Huizenverkoop blijft achteruit hollen

3 Connecties

Relaties

Huizenverkoop

Organisaties

Kadaster

Werkvelden

Woningmarkt
5 Bijdragen

De huizenverkoop in Nederland blijft verder inzakken. In een jaar tijd is het aantal verkochte koopwoningen met 30,8 procent gedaald, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Kadaster.

Houdt het dan nooit op met slecht nieuws over de Nederlandse huizenmarkt? De voorbije maanden rapporteerde Follow The Money met regelmaat dat de woningmarkt dood- en doodziek is en dat keiharde Keynesiaanse stimuleringsmaatregelen door afwezigheid schitteren. Zie hierhier, hier en hier.

 

Maar ook de laatste cijfers van het Kadaster, die de transactie van koopwoningen bijhoudt, laten er geen misverstand over bestaan dat de malaise in de huizenmarkt nog welig tiert. Vorige maand registreerde het Kadaster 7.143 verkochte woningen. Dit is een daling van 30,8% ten opzichte van september 2011: Toen wisselden 10.327 koophuizen nog van eigenaar. Over de eerste drie kwartalen van 2012 registreerde het Kadaster 8,0% minder woningen dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

Daling verkoop vrijstaande woningen minst scherp
Bij alle woningen is er een daling in transacties te zien volgens het Kadaster. De verkoop van tussenwoningen zakte het meest in deze periode in met 35,1 procent. Daarentegen was de daling in de transacties van vrijstaande woningen het minst scherp. Dit type huizen liet een krimp noteren van 9,8 procent.

 

Verdere stijging executieveilingen

Hoezeer de financieel-economische crisis nog volop woedt in vrijwel heel Europa en zeker ook in Nederland, blijkt wel uit het feit dat het Kadaster een verdere stijging van het aantal executieveilingen registreert, al gaat het nog om relatief geringe aantallen. In september 2012 werden er 91 koopwoningen gedwongen geveild omdat de eigenaar de woonlasten niet meer kon ophoesten. Dat is ruim een derde meer dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. Toen werden er 66 woningen gedwongen geveild.

 

Gegevens NVM recenter dan die van Kadaster

Overigens moet aangetekend worden dat de verkoopcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen (NVM) van recenter datum zijn. De gegevens van het Kadaster lopen ruim drie maanden achter op die van de laatste cijfers van de NVM. Anders gezegd: de nieuwe cijfers van het Kadaster behelzen  woningen die net voor de zomer zijn gekocht.