
De hobbelige weg naar veilige banken
In het eerste mini-college in het Nieuwsatelier legde Robin Fransman uit waarom volgens hem veel hogere kapitaalseisen voor banken niet realistisch zijn. En verlegt hij de aandacht naar de schuldhouders. ‘Álles wordt bail-innable.’ [Video]
‘Er is geen gratis bier,’ aldus Robin Fransman tijdens het eerste mini-college in het Nieuwsatelier. De adjunct-directeur van het Holland Financial doelt niet op de inhoud van de koelkast, maar op de economische impact van strengere kapitaaleisen voor banken waar de Europese Commissie nu over discussieert. Het is het onderwerp van het eerste mini-college in het Nieuwsatelier waar Fransman de (macro-economische) achtergronden schetst en de implicaties ervan uitlegt. Centrale vraag: hoe moeten banken meer kapitaal aanhouden dan in Basel III is vastgelegd?
Nederlandse banken waren onlangs in een hoorzitting mordicus tegen hogere kapitaalratio’s, terwijl economen juist aangeven dat de buffers wél omhoog moeten. Fransman schaart zich bij de laatste groep. 'Natuurlijk moeten bank meer kapitaal hebben, dat is op zichzelf geen discussie meer,' aldus Fransman bij aanvang van zijn college. Maar hoeveel en hóe moeten banken hun buffers verhogen zodat het domino-effect na de val van Lehman Brothers in de toekomst wordt voorkomen?
In een tijdsbestek van ruim een uur legt Fransman aan de hand van een powerpoint-presentie (hier te lezen) enkele basisbegrippen uit inzake kapitaalseisen, schetst het framework, blikt terug op Basel II en III, analyseert de bankbalans van ABN Amro, rekent de verschillende mogelijkheden door en tackelt de belangrijkste dilemma’s. Hij vindt een kritisch oor bij onder meer de aanwezige financieel geograaf Ewald Engelen, de economen Bas Jacobs en Rens van Tilburg, Bart van Leeuwen (teamleider Nederlandse Vereniging van Banken), journalisten en geïnteresseerden.
Fransman gebruikt de meest recente balans van ABN Amro om de kapitaalseisen binnen Basel I (leverage ratio), Basel II (risk-weighted assets) en Basel III (leverage ratio + risk-weighted assets) te duiden en de nadelen van de risicowegingen op te sommen. De uitgangssituatie ABN: tegenover het balanstotaal van bijna 400 miljard euro staat slechts een eigen vermogen van 14 miljard euro - een leverage ratio van 3,6 procent.
Foto: Robin Fransman na afloop van zijn college
Foto: Ewald Engelen hekelt de complexiteit van de huidige kapitaalseisen die zijn verenigd op een grote poster.
Bekijk hieronder de eerste 17 minuten van het minicollege van Robin Fransman.
00015 from Follow the Money on Vimeo.

2 Bijdragen
Krisp
looxcie
Oh ja, de term "veilige banken" is een oxymoron! Wat een lacher...