties' doorloopt voordat de definitieve keuze wordt gemaakt.”

  Zo zeker is de aankoop van onbemande vliegtuigjes nog niet. De drones zijn dan wel een speerpuntproject binnen de innovatieagenda van Defensie, maar volgens Christ Klep zijn ze operationeel gezien ook weer niet onmisbaar. “Mocht er dus opnieuw worden bezuinigd, dan zou het me niet verbazen als de drones alsnog sneuvelen.”

  Maar als het lukt om de Leopard tanks te verkopen, kan er zomaar weer budget zijn.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Krijn Schramade

  Gevolgd door 246 leden

  Krijn Schramade (1980) krijgt een jaar na de val van Lehman Brothers (2008) de tegenwoordigheid van geest om zijn veilige lev...

  Volg Krijn Schramade
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  Kaalslag bij Defensie

  Gevolgd door 560 leden

  Sinds het einde van Koude Oorlog heeft Nederland fors gesneden in Defensie. De opeenvolgende kabinetten gebruikten de kaassch...

  Volg dossier